AnasayfaBlogEtkili Sosyal Medya Kullanımı
Sosyal Medya

Etkili Sosyal Medya Kullanımı

04 Ekim 2018
Bu, modern bir akıllı telefonun yakın çekim fotoğrafıdır. Ekran parlak bir ışıkla aydınlatılmış ve çeşitli simgeler içeren renkli bir ana ekran gösteriliyor. Sol tarafta, bulanık bir dokuya sahip şekerden yapılmış küçük bir kalp var. Telefon şık bir tasarıma sahip siyah bir çerçeveye sahip ve kenarları hafif kavisli. Arka plan tamamen karanlık, bu da telefonun renklerinin öne çıkmasını sağlıyor. Fotoğraf harika bir odağa sahip ve ayrıntılar kolayca görülebiliyor. Telefonun boyutu orta ve görüntü mükemmel bir çözünürlüğe sahip.
KonuAçıklamaÖneri
Kullanıcı Adı ve Profil FotoğrafıKullanıcı adının ve profil fotoğrafının sosyal medya hesabında ilk izlenimi oluşturur.Kısa, anlaşılır ve hesabın içeriğini yansıtan bir kullanıcı adı ve profil fotoğrafı seçin.
Açıklama YazısıAçıklama yazısı sosyal medya sayfanızın amacını ve içeriğini özetler.Anlaşılır, net ve aşırıya kaçmayan bir mizahi ile açıklama yazısı yazın.
Aktif OlmakSosyal medyada aktif olmak, sayfa imajını ve takipçi sayısını artırır.Sosyal medya hesabınızı düzenli olarak kullanın ve hedef kitlenizin aktif olduğu zamanlarda paylaşım yapın.
Nitelikli İçerikNitelikli ve kaliteli içerik, sayfayı ziyaret edenlerin ilgisini çeker ve takipçi sayısını artırır.İlgili, bilgilendirici ve takipçilerinizin ilgisini çekecek içerik oluşturun.
Görsel Seçimiİçeriğe uygun görselin seçimi, paylaşımların okunma oranını artırır.Görsellerinizin kaliteli ve içeriğinizi tam anlamıyla yansıtan bir yapıda olmasına özen gösterin.
Hashtag KullanımıEtiketler, sizi takip etmeyen kullanıcılara ulaşmanızı sağlar.Doğru ve popüler etiketler kullanarak içeriğinizin daha geniş bir kitleye ulaşmasını sağlayın.
Hedef Kitle AnaliziHedef kitlenin istatistiklerini analiz etmek, daha etkili bir paylaşım planı yapmayı sağlar.Takipçilerinizin aktif olduğu zamanları analiz edin ve bu zamana göre paylaşımlar gerçekleştirin.
Sürekli KaliteSosyal medya hesabının başarısı sürekli kalitenin korunmasına bağlıdır.İçerik kalitesini ve paylaşım sıklığınızı düşürmeden sürekli olarak aktif olun.
İşletme Hesabıİşletme hesabı, hedef kitle analizi yapmayı sağlar ve daha profesyonel bir imaj sunar.Eğer bir marka ya da işletme profili oluşturuyorsanız, hesabınızı işletme hesabına çevirin.
SabırSosyal medya başarısı hemen elde edilmez ve sürekli çaba gerektirir.Sabırlı olun, düzenli ve kaliteli paylaşımlarınız sonucunda başarıya ulaşacaksınız.

Sosyal medyayı etkili kullanmak konusuna gelmeden önce sosyal medyanın ne olduğunu anlamakta fayda var. Günümüzde en önemli iletişim kanallarından biri olarak karşımıza çıkan sosyal medya hali hazırda milyonlarca farklı kişiye hitap edebilmek için önemli bir avantaj sağlıyor.

Sosyal Medya Yararlı Mı?

Birçok işletme ve kişisel kullanıcı sosyal medya kanallarında oluşturdukları profiller sayesinde kendisini hiç tanımadığı insanlara karşı ifade edebilme şansına kavuşuyor. Bu anlamda sosyal medya kanalları kişilerin ve markaların hayatını büyük ölçüde hızlandırıp kolaylaştırıyor.

