AnasayfaBlogÖzgüven Arttırma Yolları - Bilmeniz Gereken 8 İpucu
Özgüven

Özgüven Arttırma Yolları - Bilmeniz Gereken 8 İpucu

23 Ağustos 2017
Elleri ceplerinde bir kadın, parmaklıklı bir pencerenin önünde duruyor. Uzun kızıl saçları çizgili gömleğinin üzerine dökülüyor. Bir şeyi işaret ediyor, ifadesi net değil. Pencere kenarında, beyaz yüzeyinde tek bir yeşil yaprağın durduğu bir vazo var. Arka planda bir bitkinin bulanık bir görüntüsü var. Kadın, önünde ne varsa onu üstlenmeye hazır görünüyor.
Özgüven Arttırma YollarıAçıklamaFayda
Kendinize dürüst bir bakış atınÖzgüvenin ve kibrin farkını ayırt etmek, özgüveni doğru bir şekilde yerleştirmenize ve gerçek bir özgüvene ulaşmanıza yardımcı olur.Eğer becerilerinizde zayıflık varsa, bu zayıflıkları güçlendirir ve negatif etkilerini azaltır.
Hayır deyinSağlıklı bir şekilde 'hayır' demeyi bilmek, stres, yıpranma ve depresyon ihtimalini azaltır.Özgüveninizi ve başarılı olabilmek için gerekli bağlılıklarınızı onurlandırır.
Patronunuzla aranızı iyi tutunPatronla iyi bir ilişkiye sahip olmak, eleştirilerin özgüveninizi zedelemesine engel olur.Özgüveninizi korur ve mümkün olan özgüven arttırma çabalarını yok etmez.
Küçük zaferler edininKüçük zaferler beynin ödül ve motivasyon bölgelerinde yeni androgen alıcıları oluşturur.Gelecekteki zorlu işleri ele almanız için özgüveninizi ve hevesinizi arttırır.
Bir akıl hocası bulunAkıl hocası, gereken bakış açısını ve destek sağlar.Bilgi ve anlayış sağlar, bu da özgüveni arttırır.
Egzersiz yapınEgzersiz, sosyal, akademik ve atletik alanlarda daha becerikli hissetmenizi sağlar.Özgüveni arttırır ve vücut imajını olumlu etkiler.
Sağlıklı besleninSağlıklı beslenme, genel sağlık durumunuza ve dolayısıyla zihin hali ve özgüvene etkisi olabilir.Kendinizi daha enerjik ve pozitif hissetmenizi sağlayabilir.
Zorlukları kabul edinZorlukları kabul etmek ve bunlarla başa çıkmak, zor durumlarla başa çıkmak için gerekli özgüveni geliştirir.Özgüveninizi geliştirir ve yeni zorluklar karşısında daha dayanıklı olmanıza yardımcı olur.
Olumlu düşününOlumlu düşünce, kendinize olan inanç ve özgüveni artırır.Hayatınızdaki olumlu durumları ve fırsatları daha net görmenizi sağlar.
Kişisel bakımınıza önem verinKişisel bakım, kendinize olan saygınızı ve dolayısıyla özgüveninizi artırır.Dış görünüşünüzle ilgili pozitif hisler geliştirir ve genel özgüveninizi arttırır.

başarılı insanlar genel olarak özgüvenlerini dışa vururlar. kendilerine inandıkları ve ne yaptıklarını bildikleri ortadadır. ama onları özgüvenli yapan başarıları değildir. özgüven en başından beri oradaydı. bir düşünün: şüphe şüpheyi getirir. siz kendinize inanmıyorsanız neden birisi fikirlerinize veya yeteneklerinize inansın ki? Yeni zorluklara erişmek özgüven gerektirir. Korkan veya güvensiz olan insanlar konfor bölgeleri içinde kalmaya eğilimlidir. Ama konfor bölgeleri nadiren kendi kendine derinleşir. İşte bu yüzden özgüvensiz insanlar çıkışı olmayan işlerde sıkışıp kalırlar ve değerli fırsatların geçip gitmesini izlerler.

Özgüvene sahip olmayan insanlar genellikle dış koşulların elinde kalmış gibi hissederler. Başarılı insanlar engellere takılmazlar ki bu da ilk başta onların başarılı olmasının sebebidir. Kimse sizi başarmak istediğiniz şeyden alıkoyamaz! Kendiniz haricinde... Kendinden şüphe etme bariyerini kaldırmanın zamanı geldi. Güven; başarılı bir kariyerde kritik bir öneme sahiptir ve onu kucaklamak sizi tahmin edemeyeceğiniz yerlere götürebilir. Sıkı bir çalışma ve uygun bir rehberlikle herhangi biri çok özgüvenli hale gelebilir. Bir kere o noktayı geçtiniz mi, o duygunun içten geldiğini hissedeceksiniz.

Özgüven arttırma yolları neler?

8 Sihirli Özgüven Arttırma Yolları

Kendinize dürüst bir bakış atın.

