AnasayfaBlogMeslek Seçimi ve Kariyer
Kariyer

Meslek Seçimi ve Kariyer

31 Ağustos 2018
Farklı bireylerden oluşan bir grup, her biri farklı bir nesne tutarak bir arada durmaktadır. Grubun ortasında elinde bir pano tutan beyaz önlüklü bir adam yer almaktadır. Solunda elinde bir evrak çantası olan takım elbiseli bir adam karikatürü vardır. Sağında elinde yangın hortumu tutan ve kask takan bir itfaiyeci karikatürü var. Yanında bayrak sallayan ve üniforma giyen bir polis karikatürü var. En solda ise turuncu tulum giymiş ve bir bavul taşıyan bir adam karikatürü yer almaktadır. Üst ortada mavi ve turuncu bir küre, yüzeyinde kırmızı çizgiler var. Grup, her biri farklı bir mesleği temsil eden bir daire şeklinde duruyor.
KonuAçıklamaBilgi Kaynağı
Meslek SeçimiBireyin meslekler arasında değerlendirme yaparak tercihte bulunması süreci.Kendi Deneyimler ve Araştırmalar
Kariyer ve Meslek SeçimiBireyin yaşam tarzı ve mutluluğunu etkileyen önemli bir karar.Kendi Deneyimler ve Araştırmalar
Kişilik ÖzellikleriBireyin kişilik özellikleri, yetenek ve becerilerinin meslek seçiminde belirleyici rolü.Psikolojik ve Kariyer Testleri
Hedef ve VizyonBireyin meslek seçiminde belirlediği kısa ve uzun vadeli hedeflerin yerine getirilmesi.Kendi Deneyimler ve Araştırmalar
YetenekBireyin bir işte başarılı olabilmesi için gerekli olan yetenek ve beceriler.Yetenek Testleri ve Eğitim
Meslek BilgisiBireyin meslek seçiminde dikkate alması gereken meslekler ve sektör bilgisi.Sektör Araştırmaları ve İş Deneyimleri
Uzman GörüşüBireyin meslek seçiminde uzmana danışma ve tavsiyelerine başvurma ihtiyacı.Kariyer Danışmanları ve Mentorlar
Kişisel HedeflerBireyin mesleki başarısı için belirlediği kişisel ve profesyonel hedefler.Kendi Hedefleri ve Planları
Bireysel VizyonBireyin nihai hedefi, kişisel ve profesyonel yaşamında ulaşmak istediği nokta.Kendi Hedefleri ve Planları
Meslek Seçiminde HatalarBireyin meslek seçiminde yapabileceği yaygın hatalar ve bu hataları önleme yolları.Kariyer Danışmanları ve Kendi Deneyimler

meslek seçimi bireyin meslekler arasında yapacağı değerlendirmeler sonucu bir tercihte bulunarak, mesleğin gerekli nitelikleri ve esasları doğrultusunda gereken eğitimleri alması olarak tanımlayabiliriz. bireyin meslek seçimi onu hayatı süresince etkileyecek ve yaşam tarzı üzerinde dahi derin etkiler bırakacak önemli bir karardır. Sadece kariyer hayatında değil bireyin özel hayatında da etkisini gösterecek olan meslek seçiminin şansa bırakılması doğru olmayacaktır.

"Nasıl yani, günümüzde meslek sahibi olduysan şanslısın. Şansa bırakmayacağız da ne yapacağız?"

seslerinin yükseldiğini duyar gibiyim. Ancak, kariyer ve özel hayatınızı, dolaylı olarak yaşam tarzınızı ve mutluluk kaynağınızı bir ömür boyu etkileyecek bir karar da kumar oynar mıydınız? Rus ruleti oynamaya gerek yok. Bireyin akılcı bir meslek seçimi yapabilmesi için iki temel verinin ortaya konulması ve analiz edilmesi gerekmektedir. Peki nedir bu temel veriler?

Meslek Seçiminde Kişilik Özellikleri Nedir?

Birinci ve en önemlisi bireyin kişilik özellikleri, yetenekleri ve becerileri hakkında bireyin kendisine ait bilgileridir. Bu noktada, kişilik özelliklerine ilişkin veriler iyi incelenmeli, birey çeşitli testlerden geçirilmeli ve alanında uzman kişilerinin fikir ve görüşleri alınmalıdır. Birey, gelecekte kendini nerede görmek istediğine yönelik ufuk çizgisindeki ulaşmak istediği ana amacı belirlemelidir. Diğer bir ifadeyle bireysel vizyonunu tanımlamalıdır. Bireysel hedeflerini belirlemelidir. Nasıl?

