AnasayfaBlogİngiliz Dili ve Edebiyatı
Bölümler

İngiliz Dili ve Edebiyatı

01 Mayıs 2020
Bu resim bir fincanın içindeki kalem koleksiyonunu göstermektedir. Fincan parlak yüzeyli beyaz bir malzemeden yapılmıştır ve fincanın içi çeşitli kalemlerle doludur. Kalemler çoğunlukla sarı renklidir, ancak kırmızı, gri ve siyah uçlu olanlar da vardır. Ayrıca arka planda, kapağına siyah metin basılmış bir kitap var. Fincan düz bir yüzeyde duruyor ve kalemler fincanın içine düzgün bir şekilde dizilmiş. Sahne parlak, neşeli bir atmosfere sahip ve kalemler kullanılmaya hazır gibi görünüyor.
TanımDerslerÇalışma Alanları
İngiliz Dili ve Edebatıtı Bölümü; İngilizce dilinde yazılmış edebi eserleri inceler ve İngilizce dilini en etkin şekilde kullanmayı öğretir. 1450'li yıllarda başlar ve 4 dönemde incelenebilir.İngiliz tarihi, Edebiyata Giriş, Edebi Çeviri, Kısa Hikâye, Roman, Edebi ve Kültürel Çalışmalar, Edebi Makale Yazımı, Teori ve Eleştiri Kuramlarına Giriş, Dünya Mitolojisi, Şiir, Shakespeare, Modern İngiliz Romanı, 17 ve 18 Yüzyıl EdebiyatıÇeviri Ofisleri, Yayınevleri, Bakanlıklar, Uluslararası Şirketler, Eğitim Kurumları, Turizm İşletmeleri, Medya, Reklamcılık
1450- 1600 Dönemi; Tudors ve Elizabeth döneminde başlayan Rönesans ve hümanizmin etkisiyle başlamıştır. Spenser, Marlowe ve Shakespeare bu dönemin önemli yazarlarıdır.Shakespeare, Rönesans Edebiyatı, Hümanizm ve Edebiyatı, Elizabeth Dönemi EdebiyatıEdebiyat Eleştirmeni, Akademisyen, Yazar, Çevirmen
1600'lü Yıllar Dönemi; I. James İngiltere'yi egemenliği altına almış ve İngiliz edebiyatında kötümser bir döneme neden olmuştur.Shakespeare'in eserleri, Edebiyat ve Toplum, İngiliz Dili ve KötümserlikEğitim Kurumları, Yayınevleri, Çeviri Ofisleri, Medya
1700-1800'ler Dönemi; Bu dönemde İngiliz edebiyatı bir değişim ve gelişim sürecine girmiştir.18. Yüzyıl İngiliz Edebiyatı, Edebi Yönelimler, İngiliz Romanı ve Roman YazarlarıÜniversiteler, Edebiyat Yayınevleri, Çeviri Hizmetleri, Medya Şirketleri
1900- Günümüz Dönemi; Bu dönem İngiliz edebiyatının modern dönem olarak adlandırdığı dönemdir.Modern Bağlamda İngiliz Edebiyatı, Modernist Yazarlar ve Eserleri, Kontemporan İngiliz EdebiyatıÜniversiteler, Medya Şirketleri, Yayınevleri, Eğitim Kurumları, Turizm İşletmeleri

İngiliz Dili ve Edebiyatı dünya genelinde İngilizce dilinde yazılmış olan bütün edebi eserleri inceler. Bu eserler birçok farklı formda karşımıza çıkabilir. Roman, şiir, deneme ve oyun gibi... Tabii ki bu eserleri yorumlarken; yazıldıkları dönemleri de tanıyarak ve anlayarak yorumlamamız gerekiyor. Dolayısıyla bize batı dünyasının kültür ve medeniyetini; zaman içinde nasıl bir değişim geçirdiklerini; eserlerinin ilham kaynaklarını ve bulundukları zamanı nasıl yazıya döktüklerini anlatır.