Sosyal Medyayı Etkili Kullanmak 

Yıllık yüz milyonlarca aktif kullanıcı sayısına ulaşan sosyal medya uygulamaları kendini ifade edebilme kolaylığının yanında büyük bir reklam ve satış hacmi de sağlıyor. İşte bu noktada sosyal medyayı doğru ve etkili kullanma konusu ortaya çıkıyor. Kullanıcı adından, paylaşımlarda oluşturulan görsellere kadar birçok etkene dikkat eden sosyal medya kullanıcıları diğer hesapların önüne geçip yüksek takipçi oranına ulaşıyor. Peki, sosyal medyayı etkili yönetmek için ne yapmak gerekiyor?

Kullanıcı Adınızı ve Profil Fotoğrafınızı Gözden Geçirin

Kullanıcı adınız ve profil fotoğrafınız sizin sosyal medya hesabınızdaki vitrininizdir. Hesabınızı keşfeden kullanıcılar sizin hakkınızda ilk tespitini burada yapar ve sosyal medya hesabınızı takip edip etmeyeceğine büyük ölçüde burada karar verir. Kısa, anlaşılır ve hesabın içeriğini ifade eden kullanıcı adı bu noktada çok önemlidir. Yine aynı şekilde hesabın içeriğini gözler önüne seren bir profil fotoğrafı profilinizi ziyaret eden kullanıcılarda olumlu bir etki yaratacaktır.

İyi Bir Açıklama Yazısı Yazın Ve Aktif Olun

Açıklama yazısı sosyal medya sayfanızı özetler. Burada neyi amaçladığınızı sayfanızda hangi tür paylaşımlar yaptığınızı anlaşılır bir şekilde ifade ederseniz ziyaretçilerinizdeki soru işaretlerini gidermiş olacaksınız. Ayrıca açıklama yazısını aşırıya kaçmadan mizahi bir dille yazmanız takipçilerinizde olumlu bir etki yaratacaktır. Özellikle paylaşımlarınızı bir plan dahilinde yapın.

Sosyal medyada aktif olmak ne demek?

Sosyal medyada aktiflik her şeydir. Eğer bir gün aktif olup diğer günler ortadan kayboluyorsanız sayfa imajınız büyük ölçüde zedelenir. Instagram ve Facebook'ta hedef kitle istatistiklerinizi sürekli olarak kontrol ederseniz takipçilerinizin hangi gün ve hangi saatlerde daha çok aktif olduğunu görüp kendi aktiflik takviminizi onlara göre şekillendirebilirsiniz. Önemli bir not ekleyelim. Hedef kitlenizi görebilmeniz için hesabınızı işletme hesabına çevirmeniz gerekir. 

Aktiflik için diğer bir önemli nokta da paylaşım takviminizdir. Paylaşım sıklığınız ne kadar düzenli olursa sayfanızın ziyaretçileri o kadar artacaktır. İnstagram için örnek verecek olursak; her gün tek bir gönderi paylaşmanız, bir gün üç paylaşım yapıp diğer günler paylaşım yapmamanıza göre çok daha etkilidir.

Nitelikli İçerik Oluşturun 

Buraya kadar anlattıklarımız bir binanın inşa edilebilmesi için gerekli olan sağlam temeli atacaktır. Ancak unutmamalı ki bina tuğla ve harç ile inşa edilir. Bu anlamda sosyal medyanın tuğlası hazırladığınız içeriklerdir. Ne yaparsanız yapın eğer takipçilerinizi sayfanızda tutacak içeriği oluşturamıyorsanız sosyal medyada başarılı olma şansınız oldukça düşük kalacaktır.

Sosyal medyayı etkili kullanmak isteyenlerin atladığı bir nokta da içeriğe uygun görsel seçimidir. Bu noktada, çoğu içerik üreticisi görseli ikinci plana atma eğilimi göstermektedir. Oysa bu büyük bir yanılgıdır. Görsel ne kadar zengin olur ve içerik yazısını tamamlarsa paylaşımların okunma derecesi o kadar yükselecektir.

Hashtag (etiket) Kullanmayı İhmal Etmeyin

Etiketler sizi takip etmeyen kullanıcılara ulaşmanın en kısa yoludur. Sosyal medya içeriklerinize yerleştireceğiniz doğru etiketler belki de binlerce farklı kişiye ulaşmanızda bir basamak olacaktır. Burada önemli nokta, etiketlerin anlatılan konuya uygun olarak seçilmesidir. Google üzerinden, kullandığınız sosyal medya uygulamasında en çok tercih edilen etiketleri arattığınızda karşınıza birçok sonuç çıkacaktır. 

