AnasayfaBlogBaşarılı Bir Tahsilat İçin Altın Üçlü
Satış - Pazarlama

Başarılı Bir Tahsilat İçin Altın Üçlü

27 Ekim 2018
Bir kadın kara tahtaya çizilmiş bir grafiğe dikkatle bakmaktadır. Uzun, siyah saçları var ve beyaz bir gömlek giyiyor. Grafik, siyah zemin üzerine sarı dikdörtgen bir çizgiden oluşuyor ve yanına bir yüzük yığını ile bir çanta dolusu para çizilmiş. Tahtanın köşesinde de beyaz bir dikdörtgen var. Grafiği inceleyen kadının yüz ifadesi konsantrasyonunu gösteriyor. Muhtemelen verileri analiz ediyor ve önemli sonuçlar çıkarıyor. Duruşu, önünde sunulan verileri anlamaya odaklandığını ve kararlılığını göstermektedir.
Altın KuralAçıklamaSonuç
GüçTahsilat sürecinde hem fiziksel hem de psikolojik güç gereklidir. Söz konusu güç, tahsilatı başarıya ulaştıracak olan kararlılığı ve ısrarı içerir.Tahsilat sürecinde güçlü olmak başarıyı getirir.
SabırSabır, tahsilatın sonunu getirecek olan niteliktir. Olası aksaklıklar ve gecikmelere karşı sabırlı olmak, başarılı tahsilatı beraberinde getirir.Sabırlı olmak, tahsilat sürecini hızlandırır ve başarıya ulaştırır.
ÇabaÇabasız gerçekleşen bir iş yoktur. Tahsilat sürecinde çaba göstermek ve ısrarcı olmak gereklidir.Çaba göstermek, tahsilat durumunu kolaylaştırır ve başarılı hale getirir.
Koçluk ve İknaTahsilat koçluk mesleğine benzer, belirli sorulara belirli cevaplar verilerek karşı taraf ikna edilir.İyi bir koç ve ikna yeteneği tahsilat sürecini olumlu yönde etkiler.
Dikkatli Dil KullanmaTahsilat sürecinde yanlış cümleler kurma ve karşı tarafı zor duruma sokma durumları başarısızlığa neden olur.Dikkatli ve özenli dil kullanımı başarılı bir tahsilat süreci sağlar.
Matematiksel AnalizTahsilat, bir matematik denklemi gibidir. Bu yüzden her durumun analizi gereklidir.Tahsilat sürecinde matematiksel analiz yapmak, başarıyı getirir.
Pozitif DüşünmeTahsilatta “olumlama” önemlidir ve bu evrene ışınlanarak tahsilat sürecini olumlu etkiler.Pozitif düşüncenin tahsilat sürecinde oldukça önemli bir etkisi vardır.
TecrübeHer işin bir püf noktası vardır ve bu da tecrübe ile anlaşılır. Tecrübe tahsilat sürecini olumlu yönde etkiler.Tahsilat sürecinde tecrübe oldukça önemlidir.
Sağlam StratejiTahsilat süreci sağlam bir strateji gerektirir. Bu strateji, bazen sabır, bazen çaba veya diğer kural kombinasyonları ile şekillenebilir.Sağlam bir strateji, tahsilat sürecinin başarısını artırır.
AdaletTahsilat, adalet ile sağlanır. Sahip olunan hakların alınmasını sağlar ve bu da tahsilat sürecini başarı ile sonlandırır.Adalet, tahsilatın başarısında önemli bir faktördür.

Ticari hayatta, alacakların toplanması veya süresi içinde ödenmeyenlerin yasal yollarla alınması anlamına gelen bir muhasebe terime olan “tahsilat” günümüz Türkiye koşullarında yerine getirilmesi en zor eylemlerden biridir. Tahsilat veya diğer bir ifadeyle, tahsil etme geçmiş ve gelecek arasında bir köprü kurmaktan geçer ve bunun için iyi bir strateji gereklidir.

Satış ve pazarlamanın ayrılmaz bir parçası olan tahsilat, iki uçlu bir kalem gibidir. Bu şu demek: şirketin bir ucu satışa, diğer ucu tahsilata bağlıdır. Herhangi biri işlemediğinde tahsil etme durumu askıda kalır. Nasıl ki, saatlerdeki yelkovan ile akrep birbirine bağlı hareket ediyorsa, tahsilat için de benzer durum söz konusudur. Bir işletmenin batmasının asıl sebebi tahsilat yapamamasıdır.