''İngiliz Edebiyatı'' tanımının 1450li yıllarda başladığı söylenir. Tudors ve Elizabeth döneminde başlayan Rönesans ve hümanizmin etkisiyle başlamıştır. Tarihte baktığımızda Rönesans, heykel, resim ve edebiyat gibi sanat dallarının geliştiği dönemi işaret eder. İngiliz edebiyatının 1450-1600li döneminin en önemli yazarları şüphesiz ki Spenser, Marlowe ve Shakespeare'dir. 

İngiliz Edebiyatını, 1450- 1600 dönemi; 1600'lü yıllar; 1700-1800'lü yıllar; 1900- günümüz olmak üzere 4 dönemde inceleyebiliriz. Bu dönemlerin her birinde öne çıkan yazarlar vardır. Tarihi olaylar, savaşlar, liderler vb. gelişmeler ile dönemlerin edebiyatı da şekillenmiştir. Örneğin, 1600'lü yıllarda I. James İngiltere'ye kendisi ile birlikte kötümserliği de getirmiş ve İngiltere'yi egemenliği altına almıştır. Bu dönemde Shakespeare yazdığı oyunlara da bu dönemin karamsarlığını yansıtmıştır. 

İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölümü Nedir? 

Bahsettiğimiz bütün dönemleri kültürel ve siyasi olaylarıyla birlikte inceleyen; İngilizce dilini en etkin şekilde okumayı- yazmayı- anlamayı- kullanmayı öğreten; dönemin ışığıyla bir eseri yorumlamanızı, eleştirmenizi ve anlamanızı sağlayan; yazarların tarzını, ilham kaynaklarını, eserlerinin türünü öğreten bölümdür. İngiliz Dili ve Edebiyatı bölümü; İngilizce diline, kültürüne ve edebiyatına hakim; doğru okuyabilen ve eleştirebilen; bu eserleri derleyip akademik yazılar haline getirebilecek İngiliz filoloji uzmanları yetiştirir.

İngiliz Dili ve Edebiyatı bölümü üniversitelerin Fen-Edebiyat fakülteleri bünyesinde yer almaktadır. 4 yıllık bir lisans bölümüdür. Üniversiteye ya da sizin İngilizce seviyenize göre 1 yıl da hazırlık sınıfı gerektirebilir. Lisede Yabancı Dil okuyan ve edebiyata da meraklı olan öğrenciler tarafından tercih edilen en popüler bölümlerden biridir. 

İngiliz Dili ve Edebiyatı İş İmkanları Nelerdir?

Yabancı Dil mezunu olan lise öğrencileri genellikle 3 bölüm arasında tercih kararsızlığı yaşarlar. Bu bölümler, İngiliz Dili ve Edebiyatı, İngilizce Öğretmenliği ve Mütercim Tercümanlık bölümleridir. Bu 3 bölüm arasından İngiliz Dili ve Edebiyatı bölümünü seçen öğrencilerin karar vermesinde en etkili olan faktör şüphesiz ki bu bölümün sağladığı iş imkanlarıdır. İngiliz Dili ve Edebiyatı bölüm mezunlarının çalışma alanlarını genel olarak şu şekilde sıralayabiliriz;

  • Çeviri Ofisleri,

  • Yayınevleri,

  • Bakanlıklar,

  • Uluslararası Şirketler,

  • Eğitim Kurumları,

  • Turizm İşletmeleri,

  • Medya,

  • Reklamcılık

Bu iş imkanlarından bazıları kamu sektöründe olduğu için adayların KPSS (Kamu Personeli Seçme Sınavı) sınavına girmeleri gerekmektedir. 

İngiliz Dili ve Edebiyatı Mezunları Ne İş Yapar?

İngilizce Öğretmenliği mezunları öğretmen; Mütercim Tercümanlık mezunları tercüman olurken İngiliz Dili ve Edebiyatı mezunları öğretmen, tercüman ya da akademisyen olabiliyor. Hatta yabancı şirketlerde ileri seviye İngilizce aranan farklı pozisyonlarda da çalışabiliyorlar. 

