AnasayfaBlogSosyal Ağların Toplum Üzerindeki Etkisi
Sosyal Medya

Sosyal Ağların Toplum Üzerindeki Etkisi

02 Ocak 2019
Bu görüntü bir dizüstü bilgisayarda yazı yazan bir kişinin yakın çekimini gösteriyor. Kadrajın köşesinde bir adamın kolu görülüyor ve eli dizüstü bilgisayarın klavyesinin üzerinde duruyor. Ön planda sarı ve beyaz bir yüzey görülüyor ve yan tarafta hafifçe bir fare görülüyor. Arka planda, yeşil bir yaprak odak dışında ve bir futbol topunun bulanık görüntüsü tarafından gizlenmiş. Hem dizüstü bilgisayar hem de kişinin eli görüntüye bir ölçek duygusu katıyor. Hep birlikte bu görüntü, iş ya da eğlence için dizüstü bilgisayar kullanan bir kişi fikrini yakalıyor.
KonuAçıklamaÖnem
Sosyal MedyaBireylerin karşılıklı etkileşim içerisinde olmasını sağlayan sosyal ağlar bütününe verilen ad.Dijital dönüşümün getirdiği en büyük değişimlerden birisidir.
Geleneksel MedyaTelevizyon, radyo, gazete gibi klasik iletişim araçları.Son yıllarda etkisi azalmaya başlamıştır.
Dijital DönüşümTeknolojik gelişmeler sonucunda yaşanan toplumsal ve bireysel değişim süreci.İletişim teknolojilerindeki değişimlere paralel olarak sosyal medyanın etkisi artmıştır.
Sosyal Medyanın YükselişiSosyal medya kullanımının hızlı bir şekilde artması.Geleneksel medyanın yerini sosyal medya almaktadır.
Sosyal Medyanın EtkisiSosyal medyanın bireyler ve toplum üzerinde etkisi.Bireylerin davranışlarına ve toplumun çeşitli alanlarına direkt etki etmektedir.
Hızlı ve Çabuk TüketimSosyal medya aracılığıyla sunulan bilginin hızlı ve çabuk bir şekilde tüketilmesi.Bu durum geleneksel medyanın kullanımını azaltmıştır.
Bireyler Arası EtkileşimSosyal medya aracılığıyla bireylerin karşılıklı etkileşimde bulunabilmesi.Bu durum iletişim şekillerini ve sosyal ilişkileri değiştirmiş ve etkilemiştir.
Sosyal Medya AraçlarıFacebook, Twitter, Instagram, LinkedIn gibi sosyal medya platformları.Bu platformlar kullanıcılarına hızlı ve etkin iletişim imkanı sunmaktadır.
Medya TüketimiMedya araçlarından bilgi ve içerik tüketme süreci.Sosyal medya sayesinde hızlanmış ve çeşitlilik kazanmıştır.
Sosyal Medya'da PaylaşımBireylerin sosyal medya üzerinde bilgi ve içerik paylaşımları.Bu paylaşımlar, sosyal medyanın etkin kullanımını ve geniş kitlelere ulaşmasını sağlar.

Sosyal medya nedir? Dijital dönüşüm ile birlikte değişen ve gelişen dünyada bireylerin karşılıklı bir etkileşim içerisinde olmasını sağlayan sosyal ağların bütününe sosyal medya adı verilir. Son yıllarda geleneksel medyanın yani televizyon, radyo ve gazete gibi iletişim araçlarının yerini daha hızlı ve daha çabuk tüketilebilir olan kaynaklar almıştır.

Örneğin; artık internet üzerinden dünyada olup biten olaylar hakkındaki bilgilere bir tık ile ulaşabiliyor ve yine İtalya’daki bir akrabanız ile sosyal ağlar üzerinden görüntülü sohbetler yapabiliyorsunuz. İşte bu yeni medyanın dijitalleşmenin gelişimi bilgiye erişimi kolaylaştırırken aynı zamanda insanlar arasındaki etkileşimi de arttırıyor. Böylelikle sosyal ağların varlığı bireyler tarafından bir ihtiyaç haline gelmiş oluyor. Bu süreç ile birlikte elbette birçok olumlu ve olumsuz faktörler de ortaya çıkmış oluyor.

