AnasayfaBlogArkadaşının İş Bulmasına Nasıl Yardımcı Olabilirsin?
İş Bulmak

Arkadaşının İş Bulmasına Nasıl Yardımcı Olabilirsin?

14 Aralık 2016
Beş kişilik bir grup büyük bir ahşap masanın etrafında toplanmıştır. Grubun ortasındaki kadın kameraya bakarken ışıl ışıl gülümsüyor. Kadının sağında bir adam yüzünde hafif bir gülümsemeyle yana bakıyor. Başına yakın çekim yapıldığında sakin ifadesi ortaya çıkıyor. Görüntünün ön planında, başka bir kişinin bulanık yüzü zar zor görülebiliyor. En solda, gözleri kapalı ve dişleri görünecek şekilde gülümseyen bir adamın yakın çekimi görülüyor. En sağda, gözleri kapalı ve ağzı hoş bir gülümsemeyle kıvrılmış bir kadının yakın çekimi görülüyor. Bir grup insan birbirine yakın oturmakta ve anın tadını çıkarmaktadır.
Yardım YöntemiNasıl YapılırPotansiyel Faydası
İş Arama Sürecine Yardım EtmekYapıcı yorumlarla özgeçmiş düzeltme ve mülakat teknikleri hakkında tavsiyede bulunmakArkadaşınızın iş başvurusunu en iyi hale getirerek başarı şansını artırır
İş Olanaklarını GöndermekUygun iş ilanları bulunduğunda arkadaşınıza yönlendirmekArkadaşınızın görmediği iş fırsatlarını fark etme şansı verir
Özgeçmişlerin DüzenlenmesiArkadaşınızın özgeçmişini ve ön yazısını gözden geçirmek ve düzeltmeler yapmakArkadaşınızın başvuru malzemelerini profesyonel ve hatasız hale getirir
LinkedIn Profilini GeliştirmekArkadaşınızın LinkedIn profilindeki bilgileri güncellemeye yardımcı olmakArkadaşınızın online görünürlüğünü ve işe alım yöneticileri tarafından bulunabilme şansını artırır
İşbaşı Eğitim AyarlamakArkadaşınıza kendi işinizi göstermek için bir gün düzenlemekArkadaşınıza iş sahası hakkında pratik deneyim ve ağ kurma fırsatı sunar
Bilgilendirici Mülakat AyarlamakArkadaşınıza bilgi edinmesi için kendi sektöründeki profesyonellerle görüşme ayarlamakArkadaşınızın bir iş veya sektör hakkında daha derin anlayış kazanmasına ve ağını genişletmesine yardımcı olur
LinkedIn Önerisi YazmakArkadaşınıza LinkedIn'de profesyonel bir tavsiye yazmakArkadaşınızın güvenilirliğini artırır ve işe alım yöneticileri üzerinde olumlu bir izlenim bırakır
Referans OlmakArkadaşınız için yazılı veya sözlü bir referans olmakArkadaşınızın iş başvurusuna güvenilirlik ve destek ekler
Bağlantılar KurmakArkadaşınızı sizin bilgi veya becerilere sahip kişilerle tanıştırmakArkadaşınızın profesyonel ağını genişletir ve potansiyel iş fırsatlarıyla tanışmasını sağlar
Üniversite Kariyer Ofislerine YönlendirmekArkadaşınıza kariyer hizmetlerinden yardım almasını önermekArkadaşınıza özgeçmiş yazma, mülakat teknikleri vb. konularda profesyonel yardım sağlar

Yeni bir iş arayan bir arkadaşınız veya aile üyeniz mi var? Onların işe alınmasına yardımcı olmanın en iyi yolu nedir? Onlar için ne yapabilirsiniz? İster o kişi daha iyi bir fırsat arıyor olsun, ister işini kaybetmiş olsun, onlara iş arayışlarında yardımcı olabilmenizin birçok farklı yolu var.

Bir Arkadaşın veya Aile Üyesinin İşe Alınmasına Nasıl Yardımcı Olabilirsiniz?

Bütün bu fikirlerin çoğu sizin çok vaktinizi almayacak ama arkadaşınızın kariyerinin bir sonraki aşamasına erişmesine yardımcı olacak küçük şeyler. İşte birinin iş arayışını biraz daha kolaylaştırmak istediğinizde yapmanız gereken şeylerden bazıları.

İş Arama Sürecine Yardım Etmeyi Teklif Edin.