İngiliz Dili ve Edebiyatı bölümünden mezun olup Pedagojik Formasyon Sertifikası alan öğrenciler Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı özel okullarda ve devlet okullarında İngilizce Öğretmenliği yapabiliyor. Pedagojik Formasyon eğitimi en az iki yarıyıl sürmektedir. Formasyon eğitimi almaya başlayabilmek için; devam edilen bölümün en az iki yarıyılını bitirmiş olmak gerekiyor. Eğer öğrencinin isteği üniversitede kalıp akademisyen olmaksa, lisans programından sonra yüksek lisans ve doktora programlarına devam edip akademisyen de olabiliyor. Burada dikkatle değerlendirilmesi gereken husus ise akademisyenliğe giden yolun çok uzun bir yol olmasıdır. Lisans, yüksek lisans ve doktora programlarını tamamlamak ortalama 11 yıl kadar sürmektedir. Öğrenci kariyer hedefini belirlerken bütün bu detaylara dikkat etmelidir. Mezunlar sadece tercümanlık da yapabiliyor. 

Özel sektörde ise; rehberlik, yöneticilik, yazarlık, editörlük, dış ticaret uzmanlığı, medya editörlüğü, edebiyat eleştirmenliği ve tercümanlık yapabiliyor. 

İngiliz Dili ve Edebiyatı Dersleri Nelerdir?

İngiliz Dili ve Edebiyatı dersleri, her bölümde olduğu gibi üniversitesine göre farklılık gösterebilir. Farklı üniversitelerdeki iki dersin içeri aynı ama isimleri farklı da olabilir. Genel olarak bu bölümün derslerini şu şekilde sıralayabiliriz;

  • İngiliz Tarihi,

  • Edebiyata Giriş,

  • Edebi Çeviri 

  • Kısa Hikâye,

  • Roman,  

  • Edebi ve Kültürel Çalışmalar,

  • Edebi Makale Yazımı,

  • Teori ve Eleştiri Kuramlarına Giriş,

  • Dünya Mitolojisi,

  • Şiir,

  • Shakespeare,

  • Modern İngiliz Romanı,

  • 17 ve 18 Yüzyıl Edebiyatı,

  • Orta Çağ Edebiyatı,

  • Rönesans Edebiyatı,

  • İngiliz Tiyatrosu,

  • Romantik Şiir,

  • 20. Yüzyıl Şiiri,

  • Viktorya Dönemi Yazarları ve Şairleri,

  • İngilizce Konuşma ve İletişim Becerileri,

  • eleştirel düşünme ve akademik yazı.

Bu derslere ek olarak, bölüm birçok seçmeli ders seçenekleri de sunuyor. Seçmeli dersler reklam yazarlığından çeviri derslerine; senaryo yazarlığından diksiyon ve hızlı okuma derslerine kadar çok geniş bir yelpazeye sahiptir. Öğrenci mezun olduktan sonra hangi alana yönelmek istiyorsa bu doğrultuda seçmeli derslerini alabilir. Örneğin, öğrencinin kariyer hedefi tercümanlık yapmaksa, muhakkak üniversitesini seçerken zorunlu ya da seçmeli dersleri arasında çeviri derslerinin olup olmadığını kontrol etmesi önerilir.

İlgili eğitim: Hızlı Okuma Kursu Online

İlgili eğitim: Online Diksiyon Kursu

İngiliz Dili ve Edebiyatı Taban Puanları ve Sıralamaları Nelerdir?

İngiliz Dili ve Edebiyatı, ülkemizde 51 devlet üniversitesinde ve 19 vakıf üniversitesinde okutulmaktadır. Bu bölüm;

  • İlk Öğretim,

  • İkinci Öğretim,

  • İngilizce,

  • Türkçe,

  • Burslu,

  • Ücretli olarak tercih edilebiliyor. 

