AnasayfaBlogİnşaat Mühendisliği Bölümü
Bölümler

İnşaat Mühendisliği Bölümü

20 Ağustos 2020
Üzerinde beyaz bir yazı bulunan mavi plastik bir kask giyen bir kişi, üzerinde inşaat ekipmanları bulunan bir tablet tutuyor. El yakın plandadır ve mavi nesne sıkı bir şekilde tutulmaktadır. Görüntü kişiyi belden yukarısını gösteriyor ve inşaat ekipmanı tabletin üzerinde görülebiliyor. Görüntü açık havada, açık bir gökyüzü ve hafif bulutların olduğu aydınlık bir ortamda çekilmiştir. Arka plan çoğunlukla yeşildir ve uzakta bazı ağaçlar, çalılar ve diğer yeşillikler vardır.
KonuDetayEk Bilgi
İnşaat Mühendisliğinin Tanımıİnşaat mühendisliği, mühendislik mesleğinin temeli olarak tanımlanır ve insanların yaşam alanlarını oluşturan en temel mühendislik disiplinidir.Askari mühendisliğin ardından en eski mühendislik disiplinidir.
İnşaat Mühendisliği Kapsamıİnşaat mühendisliği bina, konut, alışveriş merkezi, stadyum, fabrika gibi üst yapı projeleri ve yol, köprü, viyadük, tünel, liman, baraj, havaalanı gibi alt yapı projelerinin yapımını kapsar.Ayrıca kanalizasyon, içme suyu, atık su arıtma projeleri gibi alt yapı sistemlerinin yapımından da sorumludur.
İnşaat Mühendisliği Bölümünün TanımıHer türlü yapının projelendirme, inşa, koordinasyon ve kontrol aşamasında çalışacak kalifiye kişiler yetiştiren bir mühendislik eğitim programıdır.İnşaat mühendisleri uygulanacak projenin boyutlandırılması, inşa edilmesi, planlanması ve en nihayetinde inşaatın kontrol edilmesi aşamasında çalışabilirler.
İnşaat Mühendisliği Bölümünün Dallarıİnşaat mühendisliği bölümünün kendi içinde Yapı Mühendisliği, Deprem Mühendisliği, Hidrolik ve Su Kaynakları Mühendisliği, Zemin Mekaniği ve Geoteknik Mühendisliği, Ulaştırma ve Yol Mühendisliği, Yapı İşletmesi gibi dalları vardır.Lisans eğitimini tamamlayan bir inşaat mühendisi, yüksek lisans yapacağı zaman bu dallardan birini seçer ve meslek hayatında belirlenen bu alanda uzmanlaşabilir.
İnşaat Mühendisliği İş İmkanlarıİnşaat mühendislerinin çalışma alanları oldukça geniş. Kamu kuruluşları, özel şirketler, proje ofislerinde, şantiyelerde, yapı denetim firmalarında, malzeme üretim ve satış firmalarında görev alabilirler.Belirli bir kurs sonucunda iş güvenliği uzmanı olabilirler ya da akademisyen olarak kariyerlerine devam edebilirler.
Akademik Kariyerİnşaat mühendisliği mezunları, eğer ortalamları en az 2,50 ise ve YDS ve ALES puanları yeterliyse, üniversitelerde araştırma görevlisi olarak işe başlayabilirler.Araştırma görevlisi alım şartları ve kontenjanları üniversiteye göre değişiklik gösterir.
İnşaat Mühendisliği Mezunlarının İş Tanımıİnşaat mühendisleri; konut, köprü, yol, enerji tesisi, baraj, havaalanı, alt yapı tesisleri gibi birbirinden farklı birçok projede çalışabilirler.Bahsi geçen yapılardan herhangi birinin projelendirilmesinden itibaren her aşamada görev alabilirler.
İnşaat Mühendisliği Bölümü Nerelerde Bulunurİnşaat mühendisliği bölümü, genellikle üniversitelerin mühendislik fakültesi içerisinde yer alır. Teknik üniversite sıfatına sahip okullarda ise inşaat fakültesi ayrıdır.Bu fakülte içerisinde zamanla inşaat mühendisliğinden ayrılarak farklı bir disiplin haline gelen bölümler de vardır.
İnşaat Mühendisliği Bölümünün AdıDünyanın birçok yerinde 'Medeniyet Mühendisliği' olarak isimlendirilir.Medeniyetin inşası kavramı, insanoğlunun yaşamını kolaylaştıracak tüm yapıların geliştirilmesi ve yönetilmesi anlamına gelir.
İnşaat Mühendisliği Bölümünün Türkiye'deki Durumuİnşaat mühendisliği Türkiye'de en çok rağbet gören ve en çok mezun veren bölümler arasındadır. Neredeyse her üniversitede bu bölüm bulunmaktadır.Genellikle fizik ve matematik konusunda becerikli ve hevesli adayların tercihidir.