Yapıcı olun, kritik değil. Eğer kişi kovulduysa, onlara - kendi suçları bile olsa- bunun hakkında zor zamanlar yaşatmayın. Sempatik ve de anlayışlı olun çünkü bu herkesin başına gelebilir. Eğer özgeçmişleri korkunçsa bunu söylemenize gerek yok. Bunun yerine birkaç değişikliğin daha hoş olabileceğini önerin. Onu önermeyi teklif edin. Eğer kurumunuzda alakalı kadro açıkları varsa arkadaşınızı önerip öneremeyeceğinize bakın. İşverenler kalifiye adaylardan bahsedilmesinden heyecan duyarlar ve bu size bile bir öneri bonusu kazandırabilir. İş olanaklarını gönderin. Eğer iyi bir uyum sağlayan bir iş bilgisayar ekranınızda veya sosyal sitelerden birinde karşınıza çıkarsa, bunu arkadaşınıza gönderin. Arada bir iyi bir ihtimal olan işlerden bulup bulamayacağınız görmek için iş listeleme sitelerini kontrol edin. Yeni listeleri her zaman takip etmek zor olabilir ama sizin bulacağınız iş olanağı arkadaşınıza yeni bir iş kazandırabilecek olan olabilir. Özgeçmişleri ve ön yazıların düzeltmesini yapmayı teklif edin. Yazarken ve düzenlerken yapılan en zor işlerden biri kendi hatalarını yakalamaktır. Başka bir çift göz her zaman yardımcıdır. Arkadaşınızın özgeçmişini ve ön yazılarını düzenlemeyi teklif edin ki başvuru materyalleri mükemmel olsun. LinkedIn profillerini güzelleştirmeye yardımcı olmayı teklif edin. Eğer arkadaşınızın LinkedIn profili uzun süredir güncellenmediyse, bir el atın ve aklınıza gelen herhangi bir yeniliği teklif edin. Profilin mevcut iş ve eğitim bilgilerini, becerileri ve başarıları içerdiğinden emin olun. İşte LinkedIn profilini daha iyi hale getirmek için atmanız gereken dokuz adım.

Bir işbaşı eğitim ayarlayın.

Arkadaşınız sizin geçinmek için yaptığınız şeyle ilgileniyor mu? Kişinin işte sizinle birkaç saat veya birgün harcadığı işbaşı bir eğitim ayarlayıp ayarlayamayacağınızı patronuzla bir görüşün. Bu aynı zamanda iş arkadaşlarınızdan herhangi birinin de yardımcı olmak için uygun olduğunda bazı tanıştırmalar yapmak için harika bir fırsattır.

Bilgilendirici bir mülakat ayarlayın.

bilgilendirici bir mülakat bir şirket veya bir iş hakkında bilgi edinmek için tasarlanan resmi bir toplantıdır. eğer arkadaşınızın kariyer alanı veya endüstrisinde olan insanlarla bağlantılarınız varsa bilgilendirici mülakatlar ayarlayın. birçok insan ne iş yaptıkları hakkında bilgi paylaşmaktan zevk duyarlar ve bağlantılarınız bazı önerilere veya iş olanaklarına arkadaşınızı ulaştırabilir. arkadaşınızla birlikte bir kariyer ağ kurma etkinliğine gidin. eğer odadaki en dışa dönük insan değilseniz, profesyonel ağ kurma etkinliklerine gitmek korkutucu olabilir. bu bir arkadaşa sahip olduğunuzda daha kolaydır. aynı zamanda kendi kariyerinize yardımcı olmak için de birkaç bağlantı kurabilirsiniz. eğer bu sizin için de zor ise, işte yardım edebilecek bazı ipuçları.

LinkedIn önerisi yazın.

İşe alma yöneticileri LinkedIn önerilerini okurlar. eğer kişinin profesyonel özelliklerine şahitlik edebilecek pozisyondaysanız, bunu LinkedIn’da yazıya dökmek onların görünürlüğünü arttıracaktır. Bu aynı zamanda onlara bir referans da olacaktır.

Referans olmayı önerin.

LinkedIn’a yazdığınız öneriyi profesyonel bir referans için bir başlangıç olarak kullanabilirsiniz. Eğer arkadaşınızla bir iş bağlantınız yoksa, kişisel bir referans olmayı teklif edin. Bu özellikle eğer insan kovulduysa veya işini kaybettiyse çok değerlidir.

