AnasayfaBlogBacklink Nedir? Backlink Nasıl Alınır?
SEO

Backlink Nedir? Backlink Nasıl Alınır?

27 Ocak 2020
Mavi bir arka plan görüntüyü dolduruyor ve beyaz metin kelimeleri net, kalın bir yazı tipiyle yazılıyordu. Yazı tipi ince, düz serifli bir sans-serif tipiydi ve metin eşit aralıklarla yerleştirilmişti. Metnin beyazı, arka planın mavisiyle güzel bir kontrast oluşturarak görsel açıdan hoş bir görüntü yarattı. Metin görselin ortasına yerleştirilmişti ve metnin kenarları net ve düzdü. Görselin geneli modern ve minimalist bir estetiğe sahipti.
Backlink YöntemleriYöntemin ÖzellikleriYöntemin Yararları
BloglarMedium, Wordpress, Tumblr, Blogger ve Weebly gibi sitelerde Blog oluşturmaKendi sitenize dış linkleme yaparak trafiği arttırabilirsiniz
Sosyal MedyaInstagram, Facebook, LinkedIn, Pinterest ve Twitter'da sitenize link paylaşabilirsinizHedef kitlenizle doğrudan bağlantı kurabilir ve sitenize trafiği artırabilirsiniz
Forum SiteleriForum siteleri üzerinden dış linkleme yöntemini kullanabilirsinizBelirli bir konunun meraklılarına ve uzmanlarına doğrudan ulaşabilirsiniz
Görsel ÖğelerFarklı mecralarda paylaşılan fotoğrafların içine ya da altına link eklemeÇarpıcı görsellerle dikkat çekerek sitenize daha fazla trafik çekebilirsiniz
Video BağlantısıYouTube'da videoların açıklama kısmına link eklemeVideonun popülaritesi ile sitenize daha fazla trafik sağlayabilirsiniz
FooterSitenizin en alt kısmında yer alan Footer linkBirden fazla link vererek sitenize daha fazla trafik alabilirsiniz
Dmoz SistemiGoogle tarafında önem verilen bir backlink alma sistemiGoogle tarafından onaylandıktan sonra hedefli trafik alabilirsiniz
Ücretsiz BacklinkDoğal yöntemlerle sitenize dış linkleme yapmaHem paranız cebinizde kalır hem de organik trafik kazanırsınız
Ücretli BacklinkBacklink satın alarak hızlı ve zahmetsiz sonuç alabilirsinizDaha hızlı sonuç alabilir fakat alakasız linkler ve Google tarafından kabul görmeme riski vardır
Backlink SEOSitenizin SEO stratejisi içinde backlink kullanımıDaha doğal ve organik trafik alarak sitenizin Google sıralamalarında yükselmesine yardımcı olur

Backlink, internet dünyası için yeni bir kavram değil. Ve bu kavrama insanlarda hiç yabancı sayılmaz. Birazda olsa web siteleri için uğraşan kullancılar backlinks kavramına aşinadır. Google'ın teknolojilerini ve getirdiği yenilikleri takip edenler için bu kelime yeni bir buluş olmamıştır. Ancak backlink doğru şekilde kullanılabilmekte mi? Konuya ne kadar hakimiz? Ben yaptım oldu. Diyenlerden misiniz? Yoksa yapmak kolay gibi gözükse de işin içine girinice mevzu farklıymış diyelerden mi?

Web sitelerinin ana gayesi trafik almak ve daha fazla kişiye ulaşmaktır. Verdiği hizmete ya da sattığı ürüne göre her site sahibinin rekabetçi ortamda en iyisi olabilmeyi hedefler. Sitesinin görünebilirliğini ve trafiğini arttırmak içinde farklı yollara başvurur. Backlink de bu yolladan biri. Backlink sitenin önemli bir kısmını oluşturmakta. Peki backlink nedir? Birçoğumuz bilse de veya duysa da açıklamakta fayda var.