İnşaat mühendisliği, askeri mühendislikten sonra gelen en eski mühendislik dalıdır ve mühendislik mesleğinin temeli olarak tanımlanır. Dünya üzerindeki diğer birçok dilde “Medeniyet Mühendisliği” olarak isimlendirilen bu meslek, insanların yaşam alanlarını oluşturan en temel mühendislik bilimidir. 

İnşaat mühendisliği ülkemizde en çok rağbet gören ve en çok mezun veren bölümlerdin başında gelir. Neredeyse her üniversite bulunan bu bölüm, genellikle fizik ve matematik konusunda becerikli ve hevesli adayların tercihidir. 

İnşaat mühendisliğinin alanı zannedilenden çok daha geniştir. Günlük hayatta karşımıza çıkan ve bir insanın temel ihtiyaçlarını karşılayan tüm birimler inşaat mühendisliğinin kapsamına girer. Meslek en çok bina, konut, alışveriş merkezi, gökdelen, stadyum, fabrika gibi üst yapı projeleriyle bilinir. Bunun yanında inşaat mühendisleri; her türlü yol, köprü, viyadük, tünel, liman, baraj, havaalanı, enerji santrali gibi zorlu yapıların ve kanalizasyon, içme suyu, atık su arıtma projeleri gibi alt yapı sistemlerinin yapımından sorumludur. 

İnşaat Mühendisliği Bölümü Nedir?

İnşaat mühendisliği bölümü; her türlü yapının projelendirme, inşa, koordinasyon ve kontrol aşamasında çalışacak kalifiye kişiler yetiştiren bir mühendislik eğitim programıdır. İnşaat mühendisleri uygulanacak projenin boyutlandırılması, inşa edilmesi, planlanması ve en nihayetinde inşaatın kontrol edilmesi aşamasında çalışabilirler. 

İnşaat mühendisliği bölümü genellikle üniversitelerin mühendislik fakültesi içerisinde yer alır. Teknik üniversite sıfatına sahip okullarda ise inşaat fakültesi ayrıdır. Bu fakülte içerisinde zamanla inşaat mühendisliğinden ayrılarak farklı bir disiplin haline gelen bölümler de vardır. Bu bölümler; çevre mühendisliği, geomatik mühendisliği, harita mühendisliği şeklinde sıralanabilir. 

İnşaat mühendisliği bölümünün kendi içinde de farklı dalları vardır. Lisans eğitimini tamamlayan öğrenciler yüksek lisans yapacakları zaman bu bölümlerden birini seçerler. İnşaat mühendisleri meslek hayatında da söz konusu alanlardan biri veya birkaç üzerine uzmanlaşabilirler. Bu alanlar şu şekildedir:

  • Yapı Mühendisliği

  • Deprem Mühendisliği

  • Hidrolik ve Su Kaynakları Mühendisliği

  • Zemin Mekaniği ve Geoteknik Mühendisliği

  • Ulaştırma ve Yol Mühendisliği

  • Yapı İşletmesi

İnşaat Mühendisliği İş İmkanları Nelerdir?