Birey kendini dinledi ve analiz etti. Okuduğunu anlama ve yazma yeteneğinin hatırı sayılır ölçüde iyi olduğu fark etti. Gelecekte yazar olmak istediğine karar verdi. Yazarlık mesleğinin kendisini mutlu edeceğini ve bu işten para kazanabileceğini düşündü. Diğer bir ifadeyle birey Meslek Seçiminde bulundu. Bu noktada, bireyin uygulayacağı bir çok hal tarzı vardır.

Siz olsanız hangi yolu seçerdiniz?

  • Yeteneğim hatırı sayılır derecede İYİ. Şans bir gün yüzüme gülecek.

  • Vizyonumda hedefim de yazar olmak. Elimden gelenin en iyisini yapayım. Şans bir gün kapımı çalacak.

  • Bütün arkadaşlarım benim iyi bir yazar olduğumu söylüyor. Bir gün dünyanın en iyi yazarı olacağım.

  • Ben gece gündüz yazayım, nasıl olsa emek boşa gitmez. Bir gün emeğimin karşılığını alırım.

  • Yazarlık kurtlar sofrası. Beni aşar. Ben otururum oturduğum yerde.

  • Kafam karışık

  • HEPSİ

Esasında burada cevap şudur diyemiyorum. Ancak tüm şıklarda ki, eksik hususların giderilmesi ve yanlış beklentilerin aşılması durumunda tüm şıkların doğru olduğunu söyleyebilirim. Tamam tamam kafanız karışmasın.

Yeteneğim Hatırı Sayılır Derecede İyi

İyi bir yazar olabilmenin temel şartıdır yetenek. Ancak unutulmamalıdır ki yetenek geliştirilebilir. Doğru geliştirildiğinde ise mükemmel sonuçların ortaya çıktığı görülecektir. Bu noktada kişi yeteneğinin varlığını bireysel boyutta iyi analiz etmelidir. Eksik veya geliştirilmesine ihtiyaç duyduğu noktaları iyi teşhis etmelidir.

Vizyonumda Hedefimde Yazar Olmak.

Bu mümkün değildir. Bireyin vizyonu ile hedefi aynı olamaz. Kişisel hedefler, bireyleri gelecekteki, ufuk çizgisindeki vizyonuna ulaşmasını sağlayan ulaşılması mümkün olan küçük küçük aşamalarıdır. Bireysel vizyon ise nihai ana hedeftir. Dünyaca tanınmış roman yazarı olmak bireysel vizyondur. Roman yazarı olabilmek için, karakter oluşturma, zaman, yer ve mekan kurgulama gibi eğitimler ve beceriler kazanmak ise kişisel hedeflerdir. Küçük küçük ulaşılan kişisel hedefler nihayetinde dünyaca tanınmış roman yazarı olma vizyonuna ulaştıracaktır.

Bütün Arkadaşlarım Benim İyi Bir Yazar Olduğumu Söylüyor.

Bu yeterli değildir. Yazarlık alanında uzman görüşlerinin alınması, yönlendirilmesi gerekmektedir. Bireyin yeteneği test edilmelidir. Sonrasında eğitim ve yetenek geliştirme yönünde süreçler oluşturulmalıdır. Yukarıda belirttiğim üzere, eğitimler kişisel hedefler ve bireysel vizyon paralelinde şekillendirilmelidir. Elbette, uzmanların kanaatinin ötesinde, okuyucu kitlesinin de sizde bir yazar yeteneğinin varlığını teyit etmesi gerekecektir. Bu arada, dünyanın en iyi yazarı olma gibi bir vizyon veya hedef mümkün değildir. Ancak, dünyanın en iyi roman yazarları arasında yer almanız ulaşılması mümkün bir vizyondur.

Ben Gece Gündüz Yazayım, Nasıl Olsa Emekler Boşa Gitmez.

Boşa gider. Emeklerinizin boşa gitmemesi için, ulaşılması mümkün vizyon, küçük küçük belirlenmiş kişisel hedefler, uzman desteği, test edilmiş yetenekler, eğitim ve nihayetinde EMEK. Sizi doğru meslek seçimine götürecektir.

