AnasayfaBlogİşletme Bölümü ve İş İmkanları Nelerdir?
Bölümler

İşletme Bölümü ve İş İmkanları Nelerdir?

27 Mayıs 2020
Resimde arka planda bir şehir silüetinin önünde duran iki kişi görülüyor. Soldaki kişi siyah bir palto giyiyor ve koyu renk bir gömlek ve kırmızı bir pantolon giyen sağdaki kişiyle el sıkışıyor gibi görünüyor. Görüntünün odağı tokalaşan iki kişinin elleri üzerindeyken, görüntünün geri kalanı bulanık ve odak dışı görünüyor. Soldaki kişinin sırtı hafifçe görünüyor ve önlerindeki zemine bir gölge düşürüyor. Renkler soluk ve görüntünün en sağ köşesinde kırmızı bir nesne var. Bu görüntü, güzel bir şehir silüetinin önünde iki kişinin el sıkıştığı anı yakalıyor.
Bölüm/DepartmanAçıklamaİş İmkânları
İşletmeFinans, satın alma, insan kaynakları, pazarlama gibi faaliyetlerde uzmanlaşacak profesyonelleri yetiştirir.Hem özel sektörde hem kamuda geniş çeşitlilikte iş imkânı sağlar. Yöneticilik pozisyonlarına ulaşma potansiyeli vardır.
Üretimİşletmelerin mal üretimi ve hizmet sunumu süreçlerini yönetir.Üretim planlama, kalite kontrol, envanter yönetimi gibi görevlerde iş bulabilirler.
Pazarlamaİşletmenin satış stratejilerini belirler ve uygular.Reklam, promosyon, ürün geliştirme gibi görevlerde iş bulabilirler.
İnsan Kaynaklarıİşletmenin çalışan alımları, eğitimleri ve işe uyum sürecini yürütür.İK danışmanlığı, işe alım uzmanlığı, eğitim yöneticiliği gibi işlere yönelebilirler.
Halkla İlişkilerİşletmenin hedef kitleyle iletişimini kurar ve onunla ilişkileri yönetir.Halkla ilişkiler uzmanı, iletişim yöneticisi, marka danışmanı gibi işleri yapabilirler.
Satışİşletmenin mal ve hizmetlerinin müşterilere sunumunu sağlar.Satış danışmanı, müşteri hizmetleri uzmanı, satış yöneticisi gibi işlere yönelebilirler.
Yönetimİşletmenin genel operasyonlarını ve tüm departmanları yönetir.Müdür, müdür yardımcısı, departman şefi gibi pozisyonlarda çalışabilirler.
Finansİşletmenin finansal işlevlerini yürütür ve mali kontrolü sağlar.Finans analisti, mali danışman, muhasebe uzmanı gibi işlerde çalışabilirler.
Muhasebeİşletmenin mali işlemlerini kayıt altına alır ve raporlar.Muhasebeci, denetçi, mali kontrolör gibi işleri yapabilirler.
Tedarik & Satın Almaİşletmenin gerekli mal ve hizmetleri en uygun koşullarla edinmesini sağlar.Tedarik zinciri yöneticisi, satın alma uzmanı, lojistik yöneticisi gibi işlerde çalışabilirler.

İşletmeler; insanların ihtiyaçları doğrultusunda gelir amaçlı kurulmuş mal ya da hizmet üreten ya da pazarlayan iktisadi birimlerdir. Her işletmenin öncelikli hedefi kar edebilmektir. Akabinde ise devamlılığını sağlayabilmek, sosyal sorumluluklarını yerine getirebilmek ve büyüyebilmektir. Bütün bu hedefleri gerçekleştirebilmek için de her işletmenin sistemli şekilde çalışan belirli faaliyetlere ihtiyacı vardır. 