Tüketiciye Daha Kolay ve Daha Az Maliyetle Ulaşma Aracı 

Son dönemde sosyal ağların sıklığı ile bu platformlara üye olan kişi sayısındaki hızlı artış bireylerin fikir dünyalarına, isteklerine, beklentilerine ve deneyimlerine yer vermeleri ile bilinirliği arttırmıştır. Ülkemizdeki aktif sosyal medya kullanıcıları da 2019 yılına dair araştırmalarda %63 olarak açıklanmıştır. 

Bu durum hedef kitlenin belirlenmesi açısından kolaylık yaratarak pazarlama sektörüne birtakım avantajlar sağlamıştır. Artık sosyal platformları aktif bir şekilde kullanan markalar ve işletmeler şikayetlere daha hızlı geribildirim veriyor. Ve sorunları daha hızlı bir şekilde çözme gücünü elde ediyor. Örneğin markalar Instagram üzerinde belirli bir takipçi oranına sahip olan kullanıcılarla işbirliği yapıyor. 

Ürünlerini sayfalarında paylaşmalarını sağlıyor ve böylelikle istedikleri ürünlerin satışını etkileyebiliyorlar. Artık televizyonda bir ürünün reklamını yaparak büyük paralar harcamayı tercih etmiyorlar. Hal böyle olunca daha az maliyet ile hedef kitleye ulaşılabilirlik açısından bu yol son zamanların en çok tercih edilen pazarlama stratejisi haline geldi. Sosyal medyadaki bu takipçi kitlesine sahip olan kullanıcıların yaptığı iş “influencer” adı ile anılıyor ve bir nevi günümüzün meslekleri arasına şimdiden adını yazdırıyor. 

İyi bir influencer olmak için eğitim var mı?

Enstitü tarafından verilen ücretsiz online eğitimler alabilirsiniz. İçerik editörlüğü, sosyal medya uzmanlığı veya dijital pazarlama gibi eğitimler alarak kendinizi geliştirebilir bu alanda bilgi sahibi olabilirsiniz. Bu eğitimlerin sonunda alacağınız sertifika da bilgilerinizin yazılı bir temsilcisi olacaktır.

Sosyal Yaşantımızda Sosyal Medya Kimliklerinin Yeri

Sosyal medya kişiler arasında zaman ve mekan kısıtlaması olmaksızın bir iletişim çemberi yaratır. Bir konuya dikkat çekme, farkındalık yaratma konusunda da sosyal medyanın önemi azımsanamayacak derecede etkilidir. Fakat kitleleri bir araya getirebildiği gibi yine birbirinden ayrıştırabilir ve linç kültürüne olanak verebilir. Örneğin: ABD’de yapılan araştırmalar siber zorbalıklar ile intihar sayıları arasındaki korelasyonun doğru orantılı olduğunu gösteriyor. 

Sosyal medya kullanıcıları artık herkes hakkında her şeyi en sert haliyle söyleyebilme lüksüne sahip olduğunu zannediyor. Yine öte yandan günümüzde birçok kişi sosyal medya üzerinden kendini değerli hissetme ve beğenilme arzusu ile paylaşımlarını özenle yapıyor. Alınan her beğeni (like) sayısını bir değer olgusu olarak görüyor. Tatminsizlik duygusunu hissettiğinde ise psikolojik açıdan ruhsal bozukluklar yaşayabiliyor. Ardından ise olumsuz tutumlar geliştirebiliyor. 

