AnasayfaBlogKişisel Gelişim Kitapları: Küçük Prens'in İzinden
Kişisel Gelişim

Kişisel Gelişim Kitapları: Küçük Prens'in İzinden

02 Aralık 2019
Resimde kitaplarla dolu bir rafın yakından görünümü görülmektedir. En üst sıradaki kitaplar sarı sırtlı yeşil bir kitap, beyaz sırtlı kırmızı ve altın rengi bir kitap ve kırmızı sırtlı siyah bir kitaptan oluşuyor. Orta sırada altın sırtı olan siyah bir kitap, beyaz sırtı olan mavi bir kitap ve kırmızı sırtı olan gri bir kitap görülüyor. En alt sırada ise sarı sırtlı yeşil bir kitap, kırmızı sırtlı siyah bir kitap ve beyaz sırtlı kırmızı ve altın rengi bir kitap görülüyor. Tüm kitapların kapaklarında küçük yazılar olduğu görülüyor. Kitapların renkleri rafın beyaz arka planıyla kontrast oluşturuyor.
Kitap AdıYazarAna Fikir
Küçük PrensAntoine de Saint-ExuperyGörünenin arkasında görünenden fazlasının bulunduğunu ve gerçeği ancak yürekle baktığımızda görebileceğimizi anlatır.
İnsanın Anlam ArayışıVictor Franklİkinci Dünya Savaşı sonrasında bir toplama kampında yaşananları anlatır ve insanın hayatta anlam arayışı sürecini ortaya koyar.
12 Rules for Life: An Antidote to ChaosJordan PetersonHayatla ilgili 12 kural verir. Bu kuralların hayatın tüm kurallarını kapsayıp kapsamadığı tartışmaya açık.
Kişisel Gelişim YazılarıÇeşitliGerçek kişisel gelişim kitapları ve yazılar, hayatın kendi doğasındaki kaygılarla yazılmıştır.
Online EğitimlerEnstitüKişisel gelişim için sunulan online eğitimler, insanın her yönünü geliştirmesine yardımcı olur.
Çocuk KitaplarıÇeşitliBir kaygısı olan ve bunu yansıtan her kitap insanın gelişim sürecine katkıda bulunacaktır.
Kişisel Gelişim KitaplarıÇeşitliİnsanın gerçek kaygılarından yola çıkarak yazılmış kişisel gelişim kitapları, sorgulama süreci için önemli bir kaynak.
Günümüz Popüler Kişisel Gelişim KitaplarıÇeşitliBu kitaplar genellikle ticari amaçlı yazılmış ve gerçek kişisel gelişimi hedeflememektedir.
Yunan FelsefesiSokratesSokrates, 'Sorgulanmayan bir hayat yaşanmaya değmez.' diyerek, hayatın sürekli sorgulanmasının önemini vurgular.
Dış Dünyadaki EtkilerÇeşitliHer türlü medya ve sosyal etkileşim, inşanın gelişimi üzerinde etkili olabilir. Kitaplar, film ve arkadaş sohbetleriymiş gibi.

Gerçek kişisel gelişim kitapları ve kişisel gelişim yazıları ticari kaygılarla yazılanlar değil hayatın kendi doğasındaki kaygılarla yazılmışlardır. Yunan felsefesinin kurucularından olan Sokrates “Sorgulanmayan bir hayat, yaşanmaya değmez.” diyor. Hayat telaşı içinde hayatımızın gidişatı hakkında durup düşünmek, sorgulamak için zaman bulmak pek kolay olmuyor. Bu noktada kitaplar, filmler, bir arkadaş sohbeti, güzel bir karşılaşma insanın nefes alabileceği küçük duraklar oluyor. Hayal edemediğimiz dünyaların kapısını aralayan kitaplar bizlere hayatı sorgulamamız için oldukça yardımcı oluyor.

