AnasayfaBlogÖzgüvenimizi Artırmak İçin Ne Yapmalıyız?
Özgüven

Özgüvenimizi Artırmak İçin Ne Yapmalıyız?

22 Mayıs 2019
Beyaz gömlek ve siyah pantolon giyen bir adam taş bir çıkıntının üzerinde duruyor. Bir elinde bir evrak çantası tutmaktadır. Arka planda bulutlu bir gökyüzüne sahip bir dağ silsilesi ve kavisli kenarlı bir taş merdiven var. Ön planda, adam bir kayanın üzerinde durmaktadır ve sıradağların yakın çekimi görülebilmektedir. Görüntüde adamın yüz hatları vurgulanmış ve arka plandaki dağlar puslu ve uzak görünüyor.
ÖnerilerAçıklamalarSonuçlar
Bilgi ve tecrübenizi güvenceye alınYeterli bilgiye ve tecrübeye sahip olunca tedirginlik azalır ve özgüven artar.Çevreye daha güçlü ve emin bir şekilde yansırız.
Özgüveninizi koruyun ve aşırı özgüven zararlıdırÖzgüven dozunu iyi ayarlayın, aşırı özgüven çevreyi rahatsız edebilir ve fiilen zararlı olabilir.Şüphe ve tedirginliklerin yerini güven alıyor ve kişi başarıya yönelebiliyor.
Hatalarından korkmayın ve yeniden deneyinÖzgüvenli bireyler, karşılaştıkları hataları birer ders olarak görür ve denemeye devam eder.Birey çabalarını sürdürüyor ve başarıya daha yakın hissediyor.
Öz değerlendirme yapınBireylerin özgüveni daha yüksek olarak algıladığı durumları belirlemek ve üzerine gitmek önemlidir.Özgüvenin daha da artmasını sağlar.
Kendinizi GeliştirinKendi becerilerini geliştirebileceği alanlarda çaba göstermelidir.Bu durum özgüveni arttırıp, başarıya önemli bir adım olacaktır.
Daha önceki başarıları hatırlayınGeçmişte elde edilen başarılar, gelecek hedeflere ulaşmak için özgüveni artırır.Birey başarılarını daha net görür ve daha fazla çaba harcar.
Sorumluluk alınSorumluluk almak, bireyin kendi yeteneklerinin farkına varmasını sağlar.Bireyin özgüveni artar.
Enerjik olunEnerjik olmak ve aktif davranmak bireyin özgüvenini artırabilir.Bireyin canlı tutumu hem kendisini hem de çevresini pozitif etkiler.
Başarısızlıklarınızı öğrenme fırsatı olarak görünBaşarısızlık durumlarının kişinin başarısı için birer ders olabileceğini kabul edin.Başarısızlık durumları özgüveni artırıcı deneyimlere dönüşebilir.
Özgüvenli olmanın altın kuralları yerine getirilmelidirÖzgüvenin arttırılması için sunulan 9 altın kural takip edilmelidir.Bu kuralların uygulanması bireyin özgüvenini arttırabilir.

Kişilik özelliklerimizden birisi de özgüvendir. Özgüven elde etme çabası, hayatın güçlüklerinin üstesinden gelebilme gücüne sahip olma tecrübesidir. 

İçindeki özgüveni uyandır. Özgüven kişinin yaşam enerjisini artırarak daha çok mücadele etmeye özendirir. Kişiyi başarı için teşvik eder ve bundan mutlu olmasını/gurur duymasını sağlar.

Bazen çevredeki insanlar veya bir takım gelişen olaylar kişinin özgüvenini olumlu/olumsuz etkileyebilir. 

Özgüveninizi ortaya çıkarın. Özgüveni korumak çok önemlidir. Fakat bazı durumlarda bireyin aşırı özgüveni etrafındaki kişileri rahatsız edebilir. Dozunu iyi ayarlamak gerek.