İnşaat mühendislerinin çalışma alanları oldukça geniş. Mezun olan yeni mühendisler çeşitli kamu kuruluşlarında veya özel şirketlerde işe başlayabilirler. Bunun yanında inşaat mühendisleri, mesleki eğitim programları sayesinde, bir alanda özelleşerek yetkinlik de alabilirler. Ayrıca kariyerine akademisyen olarak devam etmek isteyen mühendisler gerekli şartları sağladıktan sonra üniversitede araştırma görevlisi olarak çalışabilirler.

  • İnşaat mühendisleri bir proje ofisinde inşa edilecek yapıların tasarım ve boyutlandırma aşamasında çalışabilirler. Proje mühendisleri genellikle bilgisayar başında çalışırlar. Bu kişilerin mesleki bilgisayar programlarına hakim olması beklenir. 

  • Yapıların inşa aşamasında görev almak isteyen inşaat mühendisleri şantiyelerde çalışabilirler. Bu mühendisler, projenin en doğru şekilde uygulanmasından sorumludurlar. İnşaat mühendisleri, yurt dışında iş yapan Türk firmalarının ya da yabancı uyruklu şirketlerin çatısı altında, dünyanın farklı bölgelerinde yer alan şantiyelerde de çalışabilirler.

  • İnşaat mühendisleri şantiyelerde yapılan işin standartlara, yönetmeliklere ve projeye uygunluğunu kontrol eden yapı denetim firmalarında çalışabilirler.

  • İnşaat mühendisleri belirli bir kurs sürecinin sonunda sınava girerek iş güvenliği uzmanı da olabilirler. C sınıfı iş güvenliği sertifikası alan bu kişiler şantiye ve fabrikalarda iş kazaları ve güvenliği uzmanı olarak görev yaparlar.

  • İnşaat malzemesi üreten ve satan firmalar da inşaat mühendisi istihdam eder. Yeni mezun mühendisler bu tarz malzeme işiyle ilgilenen yerlerde çalışabilirler. İnşaat mühendisleri Ar-Ge çalışmaları yürüten yerlerde de görev alabilirler. 

  • İnşaat mühendisleri belediyelerde sözleşmeli veya kadrolu olarak çalışabilirler.

  • İnşaat mühendisleri, YDS ve KPSS puanları yeterli olduğu sürece, tüm kamu kurum ve kuruluşlarında çalışabilirler.

  • Mezun olduktan sonra akademik Kariyer Yapmak isteyen mühendisler de vardır. Ortalaması en az 2,50 olan mühendisler YDS ve ALES puanı doğrultusunda üniversitelerde araştırma görevlisi olarak işe başlayabilirler. Araştırma görevlisi alım şartları ve kontenjanları üniversiten üniversiteye değişiklik gösterebilir. 

İnşaat Mühendisliği Mezunları Ne İş Yapar?

İnşaat mühendisleri; konut, köprü, yol, enerji tesisi, baraj, havaalanı, alt yapı tesisleri gibi birbirinden farklı birçok projede çalışabilirler. Bahsettiğimiz bu yapılardan herhangi birinin projelendirilmesinden itibaren her aşamada görev alabilirler. Bu nedenle de iş tanımları oldukça geniştir. Bir inşaat mühendisinin sorumluluklarını genel hatlarıyla şu şekilde özetleyebiliriz:

  • İnşa edilecek yapıyı, ilgili yönetmeliklere uygun şekilde, boyutlandırmak ve projelendirmek.

  • İnşaat yapılacak bölgenin zemin analizlerinin yapmak ve gelen raporları incelemek. 

  • Yapılacak işe harcanacak zamanı planlamak.

  • Projenin maliyet hesaplarını yapmak.

  • Projelerin ihale dosyalarını düzenlemek.

  • Kullanılacak malzemeleri temin etmek ve kalite kontrollerini yapmak.

  • Projelerin özel ve teknik şartnamelerini hazırlamak.

  • Şantiyeyi iş güvenliği yasalarına uygun olarak düzenlemek.

