AnasayfaBlogEvrenin Dili Matematik
Popüler Yazılar

Evrenin Dili Matematik

08 Temmuz 2019
Genç bir çocuk, yüzü parlak ışıkla aydınlanmış bir büyütece dikkatle bakarken görülüyor. Çenesi hafifçe yukarı doğru eğiktir ve gözleri konsantrasyon içinde odaklanmıştır. Kareli bir gömlek giymiş ve yakasında bir papyon görülüyor. Sağ kolu bükülmüş ve sol eli büyüteci destekliyor. Kısa saçları dağınık, yakın zamanda oyun oynadığını ima ediyor. Arka plan odak dışıdır, bu da genç çocuğu ve büyüteci görüntünün ana odağı haline getirir. Odaklanma ve kararlılığın timsali olan bu çocuk, küçük ayrıntılara dikkat etmenin önemini hatırlatıyor.
KonuAyrıntılarDetay
Matematiğin Evrensel DiliMatematik, evrenin dili olarak kabul edilir ve evrensel olarak anlaşılır.Niteliklerin özelliklerini inceleyen ortak bir bilim dalı.
Öğrencilerin Matematik KorkusuÖğrenciler genellikle matematiğin zor olduğunu düşünür ve başarısızlık korkusu yaşarlar.Matematik öğretilirken korku oluşmamalı ve başarısızlıkla karşılaşıldığında pes edilmemeli.
Matematik ProblemleriMatematikçiler yüzyıllardır çözüm arayan problemler üzerinde çalışmışlardır.Riemann Hipotezi, Fermat Teoremi ve Goldbach Sanısı bu çözülmemiş problemlere örnek olabilir.
Matematikle İlgili Yazarlar ve KitaplarBir Bölü Sonsuz, Papağan Teoremi, Kesin Belirsizlik, Arkadaşlığın Matematiği bu kitaplardan bazılarıdır.Bu kitaplar matematiğin keyifli dünyasında bir yolculuk sunar.
Goldbach Sanısı ve 1 Milyon Dolarlık ÖdülGoldbach Sanısı, 300 yıldır çözülemeyen ve 1 milyon dolarlık ödülle çözümü için teşvik edilen bir problemdir.Her çift sayının iki asal sayının toplamı olarak yazılıp yazılamayacağını belirler.
Petros Amca ve Goldbach SanısıPetros Papachristos, hayatını matematiğe ve özellikle Goldbach Sanısı'na adar.Matematik tarihinde iz bırakabilmek için sanki yaşamını bu hipotezi ispatlamaya adar.
Matematikçi Olunmaz, Matematikçi DoğulurPetros Papachristos, gerçek bir matematikçinin doğuştan gelen bir yetenek olduğuna inanır.Yeğenine matematik yeteneğinin olup olmadığını anlaması için bir test yapar.
Matematik Sohbetleri ve Goldbach SanısıPetros, yeğenini matematik üzerine sohbetler ve sorularla motive eder.Yeğeni, Petros'un yeniden Goldbach Sanısı ile uğraşmasına ilham verir.
Petros'un Hayatı ve KariyeriPetros, Münih Üniversitesi'nde profesör olarak atanır ve ailesinin beklentilerini aksine oldukça ilerler.Petros'un hayatı ve kariyeri, matematik aşkı ve tutkusunu aksini iddia edenlere karşı kendini savunmayı başarır.
Kitap: Petros Amca ve Goldbach SanısıApostolos Doxiadis, kitabında Petros Papachristos'un hayatını ve matematik üzerine görüşlerini anlatır.Kitap, matematikçinin hayatı, matematik üzerine düşünceleri ve matematik üzerine yenilikçi bir bakış sunar.

Yaşamın her alanında matematiğe rastlanır. Kendine has bir güzelliğe sahip olması ilgi çekicidir. Dora E. Musielak tarafından kaleme alınmış Sophie’nin Günlüğü romanında, genç Sophie “Semboller ve denklemlerle dolu bir matematik kitabı okumak, başka dilde yazılmış bir kitabı okumaya benziyor ve ben matematik dilini konuşmak istiyorum!” der. 