Bütün işletmelerde aslında temel faaliyetlerin hepsi bulunmaktadır. Fakat işletmenin büyüklüğüne ve iş hacmine göre bu faaliyetlerin her biri için ayrı departmanlar oluşturulmuştur ya da bütün bu faaliyetler belirli sayıdaki personel tarafından yapılıyordur. Örneğin, küçük bir kahve dükkânı da bir işletmedir. Muhakkak ki bütün bu faaliyetlere sahiptir fakat bunların hepsi muhtemelen işletme sahibi tarafından yönetiliyordur. Öte yandan, işletme olarak büyük bir oteli düşünelim. İş hacmi büyük olduğu için, hizmetin aksamaması ancak bu faaliyetlerin farklı departmanlar tarafından yürütülmesini gerektirmektedir. İşletme faaliyetlerini şu şekilde sıralayabiliriz;

İşte bütün bu faaliyetleri doğru ve etkili şekilde yürütebilecek ya da bu departmanlara dâhil olacak uzmanlara ihtiyaç vardır.

İşletme Bölümü Nedir? 

İşletme bölümü, bir işletmede bulunan finans, satın alma, insan kaynakları, pazarlama gibi faaliyetlerde uzmanlaşacak ve bu alanlarda yöneticilik yapabilecek profesyoneller yetiştiren bölümdür. İşletme bölümü, üniversitelerin iktisadi, idari ve sosyal bilimler fakültesine bağlıdır. Lisede Türkçe Matematik yani eşit ağırlık okumuş olan öğrenciler tarafından tercih edilen en popüler bölümlerden biridir. 4 yıllık bir lisans bölümüdür. İşletme bölümünün İngilizce, Türkçe, Almanca, Fransızca (sadece Galatasaray Üniversitesi) ve Türkçe dil seçenekleri bulunmaktadır. Seçeceğiniz üniversitenin bölüm diline mutlaka dikkat etmelisiniz. 

İşletme İş İmkânları Nelerdir?

Öğrenciler tarafından tercih edilen en popüler bölüm olmasının sebebi şüphesiz ki sağladığı iş imkânlarıdır. İşletme bölümü mezunlarının çalışma alanları oldukça geniştir. Yukarıda sıraladığımız satış, pazarlama, insan kaynakları, muhasebe, finans, yönetim ve organizasyon gibi işletme alanlarının hepsinde işletme mezunları rahatlıkla iş bulabilirler. Uzmanlaşmak istedikleri alanda iş bulup, deneyim kazandıktan sonra da alanında yöneticilik yapabilirler. Üstelik hem devlette hem de özel şirketlerde çalışabilirler.

KPSS sınavında başarılı olduklarında devlet kurumlarında iş bulabilirler. Hazine ve Maliye Bakanlığı, Merkez Bankası gibi kamu kurumlarında çalışabilirler. Kamu kurumlarında müfettiş yardımcısı, kaymakam adayı ya da uzman yardımcısı olarak işe başlama imkânları bulunmaktadır. Fakat kamu kurumlarında sınav zorunluğu bulunmaktadır. Mezunlar önce KPSS sınavına bir ay kadar sonra da KPSS-Alan Bilgisi sınavına girerler. Bütün kurumların farklı sınav başarı beklentisi vardır. Bu sınavların ikisinde de istenen başarı sağlandığında mezunlar mülakat aşamalarına geçebilirler. KPSS- A sınavı her yıl tekrarlanmaktadır ve geçerliliği 2 yıldır. Ayrıca, mezunlar bankaların açtığı sınavlara da girebilirler.

Tabii ki bu bölümün en büyük gerekliliklerinden biri de yabancı dil bilgisidir. Bankaların ve kamu kurumlarının birçoğu yabancı dil şartı aramaktadır. Bu yüzden sadece KPSS, KPSS-A ya da bankaların sınavlarına girmeniz yeterli değildir. Ek olarak, YDS (Yabancı Dil Sınavı) sınavına girmeniz de gerekecektir. YDS sınavı ilkbahar dönemi ve sonbahar dönemi olmak üzere yılda 2 defa tekrarlanır.

