AnasayfaBlogİdol Kimdir? Nasıl Olmalıdır?
Kariyer

İdol Kimdir? Nasıl Olmalıdır?

11 Kasım 2015
Resmi takım elbiseli, koyu renk güneş gözlüklü bir adam açık renk bir arka planın önünde duruyor. Yüzü öne dönüktür ve kolları hafifçe bükülmüş, elleri birbirine kenetlenmiştir. Takım elbisesi lacivert, altında beyaz bir gömlek var ve kravatı parlak sarı renkte. Güneş gözlükleri parlak siyah renktedir ve saçları düzgünce taranmıştır. Yüzünde ciddi bir ifade var ve duruşu kendinden emin ve dengeli. Her türlü zorluğun üstesinden gelmeye hazır gibi görünüyor. Varlığı güçlü ve kontrolü elinde tutan bir adam gibi görünüyor.
Idol EvresiIdol ÖrnekleriEtkisi
ÇocuklukAnne, BabaÇocuğun karakterinin şekillenmesi ve ahlaki değerlerinin oluşumu.
Üst KardeşlerAbi, AblaKüçük kardeşlerin eğitim ve davranış biçimleri üzerinde etkisi olur.
OkulÖğretmenÖğrencinin kendini gerçekleştirmesinde büyük etkisi vardır.
ErgenlikSanatçı, Bilim İnsanı, ArtistKişiliğin oluşmaya başladığı ergenlik döneminde büyük etkisi olur, kişisel ve mesleki gelişim üzerinde önemlidir.
Meslek HayatıMeslektaş, MüdürKendini geliştirme çabasına ve işine daha sıkı sarılmasına yönlendirir.
Ahlaki Etki-Her insan bir başkası için idol olabilir, bu nedenle kişisel ahlaki değerler çok önemlidir.
Olumsuz IdolKötü alışkanlıkların sahibi sanatçılar, yasal olmayan yollarla para kazananlarKişi üzerinde olumsuz etkiler bırakır, dönüşü olmayan zararlara sebep olur.
Aile EtkisiEbeveynlerÇocukların sevgi ve saygı çerçevesinde büyümelerinin sağlanması ve onların yardımsever, güleryüzlu olmaları gibi olumlu nitelikler kazanmalarına yardımcı olur.
İdol seçiminin önemi-Yanlış idol seçiminin çocuk ve gençler üzerinde olumsuz etkileri olabilir, doğru tekil seçim aile ve eğitimciler tarafından desteklenmelidir.
Üst düzey yönetici rolüMeslek hayatındaki liderlerAzimli çalışma hayatları, eşit ve adil tavırlarıyla astları üzerinde motivasyon sağlar, çalışma isteğini artırır.

Meslek hayatımızın başlarında, öğrencilik yıllarımızda ve hatta daha küçücük bir çocukken bile örnek aldığımız, o’nun gibi olmak istediğimiz birileri mutlaka olmuştur. O’nun gibi giyinmek, o’nun gibi davranmak, o’nun gittiği yerlere gitmek, o’nun yaptıklarını yapmak, o’nun gibi görünmeye çalışmak, o’nun gibi başarılı olmak, o’nun gibi takdir edilmek, o’nun gibi sevilmek istediğimiz o kişi belki de hayatımızı etkileyecek en büyük etkenlerden biri olan idol kişidir.

İdol kimdir?

İdol; hayatımızın ilk evresinde anne baba olarak karşımıza çıkar. Anne gibi giyinmek onun gibi nazik olmak, baba gibi davranmak, korumacı olmak idol görmenin en temel örneklerindendir. Bunun yanında abisi ve ablası olan küçük yaştaki kardeşler, onların okul hayatındaki başarılarını örnek alarak, derslerine özen göstermeye ve hırslı olmaya daha yatkındırlar. Öğretmen de yine bu evrede öğrencinin en büyük idollerinden biridir ve kişinin kendini gerçekleştirmesinde büyük etkisi vardır. Yaş ilerledikçe, idol aile ve öğretmenden çıkarak yerini bir sanatçıya, bir artiste, bir bilim insanına bırakır ki, kişiliğin oluşmaya başladığı ergenlik çağındaki bu evrede, ailenin idol konusunda çocuklarını gözlemleyen bir tavır içerisinde olması doğru olacaktır.

Doğru ya da yanlış seçilen idol, en çok bu yaşlarda etki bırakacağından, yanlış idol seçimi yapılmaması için ailenin çok dikkatli olması gerekir. Kişiliğine ve zamanla mesleğine yön veren birey, bu kez de çalışma ortamında kendinden üst kıdemdeki meslek arkadaşı gibi olmak için çabalayacaktır. Müdüründen takdir görmek, müdürü gibi olmak için işine daha sıkı sarılacak ve kendini geliştirmek için elinden geleni yapacaktır. Basit anlamıyla "örnek almak" diyebileceğimiz bu süreç insan hayatına sürekli etki edecek bir kavram ve davranış olacağından, her insanın dikkat etmesi gereken belli başlı ahlak kuralları da elbette vardır. Yani aslında herkes bir başkası için iyi ya da kötü bir idoldür ve hangi tarafta olacağımıza karar vermek herşeyden ve herkesten önce kendimize değer vermek olacağından çok önemlidir. Sürekli tartışan anne babaların çocukları şiddete ve saldırganlığa daha yatkın olurlar.

