AnasayfaBlogAR-GE ve Kalite Uzmanı
Meslekler

AR-GE ve Kalite Uzmanı

03 Mayıs 2021
Parlak yeşil bir sıvıyla dolu bir cam tüpü tutan bir insan elinin yakın çekimi görülüyor. Cam biraz şeffaftır ve eşsiz ve çekici bir sıvı izlenimi vermektedir. El oldukça sabit görünüyor ve tüp sıkıca yerinde tutuluyor. Yeşil sıvı büyüleyici bir manzara ve görüntünün odak noktası.
KonuAçıklamaÖnemli Bilgi
AR-GE ve Kalite Uzmanı Kimdir?Yeni teknolojilere uygun ürün, materyal veya yazılım geliştirmek için araştırma yapan kişilere verilen addır.Son yıllarda özellikle Endüstri, Kimya, Matematik ve Malzeme-Metalurji mühendislerinin ilgi gösterdiği bir alandır.
AR-GE ve Kalite Uzmanının GörevleriGelişen teknoloji ve değişen talebe uygun ürün tasarımı yapar, ürünün test ve üretim süreçlerini yönetir.Proje onay süreçlerini yönetir, kurum standartlarına uygunluk sağlar.
AR-GE ve Kalite Uzmanı Olmak İçin Gerekli NiteliklerProblem çözme, takım çalışması, yenilikçe yönelik yatkınlık ve yabancı dil bilgisi gibi önemli nitelikler gereklidir.Analitik düşünme ve disiplinli çalışma becerisi de oldukça önemlidir.
AR-GE ve Kalite Uzmanının EğitimiÜniversite eğitiminin yanı sıra, Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı kurslardan sertifika alınabilmektedir.Lisans dışında da bu alanda uzmanlaşma imkanı vardır.
AR-GE ve Kalite Uzmanı MaaşıÇalışma alanı geniş olan AR-GE ve kalite uzmanlarının maaşları sektöre, kuruma ve deneyime göre değişkenlik gösterir.Hem özel sektörde hem de kamu alanında iş bulma imkanı vardır.
AR-GE ve Kalite Uzmanının RolüAR-GE ve kalite uzmanının rolü, kurumun yenilikçilik ve kalite standartlarını yönetmek ve geliştirmektir.Ürün ya da hizmetlerin kalitesini arttırmak ve kurumu yenilikçi yaklaşımlarla pazarda öne çıkarmak gibi kritik görevleri bulunur.
AR-GE ve Kalite Uzmanının İşe Alınma SüreciGenellikle mülakat süreci ve çeşitli yetenek ve beceri testleri ile işe alınır.KPSS'ndan geçerli bir puan aldıktan sonra kamu alanında istenilen pozisyonlara başvurabilen uzmanlar, özel sektörde genellikle mülakat ile işe alınırlar.
AR-GE ve Kalite Uzmanlığı Alanında Kariyer YoluAR-GE ve kalite uzmanları, kariyer yolunda deneyim kazandıkça daha üst pozisyonlara gelebilir.Yönetim pozisyonlarına kadar yükselebilme imkanları bulunur.
AR-GE ve Kalite Uzmanlığı Alanında Gelişim FırsatlarıTeknoloji, ürün tasarımı ve kalite yönetimi gibi alanlarda sürekli kendini geliştirme fırsatları bulunur.Yenilikçi fikirlere ve sürekli öğrenmeye dayalı bir kariyer alanıdır.
AR-GE ve Kalite Uzmanının İş Bulma İmkanlarıBu uzmanlık alanı, sürekli gelişen ve genişleyen bir sektör olduğu için iş bulma imkanları geniştir.Birçok farklı sektörde ve kurumda iş bulma imkanı vardır.

Son yıllarda yıldızı en çok parlayan, kariyer planı yapanlar için ilgi çekici hale gelen ve kurumlar tarafından da dikkat çekici şekilde yapılandırılan departmanlardan biri AR-GE bölümüdür. AR-GE bölümü kurumların organizasyon ihtiyaçlarını karşılarken, yeni ürün geliştirme başta olmak üzere kurum gelişiminde fark yaratacak her türlü prosedürü yönetmekle yükümlüdür. Bu bağlamda çalışmaları yürütecek personele olan ihtiyaç ta her geçen gün artmaya devam etmektedir.

