AnasayfaBlogKişisel Gelişim ve Psikoloji
Kişisel Gelişim

Kişisel Gelişim ve Psikoloji

06 Mayıs 2021
Beyaz zemin üzerinde yeşil bir yaprağın yakın çekimi. Yaprak büyük ve yuvarlaktır, kenarları tırtıklıdır ve içinden birkaç açık renkli damar geçmektedir. Yaprağın dokusu pürüzlü ve engebeli. Arka planda beyaz bulutlarla kaplı güzel bir gökyüzü görülüyor. Rüzgâr yaprakların arasından eserek havada zarifçe dalgalanmalarına neden oluyor. Güneş parlıyor, ağaca ve çevresine parlak, altın rengi bir ışık saçıyor. Ağaç uzun ve gururlu bir şekilde duruyor, dalları dışarıya doğru uzanıyor ve yemyeşil yaprakları her yöne doğru yayılıyor. Manzaranın geneli nefes kesici ve sakin, huzur ve dinginlik hissi veriyor.
KonuAçıklamaÖnem
Kişisel Gelişimİnsanların hayatta karşılaştıkları sosyolojik ve psikolojik sorunlara çözüm üretebilme yeteneklerini geliştirmek.Hayatın her alanında karşılaşılan problemlarda çözüm yolu bulunabilmesi için gerekli.
Psikolojiİnsanın biyolojik, fizyolojik ve psikolojik süreçlerini inceleyen bilim dalı.Kişisel gelişim sürecinde, insanın kendi süreçlerini anlaması ve yönetebilmesi için gereklidir.
Kişisel Gelişim BecerileriZamanı etkili yönetme, çözüm odaklı düşünme, hitabet, beden dili kullanımı, motivasyon, başarı odaklı düşünme, yaratıcılık, çatışma çözme, stresle baş etme gibi beceriler.Bireysel ve profesyonel yaşantıda başarılı olabilmek için gerekli nitelikler.
Gelişim SüreciKişinin kendini tanıma, hayatını anlamlandırma ve bu süreçte karşılaştığı sorunlarla başa çıkma süreci.Bireyin hayat kalitesini geliştirmesi ve kişisel tatmin duygusunu arttırmak için gereklidir.
Psikolog/Klinik PsikologKişinin psikolojik süreçlerini inceleyen ve gerekli tedavileri uygulayan kişi.Sağlam bilgiye dayanan kişisel gelişim becerilerinin elde edilmesi ve sağlıklı bir gelişimin sürdürülmesi için gereklidir.
Psikolojik DanışmanBireyin psikolojik süreçlerini ve kendi üzerindeki etkilerini anlamasına yardımcı olan kişi.Kişisel gelişim sürecinde bireyin kendi deneyimlerini ve sürecini anlaması için gereklidir.
PsikiyatristBireyin nörolojik ve psikolojik süreçlerini inceleyen, gerekli teşhis ve tedavileri uygulayan tıbbi doktor.Bireyin kişisel gelişim sürecinde karşılaşabileceği tıbbi zorlukları çözmede gereklidir.
Yanlış bilgilenmeKişisel gelişim sektöründe sağlam ve bilimsel olmayan bilgiler.Bireyin psikolojik ve sosyal zarar görmesinin önüne geçmek için korunması gereklidir.
Psikoloji ve kişisel gelişim ilişkisiBirbirleriyle iç içe geçmiş yapılar olan psikoloji ve kişisel gelişimin farkının bilinmesi.Bireyin sağlıklı bir kişisel gelişim süreci izlemesi ve psikolojik sağlığını koruması için gereklidir.
Eğitim ve seminerlerKişisel gelişim becerilerinin öğrenilebileceği etkinlikler.Bireyin kişisel gelişim becerilerini geliştirmesi ve bu alanda daha bilinçli bir birey olması için gereklidir.

Kişisel gelişim uygulamaları ile Psikoloji bilimi arasındaki ilişki anlatılacaktır. Bu ilişki incelenirken doğru bilinen yanlışları aktararak "Kişisel Gelişim" kavramına dikkat çekilmesi amaçlanmaktadır. Bir pazar ürünü haline gelen kişisel gelişim artık her yerde insanlara sunulmaktadır. Kişilerin psikolojisini koruyabilmeleri adına doğru kaynaklara erişimi çok önemlidir. Kişisel gelişim konusunda yanlışlardan korunmak da ruh sağlığı için bir diğer önemli konudur. 

Kişisel Gelişim Neden Önemlidir?

