AnasayfaBlogÖğretmen Ve Öğrenci Arası İletişim
Etkili İletişim

Öğretmen Ve Öğrenci Arası İletişim

13 Haziran 2019
Beyaz atletli bir kadın kameraya gülümserken görülüyor. Kadının göğsü yakın plandadır ve boynu arka planda görülmektedir. Kadının etrafı siyah ve mor bir yazı ve siyah yazılı beyaz dikdörtgen bir tabela ile çevrilidir. Kadın yüzünde neşeli bir ifadeyle doğrudan kameraya bakmaktadır. Kollarını kavuşturmuş, beyaz bir atlet ve bir kolye takmış. Arka plandaki işaret, kadının hissettiği neşe ve mutluluğu hatırlatıyor. Metnin ve tabelanın renkleri birbirine karışarak genel olarak olumlu bir atmosfer yaratıyor. Kadının ifadesi mutlulukla yayılıyor ve tüm varlığı bir neşe aurası yayıyor.
KonuÖnemiUygulama
Öğretmen ve Öğrenci İlişkisiEtkili bir öğrenme süreci için gerekliKuvvetli bir bağlantının kurulması gerektiği
İletişim BecerisiÖğretmenin öğrencilerle etkin bir bağlantı kurabilmesi için şartİletişim becerilerinin geliştirilmesi ve uygulamada kullanılması
Doğru İletişim DiliÖğrencinin gelişimi ve bağımsızlığına olumlu katkı'Ben dili' kullanımı
Ben Dilinin Sınıf İklimindeki EtkisiÖğrenci ile olumlu iletişim ve istenmeyen davranışları düzeltme sansıBen dilini kullanma ve öğrenciler arası uygulama
Öğrencinin Güveninin ArtırılmasıÖğrencinin özsaygısını geliştirir ve ders motivasyonunu arttırırÖğrenciye sorumluluk verme ve başarı hissini pekiştirme
Öğretmenden Kaynaklanan İletişim EngelleriÖğrenme sürecindeki etkisini azaltmaEngelleri tanıma ve çözme stratejileri geliştirme
Öğrenciden Kaynaklanan İletişim EngelleriÖğrenme sürecinde engel olmaEngelleri anlama ve çözüm bulma
Öğretmenin Hazırlığı ve İstekliliğiEtkili öğretme ve öğrenme için crucialDersler için gereken hazırlığı yapma ve motivasyon etkinlikleri
Etkili İletişim StratejileriÖğretmen ve öğrenci arasındaki iletişimin kalitesini arttırırBeden dili ve iletişim eğitimlerine katılma
Derste Hayal Dünyasına DalmaDerse katılım ve dikkat düzeyini azaltmaÖğretmenin öğrenci dikkatini sıraya getirme ve tekrar dersi etkinliğe dahil etme stratejileri

Okulda öğretim sürecinin en önemli iki ögesi öğrenci ve öğretmendir. Bu iki öge arasında sınıf içerisinde yoğun bir iletişim süreci yaşanır.  Öğretme evrensel bir uğraştır. Herkes birilerine bir şeyler öğretir.

Öğretme ve öğrenme sürecinin etkili olabilmesi için öğreten ve öğrenen arasında çok özel bir ilişkinin kurulması gerekir. 

İletişim Becerisi Şart

Öğretmenin mutlaka bu bağlantıları sağlayabilmesine yarayacak iletişim becerilerine sahip olması gerekmektedir. Etkili iletişim kurmanın püf  noktaları vardır. Bunları iyi anlamak ve sağlıklı uygulamak gerekir.

Önemli olan öğrencilerin büyümesi ve gelişmesi. Yalnız birçok öğretmen tarafından kullanılan ve okul idaresi tarafından ortaya konulan öğretme yöntemleri öğrencilerin bağımlı ve gelişmemiş kalmalarını sağlıyor. Bunların değiştirilmesi adına idarenin yeniliklere açıklık getirmesi hem öğretmen hem de öğrencilerin geleceği açısından verimli olacaktır.

Öğretmenin İletişim Dili Ne Olmalıdır?