Bunlar içerisinde en beğendiğiniz etiketleri seçip gönderinizde kullanabilirsiniz. Eğer yeni bir sosyal medya hesabı açtıysanız ilk birkaç ayınız çok moral bozucu olabilir. Bu durumda canınızı sıkıp paylaşım yapmaktan vazgeçmeyin. Unutmayın ki ilk gün nasıl başlarsanız öyle devam edersiniz. Sürekliliğinizi ve kalitenizi her daim koruyun. Meyvelerini bir gün elbet toplayacaksınız.

Yazar: Saadet Aysu Burak

Kullanıcı Adı ve Profil Fotoğrafı, Kullanıcı adının ve profil fotoğrafının sosyal medya hesabında ilk izlenimi oluşturur, Kısa, anlaşılır ve hesabın içeriğini yansıtan bir kullanıcı adı ve profil fotoğrafı seçin, Açıklama Yazısı, Açıklama yazısı sosyal medya sayfanızın amacını ve içeriğini özetler, Anlaşılır, net ve aşırıya kaçmayan bir mizahi ile açıklama yazısı yazın, Aktif Olmak, Sosyal medyada aktif olmak, sayfa imajını ve takipçi sayısını artırır, Sosyal medya hesabınızı düzenli olarak kullanın ve hedef kitlenizin aktif olduğu zamanlarda paylaşım yapın, Nitelikli İçerik, Nitelikli ve kaliteli içerik, sayfayı ziyaret edenlerin ilgisini çeker ve takipçi sayısını artırır, İlgili, bilgilendirici ve takipçilerinizin ilgisini çekecek içerik oluşturun, Görsel Seçimi, İçeriğe uygun görselin seçimi, paylaşımların okunma oranını artırır, Görsellerinizin kaliteli ve içeriğinizi tam anlamıyla yansıtan bir yapıda olmasına özen gösterin, Hashtag Kullanımı, Etiketler, sizi takip etmeyen kullanıcılara ulaşmanızı sağlar, Doğru ve popüler etiketler kullanarak içeriğinizin daha geniş bir kitleye ulaşmasını sağlayın, Hedef Kitle Analizi, Hedef kitlenin istatistiklerini analiz etmek, daha etkili bir paylaşım planı yapmayı sağlar, Takipçilerinizin aktif olduğu zamanları analiz edin ve bu zamana göre paylaşımlar gerçekleştirin, Sürekli Kalite, Sosyal medya hesabının başarısı sürekli kalitenin korunmasına bağlıdır, İçerik kalitesini ve paylaşım sıklığınızı düşürmeden sürekli olarak aktif olun, İşletme Hesabı, İşletme hesabı, hedef kitle analizi yapmayı sağlar ve daha profesyonel bir imaj sunar, Eğer bir marka ya da işletme profili oluşturuyorsanız, hesabınızı işletme hesabına çevirin, Sabır, Sosyal medya başarısı hemen elde edilmez ve sürekli çaba gerektirir, Sabırlı olun, düzenli ve kaliteli paylaşımlarınız sonucunda başarıya ulaşacaksınız
etiketiçerikkullanıcı adı paylaşımprofilsosyal medya
Bu resimde ikisi de gözlük takan bir erkek ve kadın görülüyor. Adam mavi bir gömlek ve siyah bir pantolon giyerken, kadın beyaz bir gömlek ve mavi bir kot pantolon giymektedir. Her ikisinin de gözlükleri takılı ve dümdüz ileriye bakıyorlar. Adamın kolu kadının beline dolanmış ve yüzleri birbirine yakın göründüğü için birlikte bir anı paylaşıyor gibi görünüyorlar. Arka plan yumuşak, kirli beyaz bir renktedir. Işık hafif loş, görüntüye yumuşak ve sıcak bir his veriyor. Gözlüklerine rağmen, gözleri hala bir duygu belirtisi gösteriyor. Birbirlerinin varlığından memnun ve mutlu görünüyorlar.
Konuk Yazar
Blog Yazarı

İstanbul İşletme Enstitüsünde yazılarının yayınlanmasını isteyen konuk yazarlarımız için oluşturulan bilgi kartıdır. Birçok alanda ve disiplindeki yazıları bu hesap üzerinde bulabilirsiniz.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.