Kişisel gelişim insanların hayatlarına yön veren bir olgudur. Hayatımızın pek çok alanında yer alan tüm olay ve durumlar insan çerçevesinde yer almaktadır. Bu nedenle felsefe, psikoloji, antropoloji gibi birçok bilim insan ve insan gelişimini önemle vurgulamaktadır. Süregelen hayatlarımızı idame ettirebilmek için bir mesleğe ve sosyal çevreye sahip olmamız gerekir. Bu yapıları oluşturmamız da insanlarla girdiğimiz etkileşimler sayesinde mümkün olur. Kendimizi ne kadar iyi tanırsak çevremizi o kadar iyi oluşturabiliriz. Bu bahsi geçen sürecin oluşmasında temel yapı taşı psikoloji ve kişisel gelişimdir.

Kendimizi tanımak ve hayatımızı anlamlandırmak için birçok kaynağa ihtiyaç duyarız. Birçok soru ve sorunu beraberinde getiren bir süreç içerisine gireriz. Bu süreci sağlıklı atlatabilmemizin ilk koşulu ruh sağlığımızın yani psikolojimizin iyi olmasıdır. Ruh Sağlığımızı iyileştirecek etmenler aynı zamanda kişisel gelişim için de yapı taşı görevi görmektedir. Birbirleriyle iç içe geçmiş yapılar olan psikoloji ve kişisel gelişimin farkını anlamak çok önemlidir. Kişisel gelişim, "insanların hayatta karşılaştıkları sosyolojik ve psikolojik sorunlara çözüm üretebilme becerileri" olarak tanımlanabilir. Bu tanım kapsamında da kişisel gelişim bir paket program niteliği taşımaktadır. Açıklamak gerekirse, kişisel gelişim bir beceriler bütünüdür. İçinde birçok beceriyi kapsamaktadır. Bu kapsamı nedeniyle de insanlar için çok önemlidir.

Kişisel Gelişim Becerileri Nelerdir?

Kişisel gelişimin sorunlara çözüm getirebileceğinden bahsetmiştik. Bu becerileri şu şekilde sıralayabiliriz: 

  • Zamanı etkili yönetme 

  • Çözüm odaklı düşünme 

  • Diksiyon ve hitabet 

  • Beden dili 

  • Kendi kendini motive etmek 

  • Başarı odaklı düşünebilmek 

  • Yaratıcılık 

  • Çatışma çözme 

  • Stresle başarılı bir şekilde baş etme becerileri olarak tanımlanabilir.

Kişisel Gelişim Becerileri Nasıl Edinilir?

Kişisel gelişim bir sektör haline gelmiştir. Pazar malı olması nedeniyle kötü kullanıma açıktır. Bu nedenle kişisel gelişim becerileri konusunda öğrenilen bilgilerin kaynaklarına dikkat edilmelidir. https://www.iienstitu.com/blog/psikolog-kimdir Psikologlar, psikolojik danışmanlar ve psikiyatrlar bu konuda gerekli bilimi okumuş kişilerdir. İnsanın biyolojik, fizyolojik ve psikolojik süreçlerini bilmektedirler. Bu nedenle becerileri öğrenirken edindiğiniz kaynaklar sağlam uzmanlar tarafından oluşturulmuş olmalıdır. Gerekli ve geçerli eğitimleri almamış kişi/kurumlar sizleri yanlış yönlendirebilecektir. Bu yanlış yönlendirmeler ruh sağlığınızı kötü etkileyebilir. Kişisel gelişim becerilerini okuyarak, eğitim ve seminerlere katılarak ve uzmanlara başvurarak öğrenebilirsiniz. 

Toparlamak gerekirse, kişisel gelişim ve psikoloji birbirini etkileyen yapılardır. Psikolojik sorunları çözmek için kişisel gelişim becerileri gereklidir. Kişisel gelişim becerilerini edinirken de uygun psikoloji bilgisine sahip kişiler gereklidir. Psikoloji eğitimi almamış ya da bu olanda yetkin olmayan kişilerden eğitimler alınması konusunda dikkatli olmak gerekir. Kişisel gelişim becerilerini edinirken doğru ve geçerli kaynaklar büyük önem taşımaktadır.