Bağlantılar kurun.

Tanıdığınız insanlar başarılı bir iş avı için kritik olabilir ve insanlarla bağlantı kurmak da hem kolay hem de basittir. Arkadaşınızı yardımcı olabileceğini düşündüğünüz herhangi biriyle tanıştırın. Bunu e-posta, LinkedIn veya sosyal medya kullanarak bire bir yapon. Bütün yapmanız gereken bir giriş ve de neden bu bağlantıyı kurduğunuza dair bir nedenle birlikte kısa bir not göndermek.

Onları üniversite kariyer ofislerine önerin.

Birçok üniversite kariyer ofisi mezunlara hizmet veriyor. Arkadaşınıza yardım edip etmeyeceklerini görmek için üniversitesinin kariyer hizmetleri veya mezun ofisi ile görüşmesini önerin. Çalışanlar kariyer danışmanlığı, özgeçmiş değerlendirmeleri, mektup yazımı yardımı ve diğer iş arama süreçleri gibi hizmetler sunabilir.

Onları ağlarıyla bir araya getirin.

Üniversite mezun ağı ve profesyonel ağ kurma grupları ağ kurmak için harika kaynaklardır. Buluştuğunuz ve online olarak konuştuğunuz insanlarla ortak bir noktanız olur. Ağ kurma kişileri iş olanakları ve kariyer tavsiyeleri için güvenilir kaynaklardır ve ağ kurmak ne kadar insanın işe alındığıdır.

Finansal Durum Problem Olduğunda

Birisi işini kaybettiğinde bu çok stresli olabilir. İş sonu tazminatı hakkında endişeli olursunuz, onu aldığınızda işsizlik, tazminatın bitmesi, faturaları nasıl ödeyeceğiniz; iş arayışına odaklanmak zor olabilir. İşten çıkmış olan, para yüzünden endişelenen ve bir iş arayışının ortasında olan biri için hayatı biraz daha kolay yapabilmek için yapabileceğiniz birkaç şey var. İşte bazıları:

  • Eğer çocuk bakımı bir problemse iş mülakatlarında çocuğa bakmak için gönüllü olun.

  • Eğer ulaşım zor ise mülakatlara götürmek için gönüllü olun.

  • Yerel bakkalınız veya departman dükkanınız için bir hediye kartı her zaman kullanışlıdır.

  • Yemek gönderin. Yemek teslim hizmetinden sipariş edin ki bir değil iki akşam yemeğini düşünmek zorunda kalmasın.

  • Eşyalarınızı paylaşın. Eğer arkadaşınızın profesyonel mülakat kıyafetleri yoksa ve aynı bedenseniz ona kıyafet önerin. Eğer güzel bir portföye sahipseniz kullanmasına izin verebilirsiniz.

Bir de bu açıdan bakmak lazım.

Herkesin, özellikle bütün hayatınız yeni bir pozisyon bulmanın etrafında döndüğünde, biraz molaya ihtiyacı vardır. İşte arkadaşınızın aklını iş arayışından biraz almak ve stresten uzaklaştırmak için yapılabilecek bazı şeyler.

  • Bir şeyler içmeye çıkın.

  • Yoga, spor, egzersiz, resim yapma veya eğlenebileceklerini düşündüğünüz herhangi bir şey dersi onlara hediye edin.

  • Onları bovlinge, bir konsere veya başka özel bir etkinliğe götürün.

  • Bir veya iki kere yemek ısmarların. Arkadaşınızı düzenli aralıklarla öğle veya akşam yemeğine veya kahve içmeye götürün.

  • Çiçek ve çikolata herkesi daha iyi hissettirir. Gerçekten öyle.

İletişimde Kalın ve Takipte Olun.

Daha da önemlisi, bir arkadaş olun ve kulak verin. Bazen dinlemek birine kariyer seçeneklerini değerlendirirken, iş olanakları ararken, mülakat yaparken veya iş tekliflerini değerlendirirken en iyi şekilde dinleyerek yardımcı olursunuz. Onlara dinlemek ve arkadaşları olmanızın yanlarında olma nedeninizin olduğunu belli edin ve hatırlayın. Neler yaptıklarını ve ne durumda olduklarını görmek için iletişimde kalın. Yardım teklif etmek harikadır ama takipte kalmak ve süreçlerini kontrol etmek daha da takdirle karşılanır. Birçok insan bir kere teklif eder ve daha sonra unutur. İletişimde kalan insan olun.