Backlink, bir web sitesinin bir başka web sitesine verdiği URL sistemidir. Dış site linklemesi olarak da bilinir. Yani bir sitede yer alan anasayfa, kategori ya da herhangi bir içeriğin başka sitede yer almasını sağlamaktır. Linkleme şekli genellikle bir kelime üzerinde yapılır. Farklı yöntemleri bulunsa da en çok kullanılan anahtar kelimeye linkleme şeklindedir. Dış link herhangi bir siteye girerek kendi sitenize link verme olayına benzemez. İçinde tamamen farklı sistemleri barındırır. Yararlı bir iş yapayım derken, dış linkleme yaparak zararda edebilirsiniz. Bu yüzden backlink kullanımında dikkatli ve temkinli olmakta fayda var. Her gördüğümüz siteye linkleme yapmak en büyük hataların başında gelir.

Google nezdinde de baktığımız zaman linkleme önemli bir yer alıyor. Dış linkleme yaparken birçok kriteri göz önünde aldığı biliniyor. Şimdi alt başlığımızda backlink nasıl alınır? Bu konuyu işleyeceğiz ve kolay yöntemi nelerdir? Sizler için sıralayacağız.

Avrupa ve Dünya genelinde genellile ücretsiz backlink yapılır. Fakat ülkemizde fazla önemsenmediği ve uğraşılmak istenmediği için ya hiç yapılmaz ya da yapıldığında ücretli backlink satın alınarak yapılır. Ücretli dış linkleme ile daha çabuk ve zahmetsizce sonuçlara varılacağı düşünülür. Ama bu tamamen yanlış ve saçma bir düşüncedir. Ayrıca ücretli sağlanan dış linklerin bir kısmında yapılan bağlantılarla hiçbir şekilde alakadar olmadığıdır.

Ücretsiz backlink de ise, hem paranız cebinizde kalacak hem de doğal yöntemlerle linkleme yapacaksınız. Ücret ödeyerek yapılan linklemeler Google tarafından çok kabul gören bir olay değil. Peki ücretsiz olarak nasıl bir dış linkleme yapabiliriz? Sorusu aklınıza hemen gelmiştir. Backlink yapmanın birçok yöntemi ya da çeşiti vardır. Sırasıyla hepsini şimdi yazacağız.

Blog: Medium, Wordpress, Tumblr, Blogger, weebly gibi sitelerde kuracağınız bloglar ile ana sitenize dış linkleme yapabilirsiniz. ücretsiz olarak kurulan sitelerde sektörünüz ile ilgili blog paylaşımlarında bulunabilirsiniz. burada önemli olan kuracağınız blog sitesinde hemen linklemeye başlamamız gerekir. her gün içerik üreterek adım adım gittikten sonra, dış linklemeye geçmekte fayda var. aksi takdirde google sizi spam olarak algılayabilir.

Sosyal Medya: Instagram, Facebook, LinkedIn, Pinterest ve Twitter gibi sosyal medya uygulamarı üzerinden sitenize linkleme verebilirsiniz. Buradan yapacağınız paylaşımlarla, trafiği asıl ana sitenize sağlayabilirsiniz.

Forum Siteleri: Dış linkleme konusunda eskisi kadar revaçta olmasa da forum siteleri de bu konuda yinede iddialı diyebiliriz. Forum siteleri üzerinden dış linkleme yöntemini kullanmak mümkün.

Görsel Öğeler: Farklı mecralarda paylaşılan fotoğraf karelerinin içine ya da altına yerleştirilen linkler sayesinde iyi bir trafik almak mümkün. Hazırlanan görsellerin kalitesi ne kadar iyi olursa geri dönüş ve trafik de o denli olumlu olur.

Video Bağlantısı: Günümüzde artık YouTube üzerinden birçok video paylaşımları yapılmaktadır. Instagram da bu konuda kendini geliştirse de daha çok YouTube üzerinde videolar izlenir. Videoların açıklama kısmına koyacağınız backlinks sayesinde ücresiz şekilde siteye erişim sağlayabilirsiniz.