Bütün sınavların tarihlerine, geçmiş sınav soru ve cevaplarına ÖSYM sayfasından ulaşabilirsiniz. 

İşletme Mezunları Ne İş Yapar?

Üniversitede okuduğumuz birçok bölüm aslında mezun olduktan sonra yapacağımız mesleğin adını taşır. Örneğin, mimarlık okuyorsak mimar; hukuk okuyorsak avukat, savcı ya da hâkim; tıp okuyorsak doktor; mühendislik okuyorsak da mühendis olmayı hedefliyoruz demektir. Peki ya işletme okuyorsak? Öğrencilerin tercih yapma aşamalarında en çok merak ettikleri ve araştırdıkları konu bu olsa gerek. İşletme mezunlarının çalışma alanlarının ne kadar geniş olduğundan bahsettik. Elbette birçok İşletme mezununun hayali bir şirkette yöneticilik yapmaktır. Fakat maalesef ki deneyim kazanmadan bu mümkün değildir.

İşletme mezunları bir şirketteki hemen hemen bütün departmanlarda çalışabilir. Kendilerini ve yeteneklerini hangi alanda daha iyi ifade edebiliyor ve kullanabiliyorlarsa o alana yönelip; deneyim kazanabilirler. Örneğin, mezunun satış kabiliyeti yüksekse ve satış yapmaktan keyif alıyorsa, satış departmanında satış sorumlusu olarak başlayabilir. Deneyim ve başarı kazandıkça da departmanında yükselebilir. Satış departmanında başlayıp, daha başarılı olacağını düşündüğü diğer bir departmana da geçiş yapabilir. 

Kamu kurumlarında ise; belirttiğimiz sınavlara girip başarılı olan mezunlar kariyerlerine; uzman yardımcılığı, müfettiş yardımcılığı, mali müşavirlik, idari yargı hâkimliği vb. unvanlar ile başlayabilirler. İşletme mezunlarına iş geliştirmeden proje yönetimine; finanstan yöneticiliğe; satıştan insan kaynaklarına kadar bütün alanların kapıları açılıyor. Mezunların kendilerini iyi tanımaları ve mutlu olacakları alanları seçmeleri; uzun yıllar boyunca sürecek olan başarılı kariyerlerinin başlangıcı olacaktır. 

İşletme Dersleri Nelerdir?

 Tercih edilen üniversiteye göre ders programları farklılık gösterebiliyor. Genel olarak alınması gereken dersleri şu şekilde sıralayabiliriz;

  • İşletme Bilimi

  • Matematik

  • İstatistik

  • Ekonomi

  • Muhasebe

  • Finans

  • Temel Hukuk

  • İletişim

  • Pazarlama

  • İnsan Kaynakları Yönetimi

  • Lojistik

  • Halkla İlişkiler 

  • Turizm İşletmeciliği

  • Satış

  • Reklamcılık ve Marka Yönetimi

  • Liderlik

İlgili eğitim: Liderlik Eğitimi Sertifikası

Bu derslerin isimleri farklılık gösterse dahi; içerik olarak her üniversite tarafından okutulan işletme dersleridir. Tercih edilen üniversiteye göre ek dersler de programda yer alacaktır. 

İşletme Taban Puanları ve Sıralamaları Nedir?

İşletme bölümünün çalışma alanı kadar üniversite seçeneği de oldukça geniştir. Ülkemizdeki hemen hemen bütün üniversitelerde okutulan bir bölümdür. İşletme bölümü;

  • İlk Öğretim

  • İkinci Öğretim

  • İngilizce

  • Türkçe

  • Almanca

  • Fransızca

  • Burslu

  • Ücretli olarak tercih ediliyor.