AR-GE ve kalite uzmanı; çalıştığı kurum ya da araştırma kuruluşunda, yeni teknolojilere uygun ürün, materyal veya yazılım geliştirmek için araştırma yapan kişilere verilen addır. Gelişen teknolojileri yakından takip etmeli, değişen talepleri doğru değerlendirmelidir. Kurumun ihtiyaçlarına yönelik, yenilikçi fikirler üretmelidir.

AR-GE ve kalite uzmanı nedir? AR-GE ve kalite uzmanı ne iş yapar? AR-GE ve kalite uzmanı maaşları nedir? Gibi sorularınıza açıklayıcı yanıtlar bulabileceğiniz bir yazı ile karşınızdayız.

AR-GE ve Kalite Uzmanı Nedir?

Dinamik bir yapıya sahip olan AR-GE bölümü; ürün, materyal veya yazılım geliştirmek üzere denetleme, araştırma, tartışma, eleme gibi bütün çalışmaları yürütmekle yükümlüdür.

Üniversiteler, sanayi kuruluşları, araştırma kurum ve kuruluşları bu alanda çalışmaların görüldüğü başlıca yerlerdir. Çalıştığı kurum ve kuruluşların gelişen teknoloji şartlarına uygun bir şekilde yeni ürün, yazılım, araç ve gereç gibi ihtiyaçlarını karşılamak üzere araştırma yapan kişi ya da kişiler Ar-Ge ve kalite uzmanı unvanına sahiptir.

Son yıllarda özellikle Endüstri, Kimya, Matematik ve Malzeme-Metalurji mühendislerinin oldukça fazla ilgi gösterdiği bir bölümdür. İlerleyen dönemlerde birçok sektörde öncülük etmeyi sürdüreceği görülmektedir. Kariyer yaşamınıza Ar-Ge ve Kalite uzmanı olarak yön vermek istiyorsanız; sınırlarınızı zorlamalı ve kendinizi sürekli geliştirmeyi alışkanlık haline getirmenizi tavsiye ediyoruz.

Lisans eğitimi dışında Ar-Ge ve kalite uzmanı olmak istiyorsanız, Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı hizmet veren Ar-Ge ve kalite uzmanlığı sertifikası sunan kurslardan herhangi birine kendi isteğiniz doğrultusunda müracaat ederek, kendinizi bu alanda geliştirme fırsatı da elde edebilirsiniz. İşverenler kurumlarında çalıştıracakları Ar-Ge ve kalite uzmanında bazı önemli nitelikler de arar. Bu nitelikler aşağıdaki gibi sıralanabilir.

  • Problem çözme becerisi gelişmiş olan adaylar, diğer adaylara göre bir adım önde değerlendirilir.

  • Takım çalışması içinde odaklanabilme becerisi sergilemelidir.

  • Çözüm odaklı yaklaşım sergilemeleri oldukça önemlidir.

  • Stres yönetimi yapabilecek şekilde kendini geliştirecek eğitimlere katılmış olması önemlidir.

  • Yeniliklere ve gelişmeye ve yeni teknolojileri takip etmeye yatkın olmalıdır.

  • Analitik düşünme becerisine sahip olmaları beklenir.

  • Disiplinli ve titiz bir çalışma sergilemeleri beklenir.

  • Güçlü bir iletişim becerisi sergilemesi beklenir.

  • Yabancı dil bilmesi özellikle de iyi derecede İngilizce bilmesi gerekir.

  • Microsoft Office programlarına hakim olmaları da oldukça önemlidir.



İlgili eğitim: Microsoft Office Eğitim

İlgili eğitim: Stres Yönetimi

AR-GE ve Kalite Uzmanı Ne İş Yapar?

AR-GE ve kalite uzmanı çalıştığı kurumun özelliklerine uygun olacak şekilde çeşitli görevler üstlenir. Gelişen teknoloji ve değişen talebe uygun olacak şekilde yeni ürün tasarımı yapar. Hazırlamış olduğu projeyi yönetime sunmakla sorumludur. Projenin yönetim tarafından kabul edilmesi durumunda, ürünle ilgili gerekli testlerin yapılmasını sağlamaktan da sorumludur. Ürünün üretilme süreci için gerekli prosedürün oluşturulmasını ve takip edilmesini sağlar. Ar-Ge ve kalite uzmanı; değişik, yenilikçi projeleri çalıştığı kurum ve kuruluşların çıkarlarına uygun olacak şekilde tartışarak ve eleyerek çalıştığı kurum onayına sunar. Tüm bu önemli görevleri üstelenen AR-GE ve kalite uzmanının temel görev ve sorumluluklarını aşağıda sıraladık.