  • Projenin sorunsuz bir şekilde yürütülmesini sağlamak.

  • Şantiyede çalışan işçilerin haklarını gözetmek.

  • Gerekli yerlere işin ilerleyişiyle ilgili raporları iletmek.

  • Yapılan işlerin kaydını tutarak hak ediş oluşturmak.

  • Bitirilen projenin teslimini yapmak.

  • İnşaatla ilgili sorunlarda bilirkişi olarak çalışmak.

Elbette bir inşaat mühendisi bahsedilen tüm görevleri aynı anda yerine getirmek zorunda değildir. Her meslekte olduğu gibi inşaat mühendisliğinde de kişiler belirli bir alanda özelleşebilir. Fakat her inşaat mühendisi yapıların, başta deprem yönetmeliği olmak üzere, ilgili şartnamelere uygun bir şekilde inşa edilmesinden sorumludur. İnşaat mühendislerinin asli görevi, insanlara güvenli ve konforlu yaşam alanları sunmak ve hayatı kolaylaştıran fonksiyonellikte yapılar inşa etmektir. 

İnşaat Mühendisliği Dersleri Nelerdir?

İnşaat mühendisliği fizik ve matematik ağırlıklı bir bölümdür. Bu nedenle derslerin çok büyük bir kısmı sayısaldır. Bölüm kapsamında mühendislerin iş hayatında karşılaşabilecekleri sorunları etik ve hukuk çerçevesinde çözmeleri için ihtiyaç duyacakları derslere de yer verilir. Bunun yanında bölümde sözel alanlarda farklı zorunlu ve seçmeli dersler de vardır. Seçmeli dersler üniversitelerin eğitim programlarını göre değişiklik gösterebilir. Ayrıca inşaat mühendisliği eğitimi veren tüm üniversitelerde Türkçe ve İngilizce dersi vardır. İnşaat mühendisliği bölümündeki dersleri aşağıdaki gibi sıralayabiliriz:

  • İnşaat Mühendisliğine Giriş

  • Fizik

  • Kimya

  • Matematik

  • Bilgisayar Sistemleri

  • Teknik Resim

  • Atatürk İlke ve İnkılapları 

  • Türkçe

  • İngilizce

  • Statik

  • Dinamik

  • İnşaat Jeolojisi

  • Malzeme Bilimi

  • Diferansiyel Denklemler

  • Mukavemet

  • Akışkanlar Mekaniği

  • Yapı Malzemeleri

  • Topoğrafya

  • Yapı Statiği

  • Zemin Mekaniği

  • Yapı İşletmesi

  • Toprak İşleri ve Demiryolu Mühendisliği

  • Karayolu Mühendisliği

  • Hidrolik

  • Olasılık ve İstatistik

  • Betonarme

  • Çelik Yapılar

  • Geoteknik Mühendisliği

  • Hidroloji

  • Su Temini ve Çevre Sağlığı

  • Su Kaynakları 

  • Ekonomi

  • İş Hukuku

  • Mühendislik Etiği

Üniversitelerde bu derslere ek olarak seçmeli alan dersleri de vardır. Seçmeli alan dersleri arasında bölümde öğretilen disiplinlerle ilgili daha kapsamlı ve detaylı bilgiler veren dersler yer alır.

İnşaat Mühendisliği Taban Puanları ve Sıralama

İnşaat mühendisliği bölümü sayısal meslekler arasında yer alıyor ve tyt - ayt ile öğrenci alımı yapıyor. inşaat mühendisliği neredeyse ülkemizde eğitim veren tüm üniversitelerde olan bir bölüm. bu üniversitelerden bazıları tamamen türkçe eğitim veriyor. bazı üniversiteler de ise %100 ile %30 arasında değişen oranlarda ingilizce eğitim veriliyor. örneğin; orta doğu teknik üniversite’sinde inşaat mühendisliği bölümü tamamen ingilizce. istanbul teknik üniversitesi’nde ise hem %30 ingilizce %70 türkçe seçeneği var hem de tamamen ingilizce seçeneği var. tabii bu fark puanlara yansıyor.

