AnasayfaBlogArtırılmış Gerçeklik Nedir?
Nedir?

Artırılmış Gerçeklik Nedir?

21 Mayıs 2020
Sanal gerçeklik başlığı takan bir kadın karanlık bir odada aydınlatılıyor. Gözleri kapalı ve kendi dünyasına dalmış durumda. Bir eli kulaklıkta, diğer eli bir fincanda. Işık, üzerinde küçük ışıklar bulunan ince beyaz bir perdenin arkasından gelmektedir. Kadının başındaki cihaza yakından bakıldığında bir dizi kablo ve küçük bir mikrofon görülüyor. Kadın büyüleyici bir deneyimin içinde kaybolmuş gibi görünüyor.
Artırılmış Gerçeklik NedirArtırılmış Gerçeklik Nasıl ÇalışırArtırılmış Gerçeklik Uygulama Alanları
Sanal dünya ile gerçek ortam arasındaki sınırları ortadan kaldıran ve gerçeklik algısını zenginleştiren teknoloji uygulaması.Sanal ve gerçek dünyayı birleştirerek, gerçek dünyaya ait bilgileri sanal nesneler üzerinde görüntüler ve bilgiyi kullanıcıya aktarır.Reklam, pazarlama, eğitim, oyunlar ve sosyal medya gibi birçok alanda kullanılır.
Sanal nesneleri gerçek dünya algısıyla birleştirip, bilgiyi zenginleştirir.Bir nesneye veya yere uygulama ile bakıldığında, ilgili bilgi sanal olarak eklenir ve görüntülenir.Ürün tanıtımları, sanal showroomlar ve etkileşimli öğrenme platformları oluşturulmasında kullanılır.
Üç boyutlu platformlar aracılığıyla sunulan gerçek zaman ve ortamla sanal ürünlerin birleşimidir.Kullanıcıya bilgi ve deneyimi bir arada sunarak, öğrenimin daha verimli ve etkili olmasını sağlar.Konferanslar, seminerler, atölye çalışmaları ve diğer eğitimsel etkinliklerde öğrenme deneyimini zenginleştirmek için kullanılır.
Mevcut gerçek dünya objeleri üzerine bilgilendirici metinler, resimli görüntüler veya sesler eklenerek oluşan sanal ortam ürünleridir.Dijital bilgi, kullanıcının bulunduğu yere ve nesneyi görüntülediği açının konumuna göre değişiklik gösterebilir.Müze ve sanat galerileri, tarihi ve turistik yerler, restoranlar ve alışveriş merkezleri gibi yerlerde ziyaretçilere daha zengin bir deneyim sunulmasını sağlar.
Kullanıcıların bilgisayar tarafından oluşturulan görüntüleri gerçek dünyadaki nesnelerin üzerine yerleştirmesine olanak tanıyan bir teknolojidir.Bilgisayar tarafından oluşturulan sanal görüntüler, gerçek dünya nesnelerinin üzerine projekte edilir ve kullanıcı tarafından gözlemlenir.Mimarlık, tasarım ve mühendislik gibi profesyonel alanlarda tasarımların ve prototiplerin görselleştirilmesi ve analizi için kullanılır.
Gerçek zaman ve ortamla sanal ürünlerin birleşimidir.Gerçek dünya nesneleriyle interaktif bir şekilde çalışan sanal nesneler oluşturur.Tıpta, ameliyat planlamasında ve hakim biyonik görüş sistemleri oluşturmada kullanılır.
Sanal ve gerçek dünyanın birleştiği bir çevreyi kullanıcılara sunar.Sanal nesneleri gerçek dünya nesneleri ile birleştiren ve bu nesneler üzerinde interaktif bilgi sunan bir teknolojidir.Ev dekorasyonu ve tasarım sektöründe, kullanıcılara ürünlerin gerçek dünyadaki görünümü hakkında bir fikir vermekte kullanılır.
Gerçek ve sanal dünyanın karışımından oluşan üst düzey bir deneyim sunar.Kullanıcıların akıllı telefonları veya tabletleri gibi cihazları kullanarak gerçek dünyayı zenginleştirilmiş bir şekilde görüntülemesini sağlar.Oyun sektöründe, kullanıcıların gerçek dünya mekanlarında interaktif deneyimler yaşamalarını sağlar (örneğin Pokemon Go oyunu).
Gerçekçi bir deneyim sağlamak için sanal bilgiyi gerçek dünyaya ekleyen bir teknolojidir.Kullanıcılar, belirli nesneleri veya yerleri telefonları, tabletleri veya özel gözlükleri gibi cihazlarla taradığında, artırılmış gerçeklik uygulamaları genellikle ek bilgiler, resimler, metinler veya sesler sunar.Navigasyon ve seyahat uygulamaları, sanal ürün denemeleri ve interaktif eğitim platformlarına kadar geniş bir yelpazedeki uygulamalar için kullanılır.
Gerçek ve sanal dünyayı birleştiren bir teknolojidir.Akıllı telefonlar, tabletler veya özel artırılmış gerçeklik gözlükleri üzerinden hareket eden ve görüntüleyen kullanıcıların gerçek dünyayı sanal nesneler, bilgi, resimler ve seslerle zenginleştirilmiş bir şekilde deneyimlemesini sağlar.Eğitim, sağlık, oyun, pazarlama, emlak, perakende ve daha pek çok sektörde farklı uygulama senaryolarına sahiptir.