Başkalarının Hayatı

Bir başka grup ise gördükleri kişilerin hayatlarını arzulamaya başlayanlar. Karşı tarafın mükemmel bir hayata sahip olduğunu ve kendilerinin öyle bir hayata asla sahip olamayacağını düşünüyorlar. Oysa ki sosyal medyadaki kişilerin yalnızca en iyi taraflarını göstermeye çalıştığı artık bilinen ve gözlemlenen bir gerçek. Sosyal medya uğruna çekilen “selfie” modası ise sıklıkla ölümler ile sonuçlanabiliyor.

Bir diğer açıdan bakacak olursak gördüğümüz her yazı, fotoğraf ve birbirinden farklı içerikler aslında zihnimizi bulandırıyor. Yaratıcılığımızı engelliyor. Uzmanların önerdiği şeylerin başında sosyal medya kullanımında zaman yönetimini iyi ayarlayabilmek geliyor. Çünkü artık kişiler bu sanal alemde bir şeyleri kaçırma duygusundan korkuyor ve bu durum tüm dünyada “Fear Of Missing Out” adlı bir kavramı ortaya çıkarıyor. 

İlgili eğitim: Zaman Yönetimi Eğitimi

Yazar: Buse Özayazmalı

Sosyal Medya, Bireylerin karşılıklı etkileşim içerisinde olmasını sağlayan sosyal ağlar bütününe verilen ad, Dijital dönüşümün getirdiği en büyük değişimlerden birisidir, Geleneksel Medya, Televizyon, radyo, gazete gibi klasik iletişim araçları, Son yıllarda etkisi azalmaya başlamıştır, Dijital Dönüşüm, Teknolojik gelişmeler sonucunda yaşanan toplumsal ve bireysel değişim süreci, İletişim teknolojilerindeki değişimlere paralel olarak sosyal medyanın etkisi artmıştır, Sosyal Medyanın Yükselişi, Sosyal medya kullanımının hızlı bir şekilde artması, Geleneksel medyanın yerini sosyal medya almaktadır, Sosyal Medyanın Etkisi, Sosyal medyanın bireyler ve toplum üzerinde etkisi, Bireylerin davranışlarına ve toplumun çeşitli alanlarına direkt etki etmektedir, Hızlı ve Çabuk Tüketim, Sosyal medya aracılığıyla sunulan bilginin hızlı ve çabuk bir şekilde tüketilmesi, Bu durum geleneksel medyanın kullanımını azaltmıştır, Bireyler Arası Etkileşim, Sosyal medya aracılığıyla bireylerin karşılıklı etkileşimde bulunabilmesi, Bu durum iletişim şekillerini ve sosyal ilişkileri değiştirmiş ve etkilemiştir, Sosyal Medya Araçları, Facebook, Twitter, Instagram, LinkedIn gibi sosyal medya platformları, Bu platformlar kullanıcılarına hızlı ve etkin iletişim imkanı sunmaktadır, Medya Tüketimi, Medya araçlarından bilgi ve içerik tüketme süreci, Sosyal medya sayesinde hızlanmış ve çeşitlilik kazanmıştır, Sosyal Medya'da Paylaşım, Bireylerin sosyal medya üzerinde bilgi ve içerik paylaşımları, Bu paylaşımlar, sosyal medyanın etkin kullanımını ve geniş kitlelere ulaşmasını sağlar
Influenceronline eğitimpaylaşımsosyal ağsosyal medya tüketicizaman yönetimi
Bu resimde ikisi de gözlük takan bir erkek ve kadın görülüyor. Adam mavi bir gömlek ve siyah bir pantolon giyerken, kadın beyaz bir gömlek ve mavi bir kot pantolon giymektedir. Her ikisinin de gözlükleri takılı ve dümdüz ileriye bakıyorlar. Adamın kolu kadının beline dolanmış ve yüzleri birbirine yakın göründüğü için birlikte bir anı paylaşıyor gibi görünüyorlar. Arka plan yumuşak, kirli beyaz bir renktedir. Işık hafif loş, görüntüye yumuşak ve sıcak bir his veriyor. Gözlüklerine rağmen, gözleri hala bir duygu belirtisi gösteriyor. Birbirlerinin varlığından memnun ve mutlu görünüyorlar.
Konuk Yazar
Blog Yazarı

