AnasayfaBlogKitap Okumak Zekayı Güçlendirir
Kişisel Gelişim

Kitap Okumak Zekayı Güçlendirir

10 Aralık 2019
Bir kitaplığın önünde oturan bir grup insan bu görüntünün odak noktasıdır. Grup, ikisi kadın ve ikisi erkek olmak üzere dört kişiden oluşuyor. Erkekler kitaplığın solunda, kadınlar ise sağında oturmaktadır. Dördü de gündelik kıyafetler giymekte ve sohbet ediyor gibi görünmektedir. Kitaplığın kendisi birkaç kitap ve birkaç başka eşya ile düzgün bir şekilde düzenlenmiştir. Arka planda, üzerinde beyaz yazılar olan yeşil bir tabela ve bir kadının omzunun bulanık bir görüntüsü var. En sağda ise sarı bir nesnenin yakın çekimi var. Genel olarak, bu ilginç ve bilgilendirici bir görüntü.
Kitap Okumanın FaydalarıAyrıntılı BilgiEk Bilgi
Zekayı GüçlendirirKitap okumak, beyinde yeni nöron bağlantıları oluşturur, bilişsel yetenekleri geliştirir.Edinburgh Üniversitesi'nin araştırması, bilişsel yetenekler üzerinde bir etki görmek için günde yalnızca bir saat okumanın yeterli olduğunu bulmuştur.
Stresi AzaltırDüzenli olarak kitap okumak, stresi yaklaşık %50-60 oranında azaltır.Düzenli okuma, uyumadan önce yapıldığında, iyi ve kaliteli bir uyku çekebilmenin en etkili yollarındandır.
Hafızayı GüçlendirirDüzenli kitap okumak, hafızayı güçlendirir ve Alzheimers gibi hastalıklara yakalanma riskini yarı yarıya azaltır.Ne kadar çok okunursa, hafıza o kadar güçlü olur.
Hayal Gücünü ve Yaratıcılığı ArtırırKitap okuma, kişinin hayal gücünü ve yaratıcılığını geliştirir.Zorunlu olmayan okumalar da bu faydalara katkı sağlar.
Dil Becerilerini GeliştirirAnadil üzerinde düzenli okuma, kelime ve ifade bilgisini arttırır.Bu, günlük konuşma ve anlama yeteneğini geliştirir.
Toplumsal İlişkileri GüçlendirirDüzenli kitap okuma, empati yapma ve sosyal çevre oluşturma becerisini geliştirir.Kitap okuma, iş ve okul başarısını da artırır.
Karar Verme Yeteneğini GeliştirirDüzenli okuma, yaşam boyunca önemli kararlar almayı kolaylaştırır.Okumak, olumsuz bir durumun olumluya çevirilmesine yardımcı olur.
Bireysel ve Toplumsal Değişime Aracılık EderKitaplar, birine verilebilecek en güzel hediyelerden biridir ve kişisel gelişime katkı sağlar.Kitap değişimi, insan ilişkilerine ve topluma olumlu katkılar sağlar.
Kütüphaneleri Önemli KılarKütüphaneler, yeni yazarlar ve kitaplar keşfetmek için önemli mekânlardır.Maddi sıkıntılar nedeniyle yeni kitaplar alınamıyorsa, kitap değişimi ve kütüphane ziyaretleri bu soruna çözüm olabilir.
Zihinsel Egzersiz SağlarOkuma, kitapta anlatılan olay ve durumların 'zihinsel simülasyonlarını' yapmayı sağlar.Bu, beynin egzersiz yapmasına ve işlevini geliştirmesine yardımcı olur.

Kitap okumak, günümüz karmaşık ve stresli şehir hayatında insanın nefes alabilmesi, rahatlayabilmesi için en kısa ve en güvenilir yoldur. Kitap okumak bize hem zamanımızı faydalı kullanmamıza, yeni dünyalar keşfedip eğlenceli hoş bir vakit geçirmemizi sağlayarak okuduğumuz her kitap ile de yeni şeyler öğrenip kelime ve bilgi dağarcığımızı geliştirmiş oluruz. 