Tahsilat Yapabilmenin Kuralı

Tüm bunları göz önünde bulundurduğumuzda, aklınıza düşeceğini tahmin ettiğimiz başarılı tahsilat yapabilmenin 3 altın kuralı nedir? sorusunu yanıtlayarak konuya giriş yapıyoruz.

  • Güç

  • Sabır

  • Çaba

Güç, sabır ve çaba üçlüsünü aynı potada erittiğimiz zaman yalnızca başarılı bir tahsilat değil, başarılı bir işi nihai sonuca ulaştırmış oluyoruz. Nedeni şu: güç hem fiziksel hem de manevidir, gücü aslında ruhumuzda taşırız, eğer o güç bizimle değilse, ne yaparsak yapalım zayıflığın esiri haline geliriz. Güçlü olmak ise ayakta dimdik durmaktır! Tahsilatta zayıflık başarısızlık demektir. Bir çınar nasıl ki, kolay devrilmiyorsa, biz de öyle olmalıyız. Karşı taraf sizin güçsüz, ürkek veya ayakları yere basmayan biri olduğunuza kanaat getirirse, tahsil etme durumunuzu tekrar gözden geçirmeniz gerekebilir. Tahsilat koçluk mesleğine benzer, belirli sorulara belirli cevaplar verilmelidir.

“Star Wars” filminde hep şu ünlü laf vardır: “güç bizimle olsun!”  Güç hep sizinle olsun diyorum. Tahsilat sizin muharebe alanınızsa, her daim kazanmalısınız. Müşterinin karşısında ezik görünmek tahsilatı kaybettirir. Tahsilatta “olumlama” önemlidir. Örneğin: “Güçlüyüm ve bu nedenle güçlü insanları çekiyorum” veya “güçlü insanlar aracılığıyla sonuca ulaşıyorum.”

“Sabreden muradına erer” deler hep, doğrudur bir bakıma… Sabır olmadan, tahsilat gerçekleşmez. Bazen ödenen geç ücretlerde veya bazı aksaklıklarda sizin sabır derecenizin yüksek olması, yararınıza olacaktır. Sabırsız olduğunuzda yanlış cümleler kurup karşı tarafı zor duruma sokmanız kuvvetle muhtemel… “Hadi, şu parayı tahsil edelim amma da uzattınız” diye hitap ettiğiniz ve iç geçirdiğiniz an, zaten yandınız demektir. Bunu içinizden bile tekrarlamayın, çünkü negatif etki yaratarak evrene ters bir şekilde yansır.

Sabır, zor koşullar altında cesaretimizi ve metanetimizi yitirmediğimizde gerçekleşir. Sabırlı olduğumuzda, uzun süreli gecikmelere ve dış tehditlere karşı moralimizi bozmayız, bir şekilde yolumuza bakarız. Tahsilat için o nedenle sabır lazım, sabır için de güç.

Ne demiş Mevlâna Celâlettin-i Rûmî: “Acele şeytan hilesidir, sabır ve tedbir Allah lütfu…”

Çaba için ne söylenebilir? Çabasız gerçekleşen bir iş yoktur sanıyoruz ki, çaba ile başarı birleştiği vakit tahsilat durumu kolaylaşır. Zira tahsilatı çaba göstermeden yerine getirme durumunuz olmadığına göre çaba göstermelisiniz, hazır piş ağzıma düş ile tahsilat olmaz. Tahsilat gerçekleşmezse ne olur? İşinizde dalgalanmalar meyana gelir, tahsil edemediğiniz paranı size nasıl bir yararı olur ki? Kendi hayatınızda da önemlidir aslında bu. Hiç kimse sizin yerinize çaba göstermez, siz kendiniz olup çaba göstereceksiniz. Hem işinizi hem de kendinizi kurtarmalısınız. Karşı tarafı güçlendirmek adına da çoğu zaman çaba sarf etmeniz, olumlu olacaktır. Tek taraflı çaba olmuyor.