YAZAR: ŞENGÜL YENİAY

Kişisel Gelişim, İnsanların hayatta karşılaştıkları sosyolojik ve psikolojik sorunlara çözüm üretebilme yeteneklerini geliştirmek, Hayatın her alanında karşılaşılan problemlarda çözüm yolu bulunabilmesi için gerekli, Psikoloji, İnsanın biyolojik, fizyolojik ve psikolojik süreçlerini inceleyen bilim dalı, Kişisel gelişim sürecinde, insanın kendi süreçlerini anlaması ve yönetebilmesi için gereklidir, Kişisel Gelişim Becerileri, Zamanı etkili yönetme, çözüm odaklı düşünme, hitabet, beden dili kullanımı, motivasyon, başarı odaklı düşünme, yaratıcılık, çatışma çözme, stresle baş etme gibi beceriler, Bireysel ve profesyonel yaşantıda başarılı olabilmek için gerekli nitelikler, Gelişim Süreci, Kişinin kendini tanıma, hayatını anlamlandırma ve bu süreçte karşılaştığı sorunlarla başa çıkma süreci, Bireyin hayat kalitesini geliştirmesi ve kişisel tatmin duygusunu arttırmak için gereklidir, Psikolog/Klinik Psikolog, Kişinin psikolojik süreçlerini inceleyen ve gerekli tedavileri uygulayan kişi, Sağlam bilgiye dayanan kişisel gelişim becerilerinin elde edilmesi ve sağlıklı bir gelişimin sürdürülmesi için gereklidir, Psikolojik Danışman, Bireyin psikolojik süreçlerini ve kendi üzerindeki etkilerini anlamasına yardımcı olan kişi, Kişisel gelişim sürecinde bireyin kendi deneyimlerini ve sürecini anlaması için gereklidir, Psikiyatrist, Bireyin nörolojik ve psikolojik süreçlerini inceleyen, gerekli teşhis ve tedavileri uygulayan tıbbi doktor, Bireyin kişisel gelişim sürecinde karşılaşabileceği tıbbi zorlukları çözmede gereklidir, Yanlış bilgilenme, Kişisel gelişim sektöründe sağlam ve bilimsel olmayan bilgiler, Bireyin psikolojik ve sosyal zarar görmesinin önüne geçmek için korunması gereklidir, Psikoloji ve kişisel gelişim ilişkisi, Birbirleriyle iç içe geçmiş yapılar olan psikoloji ve kişisel gelişimin farkının bilinmesi, Bireyin sağlıklı bir kişisel gelişim süreci izlemesi ve psikolojik sağlığını koruması için gereklidir, Eğitim ve seminerler, Kişisel gelişim becerilerinin öğrenilebileceği etkinlikler, Bireyin kişisel gelişim becerilerini geliştirmesi ve bu alanda daha bilinçli bir birey olması için gereklidir
Kişisel Gelişim Psikoloji Kişisel Gelişim ve Psikoloji Kişisel Gelişim Becerileri Kişisel gelişim nedir
Bu resimde ikisi de gözlük takan bir erkek ve kadın görülüyor. Adam mavi bir gömlek ve siyah bir pantolon giyerken, kadın beyaz bir gömlek ve mavi bir kot pantolon giymektedir. Her ikisinin de gözlükleri takılı ve dümdüz ileriye bakıyorlar. Adamın kolu kadının beline dolanmış ve yüzleri birbirine yakın göründüğü için birlikte bir anı paylaşıyor gibi görünüyorlar. Arka plan yumuşak, kirli beyaz bir renktedir. Işık hafif loş, görüntüye yumuşak ve sıcak bir his veriyor. Gözlüklerine rağmen, gözleri hala bir duygu belirtisi gösteriyor. Birbirlerinin varlığından memnun ve mutlu görünüyorlar.
Konuk Yazar
Blog Yazarı

İstanbul İşletme Enstitüsünde yazılarının yayınlanmasını isteyen konuk yazarlarımız için oluşturulan bilgi kartıdır. Birçok alanda ve disiplindeki yazıları bu hesap üzerinde bulabilirsiniz.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
2020 Yılında En Çok Okunan Kitaplar
Kişisel Gelişim

2020’de En Çok Okunan Kitaplar

07 Ağustos 2020
Beyaz metinli mor bir arka plan görüntüsü mevcuttur. Metin, çerçevenin büyük bir bölümünü kaplayacak şekilde görüntünün ortasında gösterilmektedir. Kullanılan yazı tipi kalın bir sans serif yazı tipi olup, tüm karakterler aynı boyut ve aralıklara sahiptir. Metin, bol miktarda boş alanla çevrili olduğu için bir başlık veya unvan gibi görünüyor. Mor arka plan canlıdır ve beyaz metne benzersiz bir kontrast katarak daha da öne çıkmasını sağlar. Görsel dikdörtgen bir şekilde çerçevelenmiş ve kenarları hafifçe bulanıklaştırılmış. Genel olarak görsel, izleyicinin dikkatini çekeceği kesin olan profesyonel ve çekici bir görsel sunuyor.
Meslekler

Psikoloji Bölümünü Tanıyalım

18 Temmuz 2020