AnasayfaBlogİşaret Dili Öğrenme Teknikleri Nelerdir?
İşaret Dili

İşaret Dili Öğrenme Teknikleri Nelerdir?

02 Aralık 2019
Resimde bir elin yakın çekimi gösterilmektedir. El, parmaklar genişçe açılmış şekilde çerçevenin ortasına yerleştirilmiştir. Deri açık ten renginde ve eklem yerlerinde küçük kırışıklıklar var. Tırnaklar düzgünce kesilmiş ve açık pembe renkle parlatılmış. Resmin odak noktası avuç içi çizgileri ve konturları gibi elin detaylarıdır. Arka plan bulanık ve odak dışıdır ve el resmin ana konusudur.
TeknikAçıklamaFaydaları
Video İzlemeİşaret dili videoları izleyerek pratik yapılabilir.Her yerde erişilebilir, sürekli tekrar imkanı sağlar.
Kitap Okumaİşaret dili kitapları ve sözlüklerinden yararlanılabilir.Konu derinlemesine anlaşılabilir, görsel hafıza gelişir.
İşitme Engelli İnsanlarla İletişimİşitme engelli insanlarla sürekli iletişim sağlayarak pratik yapılabilir.Gerçek hayatta dilin kullanımı anlaşılabilir, deneyim kazanılır.
Yüz İfadelerini KullanımYüz ifadeleri işaret dilinde önemli bir rol oynar ve bu konuda uygulama yapılabilir.Daha etkili iletişim sağlar, gözlem yeteneği geliştirir.
İşaret Dili Tercümanları İzlemeTV programlarındaki işaret dili tercümanlarını izleyerek pratik yapılabilir.Profesyonellerin dil kullanımını anlama imkanı sunar.
İkinci Dil Olarak İşaret Diliİşaret dilini ikinci bir dil olarak öğrenme yaklaşımı dil becerilerini geliştirir.Kariyer fırsatları artar, geniş bir iletişim ağı oluşturulur.
İşaret Dili KurslarıProfesyonel kurslara giderek işaret dili öğrenebilirsiniz.Profesyonel eğitim alır, öğrenme süreci hızlandırılır.
Uygulama KullanmaMobil uygulamalar aracılığıyla işaret dili pratik yapılabilir.Her yerde erişim imkanı, sürekli tekrar ve yeni kelimeler öğrenme fırsatı.
İnternetten Araştırmaİnternetten işaret dili ile ilgili makaleler, dersler okunabilir.Çeşitli kaynaklardan bilgi edinme imkanı sunar.
İşaret Dili Kelimeleri Hafızaya AlmaBasit işaret dili kelimeleri ile başlayarak kelime dağarcığını genişletebilirsiniz.Kendi kendine öğrenme imkanı, daha hızlı anlama ve iletişim fırsatı.

İşitme, dünya ile bağlantımızı sağlayan beş duyumuzdan biridir. Toplumumuzda 2 milyondan fazla insan işitme kaybı sorunu yaşamaktadır. Doğuştan gelen işitme kayıpları olduğu kadar enfeksiyonlar, yüksek sese maruz kalmak ve yaş ilerlemesi de işitme kaybına neden olabilir. İşaret dili, bu sorunu yaşayan insanlarla iletişimin en sağlıklı yoludur. İşaret dili hareketleri, el şekilleri, yüz ifadeleri ve dudak düzenlerinden oluşan işaret dili normal işitmeye sahip bireyler tarafından da rahatça öğrenilebilir. Günümüzde bu etkileyici dili öğrenerek hayatınızda bir adım öne geçmek için pek çok teknik bulunmaktadır.

Neden İşaret Dili Teknikleri Öğrenmelisiniz?

Yeni bir dil öğrenmenin her zaman kişiliğinizin gelişimine büyük katkıları olur. İşaret dili öğrenmek de size birçok avantaj sağlar. İşaret dili de tıpkı diğer diller gibi daha çok insanla iletişim kurmanıza yardımcı olur. İşitme engelli insanlar gündelik yaşantılarında engeli olmayan insanlara uyum sağlamak zorunda bırakılmaktadırlar. İşaret dili öğrenerek bir farkındalık yaratabilir ve onların dünyasına adım atabilirsiniz.