  • Teknoloji, yazılım dilleri, endüstri, ürün ve nesne gibi her geçen gün gelişmekte olan şeyleri yakından takip eder ve bütün bu gelişmeleri projelendirmekle görevlidir.

  • Kurumun ya da kuruluşun bütün çalışanlarının ISO kalite sistemlerine uyumlu olarak çalışmasını sağlamaktan sorumludur.

  • Arz talep ilişkisini dengelemek ve pazarlama departmanıyla ortak çalışmalar içinde olmak ta önemli görevleri arasındadır.

  • Yıllık, aylık, haftalık rapor düzenler ve bunları yakından takip eder.

  • Çalıştığı kurumun bütçesine uygun araştırmaları devam ettirir.

  • Şirket içi performansı arttıracak şekilde kurum çalışanlarına programlar düzenler.

AR-GE ve Kalite Uzmanı Maaşları

AR-GE ve kalite uzmanlarının çalışma alanları oldukça geniştir. Günümüzde çok sayıda kurumsal firmanın AR-GE departmanı bulunmaktadır. AR-GE ve kalite uzmanları, bu departmanlarda kolay bir şekilde iş bulabilmektedir. Özel ve kamu alanında çok sektörde iş bulabilirler. Kamu alanında yer almak isteyen uzmanların, KPSS’ndan geçerli puan aldıktan sonra açık olan pozisyona başvurması gerekir. AR-GE ve kalite uzmanının maaş kazancı; sektöre, kuruma, tecrübeye, çalışma koşullarına bağlı olarak değişiklik göstermektedir. AR-GE ve kalite uzmanının eğitim seviyesi, kişisel özellikleri ve kendini geliştirme çabası da maaşların belirlenmesinde etkilidir. AR-GE ve kalite uzmanının kazandığı maaşları detaylı olarak inceleyelim.

  • İşe yeni başlayan AR-GE ve kalite uzmanının 3.300 TL maaş kazandığı görülmektedir.

  • Zamanla tecrübe sahibi olan bir AR-GE ve kalite uzmanını ortalama 5.200 TL kazanmaktadır.

  • Uzun yıllar tecrübe sahibi olmuş AR-GE ve kalite uzmanının kazancı en fazla 7.800 TL gelir elde etmektedir.

AR-GE ve Kalite Uzmanı Nasıl Olunur?

AR-GE ve kalite uzmanı olmak için öncelikle gerekli eğitimlerin tamamlanması gerekir. Kurumların uygun pozisyonları takip edilir ve açık pozisyonlara göre iş başvurusu yapılır. AR-GE ve kalite uzmanı 4 yıllık lisans eğitimlerinden, çalışmak istediği sektörle alakalı; kimya, eczacılık, mühendislik gibi programlarından mezun olması beklenir.

Bu eğitim tamamlandıktan sonra farklı kurum ve kuruluşlar tarafından sunulan kurslara katılabilirler. Kurs eğitimleri tamamlandıktan sonra AR-GE ve kalite uzmanlığı sertifikası almaya hak kazanırlar. Bu kurslar yaklaşık bir ay aralığında eğitim vermektedir. Bu bir aylık eğitim süreci tamamlandıktan sonra Ar-Ge ve kalite uzmanı olmak isteyen kişiler sınava tabi tutulmaktadır. Sınavı başarıyla geçen kişilere Ar-Ge ve kalite uzmanı sertifikası verilir. Kişi almış olduğu sertifikayla istediği kurum ve kuruluşlara müracaat etme hakkı elde eder. AR-GE ve kalite uzmanlarının, Microsoft Office programlarını iyi derecede kullanmaları ve yine iyi derecede İngilizce bilmeleri gerekmektedir.