Meslek Seçiminde Mesleklere İlişkin Bilgiler Neler?

Meslek seçimi kararlarında ikinci temel veri ise mesleklere ilişkin bilgilerin ortaya konulmasıdır. Diğer bir ifade ile mesleklerin tanınmasıdır. Bireyin kendi kişilik özelliklerini tanıması ile birlikte meslekleri tanıması da meslek seçiminin olgunlaşma aşamasıdır. Bireyin hangi mesleğin kendi kişilik özelliklerine uygun olduğu konusunda karar vermesi gerekmektedir.

Meslek seçiminde yaygın bir şekilde yapılan hatalardan biriside sadece ekonomik gelir düzeyinin esas alınmasıdır.

  • "Biz niye çalışıyoruz? Para için çalışmıyor muyuz?",

  • "En iyi para kazandıran meslek hangisi ise ben onu seçerim."

  • "Geçin güzel kardeşim bu felsefeyi"

şeklinde yaklaşımda bulunabilirsiniz. Bura verilecek en güzel klişe soru ile

"Yaşamak için mi çalışıyorsunuz? Çalışmak için mi yaşıyorsunuz?"

cevap vermek istiyorum. Klişedir ama anlamlıdır. Bu seçim yaşam tarzı ile doğrudan ilgilidir.

Ancak, meslek seçiminde sadece ekonomik gelir düzeyinin dikkate alınması, bireylerin gelecekte yaptıkları işten haz alamaması, doyuma oluşamaması sonuçlarını doğurmaktadır. Meslek seçiminde, mesleğin ekonomik şartları aldanılmaması gereken bir konudur.

Bireyin kendisine uygun, hem doyuma ulaşacağı, hem de iyi bir kazanca sahip olabileceği mesleği seçebilmesi oldukça zor bir süreç ve karardır. Bu nedenle öncelikle iş ve meslekler hakkında bilgi edinmesi ve bu mesleği yaparken karşılaşabileceği problemler ya da mesleğin faydaları hakkında detaylı bilgiye sahip olması gerekmektedir.

Günümüzde gelişen teknoloji ve bilginin hızla yayılması, yeni meslek gruplarının ortaya çıkmasına neden olmaktadır. Bundan 5-10 yıl önce anne ve babalar çocuklarına, bilgisayar oyunu oynadıkları için kızıyorlardı. Bilgisayar oyunu oynamanın zamanı boşa geçirmek ve zararlı olduğunu düşünüyorlardı. Ancak günümüzde bilgisayar oyunculuğu bir mesleğe dönüşmüş durumdadır.

Sonuç olarak; birey, meslek seçiminde çok çeşitlilik ve yenilikler karşısında kendini iyi tanımalı ve değerlendirmeli, uzman desteği ile yeteneklerini test etmeli, bireysel vizyonunu ve kişisel hedeflerini ortaya koymalıdır. Meslek gruplarını ve niteliklerini iyi tanımalıdır. Meslek seçiminde güncel, popülist ve sadece ekonomik esasları dikkate alan meslekleri seçmek yerine geleceğe dönük kararların alınması, bireyin tüm yaşamını olumlu yönde etkileyecektir. 

Bu yazı ilginizi çektiyse Psikolog Kimdir? yazımızı da okuyabilirsiniz.