İstanbul İşletme Enstitüsünde yazılarının yayınlanmasını isteyen konuk yazarlarımız için oluşturulan bilgi kartıdır. Birçok alanda ve disiplindeki yazıları bu hesap üzerinde bulabilirsiniz.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Ekranda Facebook giriş sayfası görünen bir akıllı telefonun yakın çekim görüntüsü. Telefon düz renkli bir masanın üzerinde, düz bir arka plana karşı durmaktadır. Giriş sayfası mavi ve beyaz renktedir ve üst kısmında beyaz bir metin görünür. Sayfanın alt kısmına yakın bir yerde büyük siyah bir harf görülmektedir. Sağ alt köşede beyaz bir kare ve üzerinde bir harf bulunan bir klavye görünür. Klavyenin solunda çeşitli renk ve şekillerde bir oyun var. Sayfanın sol üst köşesinde Facebook logosu görülüyor ve logonun yakın çekim görüntüsü yer alıyor.
Sosyal Medya

Sosyal Medyada Kurumsal İletişim

28 Ocak 2020
Resmin ortasında mavi bir rozet ve ön planda bir kişi tasvir edilmiştir. Rozet kare şeklinde, beyaz kenarlıklı ve açık mavi arka planlıdır. Kişi koyu mavi bir gömlek ve kot pantolon giymekte ve doğrudan rozete bakmaktadır. Rozetin ortasında küçük dairesel bir amblem, içinde beyaz bir daire ve onun içinde de kollarını açmış bir insan figürü bulunmaktadır. Rozetin altında ayrıca üzerinde Güven ve Saygı yazan beyaz bir kurdele bulunmaktadır. Rozetteki figür beyaz bir çerçeve ile çevrelenmiştir ve arka plan koyu mavi renktedir. Resim, rozetin ve kişinin yüzünün detaylarını çok ayrıntılı bir şekilde yakalayan yakın çekim bir fotoğraftır.
İtibar Yönetimi

İtibar Yönetimi Araçları

25 Ekim 2021
Bu görüntü, sarı bir yüzey üzerinde büyük bir kare grubu, bir blok üzerinde bir harf, bir küpün yakın çekimi, desenli bir kare grubu ve bir sayının yakın çekimi de dahil olmak üzere, üzerinde harfler bulunan bir yığın ahşap karoyu göstermektedir. Ayrıca, bir küpün yakın çekimi, pembe ve beyaz karelerden oluşan bir grup ve bir kutunun yakın çekimi bulunmaktadır. Tüm karolar çeşitli şekil ve boyutlara sahip ve üzerlerindeki harfler siyah mürekkeple basılmış. Yığının üst kısmı hafifçe eğri ve bazı karolar kısmen birbirinin üzerine binmiş durumda. Arka plan parlak sarıdır ve görüntüye sıcak ve davetkar bir his verir.
Teknoloji

İnternet Etiği Nedir?