Kitap Okumak Stresi Azaltır

Yapılan bilimsel araştırmalarla her gün düzenli olarak kitap okumak, stresi yaklaşık %50-60 oranında azalttığından öncelikle ruhsal ve dolayısıyla da fiziksel sağlığa olumlu etkisi kanıtlanmıştır. Bunun yanında yine düzenli kitap okumak, beyinde yeni nöron bağlantıları oluşturduğu ispatlanmış olup, bu da kitap okuyan kişiyi daha zeki yaptığı anlamına gelir. Hızlı okuma kursu için şu bağlantıyı da inceleyebilirsiniz.

Zihinsel aktivitelerin canlı tutulmasını sağlayarak Alzheimer gibi hastalıklara yakalanma riskini yarı yarıya azalttığı da kanıtlanmıştır. Kitap okumak ayrıca iyi bir uyku çekebilmemiz için uyku ilaçları ve diğer yöntemler kadar etkilidir. Uyumadan önce okunacak birkaç sayfa kitap, stresimizi azaltıp rahatlamamızı sağlayacağı için iyi ve kaliteli bir uyku çekebilmenin en etkili yollarından biridir. 

Hafızayı Güçlü Kılar

Bu saydığımız zihinsel ve fiziksel rahatsızlıklara iyi gelmesinin yanında kitap okumak, hafızayı da güçlendirdiği bilinmektedir. Yani böylece ne kadar çok kitap okursak o kadar güçlü bir hafızaya sahip olabiliriz. Ayrıca düzenli kitap okumak kişinin hayal gücünü geliştirip yaratıcılığına da olumlu şekilde etki etmektedir.  

Anadilde düzenli okuyarak kelime ve bilgi dağarcığımızı geliştirir ve böylece de günlük dilde kendimizi daha iyi ifade edebilen ve empati yaparak karşıdaki insanı daha iyi anlayabilen bireyler oluruz. Böylece kişinin konuşma kabiliyetine ve anlama gücüne de fazlasıyla etkilidir.

Bununla birlikte toplumsal ilişkileri kuvvetlendirdiğinden güvenilir bir çevre oluşturmaya da yardımcı olur. Günlük hayatta olduğu kadar okul ve iş hayatında da başarıya ulaşabilmek için en gerekli ve kestirme yollardan biridir. Gün ortasında ya da sonunda kitap okumak için ayırabileceğimiz en az yarım saat, yoğun ve stresli geçen günün olumsuz etkilerini gözle görülür şekilde azaltacaktır.  

Yaşamımız boyunca sayısız kez belli dönemlerde önemli kararlar almamız gerekmektedir. Düzenli olarak kitap okuduğumuzda bu gibi anlarda alacağımız kararlar ile eksiyi artıya, olumsuz bir durumu olumluya çevirebilir, doğru ve yerinde kararlar vererek hayatımıza iyi bir şekilde yön vermiş oluruz.  

En Güzel Hediye

Ayrıca kitap en güzel hediye ve değişim araçlarından biridir. İyi tanıdığımız ya da tanımadığımız birine kitap hediye etmek, tahmin edebileceğimizden de fazla olumlu etkilere yol açabilir. Kitap hediye edeceğimiz kişi, vermek istediğimiz kitabın yazarını hiç okumamış ve hatta adını bilmiyorsa bile severek okuduğunda hem yeni dünyalar keşfetmiş hem de yeni bir yazar keşfedip, belki de o yazarın geri kalan tüm kitaplarını okuyarak sadece bir kitap hediye ettiğimizde bile o kişiye aynı anda birçok iyilik yapmış oluruz. Kişisel gelişim kitapları hediye ederek o kişiye katkıda bulunabilirsiniz.

Kitap hediye etmenin yanında kitap değişimi yapmak da hem maliyetsiz hem de toplumsal açıdan insan ilişkilerine, çevremize olumlu katkısı olacaktır. Bunun yanında şehir ve ilçe kütüphaneleri, okul kütüphaneleri hem ders çalışmak hem yeni yazarlar ve kitaplar keşfetmek için muazzam mekânlardır.

Maddi olarak zor bir durumda olup yeni kitaplar alınamadığı zaman çevremizdekilerle yapacağımız kitap değiş tokuşu ya da kütüphane ziyaretleri, bu olumsuz maddi durumu da ortadan kaldıracaktır. 