İnsanın gerçek kaygılarından yola çıkarak yazılmış kendini geliştirme kitapları bu sorgulama için yegane kaynaklar. Ayrıca kişisel gelişim için Enstitü tarafından verilen online eğitimler, kendinizi her anlamda geliştirebilmenize olanak sağlar. Çoğu ücretsiz olan eğitimlerden faydalanabilmek için gerekli olan şey, aktif bir internet bağlantısı olan akıllı cihazdır. 

En Güzel Kişisel Gelişim Kitapları Neler?

Bir kaygısı olan ve bunu yansıtan her kitap insanın gelişim sürecine katkıda bulunacaktır. Çocuk kitabı olarak geçen ve pek çok dilde çevirisi yapılmış olan Küçük Prens’in içindeki mesajları layıkıyla anlayan bir insan bu mesajlar sayesinde pek çok farklı dünyanın kapısını aralayabilir. Kişinin içsel yolculuğu için bir yardım eli olan kişisel gelişim kitapları çocuk kitapları kategorinde de olabilir.

Toz pembe hayaller satmayan, ayakları yere sağlam basan, hayatla olan kavgasını yansıtan her kitap insana bir değer katar. Bu sebeple ortaya “ben bir kişisel gelişim kitabıyım.” diyerek çıkan hiçbir kitap gerçek bir kişisel gelişim kitabı değildir. Popüler kitap zincir mağazalarının kişisel gelişim raflarındaki tüm kitapları okumak insanı geliştirecek bir aksiyon değildir. Bu sebeple bu yazıda o raflardaki kitaplardan bahsetmeyeceğim.

Bu yazıda resimli çocuk kitabı olarak geçen Küçük Prens’ten, İkinci Dünya Savaşı sonrasında bir toplama kampında yaşadıklarını anlatan Victor Frankl’ın İnsanın Anlam Arayışı kitabından ve henüz Türkçeye çevirisi yapılmamış fakat dünyada oldukça popüler olan Kanadalı klinik psikolog Jordan Peterson’ın 12 Rules for Life: An Antidote to Chaos adlı kitabından bahsedeceğim.

Küçük Prens - Antoine de Saint-Exupery

Küçük Prens’in kutsal kitaplardan ve Das Kapital’den sonra en çok çevirisi yapılan kitap olduğu söyleniyor. Pek çok dile çevrilmiş olan ve satış rekorları kırmış olan bu resimli çocuk kitabı insanın kişisel gelişim sürecinde mihenk taşı olabilecek bir eser. Yalnızca Türkçeye 15 farklı çevirisi yapılmış durumda ve bu çeviriler Cemal Süreya, Tomris Uyar, Selim İleri, Azra Erhat gibi önemli yazarların kaleminden çıkmış. Kitabın yazarı aynı zamanda kitabın içerisinde bulunan sulu boya resimlerini çizmiş olan kişidir. Yazarın bu hikayeyi kendi başından geçen olaylardan yola çıkarak yazdığı da söyleniyor.

Hayatın farklı dönemlerinde tekrar tekrar okunması gereken resimli bir çocuk kitabı olarak değerlendirilen Küçük Prens kitabının içinde aslında bazı tipik yetişkin yaşam tarzlarının eleştirisi yapılır. Yazar bunu Küçük Prens’in altı ayrı gezegene yaptığı gezileri anlattığı bölümde aktarmaktadır. Simgesel bir şekilde anlatan yazar; otorite tutkusunu anlatmak için kralın gezegenini, kendini beğenmişliği ve toplumla olan kopuk iletişim anlatmak için sanatçının gezegenini, umutsuzluk ve unutma isteğini anlatmak için sarhoşun gezegenini, kör bir şekilde sahip olma tutkusunu anlatmak için iş adamının gezegenini, sorgulamadan tekdüze yaşanan bir hayatı anlatmak için fenercinin gezegenini ve ne için bilim yaptığını unutan coğrafyacının gezegenini anlatmaktadır.

