AnasayfaBlogEtkili İletişim Nasıl Kurulur?
Etkili İletişim

Etkili İletişim Nasıl Kurulur?

07 Ekim 2015
Çizgili ve siyah gömlekler giyen iki kadın yan yana durmakta ve her biri kulaklarına kadar bir teneke kutu tutmaktadır. Kadınlardan birinin ağzı açık ve elindeki teneke kutudan bir pipet çıkıyor. Diğer kadın ise sol elinde kırmızı bir ip, sağ elinde ise teneke kutu tutmaktadır. Her ikisinin de yüzleri odakta ve derin konsantrasyon ifadelerini ortaya çıkarıyor. Arka plan bulanıklaştırılmış ve sahne belden yukarıya doğru çerçevelenmiş.
Etkili İletişim KomponentleriAçıklamaÖrnek
HazırlıkEtkili iletişim için hazırlık gereklidir.Sunum yapmadan önce göndermek istediğiniz mesajı hatasızlıkla iletmeniz için çalışmanız gerekir.
Hedef Belirlemeİletişimin hedefinin belirlenmesi gerekir.Hangi sonuca ulaşmak istendiğinin belirlenmesi ve iletişimin ona göre şekillenmesi.
Zaman harcamaEtkili iletişim için zaman harcamak gerekir.Mesajınızın hazırlanması ve düzenlenmesi için yeterli zaman harcamalısınız.
YapıEtkili iletişim bir yapıya sahip olmalıdır.Sunumlar genellikle belirli bir yapıya sahip olmalı ve bu, etkili iletişim sağlar.
UygulamaEtkili iletişim için uygulamanın önemli olduğu.Öğrenilen iletişim tekniklerinin günlük hayatta uygulanması.
Ses TonuKonuşma tonunun etkileyici ve dikkat çekici olması gerekmektedir.Kişinin ses tonu iletişimde mesajı daha güçlü ve etkileyici hâle getirebilir.
Mesajİletilmek istenen mesajın basit ve anlaşılır olması gerekmektedir.Karışık ve anlaşılması güç mesajlar yerine basit ve net mesajlar kullanılmalıdır.
Göz iletişimiGöz iletişimi, alıcıyla güven oluşmasına yardımcı olur.Konuşmacının, dinleyiciyle göz teması kurarak iletişimi pekiştirmesi.
Vücut diliVücut dili, sözel iletişim kadar önemlidir.Konuşmacının, kelimelerle uyumlu hareketler yapması, mesajın daha iyi anlaşılmasını sağlar.
DinlemeEtkili iletişim kurabilmek için iyi bir dinleyici olmak gerekir.Alıcının konuşmacının ne söylediğini aktif olarak dinlemesi ve anlaması.

Her iletişim uzmanı için zor durumlar sıkça karşısına çıkar. Özellikle bir mikrofon arkasındaysa... Onun görevi mesajı olabildiğince etkili bir şekilde vermektir. Burada dikkat etmemiz gereken önemli kelime “etkili bir şekilde”.  “Etkili bir şekilde” kelimesini “istenilen sonucu üretme yolu” olarak tanımlayabilirsiniz. Bu tanımı çok seviyorum. Hazırlık yapılmadan girişilen bir iletişimin etkili iletişim olmayacağını anlatıyor. Etkili iletişim kurmak için neye ulaşmak istediğinizi düşünmelisiniz. Bu sizin aceleyle yapabileceğiniz bir şey değil. Eğer duyulmak istiyorsanız mesajınızı hazırlarken zaman harcamalısınız. Etkili iletişim bir yapıya sahiptir. Sunum yaparken bu yapıyı sıkça kullanırım. Bu yapının kullanılmasını da sıkça teşvik ederim. Bu daha iyi etkili iletişim kurulabilmesine yardımcı oluyor. Siz de bu basit yapıyı uygulayarak mesajınızın ya da sunumunuzun etkisini güçlendirebilirsiniz.

Etkili iletişim kurmak için bilmeniz gereken etkili iletişim teknikleri neler?

Öncelikle bilmeniz ve anlamanız gereken bir şey var. “NEDEN”. Neden etkili iletişim kurmak istiyorum?Hayır bu değil! Mesajınızın NEDEN'i... Mesajınızın amacın açık bir şekilde telaffuz edebilmelisiniz.

Etkili İletişim Kurmak İçin Amaç:

Etkili iletişim için önemli bir noktadır. Bu nokta amacınızın bulduğunuz yer!

  • İzleyici kitlesinin sizi dinledikten sonra ne söylemesini veya yapmasını istiyorsunuz?

  • Başarmak istediğiniz şey nedir? Neden?

  • Söylemek istediğiniz şeyin kalbinde ne yatıyor?

Bir kere neyi başarmak istediğinizi bildikten sonra iş şimdi NASIL hazırlanılacağına geliyor. Mesajınızı öyle bir sunmalısınız ki potansiyel etkisini maksimuma çıkarsın. Etkili iletişim için çok önemli bir noktadır.

ZOR DURUM

İşte burası sizin izleyicinin dikkatini çektiğiniz ve direkt bağlantı kurduğunuz nokta... Yani etkili iletişim için kırılma noktası diyebiliriz. Nasıl etkili bir giriş yapabiliriz?