Sanal dünya ile gerçek ortam arasındaki sınırları ortadan kaldıran inovasyon çalışmalarının geldiği son noktada gerçekliği destekleyen birçok uygulamaya şahit oluyoruz. Artırılmış gerçeklik adı altında oluşturulan bu uygulamaların ışığında algılama, yansıtma, görüntüleme ve konumlandırma süreçlerine ilişkin bakış açımız değişirken bir yandan da bunlara dair platformların hızla geliştiğini görüyoruz.

Artırılmış gerçeklik; sanalla gerçeğin eş zamanlı olarak birbirleriyle etkileşiminin, üç boyutlu platformlar aracılığıyla zenginleştirilerek sunulmasıdır. Gerçek zaman ve ortamla sanal ürün birleşir. Sanal ortamlarda sadece yapay bir dünyanın içindeyken, artırılmış gerçeklik sayesinde yapay nesneleri gerçek dünya algısıyla birleştirip ona göre yorumlarız.

Artırılmış Gerçeklik Uygulamaları Nasıl Çalışır?

Artırılmış gerçeklik uygulamasını destekleyen bir tablet ya da telefonu Topkapı Sarayı'na doğru tuttuğumuzu düşünelim. Sarayın kaç yılında, kim tarafından inşa edildiği, mimari yapısına ilişkin bilgileri öğrenebilir, bölüm ve koleksiyonların özellikleriyle ilgili konulara hakim olabilirsiniz.

Bu örnekte olduğu gibi dijital bilgi gerçek dünyayla ilişkili olduğu için elde edilecek bilgi, telefonu tutan kişinin bulunduğu yere ve nesneyi görüntülediği açının konumuna göre değişiklik gösterecektir.

Artırılmış gerçeklik uygulamaları, mevcut gerçek dünya objeleri üzerine bilgilendirici metinler, resimli görüntüler veya sesler eklenerek oluşan sanal ortam ürünleri sayesinde gerçek dünyanın bir parçasıymış gibi iç içe geçerek etkileşim sağlar. Artırılmış gerçeklik uygulamalarının amacı, dijital ortama ait ürünler aracılığıyla öğrenmek istediğimiz alana ilişkin her şeyi zenginleştirilmiş şekilde görme, duyma ve hissetme deneyimini yaşayarak bundan mümkün olacak en verimli şekilde yararlanmaktır.

Artırılmış Gerçeklik Yaygın Uygulama Alanları

Artırılmış gerçeklik (AR), kullanıcıların bilgisayar tarafından oluşturulan görüntüleri gerçek dünyadaki nesnelerin üzerine yerleştirmesine olanak tanıyan bir teknolojidir. AR uygulamaları, öğrencilere çevrelerindeki dünya hakkında ek bilgi sağlayabilen eğitim uygulamaları, oyun ortamını daha gerçekçi hale getirebilen oyun uygulamaları ve kullanıcıların sanal nesneleri arkadaşlarıyla paylaşmasına olanak tanıyan sosyal medya uygulamaları da dahil olmak üzere çok çeşitli potansiyel kullanım alanlarına sahiptir.

Bununla birlikte, AR teknolojisinin şu anda en yaygın kullanımı pazarlama ve reklamcılık alanındadır. işletmeler, müşterileri için sanal showroomlar ve ürün tanıtımları gibi etkileşimli deneyimler yaratmak için AR kullanıyor. Teknoloji gelişmeye devam ettikçe, AR'nin geniş bir sektör yelpazesinde giderek artan sayıda uygulama bulması muhtemeldir.