12 Aralık 2019
Kızıl saçlı, sakallı ve beyaz gömlekli bir adam başparmağını kaldırıyor. Yüzü görüntünün odak noktasıdır, arka planda bulanık bir bilezik vardır. Sağında beyaz zemin üzerinde siyah bir yazı ve üstünde içinde beyaz bir tik olan yeşil bir daire var. Adamın geniş bir gülümsemesi var ve yaptığı işten çok memnun görünüyor. Sanki neşesini vurgulamak istercesine etrafı güneşli bir atmosferle çevrili. Gözleri kapalı ve başparmağıyla onay ve pozitiflik ifade eden bir işaret yapıyor. Coşkusu bulaşıcı ve bu resme bakarken iyimserlik hissetmemek mümkün değil.
Resimdeki adam ışıl ışıl gülümsüyor, gözleri neşe ve sevinçle kırışıyor. Dişleri tamamen düzgün ve beyaz, yanakları mutlulukla parlıyor. Açık mavi bir gömlek giymiş ve koyu renk saçları düzgünce taranmış. Ellerini önünde kavuşturmuş, yüzünde memnuniyet ve tatmin ifadesi var. Rahat bir duruşu var, rahatlık ve konfor hissi veriyor. Resmin arka planı açık gri, bu da onun parlak gülümsemesini daha da öne çıkarıyor. Görüntü mükemmel bir şekilde yakalanmış, neşe ve memnuniyet hissi yayıyor.Sedat Ateş
1287524
Bu görselde kameraya gülümseyen ve elinde pembe bir işaret tutan bir kadın görülüyor. Muhtemelen başarılı bir yaşam koçu olmanın önemli bir parçası olan yaşam koçluğu sertifikasyon kursuna katılıyor. Gülümsemesi yeni girişimi için duyduğu coşku ve heyecanı ifade ediyor. Boynunun yakın çekimi güven duygusunu ve başarma kararlılığını ortaya koyuyor. Ağzının yakın çekimi kararlılık ve odaklanma hissi verirken, saçlarının bulanık görüntüsü rahat bir atmosfere işaret ediyor. Burnunun yakın çekimi, başarılı bir yaşam koçu için kilit bir özellik olan detaylara verdiği önemi gösteriyor. Sonuç olarak, bu görüntü bir yaşam koçu olmak için gereken tutku ve özveriyi göstermektedir. Doğru eğitimle, bu kadının sertifikalı bir yaşam koçu olma yolculuğunda başarılı olacağından emin olabilirsiniz.
5
(15)

Yaşam Koçluğu Eğitimi

19 Konu16 Saat
Buket GüngenBuket Güngen
24001340
Bu görüntü Sosyal Güvenlik üzerine çevrimiçi bir kursu tasvir etmektedir. Bir kişi elinde bir tablet tutarken görülüyor ve cihazın yakın çekimi görülebiliyor. Ekranda, muhtemelen interaktif bir öğrenme modülü olan Sosyal Güvenlik kursuyla ilgili bilgiler yer almaktadır. Kurs, Sosyal Güvenlik ile ilgili olarak yardım almaya uygunluk, yardım başvurusunda bulunma ve Sosyal Güvenlik tarihini anlama gibi önemli konuları kapsamaktadır. Kurs, kullanıcılarına Sosyal Güvenlik sistemi ve bu sistemden en iyi şekilde nasıl yararlanabilecekleri hakkında kapsamlı bir anlayış kazandırmak için tasarlanmıştır. Kullanıcılar bu kursa katılarak sistemi daha iyi anlayabilir ve kendi yararlarına nasıl kullanabileceklerini öğrenebilirler. Bu online kurs, Sosyal Güvenlik hakkında bilgi edinmenin kolay bir yolunu sunarak kullanıcıların bu önemli kaynaktan en iyi şekilde yararlanmaları için ihtiyaç duydukları bilgileri edinmelerine yardımcı olmaktadır.
5
(11)

Sosyal Güvenlik Eğitimi

7 Konu5 Saat
Bu görüntü, içinde bir insan olan siyah bir daireden oluşuyor. Kişi kollarını iki yana açmış, kameraya dönük bir şekilde durmaktadır. Kişi beyaz bir gömlek ve mavi bir kot pantolon giymektedir. Arka plan gri tonda. Kişinin açık kahverengi gözleri ve kısa siyah saçları var. Daire pürüzsüz, kavisli bir dokuya ve parlak bir yüzeye sahip. Kişi kendinden emin ve güçlü görünüyor. Çemberin ortasında dururken kararlı bir ifadesi var. Resmin atmosferi davetkâr ve sıcak.Ders Eğitmeni
1139464