Meslek Seçimi, Bireyin meslekler arasında değerlendirme yaparak tercihte bulunması süreci, Kendi Deneyimler ve Araştırmalar, Kariyer ve Meslek Seçimi, Bireyin yaşam tarzı ve mutluluğunu etkileyen önemli bir karar, Kendi Deneyimler ve Araştırmalar, Kişilik Özellikleri, Bireyin kişilik özellikleri, yetenek ve becerilerinin meslek seçiminde belirleyici rolü, Psikolojik ve Kariyer Testleri, Hedef ve Vizyon, Bireyin meslek seçiminde belirlediği kısa ve uzun vadeli hedeflerin yerine getirilmesi, Kendi Deneyimler ve Araştırmalar, Yetenek, Bireyin bir işte başarılı olabilmesi için gerekli olan yetenek ve beceriler, Yetenek Testleri ve Eğitim, Meslek Bilgisi, Bireyin meslek seçiminde dikkate alması gereken meslekler ve sektör bilgisi, Sektör Araştırmaları ve İş Deneyimleri, Uzman Görüşü, Bireyin meslek seçiminde uzmana danışma ve tavsiyelerine başvurma ihtiyacı, Kariyer Danışmanları ve Mentorlar, Kişisel Hedefler, Bireyin mesleki başarısı için belirlediği kişisel ve profesyonel hedefler, Kendi Hedefleri ve Planları, Bireysel Vizyon, Bireyin nihai hedefi, kişisel ve profesyonel yaşamında ulaşmak istediği nokta, Kendi Hedefleri ve Planları, Meslek Seçiminde Hatalar, Bireyin meslek seçiminde yapabileceği yaygın hatalar ve bu hataları önleme yolları, Kariyer Danışmanları ve Kendi Deneyimler
meslek seçimi kariyer kişisel gelişim mesleğini seç meslek ve kariyer seçimi
Bu, resmi siyah takım elbise giyen bir adamın fotoğrafı. Düz beyaz duvarları olan bir odada duruyor ve ışık duvarlarda gölgeler oluşturuyor. Adamın kısa, koyu renk saçları var ve yüzünde ciddi bir ifade var. Beyaz gömlekli, siyah kravatlı ve cep mendilli koyu renk bir takım elbise giymektedir. Siyah bir kemer ve siyah elbise ayakkabıları giymiştir. Elleri iki yanında, kendinden emin ve odaklanmış görünüyor. Hazırlıklı ve her türlü mücadeleye hazır görünüyor.
Mustafa Gölbaşı
Blog Yazarı

Anadolu Üniversitesi Kamu Yönetimi bölümünden mezundur. Anadolu Üniversitesi Ön Lisans Adalet - Hukuk eğitimi almıştır. İstanbul İşletme Enstitü blog bölümünde içerik üretmektedir.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Bir kişi elinde şeffaf bir cihaz tutmaktadır. Cihaz dikdörtgen şeklindedir ve siyah bir kenarlığa sahiptir. Cihazın ekranı aydınlatılmıştır ve çeşitli simgeler ve dosyalar içeren bir bilgisayar masaüstünü göstermektedir. Kişi beyaz bir gömlek ve mavi kot pantolon giymektedir. Saçları kısa ve kahverengidir ve gözleri cihaza odaklanmıştır. Arka plan bulanık ve odak dışıdır, bu da kişinin yakın çekimde olduğunu düşündürür. Odadaki ışık parlaktır ve görüntüye yumuşak sarı bir ton verir. Cihazı inceleyen kişinin yüzü sakin ve odaklanmış görünüyor.
Nasıl Yapılır?

Etkinlik Yönetimi Ne İşe Yarar?

25 Ocak 2021
Kameranın önünde neşeyle gülümseyen bir kadın duruyor. Hafifçe kırpılmış, göğsünü açıkta bırakan ve ortasında siyah bir logo bulunan beyaz bir atlet giyiyor. Sağ elinde siyah bir büyüteç tutarken, sol eli kalçasında durmaktadır. Arka planda siyah metinli gri dikdörtgen bir tabela ve sağ alt köşede bir cep telefonunun küçük ekran görüntüsü yer alıyor. Saçları toplanmış ve sanki bir fotoğraf için poz veriyormuş gibi rahat ve kendinden emin görünüyor. Yüz ifadesi dostça ve doğrudan kameraya bakarak izleyiciyi sevincini paylaşmaya davet ediyor.
Stratejik Planlama

Stratejik Planlama Nedir?

07 Haziran 2021
Bir kadın mavi elbisesiyle ayakta durmakta ve kameraya gülümsemektedir. Uzun, siyah saçları var ve altına beyaz bir atlet giymiş. Ön planda, üzerinde siyah yazılar olan gri dikdörtgen bir tabela var. Kadının sağında göğsünün yakın çekimi ve elinde bir büyüteç var. Arka planda bir cep telefonunun ekran görüntüsü ve üzerinde siyah bir logo bulunan beyaz bir kare yer alıyor. Kadının gülümsemesi büyüleyici, kendinden emin ve mutlu görünüyor. Üzerindeki mavi elbise, gülümseyen ifadesini mükemmel bir şekilde tamamlıyor.
Stratejik Yönetim

Strateji Nedir? Stratejik Planlama Nedir?

12 Kasım 2019