Artırılmış gerçeklik uygulamaları her alanda kendisine kullanım alanı bulmakla birlikte bu sistemlerin en yaygın görüldüğü alanlar şu şekildedir:

Reklam ve Pazarlama

Artırılmış gerçeklik uygulamalarının reklam ve pazarlama alanında kullanımına yeni başlandı diyebiliriz. Daha doğrusu bu tarz uygulamaların pazarlama alanında kullanılması daha çok reklam sektöründe kendisini göstermektedir. İnteraktif kullanım aracılığıyla tüketicinin hedef üründen etkilenmesi ve bu doğrultuda satın alma davranışlarının oluşması amaçlanır. Artırılmış gerçekliğin reklam ve pazarlama alanında kullanılması bazı avantajları da beraberinde getirdi.

Bu tarz uygulamalar daha çok interaktif etkileşim, görsel uygulanabilirlik ve akılda kalıcılık gibi unsurların kullanımına elverişli bir ortam yaratmaktadır. Örneğin bir kişi dergi okuduğu sırada artırılmış gerçekliği destekleyen bir reklamla karşılaştığında cep telefonunu ilgili reklamdaki ürüne doğrultarak ürünün fiyatı, stokta kaç adet olduğu ve ürünün hangi özelliklerde olduğunu bilmesinin yanı sıra ona en yakın olan mağaza şubesinin yönetimiyle iletişim kurabilir.

Eğitim

Artırılmış gerçekliğin eğitim alanındaki amacı eğitimi alacak olan bireylerin üç boyutlu görsel zenginlik deneyimi sayesinde, öğrenilecek konuya ilişkin katılımı teşvik ederek verimli bir ders süreci yaşamalarını sağlamaktır. Eğitim sürecinin çok boyutlu ve karmaşık olmasıyla birlikte gerçek ortamda yapılması çok daha zor ve maliyetlidir. Bundan dolayı yapılacak eğitimin artırılmış teknoloji uygulamalarıyla desteklenmesi ilgili konuların yüksek verimlilik boyutuyla öğrenilmesine imkan sunmaktadır.

Aynı zamanda gerçek ortama dair algı seviyesini artırarak eğlenceli bir öğrenme platformunun yaratılmasına zemin hazırlar. Bu durum dikkat dağınıklığını engelleyerek odaklanabilmeyi sağlar. Artırılmış gerçeklik eğitim uygulamaları üç boyutlu ses, grafik, metin ve resimlerle desteklenen kitaplar aracılığıyla olabileceği gibi bellek kartlar ya da broşürlerle birlikte dijital anlamda desteklenebilir.

Ayrıca ders içeriklerinde tarihi, arkeolojik veya coğrafi bölgelerin detaylı ve çok yönlü öğrenilebilmesi amacıyla cep telefonu veya tabletler aracılığıyla gerçekleştirilen çeşitli artırılmış gerçeklik uygulamaları bulunmaktadır.

Eğlence ve Oyun

Artırılmış gerçeklik teknolojisinin kullanılmış olduğu en eğlenceli alanlardan birisidir. Özellikle 2016 yılında çıkan Pokemon Go isimli mobil oyun bu alanda en popüler olan artırılmış gerçeklik oyunudur. İlgili oyun çıktıktan sonra buna benzer uygulamaların indirilme sayısında inanılmaz bir artış ivmesi yakalanmıştır. Yapay zeka odaklı dil öğrenme aplikasyonlarının yanısıra vücudunuzda belirlediğiniz bölgeye yapmak istediğiniz dövmenin nasıl göründüğün ön izlemesini yapabileceğiniz uygulamalara kadar geniş kapsamlı bir alanda karşımıza çıktı.

Eğlence mekanlarında üç boyutlu animasyon ve grafik desteğiyle sunulan uygulamalar kendine özgü ve unutulmaz bir deneyim yaşamınızı sağlayabiliyor. Örneğin, barda veya restoranlarda bir yemek sipariş etme esnasında verilen siparişin yapılış sürecini ve siparişin son halini önceden izleyerek akıllı masanızda buna göre değerlendirme yapabiliyorsunuz.

Tarih ve Turizm

Müze, ören yerleri veya mimari anlamda değerli tarihi eserlerin orijinal halini görerek eş zamanlı hareket ettirebilme ve inceleyebilme gibi özellikler sunabilen artırılmış gerçeklik teknolojileri sayesinde bu uygulamalarla entegre olabilen gezi tur ve programlarına katılabilir, müzeleri ziyaret edebilir ya da hologram danışmanlardan bilgi alabilirsiniz.