Footer: Bu yöntem çoğu insan tarafında tercih edilmemiş olsada listemizde yer almıştır. Sitenin en alt kısmında yer alan Footer link, birden fazla link sahibi olmanıza yaramaktadır. En büyük dezavantajı yaptığınız iş veya verdiğiniz hizmet ile alakasız linklerde yer alıyor olmasıdır. Fazlaca bilinip, kullanılsa da son dönemde riskli olarak gösterilmektedir.

Dmoz Sistemi: Google tarafında oldukça önem verilen bir backlink alma sistemidir. Bu sisteme sitenizi eklemek sanıldığı kadar çokta kolay değildir. Ancak onaylandıktan sonra istediğiniz şekilde linkleme alabilirsiniz. Web sitesi için hani bölüme linkleme almak isterseniz, Dmoz sayesinde yapılabilir. Siteye başvuru yaptıktan sonra editörlerin kontrollerinden geçmektesiniz. Daha fazla bilgi için Dmoz sitesine bakabilirsiniz.

Evet yukarıda dış link için yapmanız gerekenleri tek tek söyledik. Hangi yöntemler kullanılabilir ve yararlı olur, hepsini gösterdik. Backlink fiyatları konusunda hala ısrarcıysanız ortalama 70 ile 100 liradan başladığını söyleyebiliriz. Ancak SEO backlink için en iyi yöntem doğal yollarla yapılandır. Google da doğal yollarla yapılan dış linklemelere daha fazla önem vermektedir.

Yapacağınız doğal yöntemlerle linklemeler sayesinde organik trafik akışınız daha verimli olacaktır. SEO konusunda önemli bir noktaya sahip olan backlink, doğru yapıldığı takdirde büyük kazançlar oluşturabilir. Dış linkleme için, sosyal medya ve ücretsiz blog site kurmak en karlı yöntem olacaktır. Google gözünde de geliştireceğiniz sistemle birlikte daha iyi sonuçlar gelecektir.

Pagerank Nedir?

Pagerank kısaca, Google'ın web siteniz için verdiği bir değerlendirme puan sistemidir. Google bu sistemde 0'dan 10'a kadar bir rakam arasında sitenize değer biçmektedir. Ara motoru değerlendirmeye alırken sayfanın içeriğine, özgünlüğüne, kalitesine ve vermiş olduğu bağlantılara bakmaktadır. Sitenin sürekli güncel olması, puan değerini de arttıran etkenlerden biridir.

Google tarafından sayfa değeri göz önüne alındığında, link içeriği ve sitenin doğal yapısı gibi konular büyük önem taşır. Arama motoru siteler arasında analiz ve değerlendirme de bulunur. Yapılan bu değerlendirme sonucunda web sitesine puanı verilir. Verilen bu puanlamaya göre de site Google'da ki yerini alır. Google algoritması içinde sadece Pagerank önemli bir yer tutmaz. Site sıralamasında önemlilik ve alakalılık düzeyini de tutturmak gerekir.

Pagerank uygulamasını Google en son 2014 tarihinde güncellemiştir ve bu tarihten sonra güncelleme olmayacağı açıklanmıştır. Dış linkleme yapılırken farklı sitelerin Google nezdinden taşıdığı değer bu yüzden önemlidir. Dış link verdiğiniz site eğer değerli ise, sizin yararınıza olacaktır. Anca site zararlı ve kötü amaçlı bir site olması sizlere de kötü sonuçlar verecektir.

Dış linkleme site trafiğini arttırır mı?

Evet dış linkleme yaparak kendi sitenize belli bir trafik çekmek mümkündür. Ancak bu verilen gelebilmesi için belli bir zamanın geçmesi gerekir. Google'da birçok geri dönüşler için biraz süre gerekmektedir.

Backlink yönteminde en çabuk geri dönüş nasıl sağlanır?

Dış linkleme yapmak için sosyal medya ağları sizlere çabuk geri dönüş sağlayabilir. Elbette burada da ne kadar bir popülariteye sahip olduğunuz önemli. Sosyal medyada iyi bir kitleye sahip iseniz, dış linkleme işinizi kolaylaştırabilir.