Özgüvenini Kaybetme Sınırı Aşma

Özgüven duygusunu kaybetme durumunda kişi işleri yapabilme yeteneğinden şüphe eder. Yeterli bilgi ve tecrübeye sahip olduğu halde, daha evvel yapmadığı bir işi yapması istenildiğinde tedirgin olur. Karar vermesi ya da yeni insanlarla iş yapması gerektiğinde rahatsızlık yaşar.

Bununla birlikte özgüven duygusu abartıldığında kişisel sınırlar unutulur. Kişiye fazlasıyla iş yüklenir ve bu da işi en iyi şekilde yapmasına engel olur.

Aşırı özgüven sayesinde en iyisini yapabildiğini düşünür ve tavsiyeleri dikkate almaz. Hatta yardım verme önerilerini de kabul etmeyebilir.

Yeterli düzeyde özgüven sahibi olduğunda ise, en iyisini yapmak için çaba harcayacağını ve olması gereken şekilde işi en iyi biçimde yapacağını bilerek işe yaklaşır. Olması gerektiği şekilde işi yapamadığında bahane bulmak yerine gerekli olanı tekrardan yapar. 

Özgüvenli Olmak İçin Hatalarından Korkma

Kişi ilk seferde doğru yapamadığı bir işin hayatının sonu olmayacağını bilir. Yanlışlarla hayatını zehir etmek yerine yanlışından ders aldığında karşısına çıkacak birçok problemle daha iyi başa çıkar.

Amaçlarını gerçekleştirmede özgüven bireye güç katar ve başarısı ile mutluluk duymasını sağlar. Özgüvenli olunduğunda yapılan işler ve sonucundaki başarı kişiye zamanlar normal gelmeye başlar.

Bireylerin çoğu alıştığı ortam ve insanlarla kendini özgüvenli hisseder ama farklı ortamlara girdiğinde bazen kendine olan güvenini kaybedebilir. Kişi özgüveninin nelerden etkilendiğini doğru tespit etmeli.

Özgüven, genellikle kendini nasıl değerlendirdiği ve nasıl hazırladığı ile ilişkilidir. Kişi kendini bazen daha güçlü hisseder özgüveni artar, bazen de kendi yeteneklerini çevresindekilerle karşılaştırıp yetersiz hisseder. 

Özgüveninin azaldığı durumlarda kimsenin dört dörtlük olmayacağını unutmamak gerek. Bir bireyin başkalarında bulunmayan kendine özgü yetenekleri olabilir.

Özgüveninizi Tahlil Edin

Kişi, aşağıdaki soruları cevaplarken hazırlıksız yakalandığı yeni ortamlardan, olaylardan veya dış görünüşünün iyi ya da kötü olduğundan bahsedebilir. Bu soruları kendinize sormanız özgüven konusunu iyi tahlil etmenize yarayabilir. 

  • Kendini ne zaman özgüvenli hissediyor ve hangi durumlarda en rahat?

  • Hangi durumlarda becerilerinden emin?

  • Hangi insanların yanında en çok özgüvenli? Neden? 

  • Yanında özgüvenin yüksek olduğu kişiler, nasıl davranarak özgüvenine katkı sağlıyor?

  • Hangi ortamlarda güveninin en düşük olduğunu hissediyor?

  • Neler özgüvenini düşürüyor? 

  • Kendini güvensiz hissetmesine hangi durumlar ve hangi insanlar neden oluyor? 

  • Güvensiz hissettiren davranış ve sözler nelerdir?

Kendini Geliştirmek Önemlidir

Kişiler başkaları ile rekabet edebileceği alanlarda kendi becerilerini geliştirmeye çalışmalıdır. Yapabileceklerine çaba göstermeli, yapamayacakları için de kendini üzmemeli ve bunları takıntı haline getirmemelidir.

Daha önceki başarıları hatırlamak özgüveni artırır. Her ortamda pasif kalmak yerine daha girişken ve rahat davranın. Düşüncelerinizi yüksek sesle söyleyin. Sorumluluk alın. 