Doğru iletişim başarıyı getirir. Olumlu bir öğretmen öğrenci iletişimi için öğretmenler ‘’sen dili’’ yerine ‘’ben dili’’ kullanmalıdır. Çünkü ‘’sen dili’’ öğrenciyi yargılar ve onda düşük bir özsaygı uyandırır. Ben dili ise öğrenciyi yargılamaz, öğretmenin duygu ve düşüncelerini net bir şekilde öğrenciye aktarır. 

Doğru iletişim kurmanın önemi öğretmenler tarafından iyi anlaşılmalıdır. Derste arkadaşlarıyla konuşan ve öğretmeninin dikkatini dağıtan bir öğrenci düşünelim. Öğrencimizin adı Ahmet olsun ve öğretmen, hem sen dili ile hem de ben dili ile bu olumsuz senaryoya bir karşılık versin. İdeal öğretmen öğrenci iletişimi için hangi senaryonun daha olumlu olduğuna beraber karar verelim.

Sen dili; ‘’Ahmet! Yeter artık kes sesini!’’ Ben dili ise; ‘’Ahmet! Ben ders anlatırken konuştuğunda benim dikkatim dağılıyor ve derse odaklanamıyorum.’’ Örnekte de görüldüğü gibi ben dili kişinin o anda karşılaştığı olumsuz bir davranış karşısında, kişisel duygu ve düşüncelerini içtenlikle ifade etmesidir. Sen dili ise itham edici ve suçlayıcıdır. Sınıf içerisinde olumlu bir iklim yaratmak isteyen öğretmenin ben dilini tercih etmesi zorunludur.

Ben Dilinin Sınıf İklimindeki Olumlu Etkileri Neler?

  • Öğretmen öğrenci iletişimi zedelenmez

  • Öğrenci ile ilgili olumsuz değerlendirme içermez.

  • Olumsuz öğrenci davranışını değiştirme ihtimali çok yüksektir.

  • Öğretmen duygularını ve düşüncelerini öğrencileri baskı altına almadan, tehdit edici olmadan, doğrudan ve uygun bir şeklide rahatlıkla iletebilir.

  • Öğrencilere empatik güvengenlik davranışı kazandırılır. Empatik güvengenlik davranışına sahip bir öğrenci öğretmenine karşı daha duyarlı olur. Öğretmenin içinde bulunduğu durumu, duygu ve düşüncelerini anlar.

  • Öğrencinin Güvenini Arttırmak

  • Öğretmen, öğrencinin kendisini ifade etmesine izin vermelidir. Öğretmen, öğrencinin anlattığı şeyleri önemsiz bile olsa sonuna kadar dinlemeli ve kesinlikle alay etmemelidir. Aksi takdirde öğrencinin güveni kaybedilebilir.

  • Öğretmen öğrenci iletişimi çok farklı bir boyutta gerçekleşir. İki yetişkinin iletişiminden çok daha farklıdır. Öğretmen, öğrenciyi yaşı ve kapasitesine göre değerlendirmelidir. Öğrencinin kapasitesinin üzerinde bir davranış beklenmemeli ve sürecin sonunda öğrenci yetersizlikle suçlanmamalıdır.

  • Öğrencinin güvenini arttırmanın bir diğer yolu da, öğrenciye bazı küçük sorumluluklar verip bunları başarmasına fırsat vermektir. Öğrenci güvenini arttırmada çok basit ve etkili bir yöntemdir.

  • Öğretmen öğrenci iletişimi boyunca öğrencinin başarısızlığı yargılanmamalı, hataları kendisine gösterilmeli ve tekrar denemesi için öğrenci cesaretlendirilmelidir.

Öğretmenden Kaynaklanan İletişim Engelleri Neler?