İşaret dili canlı ve akılda kalıcı görüntüler oluşturmanın anahtarıdır. Görsel bir dil olduğu göz önüne alındığında işaret dili öğrenerek çevrenizdeki insanların beden dillerini de anlamaya başlarsınız. Ayrıca kalabalık ve gürültülü ortamlarda konuşmanıza gerek kalmadan arkadaşlarınız ile iletişim kurabilirsiniz. İşaret dili ile ufkunuzu genişletirken, farklı bir hayatın parçası da olabilirsiniz. Herhangi ikinci bir dil gibi işaret dili öğrenmek de hiç ummadığınız kariyer fırsatları sunabilir. İşaret dili öğrenerek konser, tiyatro veya müzikli organizasyonlarda, sempozyumlarda veya toplantılarda işaret dili çevirmeni olarak çalışabilirsiniz. Ayrıca işaret dili ile işitme engeli bulunan mevcut müşterileriniz veya iş arkadaşlarınız ile sorunsuz iletişim kurabilirsiniz.

Video İzleyerek İşaret Dili Öğrenin

i̇şaret dili öğrenme teknikleri arasında teknolojinin ve internetin büyük etkisi söz konusudur. günümüzde pek çok şeyde olduğu gibi işaret dili öğrenme konusunda da internet en büyük yardımcınız olacaktır. i̇nternette bulunan önceden kaydedilmiş işaret dili ile desteklenmiş videoları tabletinizden, bilgisayarınızdan veya akıllı telefonunuzdan iş, sokak, toplu taşıma gibi ortamlarda izleyerek işaret dili öğrenme sürecinizi başlatabilir ve daha da geliştirebilirsiniz. ayrıca, yine bu videolar sayesinde evinizin konforunda da ücretsiz olarak işaret dilini öğrenebilirsiniz. evde video izleyerek işaret dili öğrenmenin en güzel yanları öğrenme sürenizde bir kısıtlama olmaması ve yanlış yapma korkusu olmadan videolarda gördüğünüz hareketleri ayna karşısında tekrarlayabilmenizdir.

Videoları ileri geri sararak zorlandığınız noktalar üzerinde daha çok pratik yapabilirsiniz. İşaret dili ile desteklenen filmleri, haberleri ve dizileri izleyerek işaret dili konusunda algınızı açabilirsiniz. Özel etkinliklerin canlı olarak yayınlandığı televizyon programlarında da işaret dili ile sık sık karşılaşabilirsiniz. Buradaki tercümanları anlamaya çalışarak işaret dili bilginizi geliştirebilirsiniz. İşaret dili öğreniminizin ileri safhalarında kendi videonuzu yapıp diğer videolar ile karşılaştırarak yanlışlarınızı kontrol edebilirsiniz.

Kitaplardan ve Sözlüklerden Yardım Alın

İşaret dili görselliğe bağlı olduğundan videolar kadar etkili bir yol olmasa da işaret dili öğrenme teknikleri arasında kitap ve sözlüklerin yeri ayrıdır. Bazı insanlar eğitimlerinde basılı kaynakları daha rahat kullanırlar. Bilgisayar, tablet veya akıllı telefon kullanarak öğrenme şekli size göre de olmayabilir. O zaman işaret dili öğrenmek için kitapçılarda ve kütüphanelerde rahatça bulabileceğiniz kitap ve sözlüklerden yararlanabilirsiniz. Sözlükte bulunan size en basit gelen İşaret dili kelimeleri ile başlarsanız sıkılmadan öğrenme sürecinizi hızlandırabilirsiniz. İşaret dilini adım adım öğreten kitaplardaki her uygulamayı düzenli şekilde yaparsanız da kısa sürede görsel hafızanızın geliştiğini göreceksiniz.

İşitme Engelli İnsanlarla İletişim Halinde Kalın

İşaret dili kullanma konusunda başarılı olabilmek için birçok şeyin farkında olmanız gerekir. Örneğin işitme engeli bulunan insanlar için yüz ifadeleri birer anahtardır. İşaret dili kullanırken daha fazla karakter katmak için konuşma veya konunun ruh halini belirlemek amacı ile el hareketlerinin yanı sıra yüz ifadeleri de kullanılır. Yüz ifadelerinizi işaret diline katarsanız daha etkili bir iletişim sağlamış olursunuz. Bunu yapmak için gözlem önemlidir. Bu nedenle işitme engelli insanlarla sürekli etkileşim halinde olmanız çok faydanıza olacaktır. İşaret dili öğrenme teknikleri arasında belki de en eğlenceli teknik budur.