Dış linkleme fazla kullanılırsa ne olur?

Gereğinden fazla kullanılan dış linkleme öncelikle spam yemenize yol açabilir. Google kandırdığınızı düşünebilir. İkincisi eğer dışarı siz link veriyorsanız, sitede tutmak istediğiniz kişileri kaçırabilirsiniz. Fazla kullanmak büyük ölçüde zarar getirir. 

Bloglar, Medium, Wordpress, Tumblr, Blogger ve Weebly gibi sitelerde Blog oluşturma, Kendi sitenize dış linkleme yaparak trafiği arttırabilirsiniz, Sosyal Medya, Instagram, Facebook, LinkedIn, Pinterest ve Twitter'da sitenize link paylaşabilirsiniz, Hedef kitlenizle doğrudan bağlantı kurabilir ve sitenize trafiği artırabilirsiniz, Forum Siteleri, Forum siteleri üzerinden dış linkleme yöntemini kullanabilirsiniz, Belirli bir konunun meraklılarına ve uzmanlarına doğrudan ulaşabilirsiniz, Görsel Öğeler, Farklı mecralarda paylaşılan fotoğrafların içine ya da altına link ekleme, Çarpıcı görsellerle dikkat çekerek sitenize daha fazla trafik çekebilirsiniz, Video Bağlantısı, YouTube'da videoların açıklama kısmına link ekleme, Videonun popülaritesi ile sitenize daha fazla trafik sağlayabilirsiniz, Footer, Sitenizin en alt kısmında yer alan Footer link, Birden fazla link vererek sitenize daha fazla trafik alabilirsiniz, Dmoz Sistemi, Google tarafında önem verilen bir backlink alma sistemi, Google tarafından onaylandıktan sonra hedefli trafik alabilirsiniz, Ücretsiz Backlink, Doğal yöntemlerle sitenize dış linkleme yapma, Hem paranız cebinizde kalır hem de organik trafik kazanırsınız, Ücretli Backlink, Backlink satın alarak hızlı ve zahmetsiz sonuç alabilirsiniz, Daha hızlı sonuç alabilir fakat alakasız linkler ve Google tarafından kabul görmeme riski vardır, Backlink SEO, Sitenizin SEO stratejisi içinde backlink kullanımı, Daha doğal ve organik trafik alarak sitenizin Google sıralamalarında yükselmesine yardımcı olur
backlink backlinks seo backlinks ücretsiz backlink ücretli backlink backlink fiyatları pagerank
Bu resimde ikisi de gözlük takan bir erkek ve kadın görülüyor. Adam mavi bir gömlek ve siyah bir pantolon giyerken, kadın beyaz bir gömlek ve mavi bir kot pantolon giymektedir. Her ikisinin de gözlükleri takılı ve dümdüz ileriye bakıyorlar. Adamın kolu kadının beline dolanmış ve yüzleri birbirine yakın göründüğü için birlikte bir anı paylaşıyor gibi görünüyorlar. Arka plan yumuşak, kirli beyaz bir renktedir. Işık hafif loş, görüntüye yumuşak ve sıcak bir his veriyor. Gözlüklerine rağmen, gözleri hala bir duygu belirtisi gösteriyor. Birbirlerinin varlığından memnun ve mutlu görünüyorlar.
Konuk Yazar
Blog Yazarı

İstanbul İşletme Enstitüsünde yazılarının yayınlanmasını isteyen konuk yazarlarımız için oluşturulan bilgi kartıdır. Birçok alanda ve disiplindeki yazıları bu hesap üzerinde bulabilirsiniz.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Şık, koyu renk bir takım elbise giymiş bir adam bir konferans salonunun ortasında durmaktadır. Gözlük takmış ve ciddi bir ifadeyle dosdoğru önüne bakıyor. Elleri iki yanındadır. Görüntünün odağında o var ve arka plan hafifçe bulanık. Bir iş adamı gibi görünüyor ve arkasındaki siyah yazılı dikdörtgen beyaz tabela bunu gösteriyor olabilir. Sağ üst köşede bir sandalye ve sol alt köşede bir masa var, her ikisi de odak dışı.
5
(3)