İşletme taban puanları ve sıralamaları; tercih edeceğiniz üniversite ve öğrenim şekline göre değişiklik göstermektedir. En güncel taban puanların ve sıralamaların bir kısmını sizler için derledik;  

En Yüksek Taban Puanlı 5 Üniversite

ÜniversiteBölümPuanKontenjanTaban PuanBaşarı Sırası
KOÇİşletme (İng.Burslu)EA14510,67006237
BOĞAZİÇİİşletme (İngilizce)EA100494,83535542
BİLKENTİşletme (İng.Burslu)EA20480,773371040
ÖZYEĞİNİşletme (İng. Burslu)EA6477,529081209
GALATASARAYİşletme (Fransızca)EA30475,337121321

Kontenjanı tamamen dolmuş olan üniversitelere bakıldığında; çok geniş bir puan ve başarı sıralaması ile karşılaşıyoruz. Örneğin, en düşük puan 202,55923 iken en yüksek puan ise 510,67006 dir. Dolayısıyla, öğrencilerin çok daha fazla seçeneği oluyor. 

İşletme, Finans, satın alma, insan kaynakları, pazarlama gibi faaliyetlerde uzmanlaşacak profesyonelleri yetiştirir, Hem özel sektörde hem kamuda geniş çeşitlilikte iş imkânı sağlar Yöneticilik pozisyonlarına ulaşma potansiyeli vardır, Üretim, İşletmelerin mal üretimi ve hizmet sunumu süreçlerini yönetir, Üretim planlama, kalite kontrol, envanter yönetimi gibi görevlerde iş bulabilirler, Pazarlama, İşletmenin satış stratejilerini belirler ve uygular, Reklam, promosyon, ürün geliştirme gibi görevlerde iş bulabilirler, İnsan Kaynakları, İşletmenin çalışan alımları, eğitimleri ve işe uyum sürecini yürütür, İK danışmanlığı, işe alım uzmanlığı, eğitim yöneticiliği gibi işlere yönelebilirler, Halkla İlişkiler, İşletmenin hedef kitleyle iletişimini kurar ve onunla ilişkileri yönetir, Halkla ilişkiler uzmanı, iletişim yöneticisi, marka danışmanı gibi işleri yapabilirler, Satış, İşletmenin mal ve hizmetlerinin müşterilere sunumunu sağlar, Satış danışmanı, müşteri hizmetleri uzmanı, satış yöneticisi gibi işlere yönelebilirler, Yönetim, İşletmenin genel operasyonlarını ve tüm departmanları yönetir, Müdür, müdür yardımcısı, departman şefi gibi pozisyonlarda çalışabilirler, Finans, İşletmenin finansal işlevlerini yürütür ve mali kontrolü sağlar, Finans analisti, mali danışman, muhasebe uzmanı gibi işlerde çalışabilirler, Muhasebe, İşletmenin mali işlemlerini kayıt altına alır ve raporlar, Muhasebeci, denetçi, mali kontrolör gibi işleri yapabilirler, Tedarik & Satın Alma, İşletmenin gerekli mal ve hizmetleri en uygun koşullarla edinmesini sağlar, Tedarik zinciri yöneticisi, satın alma uzmanı, lojistik yöneticisi gibi işlerde çalışabilirler
işletme işletme bölümü şirket ticaret işletme dersleri işletme bölümü üniversiteler işletme bölümü iş imkanları
Blog yazarı
Özgün Altan
Blog Yazarı

Oxford Brookes Üniversitesi İnsan Kaynakları Yöneticiliği ve İşletme çift ana dal mezunudur. 2010 - 2019 yılları arasında Turizm sektöründe 9 yıllık bir iş deneyimi oldu.  İstanbul İşletme Enstitüsü Dijital Pazarlama Uzmanlığı, Sosyal Medya Uzmanlığı, İçerik Editörlüğü, İçerik Uzmanlığı ve WordPress Eğitim sertifikaları aldı.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.