Hatta 300’den fazla şehri bu şekilde gezerek şehirlerin tarihi ve turistik özellikleri hakkında detaylı erişime sahip olabilirsiniz. Müze ziyaretleri için örneğin, Türkiye’de Topkapı Sarayı, Sakıp Sabancı Müzesi ya da Bursa Saat Müzesi artırılmış gerçeklik uygulamalarıyla birlikte gezebileceğiniz ortamlardan bir kaç tanesidir. Ayrıca tatil yapmayı düşündüğünüz otelde kalmadan önce nasıl bir yer olduğuna ilişkin kafanızda soru işaretleri varsa artırılmış teknolojiyle otel odalarını ve bölümlerini gezebilirsiniz.

Gıda

Yiyecek sektöründe artırılmış gerçeklik uygulamalarının kullanım amacı ilgili sektörde özgün ve kalıcı olabilmek, böylece ağırlanan hedef kitlenin istek ve ihtiyaçlarının maksimum seviyede karşılayarak kaliteli hizmet alanında üstünlüğünü sürdürebilmektir. Bu sektörde müşteriye sunulan deneyim genelde bireysel odaklıdır.

Artırılmış teknoloji deneyimini müşterilerine yaşatmak amacıyla üç boyutlu sanal restoranlar ve projeksiyon destekli akıllı masalarda verilen siparişin özelliklerini ve boyutunu ön izleme yaparak görebilirsiniz. Bu anlamda siparişin içinde kullanılan malzemelere ait içeriklerden yapılış şekline kadar birçok seçeneğe sahip olmanız mümkündür. Hatta dijital masanızı istediğiniz renk ve çiçeğe göre süsleme özelliklerine varıncaya kadar birçok uygulama karşımıza çıkmaktadır.

İnşaat ve Mimarlık

İnşaat sektöründe hızlı artış gösteren artırılmış gerçeklik teknolojileri sayesinde bir yapı oluşturulmadan önce, konumlandırılmak istenen bölgede nasıl göründüğünü veya yapının çevresiyle ne kadar uyumlu olduğunu görebilirsiniz. İnşaat operatörlerinin gerçek eğitim alması zaman yönetimi ve maliyet olarak bazı problemler oluşturabilir.

İlgili eğitim: Zaman Yönetimi Kursu

Bu sorunları engellemek amacıyla kullanılan bu uygulamaların ışığında operatörler gerçek ortamda sanal bilgi ve ürünlerle birlikte verimli bir öğrenme deneyimi yaşayabilmektedir. Yapılacak kazı çalışmaları sırasında alt yapı sistemlerine zarar vermeyi önlemek amacıyla da kullanılabilir. Ayrıca iş güvenliğinin sağlanması için ilgili personelin çalışma sırasında karşılaşacağı olası bir tehlikeli durum karşısında işçiler, entegre mobil uygulamalar aracılığıyla bulunduğu konumu aktarabilmektedir.

Mimari anlamda ilgili projeyi bir maket üzerinde incelemek yerine artırılmış gerçeklik teknolojilerini destekleyen bir cihaz aracılığıyla 3 boyutlu animasyonlar ve grafiklerle zenginleştirilmiş bir ortamda gösterebilirsiniz. Bu sayede yapıyı farklı yönlerden inceleyebilir, kat planları ve yapı etrafındaki lokal çevreyi görüntüleme gibi özelliklerden yararlanabilirsiniz.