İnşaat mühendisliği taban puanları ve sıralamaları ise oldukça değişken. 16000’den başlayan başarı sıralaması 300000 civarına kadar iniyor. 2019 yılında yapılan yerleştirmelere göre listenin en başında yer alan 5 üniversitenin taban puanları ve sıralamalarıysa şu şekilde:

ÜniversiteTaban PuanSıralama
Boğaziçi Üniversitesi - İngilizce47516103
İstanbul Teknik Üniversitesi - İngilizce45427614
Orta Doğu Teknik Üniversitesi - İngilizce43340603
İstanbul Teknik Üniversitesi - %30 İngilizce41056926
İstanbul Teknik Üniversitesi - %30 İngilizce40957880

Eğitim veren diğer üniversitelerin puan ve sıralama bilgilerini öğrenmek için YÖK Atlas uygulamasını inceleyebilirsiniz. 

İnşaat Mühendislerinin Nitelikleri Nelerdir?

İnşaat Mühendisliği bölümü Türkiye’nin hemen hemen her üniversitesinde mevcuttur. Genellikle İngilizce girişli bir bölümdür. Özel üniversitelerde yeterli puan alındığında burslu olarak tercih edilip okunabilir. Bazı özel üniversitelerde %25, %50, %75 indirimli olarak tercih yapılabilir. Özel üniversite de bu bölümü okumak isteyenler için çoğu üniversite de bu bölüm bulunmaktadır. İnşaat Mühendisliği bölümüne ait bazı özel üniversiteler aşağıda verilmiştir.

  • Yeditepe Üniversitesi - İngilizce – Burslu

  • Bahçeşehir Üniversitesi - İngilizce – Burslu

  • İzmir Ekonomi Üniversitesi - İngilizce – Burslu

  • Mef Üniversitesi - İngilizce – Burslu

  • Başkent Üniversitesi – Burslu

  • İstanbul Medipol Üniversitesi – İngilizce – Burslu

  • Çankaya Üniversitesi – İngilizce – Burslu

  • Maltepe Üniversitesi – İngilizce – Burslu

Özel üniversitelere burs alarak girmeye hak kazanan öğrencilerin burs ücretleri üniversitelere göre farklılık gösterse de 2019 yılında ödenen burslar 500 ila 2000 TL arasındadır. Bu bursu alabilmek için yüksek bir puana ve iyi bir başarı sırasına ihtiyacınız olması gerekir.

İyi bir İnşaat Mühendisi olabilmek için bazı özelliklerin olması gerekir. Öncelikle sayısal yeteneğin güçlü olması gerekir. Çünkü bölüm sayısaldır ve okutulan dersler de hep sayısal ağırlıklıdır. İnşaat Mühendisliğinde başarılı olabilmek için bazı niteliklerin bulunması şarttır. Bunlar;

  • Öğrenme ve konsantrasyon yeteneğinin iyi olması,

  • Sayısal yeteneğinin olması ve akıldan kısa sürede işlemler yapabilmesi,

  • problem çözme becerisine ve analitik düşünce yapısına sahip olması,

  • Üç boyutlu görünüşten, faklı bakış açılarını göz önüne getirebilmesi,

  • Yabancı dilinin olması,

  • Yeni şeyler öğrenmeye meraklı olması,

  • Sabırlı ve sorumluluk sahibi olması,

  • İletişiminin kuvvetli olması, gerekir.

İnşaat Mühendislerinin Aldıkları Maaş Ne Kadar?

İnşaat Mühendisliği bölümünden yeni mezun olmuş İnşaat Mühendisi unvanını alan bir mühendisin maaşları özel sektörde ve devlet sektöründe farklı farklıdır. Kamu çalışanları için maaş kat sayısı ile hesaplanmış İnşaat Mühendisi maaşları aşağıda gösterilmiştir.