Matematik Keyifli Bir Yolculuk

Evet, matematik bir dildir. Dünya üzerinde nereye gidilirse gidilsin bu dili kullanarak anlaşmak mümkündür. Dolayısıyla matematik evrensel bir dildir denilebilir ya da Galileo’nin dediği gibi: “Evrenin dili matematiktir.” 

Türk Dil Kurumu matematik kelimesini, aritmetik, cebir, geometri gibi sayı ile ölçü temeline dayanarak niceliklerin özelliklerini inceleyen bilimlerin ortak adı olarak açıklar. Ancak günümüzde bu kelime pek çok öğrencinin korkulu rüyası haline gelmiştir. Bunun nedeni de matematiğin zor bir ders olduğunun kabullenilmiş olması. Matematik çalışırken korkmamak ve başarısız olunca pes etmemek çok önemli bir detay. İlk başarısızlıkta vazgeçmek başarma ihtimalini de elimizden alır. 

Denemeye devam etmek gerekir. Belki de bu süreç belki de yıllarca sürebilir. Öyle ki matematikçilerin yüzyıllardır ispatlamaya çalıştığı hipotezler vardır. Riemann Hipotezi, Fermat Teoremi ve Goldbach Sanısı da hâlâ ispatlanamamış problemler arasında yer almaktadır. Bu problemlerden ya da matematikçilerin hayatlarından ilham alan birçok yazar var. Matematiğin keyifli dünyasında bir yolculuk yapmamızı sağlayacak kitaplara Bir Bölü Sonsuz, Papağan Teoremi, Kesin Belirsizlik, Arkadaşlığın Matematiği örnek verilebilir. Petros Amca ve Goldbach Sanısı da bize bir teoremin takıntıya dönüşmesi halinde neler yaşanabileceğini anlatır.

1 Milyon Dolarlık Problem

Goldbach Sanısı, ikiden büyük her çift sayının iki asal sayının toplamı olarak yazılabileceğini ifade eder. Görünürde basit bir çözüme sahipmiş gibi dursa da 300 yıldır çözümsüz kalmış bir problemdir. Faber and Faber, Goldbach Sanısı'nı 2002 tarihine kadar çözecek kişiye 1 milyon dolar ödül vereceğini duyurmuş ancak problem henüz bir çözüme ulaşmadığı için bu ödülü alan kimse olmamıştır.

Matematiğe Adanan Bir Hayat

Goldbach Sanısı yahut bir başka problem için ömrünüzden kaç saati feda edebilirsiniz? Sonuca ulaşma garantiniz yok. Yani cevaba ulaşana kadar araştırmalı ve çalışmalısınız. Karar verdiniz mi? Birkaç saat, bir ay ya da bir sene. Petros Papachristos ömrünü Goldbach Sanısı için harcar. Hayattaki en büyük tutkusu budur. Matematik tarihinde bir iz bırakabilmek için bu hipotezi ispatlamaya kararlıdır. Çocukluk yıllarından beri matematikle ilgilenmiş olan Petros’un akrabalarından ve işinden uzaklaşma nedeni de bu sanıdır.

Matematikçi Olunmaz Matematikçi Doğulur

Matematikçi yazar Apostolos Doxiadis Petros Amca ve Goldbach Sanısı romanında yeğeni aracılığıyla Petros Papachristos’un hayatını öğrenmemizi sağlar. Kardeşleri onun bir baltaya sap olamadığı konusunda hem fikirdir. Oysa Petros erken yaşlarda matematik yeteneğine sahip olduğunu belli eder ve eğitimine bu yolda devam eder. Yirmi dört yaşında Münih üniversitesine profesör olarak atanarak bu konuma gelen en genç insan olur. 

Yeğeninin matematik okumak istediğini öğrendiğinde ise, matematikçi olunmayacağını matematikçi doğulacağını söyler ve onun bu alanda yeteneğinin olup olmadığını anlayabilmek için bir anlaşma yapmayı önerir. Eğer ona yazdığı soruyu çözebilirse gerçek bir matematikçi sayılabileceğini söyler. Yaz tatili boyunca bu soruyla uğraşan yeğeni çözüme ulaşamayınca ona bir anlaşma imzalatır. Matematik okumayacağı konusunda ondan söz alır. Petros'un yeğeni uğraştığı sorunun Goldbach Sanısı olduğundan habersizdir. Kitap boyunca amca ve yeğen arasında geçen matematik sohbetleri dikkat çeker. Kendisine verdiği sözü tutmayan yeğeninin de etkisiyle yeniden Goldbach Sanısı ile uğraşan Petros’u hazin bir son beklemektedir.

