AnasayfaBlogPython İle Neler Yapılabilir?
Bilişim

Python İle Neler Yapılabilir?

20 Eylül 2021
Bu, yüzünde hoş bir ifade olan bir kadının yakın çekim görüntüsüdür. Açık kahverengi saçları gevşek bir at kuyruğu şeklinde toplanmış. Üzerinde koyu gri bir atlet var ve göğsünde siyah dikdörtgen bir nesne görülüyor. Doğrudan kameraya bakıyor, gözleri hafifçe kapalı ve dudakları nazik bir gülümseme şeklinde kıvrılmış. Kolları yanında gevşemiş ve ellerini hafifçe kavuşturmuş. Arka planda, üzerinde simgeler bulunan beyaz bir ızgara ve siyah metinli gri dikdörtgen bir işaret var. Ayrıca beyaz zeminli siyah bir daire ve siyah dikdörtgenli beyaz bir dikdörtgen nesne var. Bu görüntü bir memnuniyet ve neşe hissi uyandırıyor.
Python Kullanım AlanlarıPython ÖzellikleriPython ile İlgili Detaylar
Web uygulamaları geliştirmeAçık kaynak kodlu yazılım sistemiGoogle, Youtube gibi şirketler Python kullanır
Veri bilimi ve analiziYalın ve anlaşılır dil yapısıGuido Van Rossum tarafından çıkarıldı
Çeşitli algoritma sistemleriToplu ve düzenli kod yapısı1991 yılında piyasaya sürüldü
Oyun geliştirmeÇeşitli işletim sistemlerinde uyumluReddit tamamen Python dilini kullanır
Açık internet protokolleriHızlı kodlama imkânıSon sürümü 3.7.0
Web üzerinde tarama işlemleriÜcretsiz kodlama imkânıNASA, Cern gibi dev şirketlerde kullanılıyor
Hackleme ağlarındaDinamik ve girişken dil yapısıProgram C, C ++ göre daha hızlı
Birimsel mecraların hesaplanmasındaAçık kaynaklı bir kod yazılım sistemine sahipAmerika'daki üniversitelerin %75'i Python'u tercih ediyor
Bilim ve teknoloji sahasındaMac, Windows, Unix ve Linux gibi sistemlerine uyumluJava'dan daha popüler olmaya başladı
Web sitesi geliştirmeÜcretsiz olmasıPython'un simgesi “.py”

Python, modüler bir programlama dilidir. JAVA’nın alternatifi olarak birçok insan kullanmaktadır. Ülkemizde programlama dili olarak bilinir. Python kelimesi, İngilizce kökenli olup Türkçe karşılık piton demektir. Aslında taşıdığı isim yaptığı işle örtüşmektedir. Python nedir? sorusuna bir alt başlıkta daha detaylı şekilde vereceğiz. Şimdi bu programlama dili ile insanlar neler yapabilir ya da neler yapıyor? Birlikte bunlara bakalım. 

Python dili kullanarak, aklınıza gelebilecek her şeyi kodlayabilirsiniz. Mesela sistem ile birlikte; uluslararası alanda, bilim ve teknoloji sahasında, birimsel mecraların hesaplanmasında ve hackleme ağlarında kullanılabilir. Bunlardan hariç Python sayesinde oyun geliştirilebilir. Web sitesi kurulabilir ve yazılım sistemi oluşturulabilir. Bu kişinin tamamen özgür dünyasıyla alakalı bir durum. 

Web tarayıcısını açtığımızda hemen ilk girdiğimiz uygulama nedir? Elbette Google. Daha sonra video izlemek, müzik dinlemek içinde YouTube uygulamasını sıkça kullanırız. Hatta hayatımızda bunlar olmadan nerdeyse hareket etmeyiz. Her gün mutlaka bir şeylere bakmak için internet sayfasını açarız. Konu ile ne alakası var diye içinizden geçiyordur. Google, YouTube gibi mecralar, Python kodları kullanır. Sistemlerinin altında bu yazılım dili yer almakta. Sadece bu şirketler değil, NASA, CERN, BitTorrent, Zope, Django gibi şirketlerde Python’dan yararlanır.

Python Nedir? 