2020 yılına ait en yüksek taban puanları ve sıralamalarına sahip olan 5 üniversitenin listesini sizler için hazırladık;

En Yüksek Taban Puanlı 5 Üniversite

ÜniversiteBölümPuan TürüKontenjanTaban PuanSıralama
Bogaziçi Üni.İngiliz Dili ve EdebiyatıDİL60479,646472587
Bilkent Üni.İngiliz Dili ve Edebiyatı (Burslu)DİL5478,647802658
Yeditepe Üni.İngiliz Dili ve Edebiyatı (Burslu)DİL7458,214994316
İstanbul Bilgiİngiliz Dili ve Edebiyatı (Burslu)DİL4453,068534880
TOBB Ekonomiİngiliz Dili ve Edebiyatı (Burslu)DİL4448,977255369

Güncel listeye göre en düşük puan ise 222,04576 ve başarı sıralaması ise 74310'dur. Oldukça geniş bir puan skalasına sahip olan bölüm; tercihleriniz ve puanınız doğrultusunda muhakkak size bu bölümü okuyabilme imkânı sağlayacaktır. 

En güncel 2020 üniversite listesine, programın ortalama netlerine, kontenjanlarına ve yerleşim koşullarına YÖK Lisans Atlası sayfasından ulaşabilirsiniz. 

İngiliz Dili ve Edebatıtı Bölümü; İngilizce dilinde yazılmış edebi eserleri inceler ve İngilizce dilini en etkin şekilde kullanmayı öğretir 1450'li yıllarda başlar ve 4 dönemde incelenebilir, İngiliz tarihi, Edebiyata Giriş, Edebi Çeviri, Kısa Hikâye, Roman, Edebi ve Kültürel Çalışmalar, Edebi Makale Yazımı, Teori ve Eleştiri Kuramlarına Giriş, Dünya Mitolojisi, Şiir, Shakespeare, Modern İngiliz Romanı, 17 ve 18 Yüzyıl Edebiyatı, Çeviri Ofisleri, Yayınevleri, Bakanlıklar, Uluslararası Şirketler, Eğitim Kurumları, Turizm İşletmeleri, Medya, Reklamcılık, 1450- 1600 Dönemi; Tudors ve Elizabeth döneminde başlayan Rönesans ve hümanizmin etkisiyle başlamıştır Spenser, Marlowe ve Shakespeare bu dönemin önemli yazarlarıdır, Shakespeare, Rönesans Edebiyatı, Hümanizm ve Edebiyatı, Elizabeth Dönemi Edebiyatı, Edebiyat Eleştirmeni, Akademisyen, Yazar, Çevirmen, 1600'lü Yıllar Dönemi; I James İngiltere'yi egemenliği altına almış ve İngiliz edebiyatında kötümser bir döneme neden olmuştur, Shakespeare'in eserleri, Edebiyat ve Toplum, İngiliz Dili ve Kötümserlik, Eğitim Kurumları, Yayınevleri, Çeviri Ofisleri, Medya, 1700-1800'ler Dönemi; Bu dönemde İngiliz edebiyatı bir değişim ve gelişim sürecine girmiştir, 18 Yüzyıl İngiliz Edebiyatı, Edebi Yönelimler, İngiliz Romanı ve Roman Yazarları, Üniversiteler, Edebiyat Yayınevleri, Çeviri Hizmetleri, Medya Şirketleri, 1900- Günümüz Dönemi; Bu dönem İngiliz edebiyatının modern dönem olarak adlandırdığı dönemdir, Modern Bağlamda İngiliz Edebiyatı, Modernist Yazarlar ve Eserleri, Kontemporan İngiliz Edebiyatı, Üniversiteler, Medya Şirketleri, Yayınevleri, Eğitim Kurumları, Turizm İşletmeleri
ingiliz dili ve edebiyatı ingiliz dili ve edebiyatı bölümü ingiliz dili ve edebiyatı dersleri ingiliz dili ve edebiyatı iş imkanları
Blog yazarı
Özgün Altan
Blog Yazarı

Oxford Brookes Üniversitesi İnsan Kaynakları Yöneticiliği ve İşletme çift ana dal mezunudur. 2010 - 2019 yılları arasında Turizm sektöründe 9 yıllık bir iş deneyimi oldu.  İstanbul İşletme Enstitüsü Dijital Pazarlama Uzmanlığı, Sosyal Medya Uzmanlığı, İçerik Editörlüğü, İçerik Uzmanlığı ve WordPress Eğitim sertifikaları aldı.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.