Kitap okumanın zeka üzerindeki etkisi

Kitap okumanın kişinin zekası üzerinde olumlu bir etkisi olduğu uzun zamandır bilinmektedir. Yeni bir çalışma, okumanın faydalarının daha önce düşünülenden daha da belirgin olduğunu ve kitap okumanın aslında zekayı güçlendirmeye yardımcı olabileceğini gösterdi.

edinburgh üniversitesi'ndeki araştırmacılar tarafından yürütülen çalışma, kitap okumanın hafıza, problem çözme becerileri ve eleştirel düşünme dahil olmak üzere bilişsel yetenekleri geliştirmeye yardımcı olabileceğini ortaya koydu.

Araştırmacılar bunun nedeninin, okumanın insanların kitapta anlatılan olay ve durumların "zihinsel simülasyonlarını" yapmalarına olanak sağlaması olduğuna inanıyor. Bu da beynin egzersiz yapmasına ve işlevini geliştirmesine yardımcı oluyor.

İlginç bir şekilde, çalışma hangi tür kitabın okunduğunun - kurgu veya kurgu dışı - önemli olmadığını, faydaların aynı olduğunu ortaya koydu. Bu, bir fayda görmek için zor veya zorlayıcı kitaplar seçmeye gerek olmadığı anlamına gelir. Sadece zevk için okumak yeterli olabilir.

Peki bu faydaları görmek için ne kadar okumak gerekiyor? Araştırmacılar, bilişsel yetenekler üzerinde bir etki görmek için günde sadece bir saat okumanın yeterli olduğunu bulmuşlardır. Bununla birlikte, insanlar ne kadar çok okursa, faydaların o kadar büyük olacağını da belirttiler.

Ne yazık ki, birçok insan istedikleri sıklıkta okumalarını engelleyen engellerle karşılaşmaktadır. Zaman kısıtlamaları, iş yükümlülükleri ve ailevi sorumluluklar bu engelleri oluşturabilir. Bununla birlikte, az miktarda okumanın bile olumlu bir etkisi olabilir, bu nedenle mümkün olduğunda bunun için zaman ayırmak önemlidir.

Sonuç almak için her gün/hafta ne kadar kitap okumak gerekir?

Araştırmacılar, bilişsel yetenekler üzerinde bir etki görmek için günde sadece bir saat okumanın yeterli olduğunu buldular. Bununla birlikte, insanlar ne kadar çok okursa, faydaların o kadar büyük olacağını da belirttiler.

İnsanların daha sık okumasını engelleyen bazı engeller nelerdir?

Zaman kısıtlamaları, iş yükümlülükleri ve ailevi sorumluluklar bu engelleri oluşturabilir. Bununla birlikte, az miktarda okumanın bile olumlu bir etkisi olabilir, bu nedenle mümkün olduğunda bunun için zaman ayırmak önemlidir.

İnsanları daha sık okumaktan alıkoyan engeller nelerdir?

Zaman kısıtlamaları, iş yükümlülükleri ve ailevi sorumluluklar engel teşkil edebilir. Bununla birlikte, az miktarda okumanın bile olumlu bir etkisi olabilir, bu nedenle mümkün olduğunda bunun için zaman ayırmak önemlidir. Okumaya daha fazla zaman ayırmanın bir yolu, başka herhangi bir faaliyeti planladığınız gibi bunu da gününüze planlamaktır.

Bu, okuma hedeflerinize gerçekten ulaşmanızı sağlamaya yardımcı olabilir. Ayrıca, işe gidip gelirken veya sırada beklerken olduğu gibi fazladan kitap okuyabileceğiniz yerler bulmaya çalışın. Son olarak, bir kitap kulübüne katılmayı veya bir kitap tartışma grubu kurmayı düşünün, çünkü bu motivasyon ve hesap verebilirlik sağlayabilir.

Benzer faydalar sağlayabilecek kitapların yerine geçebilecek herhangi bir şey var mı? ?

Farklı insanların farklı tercihleri olduğu için bu sorunun herkese uyan tek bir cevabı yoktur. Bununla birlikte, kitapların yerine kullanılabilecek bazı olası alternatifler arasında sesli kitaplar, e-kitaplar ve makaleler yer almaktadır.

Ayrıca, birçok halk kütüphanesi e-kitap ve sesli kitap gibi dijital ortamları ödünç almanıza olanak tanıyan programlar sunmaktadır. Bilişsel becerilerinizi geliştirmenin bir yolunu arıyorsanız, kitap okumak yapabileceğiniz en iyi şeylerden biridir. Ancak, kitaplar size göre değilse başka birçok seçenek de mevcuttur. Nihayetinde en önemli şey, keyif aldığınız bir aktivite bulmak ve ona bağlı kalmaktır.