Python, Hollandalı bir girişimci olan Guido Van Rossum tarafından çıkarılmıştır. Piyasaya ilk çıktığı tarih ise 1991. Şirketin adımı 1990 yılında Hollanda’nın başkenti Amsterdam’da atılmış. Yazılım zaman içinde sürekli güncellenmiş. İlk güncellemeyi ise, 1994 yılının Ocak ayında almış. 1.0 sürümünü aldıktan sonra, 2x sersinde 2.7 ve 3.x serisinde 3.5.2 olarak devam etmiştir. 2008 yılına kadar 3x sürümü kullanılmıştır. Son olarak geçen sene 3.7.0  sürümü kullanılmaya başlanmıştır. Yazılım simge olarak ‘’.py’’ kullanmış. Program C, C ++ göre daha hızlı olduğu kanıtlanmıştır. Sistemin diğer önemli uygulamaları: Unladen Swallow, PyPy, Jython, IronPython, CPython ve Python for S60’dır. 

Python Nasıl Bir Dil?

Python öncelikle dinamik ve girişken bir dil yapısına sahip. Dinamik olmasıyla beraber bir vücut gibi elastiktir. Yazılım ve kodlama işine henüz yeni başlayanlar için bile kolay bir dile sahip olması popüleritesini arttırmaktadır. Amerika ülkesinde yapılan bir araştırma Python’un ne kadar ünlü olduğunu göstermektedir. Araştırmada üniversite öğrencileri yer almaktadır. Bilgisayar bölümü okuyan öğrenciler, Python dersleri için daha iyi bir tercih olduğunu düşünmektedir. Bu yüzden Java kullanımı ikinci plana atılmaktadır. Yapılan araştırmada ilk 10 üniversite içinde yüzde 75’den fazlası Python’u seçti. 40’a takın üniversitenin içinde yapılan araştırmada yüzde 65’den fazlası gene aynı yazılım sistemini seçti. 

Yazılımın kolay bir dile sahip olması seçilmesinde ki ana etkenlerden biridir. Google, Youtube gibi markalarında Python yazılım şirketini tercih etmesi, iyi bir referans olarak geri döndü. Ünlü sosyal medya sitesi olan Reddit’in tamamen Python programlama diline yer vermesi popülerliğini iyice arttırmıştır. 

Programlama Dili Kullanıldığı Alanlar

Yazının başında Python, kullanıldığı alanların bir kısmını vermiştik. Şimdi daha da açarak kullanım alanlarını paylaşacağız: 

  • Web uygulamaları için geliştirme de programlama dili kullanılır. 

  • Açık internet protokollerinde

  • Pyramid gibi açık internet protokolünde

  • İnternette yer alan birden fazla web tarayıcısında destekleme yapar. 

  • Web üzerinde tarama işlemleri

  • Farklı algoritma sistemleri

  • Veri bilimi

  • OpenCV için Python programlama dili 

gibi yerlerde bu yazılım sistemini kullanmak mümkün. 

Java’dan Farklı Kılan Özellikleri

Python, sadece Java ile kıyas etmek de doğru olmayabilir. Aynı sistemi kullanan diğer uygulamalarla da karşılaştırılabilir. Ancak Java dünya çapında en çok bilinen olmasıyla ön plandadır. Fakat Python dili de kendini farklı kılan özellikleri bünyesinde yer almakta. Python liste halinde özelliklerini sıralayalım. 

  • Öncelikle Python, açık kaynaklı bir kod yazılım sistemine sahip. Bu sayede herhangi bir yere bağlı olmanıza gerek yok. Bu özelliği ile aslında blockchain teknolojisine benzemektedir.  

  • Yalın ve anlaşılır bir dile sahip olması en büyük avantajıdır. Kodlar bu sayede kolay şekilde okunabilir. Sisteme yeni girenler bile, kafası karışmadan entegre olabilir.

  • Karmaşık ve karışık bir kod düzeni yerine, daha toplu ve düzenli bir kod yapısına sahiptir.

  • Mac, Windows, Amiga, Symbian, Unix ve Linux gibi sistemlerine uyumludur. Bu işletim sistemlerinde problemsiz bir şekilde çalışmaktadır.