İnsan ancak yüreğiyle baktığı zaman doğruyu görebilir. Gerçeğin mayası gözle görülmez.” diyen Küçük Prens’in verdiği mesajlar yetişkin hayatında gözden kaçırdığımız noktaları bizlerin önüne seriyor. Kitabın başlarında bulunan “fil yutmuş boa yılanı” anlatısı aslında görünenin arkasında görünenden fazlasının bulunduğunu ve daha ötesini bizlere anlatıyor. Kitapta geçen “Yaşam bize bütün kitapların öğrettiğinden daha çoğunu öğretir. Çünkü yaşam bize karşı direnir. İnsan, ancak engellerle karşılaşıp onları aşmaya çalıştıkça kendini tanıyabilir.” sözleri ise gelişim yolculuğunun kitaplarla sınırlı kalamayacak kadar uzun bir yolculuk olduğunu anlatıyor. 

12 Rules for Life: An Antidote to Chaos - Jordan Peterson

Kanadalı ünlü klinik psikolog ve Toronto Üniversitesi’nde psikoloji profesörü olan Jordan Peterson 12 Rules for Life kitabında bir kişisel gelişim kitabından beklenen her şeyi okurlara sunuyor. Kitabın adından da anlaşılacağı üzere Jordan Peterson bu eserinde hayatla ilgili 12 kural veriyor okuyuculara. Henüz Türkçeye çevirisi yapılmamış olan bu kitabın içerisindeki tüm kurallar diğer pek çok kişisel gelişim kitabında bulunan kurallar gibi ‘politically correct’ yani politik doğru. Yanlış değiller fakat gerçekten hayatın tüm kurallarını kapsıyor olabilirler mi orası tartışmaya açık. Jordan Peterson’ın bu ünlü kitabında bahsettiği 12 kural ise şöyle;

  • Omuzlarını geriye at dimdik dur.

  • Kendinize, yardımcı olmakla sorumlu biri gibi davranın.

  • Arkadaşlarınız sizin için en iyisini isteyen kişiler olsun.

  • Kendinizi dünkü halinizle kıyaslayın, bir başkasının bugünkü haliyle değil.

  • Çocuklarınızın, sizin onları sevmenize engel olacak şeyler yapmasına izin vermeyin.

  • Evine harika bir düzen vermeden dünyayı eleştirme.

  • Avantajlı olanın değil anlamlı olanın peşinden gidin.

  • Her zaman doğruyu söyleyin, ya da en azından durumlarla ilgili yalan söylemeyin.

  • Bir insanı dinlerken sizin bilmediğiniz bir şeyi bildiğini düşünerek dinleyin.

  • Konuşmalarınızda net bir tavır takının.

  • Çocuklar kayak yaparken onları rahatsız etmeyin.

  • Sokakta gördüğünüz kedileri sevin.

Jordan Peterson’ın bu kitabı toz pembe bir hayatın fragmanını izleten kişisel gelişim kitaplarından ayrı bir yerde. Her ne kadar verdiği tüm mesajlar politik doğru olsa da uzun vadede insanın gelişim sürecine katkıda bulunacağı aşikar.

İnsanın Anlam Arayışı - Victor Frankl

İkinci Dünya Savaşı sonrasında bir toplama kampında yaşadıklarını anlatan 20. yüzyılın önde gelen psikiyatristlerinden olan Victor Frankl’ın “İnsanın Anlam Arayışı” kitabı ise otuzdan fazla dile çevrilmiştir. Gerçek bir toplama kampında yaşamış, gaz odalarına tanıklık etmiş, açlık susuzluk ve işkenceyle başa çıkmış olan ve buradan sağ kurtulan Victor Frankl bu kitabında hem anılarını hem de kurucusu olduğu logo terapiyi anlatmaktadır. 

Yaşadığı dönemde hem pek çok arkadaşını hem de aile üyesini kaybetmiş olan Victor Frankl, kitabın basımı esnasında kendi ismi yerine toplama kampındaki mahkum numarasıyla basmayı düşünmüş biridir. Yaşadığı tüm zorluklara rağmen hayatı anlamlı kılacak nedenler olduğunu ve bu nedenlerin uzaklarda olmadığını anlatmaktadır. “İnsanın temel uğraşı haz almak ya da acıdan kaçınmak değil yaşamda bir anlam bulmaktır ve yaşamın anlamını geçmişte değil, geleceğin ışığında aramak gerekir.” diyerek hayatıyla ilgili varoluşsal bir boşluğa düşmüş herkese yol göstermektedir.