DereceEn Düşük MaaşEn Yüksek Maaş
Derece 8 – Kademe 1 İnşaat Mühendisi (AGİ Dahil)5.965,55 ₺6.075,91 ₺
Derece 7 – Kademe 1 İnşaat Mühendisi (AGİ Dahil)5.972,25 ₺6.082,61 ₺
Derece 6 – Kademe 1 İnşaat Mühendisi (AGİ Dahil)5.998,86 ₺6.109,22 ₺
Derece 5 – Kademe 1 İnşaat Mühendisi (AGİ Dahil)6.022,24 ₺6.132,60 ₺
Derece 4 – Kademe 1 İnşaat Mühendisi (AGİ Dahil)6.297,95 ₺6.408,31 ₺
Derece 3 – Kademe 1 İnşaat Mühendisi (AGİ Dahil)6.371,31 ₺6.481,67 ₺
Derece 2 – Kademe 1 İnşaat Mühendisi (AGİ Dahil)6.579,76 ₺6.690,12 ₺
Derece 1 – Kademe 1 İnşaat Mühendisi (AGİ Dahil)6.689,60 ₺6.799,96 ₺

İnşaat Mühendisliği maaşları alanlara göre sabit olup kurumdan kuruma farklılık gösterebilir. Prim, ikramiye, fazla mesai maaş tutarına ekli değildir. Maaşlara sadece Asgari Geçim İndirimi (AGİ) eklenmiştir. En düşük maaş bekar İnşaat Mühendisinin maaşıdır. En yüksek maaş ise evli, 2 çocuklu ve eşi çalışmayan İnşaat Mühendisi maaş hesaplamasıdır.

Özel sektörlerin maaşları ise;

  • Yeni Mezun Maaşı - 2.400₺ - 3.000₺ arasında,

  • Ortalama 3 Yıllık Tecrübeli Maaşı - 4.000₺ - 6.500₺ arasında,

  • 5 Yıl ve Üzeri tecrübeli Maaşı - 7.000₺ - 18.000₺ arasında,

  • Kariyer Siteleri Maaş Ortalaması: 3.750₺,

  • 2020'de Ortalama Maaş (%10-%12) - 4.125₺ - 4.200₺ arasında,

  • Yurt Dışı Maaşlar (Yıllık) - 42.000$ - 95.000$ arasındadır.

Ayrıca bir kamu sektöründe çalışan İnşaat Mühendisinin haftalık 40 çalışma saatine sahiptir. İstisnai durumlarda, proje yetiştirme gibi artı durumlar için mesai bile olsa normal çalışma saatleri budur.