  • Programlama dili hızı sayesinde rakiplerine göre bir adım öndedir. Hızlı olması kodlama başta olmak üzere birçok işlemlerde kolaylık sağlamaktadır. Kullanıcılar bu sayede zaman kaybı yaşamaz. 

  • Python’u Python yapan en büyük özelliği ücretsiz oluşudur. Sizler ücretsiz olarak istediğiniz yerde kodlama yapabilirsiniz. Kodlamanın ücretsiz oluşu, daha da cazip kılmaktadır. 

  • Python sayesinde veritabanı yazılımı geliştirmekte kolaydır. 

Enstitü Sayesinde Programlamaya Giriş Kursu

Programlama veya kodlama yapmak istiyorsunuz, fakat yeterince bilginiz yok. Önceden eğitim alıp unutmuş da olabilirsiniz. Hangi kursa gideceğim? Kurslara onca para veremem ve zaman sıkıntım var. Serzenişlerini duyar gibiyim. Bir an internet çağında yaşadığımızı unuttunuz sanırım. Artık internet üzerinden online eğitimler almak çok basit. Akıllı telefon tablet ya da bilgisayar olması yeterli. İnternete bağlanabildiğiniz her yerden eğitim alabilirsiniz. Enstitü farkıyla alanında uzman kişilerden uzaktan eğitim almak mümkün. 

Enstitü sayesinde temel programlama kursu ücretsiz. Bir hafta süren eğitimde; programlama, kodlama, algoritma gibi birçok konu işlenecektir. İnternetten gerçekleşen çoğu olayın kodlamalar sayesinde meydana geldiği bilinir. Bir kod ya da algoritma ile neler değiştiğini herkes canlı canlı şahit olur. İnternete meraklı birer birey olarak kodlamanın nasıl yapıldığını bu eğitimle beraber görebilirsiniz. Temel programlamaya giriş eğitimi olan kursta, bilmediğiniz veya unuttuğunuz birçok olguyu öğreneceksiniz. Konusunda uzman olan eğitmen ile birlikte programlamanın tarihi yolcuğuna çıkacaksınız.

Ana çıkış yerlerini öğrenecek birçok konuda fikir sahibi olacaksınız. Bunların yanında problem çözme teknikleri, güncel programlama dilleri ve akış diagramları gibi konuları da işlemiş olacaksınız. Programlama da kullanılan kavramlar, bilgi işlemsel düşünme, böl ve yönet metodunu öğrenme fırsatı doğacaktır. 

Programlamaya giriş kursu ile birlikte birde sertifika sahibi olacaksınız. Bildiğiniz katılım sertifikası değil, tamamen eğitim sürecine bağlı başarı sertifikası. Eğitimler genellikle haftanın ilk günü, yani pazartesi  başlamaktadır. Toplamda 6 gün boyunca eğitim verilir ve Pazar günü sınava yapılır. Bir de sınavdan önce, kontrol panelinden deneme sınavlarını yapmayı unutmayın. Eğitmenler ödev vermişse bunları da tamamlayın. Hepsi asıl gireceğiniz sınavda sizler için yararlı olacaktır. Eğitim sonrası aldığınız başarı sertifikasını ister sipariş vererek alabilir, isterseniz de sosyal medya hesaplarınıza ekleyebilirsiniz. 