  • Öğretmen öğrenci iletişimi sürecinde öğretmenden kaynaklanan iletişim engellerini şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Öğretmenin öğrencilerini yeteri kadar tanıyamaması

  • Öğretmenin derslere hazırlıksız ve isteksiz gelmesi

  • Öğretmenin iletişim becerileri konusundaki yetersizlikleri

  • Öğretmenin sosyal hayatındaki problemlerini sınıfa taşıması

  • Sınıf İçerisinde Öğrenciden Kaynaklanan İletişim Engelleri

  • Öğretmen öğrenci iletişimi sürecinde öğrenciden kaynaklanan iletişim engellerini şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Öğrencinin sınıfta bulunma amacının farkında olmaması

  • Öğrencinin derste hayal dünyasına dalması ve öğretmenini etkin bir şekilde dinlememesi

  • Öğrencinin motivasyon eksikliği ve düşük seviyeli güdülenmesi

İletişimde etkililiği sağlamak amacımız olmakla birlikte her zaman ulaşılan bir sonuç değildir. Çünkü iletişim sürecini etkileyen fiziksel, teknik, psikolojik ve sosyal, örgütsel engeller bulunmaktadır. Daha kaliteli ve sağlıklı iletişim kurabilmek için ücretsiz online eğitimler kapsamında etkili iletişim ve beden dili ve iletişim eğitimleri alarak bu konuda kendinizi geliştirebilirsiniz.

İlgili Eğitim: Etkili İletişim Stratejileri ve Beden Dili

Öğretmen ve Öğrenci İlişkisi, Etkili bir öğrenme süreci için gerekli, Kuvvetli bir bağlantının kurulması gerektiği, İletişim Becerisi, Öğretmenin öğrencilerle etkin bir bağlantı kurabilmesi için şart, İletişim becerilerinin geliştirilmesi ve uygulamada kullanılması, Doğru İletişim Dili, Öğrencinin gelişimi ve bağımsızlığına olumlu katkı, 'Ben dili' kullanımı, Ben Dilinin Sınıf İklimindeki Etkisi, Öğrenci ile olumlu iletişim ve istenmeyen davranışları düzeltme sansı, Ben dilini kullanma ve öğrenciler arası uygulama, Öğrencinin Güveninin Artırılması, Öğrencinin özsaygısını geliştirir ve ders motivasyonunu arttırır, Öğrenciye sorumluluk verme ve başarı hissini pekiştirme, Öğretmenden Kaynaklanan İletişim Engelleri, Öğrenme sürecindeki etkisini azaltma, Engelleri tanıma ve çözme stratejileri geliştirme, Öğrenciden Kaynaklanan İletişim Engelleri, Öğrenme sürecinde engel olma, Engelleri anlama ve çözüm bulma, Öğretmenin Hazırlığı ve İstekliliği, Etkili öğretme ve öğrenme için crucial, Dersler için gereken hazırlığı yapma ve motivasyon etkinlikleri, Etkili İletişim Stratejileri, Öğretmen ve öğrenci arasındaki iletişimin kalitesini arttırır, Beden dili ve iletişim eğitimlerine katılma, Derste Hayal Dünyasına Dalma, Derse katılım ve dikkat düzeyini azaltma, Öğretmenin öğrenci dikkatini sıraya getirme ve tekrar dersi etkinliğe dahil etme stratejileri
iletişim öğretmen öğrenci etkili iletişim beden dili doğru iletişim ben dili sen dili öğretmenle öğrenci arasındaki iletişim
Bu resimde ikisi de gözlük takan bir erkek ve kadın görülüyor. Adam mavi bir gömlek ve siyah bir pantolon giyerken, kadın beyaz bir gömlek ve mavi bir kot pantolon giymektedir. Her ikisinin de gözlükleri takılı ve dümdüz ileriye bakıyorlar. Adamın kolu kadının beline dolanmış ve yüzleri birbirine yakın göründüğü için birlikte bir anı paylaşıyor gibi görünüyorlar. Arka plan yumuşak, kirli beyaz bir renktedir. Işık hafif loş, görüntüye yumuşak ve sıcak bir his veriyor. Gözlüklerine rağmen, gözleri hala bir duygu belirtisi gösteriyor. Birbirlerinin varlığından memnun ve mutlu görünüyorlar.
Konuk Yazar
Blog Yazarı

İstanbul İşletme Enstitüsünde yazılarının yayınlanmasını isteyen konuk yazarlarımız için oluşturulan bilgi kartıdır. Birçok alanda ve disiplindeki yazıları bu hesap üzerinde bulabilirsiniz.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.