Yazar: Elif Davarcı

Matematiğin Evrensel Dili, Matematik, evrenin dili olarak kabul edilir ve evrensel olarak anlaşılır, Niteliklerin özelliklerini inceleyen ortak bir bilim dalı, Öğrencilerin Matematik Korkusu, Öğrenciler genellikle matematiğin zor olduğunu düşünür ve başarısızlık korkusu yaşarlar, Matematik öğretilirken korku oluşmamalı ve başarısızlıkla karşılaşıldığında pes edilmemeli, Matematik Problemleri, Matematikçiler yüzyıllardır çözüm arayan problemler üzerinde çalışmışlardır, Riemann Hipotezi, Fermat Teoremi ve Goldbach Sanısı bu çözülmemiş problemlere örnek olabilir, Matematikle İlgili Yazarlar ve Kitaplar, Bir Bölü Sonsuz, Papağan Teoremi, Kesin Belirsizlik, Arkadaşlığın Matematiği bu kitaplardan bazılarıdır, Bu kitaplar matematiğin keyifli dünyasında bir yolculuk sunar, Goldbach Sanısı ve 1 Milyon Dolarlık Ödül, Goldbach Sanısı, 300 yıldır çözülemeyen ve 1 milyon dolarlık ödülle çözümü için teşvik edilen bir problemdir, Her çift sayının iki asal sayının toplamı olarak yazılıp yazılamayacağını belirler, Petros Amca ve Goldbach Sanısı, Petros Papachristos, hayatını matematiğe ve özellikle Goldbach Sanısı'na adar, Matematik tarihinde iz bırakabilmek için sanki yaşamını bu hipotezi ispatlamaya adar, Matematikçi Olunmaz, Matematikçi Doğulur, Petros Papachristos, gerçek bir matematikçinin doğuştan gelen bir yetenek olduğuna inanır, Yeğenine matematik yeteneğinin olup olmadığını anlaması için bir test yapar, Matematik Sohbetleri ve Goldbach Sanısı, Petros, yeğenini matematik üzerine sohbetler ve sorularla motive eder, Yeğeni, Petros'un yeniden Goldbach Sanısı ile uğraşmasına ilham verir, Petros'un Hayatı ve Kariyeri, Petros, Münih Üniversitesi'nde profesör olarak atanır ve ailesinin beklentilerini aksine oldukça ilerler, Petros'un hayatı ve kariyeri, matematik aşkı ve tutkusunu aksini iddia edenlere karşı kendini savunmayı başarır, Kitap: Petros Amca ve Goldbach Sanısı, Apostolos Doxiadis, kitabında Petros Papachristos'un hayatını ve matematik üzerine görüşlerini anlatır, Kitap, matematikçinin hayatı, matematik üzerine düşünceleri ve matematik üzerine yenilikçi bir bakış sunar
matematik goldbach sanısı petros matematikçi
Bu resimde ikisi de gözlük takan bir erkek ve kadın görülüyor. Adam mavi bir gömlek ve siyah bir pantolon giyerken, kadın beyaz bir gömlek ve mavi bir kot pantolon giymektedir. Her ikisinin de gözlükleri takılı ve dümdüz ileriye bakıyorlar. Adamın kolu kadının beline dolanmış ve yüzleri birbirine yakın göründüğü için birlikte bir anı paylaşıyor gibi görünüyorlar. Arka plan yumuşak, kirli beyaz bir renktedir. Işık hafif loş, görüntüye yumuşak ve sıcak bir his veriyor. Gözlüklerine rağmen, gözleri hala bir duygu belirtisi gösteriyor. Birbirlerinin varlığından memnun ve mutlu görünüyorlar.
Konuk Yazar
Blog Yazarı