Mesleki hayatınızda inisiyatif alın ve aktif davranarak kendinizi ortaya koyun. Enerjisi yüksek insanları örnek alın. Hata yapmaktan çekinmeyin ve cesaretli davranın. 

Başarı yolunda başarısızlıkların ders alınması gereken olaylar olduğunu unutmayın. Her başarınız, özgüveninizi arttıracaktır. Özgüvenli olmanın 9 altın kuralı unutulmamalı.

İstanbul İşletme Enstitüsü kişisel gelişim üzerine birbirinden farklı online eğitimler vermekte. Bu eğitimlere katılmak hayatınızda daha aktif olmak adına size fayda sağlar.

Bilgi ve tecrübenizi güvenceye alın, Yeterli bilgiye ve tecrübeye sahip olunca tedirginlik azalır ve özgüven artar, Çevreye daha güçlü ve emin bir şekilde yansırız, Özgüveninizi koruyun ve aşırı özgüven zararlıdır, Özgüven dozunu iyi ayarlayın, aşırı özgüven çevreyi rahatsız edebilir ve fiilen zararlı olabilir, Şüphe ve tedirginliklerin yerini güven alıyor ve kişi başarıya yönelebiliyor, Hatalarından korkmayın ve yeniden deneyin, Özgüvenli bireyler, karşılaştıkları hataları birer ders olarak görür ve denemeye devam eder, Birey çabalarını sürdürüyor ve başarıya daha yakın hissediyor, Öz değerlendirme yapın, Bireylerin özgüveni daha yüksek olarak algıladığı durumları belirlemek ve üzerine gitmek önemlidir, Özgüvenin daha da artmasını sağlar, Kendinizi Geliştirin, Kendi becerilerini geliştirebileceği alanlarda çaba göstermelidir, Bu durum özgüveni arttırıp, başarıya önemli bir adım olacaktır, Daha önceki başarıları hatırlayın, Geçmişte elde edilen başarılar, gelecek hedeflere ulaşmak için özgüveni artırır, Birey başarılarını daha net görür ve daha fazla çaba harcar, Sorumluluk alın, Sorumluluk almak, bireyin kendi yeteneklerinin farkına varmasını sağlar, Bireyin özgüveni artar, Enerjik olun, Enerjik olmak ve aktif davranmak bireyin özgüvenini artırabilir, Bireyin canlı tutumu hem kendisini hem de çevresini pozitif etkiler, Başarısızlıklarınızı öğrenme fırsatı olarak görün, Başarısızlık durumlarının kişinin başarısı için birer ders olabileceğini kabul edin, Başarısızlık durumları özgüveni artırıcı deneyimlere dönüşebilir, Özgüvenli olmanın altın kuralları yerine getirilmelidir, Özgüvenin arttırılması için sunulan 9 altın kural takip edilmelidir, Bu kuralların uygulanması bireyin özgüvenini arttırabilir
özgüven başarı online eğitimler kişisel gelişim özgüvenli olmak
Bu resimde ikisi de gözlük takan bir erkek ve kadın görülüyor. Adam mavi bir gömlek ve siyah bir pantolon giyerken, kadın beyaz bir gömlek ve mavi bir kot pantolon giymektedir. Her ikisinin de gözlükleri takılı ve dümdüz ileriye bakıyorlar. Adamın kolu kadının beline dolanmış ve yüzleri birbirine yakın göründüğü için birlikte bir anı paylaşıyor gibi görünüyorlar. Arka plan yumuşak, kirli beyaz bir renktedir. Işık hafif loş, görüntüye yumuşak ve sıcak bir his veriyor. Gözlüklerine rağmen, gözleri hala bir duygu belirtisi gösteriyor. Birbirlerinin varlığından memnun ve mutlu görünüyorlar.
Konuk Yazar
Blog Yazarı

İstanbul İşletme Enstitüsünde yazılarının yayınlanmasını isteyen konuk yazarlarımız için oluşturulan bilgi kartıdır. Birçok alanda ve disiplindeki yazıları bu hesap üzerinde bulabilirsiniz.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.