Sevgi ve saygı çerçevesi içinde büyüyen çocuklar daha yardımsever ve güleryüzlüdürler. Abisi veya ablası başarılı olan kardeşler eğitim hayatlarında daha atılgan ve başarıya isteklidirler. Derslerini boşlayan ve okul ile arası iyi olmayan abi ve ablalar kardeşlerinin bu yöndeki ilgilerini azaltacak ve üzerlerinde belki de ömür boyu sürecek olumsuz bir etki bırakacaklardır. Gelişim çağında örnek alınan kişinin tavrı, mesleği, yaşam tarzı, insani değerleri, onu örnek alacak kişiler açısından çok önemli olacağından toplumun sürekli gözü önünde olan bireylerin, hal ve davranışlarına dikkat etmesi büyük önem taşımaktadır.

Kötü alışkanlıklara sahip sanatçılar, yasal ve uygun olmayan yollarla para kazanan bilimciler, diplomasını ve görevini kötüye kullanan eğitimciler, kişi üzerinde dönüşü olmayan olumsuz etkilere sebebiyet verebilir ve bu sebeple bu tarz kişilere karşı aile ve eğitimcilerin çocukları yanlıştan doğruya yönlendirmeleri gerekmektedir. Meslek hayatında üst düzey yöneticilerin azimli çalışma hayatları, astlarına adil ve eşit davranması, kişilerin mesleğine duyduğu saygıyı ve çalışma isteğini artıracağından kişi üzerindeki etkisi yadsınamaz bir gerçektir. Bu nedenle ayrımcılıktan kaçınmaları ve motive edici bir tavır içinde olmaları gerekir.

Nelere Dikkat Edilmeli?

Kısaca toparlamak gerekirse idol; her şeyden önce ahlakın insan bedenine sirayet etmiş halidir. Bu nedenle her insan bir başkası için (iyi ya da kötü) bir idol olacağından her kişinin aslında davranışlarına dikkat etmesi gerekir ki bu durumun dünya üzerinde mümkünlüğü ve ihtimali çok da kuvvetli olmadığından, en azından yetişme çağındaki çocuk ve gençlerin yanlış idol seçme ihtimaline karşı önce aile ve sonra eğitimciler tarafından gözlem altında olmaları gerekmektedir.

Çocukluk, Anne, Baba, Çocuğun karakterinin şekillenmesi ve ahlaki değerlerinin oluşumu, Üst Kardeşler, Abi, Abla, Küçük kardeşlerin eğitim ve davranış biçimleri üzerinde etkisi olur, Okul, Öğretmen, Öğrencinin kendini gerçekleştirmesinde büyük etkisi vardır, Ergenlik, Sanatçı, Bilim İnsanı, Artist, Kişiliğin oluşmaya başladığı ergenlik döneminde büyük etkisi olur, kişisel ve mesleki gelişim üzerinde önemlidir, Meslek Hayatı, Meslektaş, Müdür, Kendini geliştirme çabasına ve işine daha sıkı sarılmasına yönlendirir, Ahlaki Etki, -, Her insan bir başkası için idol olabilir, bu nedenle kişisel ahlaki değerler çok önemlidir, Olumsuz Idol, Kötü alışkanlıkların sahibi sanatçılar, yasal olmayan yollarla para kazananlar, Kişi üzerinde olumsuz etkiler bırakır, dönüşü olmayan zararlara sebep olur, Aile Etkisi, Ebeveynler, Çocukların sevgi ve saygı çerçevesinde büyümelerinin sağlanması ve onların yardımsever, güleryüzlu olmaları gibi olumlu nitelikler kazanmalarına yardımcı olur, İdol seçiminin önemi, -, Yanlış idol seçiminin çocuk ve gençler üzerinde olumsuz etkileri olabilir, doğru tekil seçim aile ve eğitimciler tarafından desteklenmelidir, Üst düzey yönetici rolü, Meslek hayatındaki liderler, Azimli çalışma hayatları, eşit ve adil tavırlarıyla astları üzerinde motivasyon sağlar, çalışma isteğini artırır
İdol Kimdir? Nasıl Olmalıdır?ahlak idol idol kimdir idol nedir örnek örnek almak
Bu resimde ikisi de gözlük takan bir erkek ve kadın görülüyor. Adam mavi bir gömlek ve siyah bir pantolon giyerken, kadın beyaz bir gömlek ve mavi bir kot pantolon giymektedir. Her ikisinin de gözlükleri takılı ve dümdüz ileriye bakıyorlar. Adamın kolu kadının beline dolanmış ve yüzleri birbirine yakın göründüğü için birlikte bir anı paylaşıyor gibi görünüyorlar. Arka plan yumuşak, kirli beyaz bir renktedir. Işık hafif loş, görüntüye yumuşak ve sıcak bir his veriyor. Gözlüklerine rağmen, gözleri hala bir duygu belirtisi gösteriyor. Birbirlerinin varlığından memnun ve mutlu görünüyorlar.
Konuk Yazar
Blog Yazarı

İstanbul İşletme Enstitüsünde yazılarının yayınlanmasını isteyen konuk yazarlarımız için oluşturulan bilgi kartıdır. Birçok alanda ve disiplindeki yazıları bu hesap üzerinde bulabilirsiniz.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.