Yardım Etmek Size Nasıl Yarar Sağlar.

Bunların içinde sizin içinde bir yarar var. Niyetiniz yardım etmek bile olsa - çok güzel bir niyet- bunlar yanınıza kar kalacak. Arkadaşlarınız onlara iş önerdiğinizi, düzeltme önerdiğinizi, bir bira veya bir kadeh şarap ısmarladığınızı veya destekçi olmak için ne olursa olsun yaptığınızı hatırlayacak. Sizin için harika olabilecek bir iş olanağı karşılarına çıktığında sizi hatırlayacaklar. Yardım ederek harcadığınız zaman çabalarınıza değecek ve arkadaşınıza yardım etmek için en iyisini yaptığınızı bilerek iyi hissedeceksiniz.

İş Arama Sürecine Yardım Etmek, Yapıcı yorumlarla özgeçmiş düzeltme ve mülakat teknikleri hakkında tavsiyede bulunmak, Arkadaşınızın iş başvurusunu en iyi hale getirerek başarı şansını artırır, İş Olanaklarını Göndermek, Uygun iş ilanları bulunduğunda arkadaşınıza yönlendirmek, Arkadaşınızın görmediği iş fırsatlarını fark etme şansı verir, Özgeçmişlerin Düzenlenmesi, Arkadaşınızın özgeçmişini ve ön yazısını gözden geçirmek ve düzeltmeler yapmak, Arkadaşınızın başvuru malzemelerini profesyonel ve hatasız hale getirir, LinkedIn Profilini Geliştirmek, Arkadaşınızın LinkedIn profilindeki bilgileri güncellemeye yardımcı olmak, Arkadaşınızın online görünürlüğünü ve işe alım yöneticileri tarafından bulunabilme şansını artırır, İşbaşı Eğitim Ayarlamak, Arkadaşınıza kendi işinizi göstermek için bir gün düzenlemek, Arkadaşınıza iş sahası hakkında pratik deneyim ve ağ kurma fırsatı sunar, Bilgilendirici Mülakat Ayarlamak, Arkadaşınıza bilgi edinmesi için kendi sektöründeki profesyonellerle görüşme ayarlamak, Arkadaşınızın bir iş veya sektör hakkında daha derin anlayış kazanmasına ve ağını genişletmesine yardımcı olur, LinkedIn Önerisi Yazmak, Arkadaşınıza LinkedIn'de profesyonel bir tavsiye yazmak, Arkadaşınızın güvenilirliğini artırır ve işe alım yöneticileri üzerinde olumlu bir izlenim bırakır, Referans Olmak, Arkadaşınız için yazılı veya sözlü bir referans olmak, Arkadaşınızın iş başvurusuna güvenilirlik ve destek ekler, Bağlantılar Kurmak, Arkadaşınızı sizin bilgi veya becerilere sahip kişilerle tanıştırmak, Arkadaşınızın profesyonel ağını genişletir ve potansiyel iş fırsatlarıyla tanışmasını sağlar, Üniversite Kariyer Ofislerine Yönlendirmek, Arkadaşınıza kariyer hizmetlerinden yardım almasını önermek, Arkadaşınıza özgeçmiş yazma, mülakat teknikleri vb konularda profesyonel yardım sağlar
Arkadaşınızın İş Bulma Sürecine Nasıl Yardımcı Olabilirsiniz?iş bulma iş bulma süreci iş arama iş bulma teknikleri arkadaşı işe alma
Genç bir kadın yakın plan bir portrede görülüyor. Açık tenli, yüksek elmacık kemikli ve belirgin bir çene hattına sahip. Gözleri parlak ve büyüleyici, uzun kirpikleri ve kapakların etrafındaki hafif gölgesi var. Dudakları dolgun ve açık pembe bir renge boyanmış. Saçları koyu kahverengi ve yüzünün etrafına yumuşak dalgalar halinde dökülüyor. Güzelliği yayan kendinden emin ama nazik bir ifadesi var.
Meryem Winstead
Blog Yazarı

Hacettepe Üniversitesi Aile ve Tüketim Bilimleri Bölümü mezunuyum. Blog yazarlığı ve insan kaynakları yönetimi sertifikalarım var. İngilizce dilinde yüksek lisans derecem var ve 3 yıl ABD'de yaşadım.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.