İnşaat Mühendisliğinin Tanımı, İnşaat mühendisliği, mühendislik mesleğinin temeli olarak tanımlanır ve insanların yaşam alanlarını oluşturan en temel mühendislik disiplinidir, Askari mühendisliğin ardından en eski mühendislik disiplinidir, İnşaat Mühendisliği Kapsamı, İnşaat mühendisliği bina, konut, alışveriş merkezi, stadyum, fabrika gibi üst yapı projeleri ve yol, köprü, viyadük, tünel, liman, baraj, havaalanı gibi alt yapı projelerinin yapımını kapsar, Ayrıca kanalizasyon, içme suyu, atık su arıtma projeleri gibi alt yapı sistemlerinin yapımından da sorumludur, İnşaat Mühendisliği Bölümünün Tanımı, Her türlü yapının projelendirme, inşa, koordinasyon ve kontrol aşamasında çalışacak kalifiye kişiler yetiştiren bir mühendislik eğitim programıdır, İnşaat mühendisleri uygulanacak projenin boyutlandırılması, inşa edilmesi, planlanması ve en nihayetinde inşaatın kontrol edilmesi aşamasında çalışabilirler, İnşaat Mühendisliği Bölümünün Dalları, İnşaat mühendisliği bölümünün kendi içinde Yapı Mühendisliği, Deprem Mühendisliği, Hidrolik ve Su Kaynakları Mühendisliği, Zemin Mekaniği ve Geoteknik Mühendisliği, Ulaştırma ve Yol Mühendisliği, Yapı İşletmesi gibi dalları vardır, Lisans eğitimini tamamlayan bir inşaat mühendisi, yüksek lisans yapacağı zaman bu dallardan birini seçer ve meslek hayatında belirlenen bu alanda uzmanlaşabilir, İnşaat Mühendisliği İş İmkanları, İnşaat mühendislerinin çalışma alanları oldukça geniş Kamu kuruluşları, özel şirketler, proje ofislerinde, şantiyelerde, yapı denetim firmalarında, malzeme üretim ve satış firmalarında görev alabilirler, Belirli bir kurs sonucunda iş güvenliği uzmanı olabilirler ya da akademisyen olarak kariyerlerine devam edebilirler, Akademik Kariyer, İnşaat mühendisliği mezunları, eğer ortalamları en az 2,50 ise ve YDS ve ALES puanları yeterliyse, üniversitelerde araştırma görevlisi olarak işe başlayabilirler, Araştırma görevlisi alım şartları ve kontenjanları üniversiteye göre değişiklik gösterir, İnşaat Mühendisliği Mezunlarının İş Tanımı, İnşaat mühendisleri; konut, köprü, yol, enerji tesisi, baraj, havaalanı, alt yapı tesisleri gibi birbirinden farklı birçok projede çalışabilirler, Bahsi geçen yapılardan herhangi birinin projelendirilmesinden itibaren her aşamada görev alabilirler, İnşaat Mühendisliği Bölümü Nerelerde Bulunur, İnşaat mühendisliği bölümü, genellikle üniversitelerin mühendislik fakültesi içerisinde yer alır Teknik üniversite sıfatına sahip okullarda ise inşaat fakültesi ayrıdır, Bu fakülte içerisinde zamanla inşaat mühendisliğinden ayrılarak farklı bir disiplin haline gelen bölümler de vardır, İnşaat Mühendisliği Bölümünün Adı, Dünyanın birçok yerinde 'Medeniyet Mühendisliği' olarak isimlendirilir, Medeniyetin inşası kavramı, insanoğlunun yaşamını kolaylaştıracak tüm yapıların geliştirilmesi ve yönetilmesi anlamına gelir, İnşaat Mühendisliği Bölümünün Türkiye'deki Durumu, İnşaat mühendisliği Türkiye'de en çok rağbet gören ve en çok mezun veren bölümler arasındadır Neredeyse her üniversitede bu bölüm bulunmaktadır, Genellikle fizik ve matematik konusunda becerikli ve hevesli adayların tercihidir
inşaat mühendisliği inşaat mühendisliği bölümü inşaat mühendisliği nedir inşaat mühendisliği taban puanları ve sıralamaları inşaat mühendisliği bölüm dersleri inşaat mühendisliği mezunları inşaat mühendisliği iş imkanları
Bu, gülümseyen gözlüklü bir kadının fotoğrafı. Yüzünde sıcak ve samimi bir ifade var. Omuz hizasında kahverengi saçları var ve gözlükleri hafifçe renklendirilmiş. Siyah kemerli, yeşil ve beyaz çizgili bir üst giyiyor. Gözleri koyu kahverengi ve dudakları hafif bir gülümsemeyle kıvrılmış. Yanakları hafif pembe ve gözleri parlak ve neşeli. Kendinden emin ve memnun görünüyor, pozitif bir enerji yayıyor. Duruşu rahat ve konforlu. Mutlu ve rahat görünüyor, memnuniyetin mükemmel bir görüntüsü.
Ezgi Topsoy
Blog Yazarı

İstanbul Teknik Üniversitesi inşaat mühendisliği bölümünden mezun oldu. Bir süre sektörde çalıştıktan sonra freelance olarak kariyerine devam etti. Bu sırada İstanbul İşletme Enstitüsü çatısı altında dersler aldı. Katıldığı “İçerik Editörlüğü” dersi sonrasında eğitmenin de referansıyla içerik ajanslarında içerik yazarı olarak çalışmaya başladı.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.