AR-GE ve Kalite Uzmanı Kimdir?, Yeni teknolojilere uygun ürün, materyal veya yazılım geliştirmek için araştırma yapan kişilere verilen addır, Son yıllarda özellikle Endüstri, Kimya, Matematik ve Malzeme-Metalurji mühendislerinin ilgi gösterdiği bir alandır, AR-GE ve Kalite Uzmanının Görevleri, Gelişen teknoloji ve değişen talebe uygun ürün tasarımı yapar, ürünün test ve üretim süreçlerini yönetir, Proje onay süreçlerini yönetir, kurum standartlarına uygunluk sağlar, AR-GE ve Kalite Uzmanı Olmak İçin Gerekli Nitelikler, Problem çözme, takım çalışması, yenilikçe yönelik yatkınlık ve yabancı dil bilgisi gibi önemli nitelikler gereklidir, Analitik düşünme ve disiplinli çalışma becerisi de oldukça önemlidir, AR-GE ve Kalite Uzmanının Eğitimi, Üniversite eğitiminin yanı sıra, Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı kurslardan sertifika alınabilmektedir, Lisans dışında da bu alanda uzmanlaşma imkanı vardır, AR-GE ve Kalite Uzmanı Maaşı, Çalışma alanı geniş olan AR-GE ve kalite uzmanlarının maaşları sektöre, kuruma ve deneyime göre değişkenlik gösterir, Hem özel sektörde hem de kamu alanında iş bulma imkanı vardır, AR-GE ve Kalite Uzmanının Rolü, AR-GE ve kalite uzmanının rolü, kurumun yenilikçilik ve kalite standartlarını yönetmek ve geliştirmektir, Ürün ya da hizmetlerin kalitesini arttırmak ve kurumu yenilikçi yaklaşımlarla pazarda öne çıkarmak gibi kritik görevleri bulunur, AR-GE ve Kalite Uzmanının İşe Alınma Süreci, Genellikle mülakat süreci ve çeşitli yetenek ve beceri testleri ile işe alınır, KPSS'ndan geçerli bir puan aldıktan sonra kamu alanında istenilen pozisyonlara başvurabilen uzmanlar, özel sektörde genellikle mülakat ile işe alınırlar, AR-GE ve Kalite Uzmanlığı Alanında Kariyer Yolu, AR-GE ve kalite uzmanları, kariyer yolunda deneyim kazandıkça daha üst pozisyonlara gelebilir, Yönetim pozisyonlarına kadar yükselebilme imkanları bulunur, AR-GE ve Kalite Uzmanlığı Alanında Gelişim Fırsatları, Teknoloji, ürün tasarımı ve kalite yönetimi gibi alanlarda sürekli kendini geliştirme fırsatları bulunur, Yenilikçi fikirlere ve sürekli öğrenmeye dayalı bir kariyer alanıdır, AR-GE ve Kalite Uzmanının İş Bulma İmkanları, Bu uzmanlık alanı, sürekli gelişen ve genişleyen bir sektör olduğu için iş bulma imkanları geniştir, Birçok farklı sektörde ve kurumda iş bulma imkanı vardır
AR-GE ve kalite uzmanı AR-GE ürün sertifika lisans AR-GE ve kalite uzmanı nedir AR-GE ve kalite uzmanı ne iş yapar AR-GE ve kalite uzmanı maaşları AR-GE ve kalite uzmanı nasıl olunur
Bu, canlı mavi gömlek giymiş bir kadının görüntüsüdür. Yüzünü çerçeveleyen uzun, koyu renk saçları var. Ten rengi açık ve yüz ifadesi kararlı. Beyaz duvarlı ve aydınlık pencereli bir odada duruyor. Gömleğinin mavisi beyaza karşı öne çıkıyor ve güçlü bir kontrast hissi veriyor. Kadın kollarını vücudunun önünde kavuşturmuş, kendinden emin bir havaya sahip. Gözleri ileriye odaklanmış ve kararlılığını gösteriyor. Önüne ne çıkarsa çıksın üstesinden gelmeye hazır görünüyor.
Esra Girgin

İşletme Eğitimimi tamamladıktan sonra uzun yıllar eğitim sektöründe hizmet verdim. Eğitim alanında çalışmalara devam ederek, her alanda içerik üreterek, kendimi geliştirmeye devam ediyorum.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.