Sonuç olarak kitap okumak, zihinsel ve bedensel sağlığımız için uyumak kadar gerekli olup stresi azaltmada, hafızayı ve zekâyı güçlendirmede birebir etkilidir. Düzenli kitap okuduğumuzda bireysel ve toplumsal ilişkilerde de her zaman okumayanlara oranla birkaç adım önde olacağımız aşikâr olup okul ve iş hayatında başarıya ulaşabilmenin de en önemli adımıdır.

Zekayı Güçlendirir, Kitap okumak, beyinde yeni nöron bağlantıları oluşturur, bilişsel yetenekleri geliştirir, Edinburgh Üniversitesi'nin araştırması, bilişsel yetenekler üzerinde bir etki görmek için günde yalnızca bir saat okumanın yeterli olduğunu bulmuştur, Stresi Azaltır, Düzenli olarak kitap okumak, stresi yaklaşık %50-60 oranında azaltır, Düzenli okuma, uyumadan önce yapıldığında, iyi ve kaliteli bir uyku çekebilmenin en etkili yollarındandır, Hafızayı Güçlendirir, Düzenli kitap okumak, hafızayı güçlendirir ve Alzheimers gibi hastalıklara yakalanma riskini yarı yarıya azaltır, Ne kadar çok okunursa, hafıza o kadar güçlü olur, Hayal Gücünü ve Yaratıcılığı Artırır, Kitap okuma, kişinin hayal gücünü ve yaratıcılığını geliştirir, Zorunlu olmayan okumalar da bu faydalara katkı sağlar, Dil Becerilerini Geliştirir, Anadil üzerinde düzenli okuma, kelime ve ifade bilgisini arttırır, Bu, günlük konuşma ve anlama yeteneğini geliştirir, Toplumsal İlişkileri Güçlendirir, Düzenli kitap okuma, empati yapma ve sosyal çevre oluşturma becerisini geliştirir, Kitap okuma, iş ve okul başarısını da artırır, Karar Verme Yeteneğini Geliştirir, Düzenli okuma, yaşam boyunca önemli kararlar almayı kolaylaştırır, Okumak, olumsuz bir durumun olumluya çevirilmesine yardımcı olur, Bireysel ve Toplumsal Değişime Aracılık Eder, Kitaplar, birine verilebilecek en güzel hediyelerden biridir ve kişisel gelişime katkı sağlar, Kitap değişimi, insan ilişkilerine ve topluma olumlu katkılar sağlar, Kütüphaneleri Önemli Kılar, Kütüphaneler, yeni yazarlar ve kitaplar keşfetmek için önemli mekânlardır, Maddi sıkıntılar nedeniyle yeni kitaplar alınamıyorsa, kitap değişimi ve kütüphane ziyaretleri bu soruna çözüm olabilir, Zihinsel Egzersiz Sağlar, Okuma, kitapta anlatılan olay ve durumların 'zihinsel simülasyonlarını' yapmayı sağlar, Bu, beynin egzersiz yapmasına ve işlevini geliştirmesine yardımcı olur
kitap okumak hızlı okumak kitap okumanın faydaları
Bu resimde ikisi de gözlük takan bir erkek ve kadın görülüyor. Adam mavi bir gömlek ve siyah bir pantolon giyerken, kadın beyaz bir gömlek ve mavi bir kot pantolon giymektedir. Her ikisinin de gözlükleri takılı ve dümdüz ileriye bakıyorlar. Adamın kolu kadının beline dolanmış ve yüzleri birbirine yakın göründüğü için birlikte bir anı paylaşıyor gibi görünüyorlar. Arka plan yumuşak, kirli beyaz bir renktedir. Işık hafif loş, görüntüye yumuşak ve sıcak bir his veriyor. Gözlüklerine rağmen, gözleri hala bir duygu belirtisi gösteriyor. Birbirlerinin varlığından memnun ve mutlu görünüyorlar.
Konuk Yazar
Blog Yazarı

İstanbul İşletme Enstitüsünde yazılarının yayınlanmasını isteyen konuk yazarlarımız için oluşturulan bilgi kartıdır. Birçok alanda ve disiplindeki yazıları bu hesap üzerinde bulabilirsiniz.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.