Johnny Unitas demiş ki ‘’Kibir ve özgüven arasında bir farklılık vardır. Kibir kendiniz hakkında övünmenizdir. Özgüven o işi alabileceğinize inanmaktır.’’ Diğer anlamıyla özgüven sıkı çalışma ile kazanılır ve özgüvenli insanlar kendilerinin farkındadır. Özgüveniniz yeteneklerinizi aştığı anda kibirle aranızdaki ince çizgiyi geçmişsiniz demektir. Aradaki farkı bilmelisiniz. Özgüven arttırma buradan başlar! Gerçek özgüven gerçekliğe çok iyi bir şekilde yerleştirilmiştir.

Özgüven arttırma için yeteneklerinizin doğru ve gerçekçi bir değerlendirmesini yapmak önemlidir. Eğer becerilerinizde zayıflık varsa o becerileri güçlendirmek ve onların negatif etkilerini azaltmak için planlar yapın. Zayıflıklarınızı görmezden gelmek ya da onları birer beceri olarak görmek onlardan kurtulmanızı sağlamaz. Aynı şekilde becerilerinizin kesin bir anlayışına sahip olmak sizi meşgul ve rekabetçi çalışma ortamında yersiz geri dönüşlerden kurtarır- ve bu da özgüven yaratır.

Hayır deyin.

San Francisco’da ki California Üniversitesi’nde yapılan bir araştırmaya göre siz zorluklara hayır dedikçe stres, yıpranma hatta depresyon ihtimaliniz daha yüksek ki bu da özgüven arttırma değil, özgüven yok etme olur. Özgüvenli insanlar hayır demenin sağlıklı olduğunu bilirler ve hayır diyebilecek özgüvenleri vardır. İş hayır demeye geldiğinde özgüven sahibi insanlar "yapabileceğimi düşünmüyorum" veya "emin değilim" gibi ifadeler kullanmazlar. Özgüvenli bir şekilde hayır derler çünkü yeni bir taahhüde hayır demek onların devam eden bağlılıklarını onurlandırır ve onları başarılı bir şekilde tamamlama fırsatı verir.

Patronunuzla aranızı iyi tutun.

Patronla problemli bir ilişkiye sahip olmak en yetenekli bir insanın bile özgüvenini yok edebilir. Daha da ileriye gidecek olursak özgüven arttırma ihtiyacını bile yok edebilir. Patronunuz sizi devamlı eleştirirken veya katkılarınızı küçümserken özgüven sahibi olmak zordur. İlişkinin nerede yanlış gittiğini anlamaya çalışın ve işleri eski haline döndürmek için yapabileceğiniz bir şey var mı ona karar verin. Eğer ilişki gerçekten kurtarılamaz haldeyse o zaman özgüven arttırma yerine başka bir şeye yönelme zamanı olabilir.

Küçük zaferler edinin.

Özgüven sahibi insanların çabaları küçük zaferleri getirse dahi kendilerini zorlamayı ve yarışmayı severler. Küçük zaferler beynin ödül ve motivasyondan sorumlu bölgelerinde yeni androgen alıcılar yaratır. Androgen alıcılarındaki bu artış testosteron etkisini arttırır; bu da gelecekteki zorlu işleri ele almanız adına özgüveninizi ve hevesinizi arttırır. Küçük zaferlerden oluşan bir seriye sahip olduğunuzda özgüven arttırma gibi bir hedefiniz olmaz çünkü özgüveninizdeki artış aylarca sürebilir.

Bir akıl hocası bulun.

Hiçbir şey özgüveni iyi yapılan bir iş için insana yol gösteren ve destek çıkan yetenekli ve deneyimli biri kadar yaratamaz. İyi bir akıl hocası ayna gibidir. Size gerekli olan bakış açısını verir. Bilgi özgüveni arttırır. Nerede olduğunuzu bilmek enerjinize daha etkili bir şekilde odaklanmanıza yardımcı olur. Bununla birlikte bir akıl hocası sizi organizasyonun kültürel iç çalışmalarının bazılarına yönelik eğitebilir. İşyerinizde bir şeylerin nasıl yapıldığını anlatan yazılmamış kuralları bilmek harika bir özgüven arttırma yöntemidir.

Egzersiz yapın.

Doğu Ontario Araştırma Enstitüsü’nde yapılan bir çalışmaya göre 10 hafta için haftada iki kere egzersiz yapan insanlar sosyal, akademik ve atletik olarak kendilerini daha becerikli hissediyorlar. Çalışma aynı zamanda vücut imajını ve özgüven arttırma gibi konularda egzersizin etkili olduğunu da ortaya koydu. En iyisi de, özgüvenlerindeki artışın sebebinin vücuttaki fiziksel değişimler olmasından ziyade, egzersizden gelen endorfin olması asıl farkı yarattı. Egzersiz kesinlikle yapın ve özgüveninizi uyandırın. Diğer değişle; eğzersiz = Özgüven arttırma

Başarmak için giyinin

Sevseniz de sevmeseniz de nasıl giyindiğimizin insanların bizi nasıl gördüğü üzerinde büyük bir etkisi vardır. Giydiğimiz kıyafetlerin rengi, kesimi ve stili gibi şeyler, hatta aksesuarlarımız sesli bir şekilde iletişim kurarlar, iletişimde can alıcı noktaları bilirler. Ama aynı zamanda giyiniş tarzımız bizim kendimizi nasıl gördüğümüzdür. Çalışmalar gösterdi ki insanlar baştan aşağı giyindiğinde; günlük olarak giyindikleri zamana göre farklı konuşuyorlar. Kim olduğunuzu ve sizin yansıtmak istediğiniz imajı verecek kıyafetler seçin, bu sabah hazırlanmak veya alışveriş merkezinde daha fazla vakit harcamak anlamına gelse bile.