İnsanın Anlam Arayışı kitabı best seller bir kitap olmuştur ve kendisine kitabının best seller olması ile ilgili ne hissettiği sorulduğunda; "Her şeyden önce bugün bestseller konumundaki kitabımı, kendi açımdan bir başarı olarak değil, daha çok, çağımızın içinde bulunduğu acınası durumun bir dışavurumu olarak görüyorum. Eğer yüz binlerce insan yaşamın anlamına ilişkin çok az şey vaat eden bir kitaba yöneliyorsa, bu, insanların iliklerinde hissettikleri kavurucu bir sorun var demektir" olarak cevaplamıştır.

Küçük Prens, Antoine de Saint-Exupery, Görünenin arkasında görünenden fazlasının bulunduğunu ve gerçeği ancak yürekle baktığımızda görebileceğimizi anlatır, İnsanın Anlam Arayışı, Victor Frankl, İkinci Dünya Savaşı sonrasında bir toplama kampında yaşananları anlatır ve insanın hayatta anlam arayışı sürecini ortaya koyar, 12 Rules for Life: An Antidote to Chaos, Jordan Peterson, Hayatla ilgili 12 kural verir Bu kuralların hayatın tüm kurallarını kapsayıp kapsamadığı tartışmaya açık, Kişisel Gelişim Yazıları, Çeşitli, Gerçek kişisel gelişim kitapları ve yazılar, hayatın kendi doğasındaki kaygılarla yazılmıştır, Online Eğitimler, Enstitü, Kişisel gelişim için sunulan online eğitimler, insanın her yönünü geliştirmesine yardımcı olur, Çocuk Kitapları, Çeşitli, Bir kaygısı olan ve bunu yansıtan her kitap insanın gelişim sürecine katkıda bulunacaktır, Kişisel Gelişim Kitapları, Çeşitli, İnsanın gerçek kaygılarından yola çıkarak yazılmış kişisel gelişim kitapları, sorgulama süreci için önemli bir kaynak, Günümüz Popüler Kişisel Gelişim Kitapları, Çeşitli, Bu kitaplar genellikle ticari amaçlı yazılmış ve gerçek kişisel gelişimi hedeflememektedir, Yunan Felsefesi, Sokrates, Sokrates, 'Sorgulanmayan bir hayat yaşanmaya değmez' diyerek, hayatın sürekli sorgulanmasının önemini vurgular, Dış Dünyadaki Etkiler, Çeşitli, Her türlü medya ve sosyal etkileşim, inşanın gelişimi üzerinde etkili olabilir Kitaplar, film ve arkadaş sohbetleriymiş gibi
kişisel gelişim küçük prens online eğitimler kişisel gelişim kişisel gelişim kitapları en güzel kişisel gelişim kitapları
Bu resimde ikisi de gözlük takan bir erkek ve kadın görülüyor. Adam mavi bir gömlek ve siyah bir pantolon giyerken, kadın beyaz bir gömlek ve mavi bir kot pantolon giymektedir. Her ikisinin de gözlükleri takılı ve dümdüz ileriye bakıyorlar. Adamın kolu kadının beline dolanmış ve yüzleri birbirine yakın göründüğü için birlikte bir anı paylaşıyor gibi görünüyorlar. Arka plan yumuşak, kirli beyaz bir renktedir. Işık hafif loş, görüntüye yumuşak ve sıcak bir his veriyor. Gözlüklerine rağmen, gözleri hala bir duygu belirtisi gösteriyor. Birbirlerinin varlığından memnun ve mutlu görünüyorlar.
Konuk Yazar
Blog Yazarı

İstanbul İşletme Enstitüsünde yazılarının yayınlanmasını isteyen konuk yazarlarımız için oluşturulan bilgi kartıdır. Birçok alanda ve disiplindeki yazıları bu hesap üzerinde bulabilirsiniz.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.