İşaret dili öğrenme konusunda size en çok yardımcı olacaklar işitme engeli yaşayan insanlardır. Birçok şehirde bulunan işitme engelliler derneklerine veya işitme engellilerin çalıştığı kafelere giderek işaret dili becerilerinizi geliştirme şansını yakalayabilirsiniz. İşaret dilini birebir görmek ve o insanlarla yüz yüze karşılıklı bu dili kullanmak sizin için harika olacaktır. Bu tür mekanlardaki insanlarla iletişime geçerek hem yeni dostluklar hem de yeni deneyimler elde edebilirsiniz. Burada tanıdığınız insanlar ile iletişiminizi koparmadığınız taktirde işaret dilini konuştuğunuz ana diliniz kadar akıcı ve düzgün bir hale getirmeniz mümkün.

İşaret Dili Eğitimine Katılın

Dil öğrenmek denildiğinde genellikle insanların aklına ilk olarak yabancı diller gelmektedir. Aslında işaret dili öğrenme süreci de diğer yabancı dillerin öğrenilme sürecine benzemektedir. Tek önemli nokta sesinizi değil ellerinizi ve mimiklerinizi kullanmanızdır. İşaret dili evrensel bir dil değildir ve her dil kendi işaret diline sahiptir. Yani Türkçe dilinin kendine özel işaret dili vardır. Bu nedenle işaret dili de en az yabancı dilleri öğrenmek kadar önemli ve eğlencelidir. Özellikle işaret dili öğrenmeye sıfırdan başlıyorsanız, belki de işaret dili öğrenme teknikleri arasında sizin için en uygun olanı online canlı derslere katılmaktır.

İşaret dili eğitimi konusunda kararlıysanız bir uzman çok yakınınızda sizi bekliyor. Bilgisayar, tablet veya akıllı telefona sahipseniz internet bağlantısı olan her ortamda Enstitü tarafından online eğitim olarak verilen ücretsiz işaret dili kursu sonunda işaret dili için gereken temel bilgilere hakim olacaksınız. Diğer dilleri öğrenirken olduğu gibi işaret dili öğrenimi de alfabe ile başlar. Fakat öncesinde Türk işaret dilinin tarihçesi hakkında da bilgi edinecek böylece öğreneceğiniz dile daha da yakın olabileceksiniz. Daha sonra alfabe ile başlayıp kelimeler ve fiilleri öğrenerek devam edeceksiniz. Son olarak iletişim için gerekli temel düzeydeki cümleleri kurmaya başlayacaksınız. Videolar ve ders notları ile pekiştirilen ücretsiz işaret dili eğitimi sonucunda sertifikanız sizi bekliyor olacak.

İşaret dilini temel düzeyde biliyor ve daha ileri seviyeye çıkarmak istiyorsanız ileri seviye işaret dili kursu tam size göre. Alfabe, aile ve akraba gibi çevre kavramları ile başlayan ileri seviye işaret dili eğitimi okul ve eğitim terimleri ile devam etmektedir. Gıda, giyim, dilbilgisi kavramları, duygular, eşyalar, zaman kavramları, trafik, canlılar, meslekler, spor ve coğrafi terimler gibi günlük yaşantınızda karşınıza çıkacak konular ile ileri seviye işaret dili öğrenebilirsiniz. Karşılıklı konuşmalar ile pekiştireceğiniz eğitiminizi yaklaşık 20 saat/3 haftada tamamlayabilirsiniz. Enstitü tarafından sunulan ileri seviye işaret dili eğitimine kayıt olduğunuz taktirde 1 yıl boyunca eğitim dokümanlarına erişim sağlama hakkına sahip olursunuz. Tabi ki eğitimi tamamladığınızda ileri seviye işaret dili eğitim sertifikası sizin demektir. İleri seviye işaret dili eğitimi sonucunda işaret dilini sosyal yaşantınızın yanı sıra kariyer hayatınızda da rahatlıkla kullanabileceksiniz.