Sanal dünya ile gerçek ortam arasındaki sınırları ortadan kaldıran ve gerçeklik algısını zenginleştiren teknoloji uygulaması, Sanal ve gerçek dünyayı birleştirerek, gerçek dünyaya ait bilgileri sanal nesneler üzerinde görüntüler ve bilgiyi kullanıcıya aktarır, Reklam, pazarlama, eğitim, oyunlar ve sosyal medya gibi birçok alanda kullanılır, Sanal nesneleri gerçek dünya algısıyla birleştirip, bilgiyi zenginleştirir, Bir nesneye veya yere uygulama ile bakıldığında, ilgili bilgi sanal olarak eklenir ve görüntülenir, Ürün tanıtımları, sanal showroomlar ve etkileşimli öğrenme platformları oluşturulmasında kullanılır, Üç boyutlu platformlar aracılığıyla sunulan gerçek zaman ve ortamla sanal ürünlerin birleşimidir, Kullanıcıya bilgi ve deneyimi bir arada sunarak, öğrenimin daha verimli ve etkili olmasını sağlar, Konferanslar, seminerler, atölye çalışmaları ve diğer eğitimsel etkinliklerde öğrenme deneyimini zenginleştirmek için kullanılır, Mevcut gerçek dünya objeleri üzerine bilgilendirici metinler, resimli görüntüler veya sesler eklenerek oluşan sanal ortam ürünleridir, Dijital bilgi, kullanıcının bulunduğu yere ve nesneyi görüntülediği açının konumuna göre değişiklik gösterebilir, Müze ve sanat galerileri, tarihi ve turistik yerler, restoranlar ve alışveriş merkezleri gibi yerlerde ziyaretçilere daha zengin bir deneyim sunulmasını sağlar, Kullanıcıların bilgisayar tarafından oluşturulan görüntüleri gerçek dünyadaki nesnelerin üzerine yerleştirmesine olanak tanıyan bir teknolojidir, Bilgisayar tarafından oluşturulan sanal görüntüler, gerçek dünya nesnelerinin üzerine projekte edilir ve kullanıcı tarafından gözlemlenir, Mimarlık, tasarım ve mühendislik gibi profesyonel alanlarda tasarımların ve prototiplerin görselleştirilmesi ve analizi için kullanılır, Gerçek zaman ve ortamla sanal ürünlerin birleşimidir, Gerçek dünya nesneleriyle interaktif bir şekilde çalışan sanal nesneler oluşturur, Tıpta, ameliyat planlamasında ve hakim biyonik görüş sistemleri oluşturmada kullanılır, Sanal ve gerçek dünyanın birleştiği bir çevreyi kullanıcılara sunar, Sanal nesneleri gerçek dünya nesneleri ile birleştiren ve bu nesneler üzerinde interaktif bilgi sunan bir teknolojidir, Ev dekorasyonu ve tasarım sektöründe, kullanıcılara ürünlerin gerçek dünyadaki görünümü hakkında bir fikir vermekte kullanılır, Gerçek ve sanal dünyanın karışımından oluşan üst düzey bir deneyim sunar, Kullanıcıların akıllı telefonları veya tabletleri gibi cihazları kullanarak gerçek dünyayı zenginleştirilmiş bir şekilde görüntülemesini sağlar, Oyun sektöründe, kullanıcıların gerçek dünya mekanlarında interaktif deneyimler yaşamalarını sağlar (örneğin Pokemon Go oyunu), Gerçekçi bir deneyim sağlamak için sanal bilgiyi gerçek dünyaya ekleyen bir teknolojidir, Kullanıcılar, belirli nesneleri veya yerleri telefonları, tabletleri veya özel gözlükleri gibi cihazlarla taradığında, artırılmış gerçeklik uygulamaları genellikle ek bilgiler, resimler, metinler veya sesler sunar, Navigasyon ve seyahat uygulamaları, sanal ürün denemeleri ve interaktif eğitim platformlarına kadar geniş bir yelpazedeki uygulamalar için kullanılır, Gerçek ve sanal dünyayı birleştiren bir teknolojidir, Akıllı telefonlar, tabletler veya özel artırılmış gerçeklik gözlükleri üzerinden hareket eden ve görüntüleyen kullanıcıların gerçek dünyayı sanal nesneler, bilgi, resimler ve seslerle zenginleştirilmiş bir şekilde deneyimlemesini sağlar, Eğitim, sağlık, oyun, pazarlama, emlak, perakende ve daha pek çok sektörde farklı uygulama senaryolarına sahiptir
artırılmış gerçeklik nedir arttırılmış gerçeklik artırılmış gerçeklik uygulamaları
Parlak bir gülümsemeye sahip yakışıklı bir adam doğrudan kameraya bakıyor. Koyu kahverengi gözleri, kısa koyu kahverengi saçları ve güçlü bir çene hattı var. Beyaz bir tişört giyiyor ve sol kulağında küçük bir küpe var. Yüz ifadesi rahat ve memnun. Çenesinde hafif bir kirli sakal ve yanaklarında birkaç çil var. Yirmili yaşlarının ortalarında görünüyor ve sağlıklı ve mutlu görünüyor.
Gürcan Puy
Blog Yazarı

Finans Uzmanı olan Gürcan Puy 1984 yılında İstanbul'da doğdu. Lisans eğitimini Dumlupınar Üniversitesi İşletme bölümünde, Yüksek lisansını ise Marmara Üniversitesi MBA , Yönetim ve Organizasyon dalında tamamladı. Eğitimi sırasında Örgütsel Davranış ve Yönetim Kuramlarına  ilişkin projeler ve anket çalışmaları yapmıştır.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.