Aslında tahsilat, bir matematik denklemidir ya çözersiniz ya kalırsınız. Nasıl çözeceğinizi de sizden iyi bilen yoktur. Hayat da bir denklemdir, hayatın denklemini çözdüğünüzde aslında tahsilat sorununu da ortadan kaldırırsınız doğal olarak…Unutmayın, insanın özü psikolojidir, fizik bedeniniz ile ruhunuz bir bütün olmalıdır.

Altını çizmek gerekirse, her işin bir püf noktası vardır, siz de o püf noktalarını bildiğiniz ve tecrübe ettiğiniz vakit her şey değişir. Tahsilat sizin adaletinizdir. 

Güç, Tahsilat sürecinde hem fiziksel hem de psikolojik güç gereklidir Söz konusu güç, tahsilatı başarıya ulaştıracak olan kararlılığı ve ısrarı içerir, Tahsilat sürecinde güçlü olmak başarıyı getirir, Sabır, Sabır, tahsilatın sonunu getirecek olan niteliktir Olası aksaklıklar ve gecikmelere karşı sabırlı olmak, başarılı tahsilatı beraberinde getirir, Sabırlı olmak, tahsilat sürecini hızlandırır ve başarıya ulaştırır, Çaba, Çabasız gerçekleşen bir iş yoktur Tahsilat sürecinde çaba göstermek ve ısrarcı olmak gereklidir, Çaba göstermek, tahsilat durumunu kolaylaştırır ve başarılı hale getirir, Koçluk ve İkna, Tahsilat koçluk mesleğine benzer, belirli sorulara belirli cevaplar verilerek karşı taraf ikna edilir, İyi bir koç ve ikna yeteneği tahsilat sürecini olumlu yönde etkiler, Dikkatli Dil Kullanma, Tahsilat sürecinde yanlış cümleler kurma ve karşı tarafı zor duruma sokma durumları başarısızlığa neden olur, Dikkatli ve özenli dil kullanımı başarılı bir tahsilat süreci sağlar, Matematiksel Analiz, Tahsilat, bir matematik denklemi gibidir Bu yüzden her durumun analizi gereklidir, Tahsilat sürecinde matematiksel analiz yapmak, başarıyı getirir, Pozitif Düşünme, Tahsilatta “olumlama” önemlidir ve bu evrene ışınlanarak tahsilat sürecini olumlu etkiler, Pozitif düşüncenin tahsilat sürecinde oldukça önemli bir etkisi vardır, Tecrübe, Her işin bir püf noktası vardır ve bu da tecrübe ile anlaşılır Tecrübe tahsilat sürecini olumlu yönde etkiler, Tahsilat sürecinde tecrübe oldukça önemlidir, Sağlam Strateji, Tahsilat süreci sağlam bir strateji gerektirir Bu strateji, bazen sabır, bazen çaba veya diğer kural kombinasyonları ile şekillenebilir, Sağlam bir strateji, tahsilat sürecinin başarısını artırır, Adalet, Tahsilat, adalet ile sağlanır Sahip olunan hakların alınmasını sağlar ve bu da tahsilat sürecini başarı ile sonlandırır, Adalet, tahsilatın başarısında önemli bir faktördür
Tahsilat Becerisi başarı etkin tahsilat beceri pazarlama satış tahsilat tahsilat becerisi tahsilat teknikleri
Bu, yirmili yaşlarında genç bir kadının yakın plan portresidir. Omuz hizasında, hafifçe yandan ayrılmış siyah saçları var. Açık tenli ve taze yüzlü bir görünümü var. Gözleri geniş ve uyanık, dudakları hafifçe ayrık ve burnu küçük ve narin. Açık pembe bir gömlek giymiş, birkaç düğmesi açık ve yakasının bir kısmını ortaya çıkarıyor. Yüzü, yumuşak ve doğal bir görünüm veren sıcak ve yumuşak bir ışıkla aydınlatılıyor. Dudaklarında hafif bir gülümseme ile yüz ifadesi memnuniyet ve sakinlikten oluşuyor. Kendine güvenen bir havayla dosdoğru önüne bakıyor.
Arzu Çevikalp
Blog Yazarı

Yeditepe Üniversitesi Görsel İletişim Tasarım bölümünden mezun olmuştur. Medya Yönetimi üzerine yüksek lisans yapmıştır.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.