SEO Uzmanlığı

5 Konu15 Saat
Gözlüklü ve kırmızı ceketli beyaz bir adam mavi bir duvarın önünde durmaktadır. Yüzünde ciddi bir ifadeyle dosdoğru ileriye bakıyor. Saçları kısa ve kahverengidir ve gözleri gözlüklerin arkasında gizlidir. Kırmızı ceketinin altında açık mavi bir gömlek, siyah pantolon ve siyah ayakkabılar giyiyor. Kollarını önde kavuşturmuş ve ayaklarını hafifçe açarak ayakta duruyor. Yirmili yaşlarının sonunda ya da otuzlu yaşlarının başında gibi görünüyor.Yemliha Toker
1403867
Bu görüntü SEO (Arama Motoru Optimizasyonu) hakkında bir çevrimiçi kursu yansıtıyor. Bir ekranın önünde konuşan takım elbiseli bir adam görülüyor. Adam gözlük ve kahverengi bir gömlek giyiyor ve sağ eliyle bir şeyi işaret ediyor. Arka planda, beyaz metinli bir tabelanın yakın çekimi ve beyaz zemin üzerinde sarı bir sayı var. SEO eğitimi ve kursları, işletmelerin web sitelerini ve içeriklerini arama motorları için nasıl optimize edeceklerini daha iyi anlamalarına yardımcı olabilir. Doğru SEO teknikleri sayesinde işletmeler arama motoru sonuç sayfalarında daha üst sıralarda yer alarak web sitelerine daha fazla trafik çekebilir ve daha fazla müşteri kazanabilirler. SEO kurslarının yardımıyla işletmeler, anahtar kelimeleri stratejik olarak nasıl kullanacaklarını, arama motoru algoritmalarına hitap eden içerikleri nasıl oluşturacaklarını ve çevrimiçi pazarlamanın nüanslarını nasıl anlayacaklarını öğrenebilirler.
4.9
(28)

SEO Eğitimi

11 Konu5 Saat
Gözlüklü ve kırmızı ceketli beyaz bir adam mavi bir duvarın önünde durmaktadır. Yüzünde ciddi bir ifadeyle dosdoğru ileriye bakıyor. Saçları kısa ve kahverengidir ve gözleri gözlüklerin arkasında gizlidir. Kırmızı ceketinin altında açık mavi bir gömlek, siyah pantolon ve siyah ayakkabılar giyiyor. Kollarını önde kavuşturmuş ve ayaklarını hafifçe açarak ayakta duruyor. Yirmili yaşlarının sonunda ya da otuzlu yaşlarının başında gibi görünüyor.Yemliha Toker
550419
Bir kadın gülümsüyor ve arkasında dijital bir arka planla kameraya bakıyor. Yüzü yakın plandadır ve gözlerini, burnunu ve ağzını göstermektedir. Açık tenli ve koyu renk saçlı. Üzerinde O logosu olan beyaz bir üst giyiyor ve arka plan bulanık bir sayı görüntüsüyle dolu. Yüz ifadesi parlak ve neşeli ve gözleri neşe dolu. Mutlu ve memnun bir insana benziyor.
4.8
(5)

Algoritma Eğitimi

8 Konu5 Saat
Açık sarı saçlı güzel bir kadın kameraya gülümsüyor. Gözleri mutlulukla parıldıyor ve dudakları davetkâr bir şekilde kıvrılmış. Beyaz yakalı mavi bir üst ve beyaz bir etek giyiyor. Cildi parlıyor ve yanakları hafifçe kızarmış. Elleri önünde kenetlenmiş ve bir çift beyaz küpe takıyor. Bakışları doğrudan ve dostça. Neşe, çekicilik ve güven yayıyor.Özlem Anı
1028464