İddialı olun, agresif değil

Agresiflik özgüven değildir, zorbalıktır. Ve güvensiz hissettiğiniz zaman istemeseniz bile agresifliğe doğru kaymak kolaydır. Agresifleşmeden kendinizi iddialı yapmayı deneyin. Bunu güvensizliklerinizi emniyete almayı öğrenene kadar başaramayacaksınız ve bu da özgüven arttırma yolunda önemli bir adımdır.

Özetlemek Gerekirse, Önemli Olan Nedir?

Özgüveninizi küçümsemek veya geliştirmek sizin elinizde. Özgüven gerçekliğe dayanır. Açıkçası "en iyisini ummak" ifadesinin arkasına uzanan değişmeyen bir bilgi... Bu gerçek özgüvenin gücüdür.

Kendinize dürüst bir bakış atın, Özgüvenin ve kibrin farkını ayırt etmek, özgüveni doğru bir şekilde yerleştirmenize ve gerçek bir özgüvene ulaşmanıza yardımcı olur, Eğer becerilerinizde zayıflık varsa, bu zayıflıkları güçlendirir ve negatif etkilerini azaltır, Hayır deyin, Sağlıklı bir şekilde 'hayır' demeyi bilmek, stres, yıpranma ve depresyon ihtimalini azaltır, Özgüveninizi ve başarılı olabilmek için gerekli bağlılıklarınızı onurlandırır, Patronunuzla aranızı iyi tutun, Patronla iyi bir ilişkiye sahip olmak, eleştirilerin özgüveninizi zedelemesine engel olur, Özgüveninizi korur ve mümkün olan özgüven arttırma çabalarını yok etmez, Küçük zaferler edinin, Küçük zaferler beynin ödül ve motivasyon bölgelerinde yeni androgen alıcıları oluşturur, Gelecekteki zorlu işleri ele almanız için özgüveninizi ve hevesinizi arttırır, Bir akıl hocası bulun, Akıl hocası, gereken bakış açısını ve destek sağlar, Bilgi ve anlayış sağlar, bu da özgüveni arttırır, Egzersiz yapın, Egzersiz, sosyal, akademik ve atletik alanlarda daha becerikli hissetmenizi sağlar, Özgüveni arttırır ve vücut imajını olumlu etkiler, Sağlıklı beslenin, Sağlıklı beslenme, genel sağlık durumunuza ve dolayısıyla zihin hali ve özgüvene etkisi olabilir, Kendinizi daha enerjik ve pozitif hissetmenizi sağlayabilir, Zorlukları kabul edin, Zorlukları kabul etmek ve bunlarla başa çıkmak, zor durumlarla başa çıkmak için gerekli özgüveni geliştirir, Özgüveninizi geliştirir ve yeni zorluklar karşısında daha dayanıklı olmanıza yardımcı olur, Olumlu düşünün, Olumlu düşünce, kendinize olan inanç ve özgüveni artırır, Hayatınızdaki olumlu durumları ve fırsatları daha net görmenizi sağlar, Kişisel bakımınıza önem verin, Kişisel bakım, kendinize olan saygınızı ve dolayısıyla özgüveninizi artırır, Dış görünüşünüzle ilgili pozitif hisler geliştirir ve genel özgüveninizi arttırır
özgüven arttırma yolları özgüven arttırmak için 8 ipucu
Bu resimde ikisi de gözlük takan bir erkek ve kadın görülüyor. Adam mavi bir gömlek ve siyah bir pantolon giyerken, kadın beyaz bir gömlek ve mavi bir kot pantolon giymektedir. Her ikisinin de gözlükleri takılı ve dümdüz ileriye bakıyorlar. Adamın kolu kadının beline dolanmış ve yüzleri birbirine yakın göründüğü için birlikte bir anı paylaşıyor gibi görünüyorlar. Arka plan yumuşak, kirli beyaz bir renktedir. Işık hafif loş, görüntüye yumuşak ve sıcak bir his veriyor. Gözlüklerine rağmen, gözleri hala bir duygu belirtisi gösteriyor. Birbirlerinin varlığından memnun ve mutlu görünüyorlar.
Konuk Yazar
Blog Yazarı

İstanbul İşletme Enstitüsünde yazılarının yayınlanmasını isteyen konuk yazarlarımız için oluşturulan bilgi kartıdır. Birçok alanda ve disiplindeki yazıları bu hesap üzerinde bulabilirsiniz.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.