İstanbul İşletme Enstitüsünde yazılarının yayınlanmasını isteyen konuk yazarlarımız için oluşturulan bilgi kartıdır. Birçok alanda ve disiplindeki yazıları bu hesap üzerinde bulabilirsiniz.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Bu görsel, Akıl ve Zeka Oyunları üzerine çevrimiçi bir kursu tasvir etmektedir. Siyah gömlekli bir adam, gri zemin üzerinde mor bir sekizgen, beyaz zemin üzerinde kırmızı bir daire ve beyaz zemin üzerinde yeşil bir elmas gibi renkli şekillerin bulunduğu bir duvarın önünde oturuyor. Kameraya gülümseyerek kursun ilgi çekici ve eğlenceli olduğunu ima ediyor. Kurs, katılımcıların zihinsel ve analitik becerilerini geliştirmelerine yardımcı olmak üzere tasarlanmıştır. Problem çözme, eleştirel düşünme, hafıza, odaklanma ve yaratıcılık gibi konuları incelemektedir. Kurs ayrıca bu becerilerin geliştirilmesine yardımcı olacak simülasyonlar, bulmacalar ve diğer aktiviteleri de içermektedir. Doğru rehberlik ve uygulama ile kişi daha zeki ve yaratıcı olma yolunda önemli ilerleme kaydedebilir.
Beyaz bir duvarın önünde siyah pamuklu bir gömlek giymiş bir adam duruyor. Yüzünde ciddi bir ifade var ve kollarını kavuşturmuş. Koyu renk saçları alnına dökülmüş ve bakışlarını hafifçe kaçırmış. Soluk bir teni ve ışığı yansıtıyor gibi görünen gözlükleri var. Gömleği hafifçe kırışmış ve ince bedeninin üzerine dökülüyor. Kendinden emin ve kararlı görünüyor.Erdem Turan
913464
Bu resimde takım elbiseli ve kravatlı bir adam görülüyor, görünüşe göre genel muhasebe eğitimine katılıyor. Odaklanmış ve meşgul görünüyor, bu da kursu ciddiye aldığını gösteriyor. Resimde ayrıca bir hesap makinesi ve muhtemelen eğitimle ilgili siyah zemin üzerine beyaz bir harf görülüyor. Genel olarak, bu adamın muhasebe konusunda değerli bir ders aldığı görülüyor.
5
(537)

Genel Muhasebe Eğitimi

8 Konu4 Saat
Özel dikim siyah takım elbise giyen ve kravat takan yakışıklı, iyi giyimli bir adam uzun boylu ve kendinden emin bir şekilde duruyor. Takım elbisesinin altında açık renkli düğmeli bir gömlek vardır ve güçlü çene hattı özenle bakımlı yüz saçlarıyla vurgulanmıştır. Duruşu rahattır ve elleri cebinde durur, bu da ona kendine güvenen bir hava verir. Koyu renk saçları taranarak şekillendirilmiş ve gözleri kararlı bir bakışla doğrudan ileriye bakıyor.Dr. Mustafa Kalafat
1102545
Bu, çevrimiçi bir Scratch kursunun görüntüsüdür. Bir dizüstü bilgisayarın önünde duran, neşeli bir ifadeye sahip takım elbiseli bir adam görülüyor. Kurs, kullanıcıların Scratch ile kod ve bilgisayar programlamanın temellerini öğrenmelerine yardımcı olmak için tasarlanmıştır. Kodlama ve programlamanın temellerini öğrenmek için kolay ve sezgisel bir yol sağlar. Kurs sayesinde kullanıcılar kodlamanın arkasındaki kavramları daha iyi anlayabilir ve kendi interaktif hikayelerini, oyunlarını ve animasyonlarını oluşturabilirler. Bu kurs, kodlama ve programlamaya başlamak ya da becerilerini geliştirmek isteyenler için idealdir. Hem eğlenirken hem de kodlama ve bilgisayar programlamayı daha iyi anlamanın harika bir yoludur.
5
(3)

Scratch Eğitimi

28 Konu5 Saat
Yüzünde geniş bir gülümseme olan genç bir adam kameranın önünde duruyor. Kısa, siyah saçları ve parlak, mavi gözleri var. Beyaz bir tişört ve kahverengi kemerli siyah bir kot pantolon giyiyor. Kolları iki yanında ve başı hafifçe sola doğru eğik. Rahat bir duruşu var ve anın tadını çıkarıyor gibi görünüyor. Gülümsemesi sıcak ve davetkâr, gözleri ise neşe dolu. Dünyayı ele geçirmeye hazır görünüyor.Erkan Varol
1102464