Video İzleme, İşaret dili videoları izleyerek pratik yapılabilir, Her yerde erişilebilir, sürekli tekrar imkanı sağlar, Kitap Okuma, İşaret dili kitapları ve sözlüklerinden yararlanılabilir, Konu derinlemesine anlaşılabilir, görsel hafıza gelişir, İşitme Engelli İnsanlarla İletişim, İşitme engelli insanlarla sürekli iletişim sağlayarak pratik yapılabilir, Gerçek hayatta dilin kullanımı anlaşılabilir, deneyim kazanılır, Yüz İfadelerini Kullanım, Yüz ifadeleri işaret dilinde önemli bir rol oynar ve bu konuda uygulama yapılabilir, Daha etkili iletişim sağlar, gözlem yeteneği geliştirir, İşaret Dili Tercümanları İzleme, TV programlarındaki işaret dili tercümanlarını izleyerek pratik yapılabilir, Profesyonellerin dil kullanımını anlama imkanı sunar, İkinci Dil Olarak İşaret Dili, İşaret dilini ikinci bir dil olarak öğrenme yaklaşımı dil becerilerini geliştirir, Kariyer fırsatları artar, geniş bir iletişim ağı oluşturulur, İşaret Dili Kursları, Profesyonel kurslara giderek işaret dili öğrenebilirsiniz, Profesyonel eğitim alır, öğrenme süreci hızlandırılır, Uygulama Kullanma, Mobil uygulamalar aracılığıyla işaret dili pratik yapılabilir, Her yerde erişim imkanı, sürekli tekrar ve yeni kelimeler öğrenme fırsatı, İnternetten Araştırma, İnternetten işaret dili ile ilgili makaleler, dersler okunabilir, Çeşitli kaynaklardan bilgi edinme imkanı sunar, İşaret Dili Kelimeleri Hafızaya Alma, Basit işaret dili kelimeleri ile başlayarak kelime dağarcığını genişletebilirsiniz, Kendi kendine öğrenme imkanı, daha hızlı anlama ve iletişim fırsatı
işaret dili öğrenme işaret dili öğrenme teknikleri işaret dili online eğitim
Bu resimde ikisi de gözlük takan bir erkek ve kadın görülüyor. Adam mavi bir gömlek ve siyah bir pantolon giyerken, kadın beyaz bir gömlek ve mavi bir kot pantolon giymektedir. Her ikisinin de gözlükleri takılı ve dümdüz ileriye bakıyorlar. Adamın kolu kadının beline dolanmış ve yüzleri birbirine yakın göründüğü için birlikte bir anı paylaşıyor gibi görünüyorlar. Arka plan yumuşak, kirli beyaz bir renktedir. Işık hafif loş, görüntüye yumuşak ve sıcak bir his veriyor. Gözlüklerine rağmen, gözleri hala bir duygu belirtisi gösteriyor. Birbirlerinin varlığından memnun ve mutlu görünüyorlar.
Konuk Yazar
Blog Yazarı

İstanbul İşletme Enstitüsünde yazılarının yayınlanmasını isteyen konuk yazarlarımız için oluşturulan bilgi kartıdır. Birçok alanda ve disiplindeki yazıları bu hesap üzerinde bulabilirsiniz.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Bir grup insan yere uzanmış ve ellerini havaya kaldırmış. Sahne yakın mesafeden çekilmiş ve özneler parlak bir şekilde aydınlatılmış. Grubun çoğunluğu gündelik kıyafetler giyerken, bazıları tişört ve şort giyiyor. Sağda kolunda saat olan bir kişi ve solda kahverengi saç modeli olan bir kişi var. Daha solda ise ellerini kaldırmış bir şekilde yatağa uzanmış bir kişi görülüyor. Grup güçlü bir teslimiyet imgesi yaratıyor ve hayatın kırılganlığını hatırlatıyor.
İşaret Dili

İşitme Engelini Yok Et

29 Ağustos 2019
Bir kadın ve bir erkek aynanın önünde durmuş, her ikisi de ellerini eğlenceli hareketlerle kullanmaktadır. Kadın sağ eliyle bir el hareketi yapıyor gibi görünürken, adam ellerini havaya kaldırmış, görünüşe göre bir hareketin ortasındadır. Her ikisi de neşeyle gülümsüyor ve birlikte kurdukları eğlenceli etkileşimin tadını çıkarıyorlar. Kadın açık mavi bir gömlek ve koyu mavi bir pantolon giyerken, adam beyaz bir gömlek ve haki bir pantolon giyiyor. Arka plan açık gri ve görüntü belden yukarıdan çekilmiş.
İşaret Dili

Evrensel Olmayan Dil: İşaret Dili

02 Nisan 2019