Web uygulamaları geliştirme, Açık kaynak kodlu yazılım sistemi, Google, Youtube gibi şirketler Python kullanır, Veri bilimi ve analizi, Yalın ve anlaşılır dil yapısı, Guido Van Rossum tarafından çıkarıldı, Çeşitli algoritma sistemleri, Toplu ve düzenli kod yapısı, 1991 yılında piyasaya sürüldü, Oyun geliştirme, Çeşitli işletim sistemlerinde uyumlu, Reddit tamamen Python dilini kullanır, Açık internet protokolleri, Hızlı kodlama imkânı, Son sürümü 370, Web üzerinde tarama işlemleri, Ücretsiz kodlama imkânı, NASA, Cern gibi dev şirketlerde kullanılıyor, Hackleme ağlarında, Dinamik ve girişken dil yapısı, Program C, C ++ göre daha hızlı, Birimsel mecraların hesaplanmasında, Açık kaynaklı bir kod yazılım sistemine sahip, Amerika'daki üniversitelerin %75'i Python'u tercih ediyor, Bilim ve teknoloji sahasında, Mac, Windows, Unix ve Linux gibi sistemlerine uyumlu, Java'dan daha popüler olmaya başladı, Web sitesi geliştirme, Ücretsiz olması, Python'un simgesi “py”
python programlama dili pyhton liste python dili python dersleri python kodları
Bu resimde ikisi de gözlük takan bir erkek ve kadın görülüyor. Adam mavi bir gömlek ve siyah bir pantolon giyerken, kadın beyaz bir gömlek ve mavi bir kot pantolon giymektedir. Her ikisinin de gözlükleri takılı ve dümdüz ileriye bakıyorlar. Adamın kolu kadının beline dolanmış ve yüzleri birbirine yakın göründüğü için birlikte bir anı paylaşıyor gibi görünüyorlar. Arka plan yumuşak, kirli beyaz bir renktedir. Işık hafif loş, görüntüye yumuşak ve sıcak bir his veriyor. Gözlüklerine rağmen, gözleri hala bir duygu belirtisi gösteriyor. Birbirlerinin varlığından memnun ve mutlu görünüyorlar.
Konuk Yazar
Blog Yazarı

İstanbul İşletme Enstitüsünde yazılarının yayınlanmasını isteyen konuk yazarlarımız için oluşturulan bilgi kartıdır. Birçok alanda ve disiplindeki yazıları bu hesap üzerinde bulabilirsiniz.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Gözlüklü ve turuncu gömlekli bir kadın bilgisayar ekranının önünde oturmaktadır. Kadın dikkatle ekrana bakıyor, gözleri odaklanmış ve ağzı hafifçe açık. Arkasında beyaz metinli yeşil ve siyah bir tabela var. Ön planda kadının yüzü yakından çekilmiş, gözlükleri ışığı yansıtıyor. Görüntüde ayrıca siyah zemin üzerinde beyaz bir 'E' harfi ve siyah zemin üzerinde beyaz bir 'E' harfi görülüyor. Kadının yüzü bilgisayar ekranının parlak beyazı ve arka planın koyu tonları tarafından aydınlatılıyor. Kadın derinden meşgul ve ekrandakine odaklanmış görünüyor, ifadesi bir ilgi ve düşünceyi yansıtıyor.
Teknoloji

Python Programlama Nedir?

29 Ocak 2021
Bu, yüzünde hoş bir ifade olan bir kadının yakın çekim görüntüsüdür. Açık kahverengi saçları gevşek bir at kuyruğu şeklinde toplanmış. Üzerinde koyu gri bir atlet var ve göğsünde siyah dikdörtgen bir nesne görülüyor. Doğrudan kameraya bakıyor, gözleri hafifçe kapalı ve dudakları nazik bir gülümseme şeklinde kıvrılmış. Kolları yanında gevşemiş ve ellerini hafifçe kavuşturmuş. Arka planda, üzerinde simgeler bulunan beyaz bir ızgara ve siyah metinli gri dikdörtgen bir işaret var. Ayrıca beyaz zeminli siyah bir daire ve siyah dikdörtgenli beyaz bir dikdörtgen nesne var. Bu görüntü bir memnuniyet ve neşe hissi uyandırıyor.
Bilişim

Python İle Neler Yapılabilir?

20 Eylül 2021
Genç bir yetişkin, önünde bir dizüstü bilgisayarla masada oturuyor. Dikkatle ekrana bakıyor, elleri klavyenin üzerinde. Önlerindeki masada beyaz bir cep telefonu, bir fincan kahve ve bir kitap var. Masanın yan tarafında parlak yeşil yaprakları olan bir saksı bitkisi var. Dizüstü bilgisayarın ekranının üst kısmında mavi ve sarı bir yılan logosu var. Arka plan odak dışıdır ve görüntünün odağında kişi vardır. Kişinin ifadesi bir konsantrasyon ve odaklanma ifadesi.
Yazılımlar

Python Kurulumu Nasıl Yapılır?

08 Eylül 2021