  • İlk cümleniz dikkat toplamalı

  • Girişiniz etkin olmalı

  • Girişiniz bir soru veya ifade olabilir

  • En iyi girişler başlıklara benzerler

  • Harika bir giriş izleyiciyi büyüler

  • Açılışınızı daha büyüleyici yapmak için hangi kelimeleri kullanabilirsiniz?

KONU

İşte burası bütün gerekli detayları sağladığınız yer…

  • Burada ana mesajınızı öne çıkarmalısınız

  • Ana mesajınızı sizin amacınızı desteklemeli

Konunuzu oluştururken aşağıdakileri göz önünde bulundurmalısınız:

  • Duygularınızı paylaşın. Konu hakkında nasıl hissettiğinizi söyleyin.

  • Bakış açınızı destekleyen kişisel hikayeler paylaşın.

  • Basit ve açık bir dil kullanın.

  • Canlı resimler çizmek için tanımlayıcı sözler seçin. İnsanların kafalarında birşeyler canlansın!

KAPANIŞ

İşte burada da spesifik bir eylem veya tepki arayacaksınız:

  • Mesajınızı sonuca bağlamak için ne diyeceksiniz?

  • Dinleyicinin nasıl hissetmesiniz istiyorsunuz?

  • Dinleyicinin ne yapmasını istiyorsunuz?

  • Hatırlayacakları bir kapanış yapın

Etkili iletişim becerileri zaman alır. Sadece konuşmak kolaydır. Herkes ağzını açabilir ve ses çıkartabilir. Sonuç genel olarak amaçsız bir şekilde dolaşan sesten; başı kesilmiş bir tavuktan başka bir şey değildir. Tamamen kaos! Mesajınızı hazırlamak için vakit harcamalısınız. Düşüncelerinizi yapılandırın, böylece duyulma ihtimaliniz daha yüksek olacaktır.

Hazırlık, Etkili iletişim için hazırlık gereklidir, Sunum yapmadan önce göndermek istediğiniz mesajı hatasızlıkla iletmeniz için çalışmanız gerekir, Hedef Belirleme, İletişimin hedefinin belirlenmesi gerekir, Hangi sonuca ulaşmak istendiğinin belirlenmesi ve iletişimin ona göre şekillenmesi, Zaman harcama, Etkili iletişim için zaman harcamak gerekir, Mesajınızın hazırlanması ve düzenlenmesi için yeterli zaman harcamalısınız, Yapı, Etkili iletişim bir yapıya sahip olmalıdır, Sunumlar genellikle belirli bir yapıya sahip olmalı ve bu, etkili iletişim sağlar, Uygulama, Etkili iletişim için uygulamanın önemli olduğu, Öğrenilen iletişim tekniklerinin günlük hayatta uygulanması, Ses Tonu, Konuşma tonunun etkileyici ve dikkat çekici olması gerekmektedir, Kişinin ses tonu iletişimde mesajı daha güçlü ve etkileyici hâle getirebilir, Mesaj, İletilmek istenen mesajın basit ve anlaşılır olması gerekmektedir, Karışık ve anlaşılması güç mesajlar yerine basit ve net mesajlar kullanılmalıdır, Göz iletişimi, Göz iletişimi, alıcıyla güven oluşmasına yardımcı olur, Konuşmacının, dinleyiciyle göz teması kurarak iletişimi pekiştirmesi, Vücut dili, Vücut dili, sözel iletişim kadar önemlidir, Konuşmacının, kelimelerle uyumlu hareketler yapması, mesajın daha iyi anlaşılmasını sağlar, Dinleme, Etkili iletişim kurabilmek için iyi bir dinleyici olmak gerekir, Alıcının konuşmacının ne söylediğini aktif olarak dinlemesi ve anlaması
Etkili İletişim Nasıl Kurulur?etkili iletişim etkili iletişim kurma yolları etkili iletişim nasıl olur etkili iletişim teknikleri
Bu resimde ikisi de gözlük takan bir erkek ve kadın görülüyor. Adam mavi bir gömlek ve siyah bir pantolon giyerken, kadın beyaz bir gömlek ve mavi bir kot pantolon giymektedir. Her ikisinin de gözlükleri takılı ve dümdüz ileriye bakıyorlar. Adamın kolu kadının beline dolanmış ve yüzleri birbirine yakın göründüğü için birlikte bir anı paylaşıyor gibi görünüyorlar. Arka plan yumuşak, kirli beyaz bir renktedir. Işık hafif loş, görüntüye yumuşak ve sıcak bir his veriyor. Gözlüklerine rağmen, gözleri hala bir duygu belirtisi gösteriyor. Birbirlerinin varlığından memnun ve mutlu görünüyorlar.
Konuk Yazar
Blog Yazarı

İstanbul İşletme Enstitüsünde yazılarının yayınlanmasını isteyen konuk yazarlarımız için oluşturulan bilgi kartıdır. Birçok alanda ve disiplindeki yazıları bu hesap üzerinde bulabilirsiniz.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Ön planda cep telefonuyla konuşan bir adam silueti görülüyor. Adamın sol kolunda bir saat vardır ve saat odaktadır. Arka plan tamamen beyaz ve adam tamamen siyahtır, bu da keskin bir kontrast yaratır. Sağ kolu bükülmüş ve sol kolu uzanmış, telefonu kulağına götürüyor. Derin bir sohbet içindeymiş gibi görünüyor. Beden dili yoğun bir tartışmanın içinde olduğunu gösteriyor. Yüz hatları tanınmaz halde ama duruşu ciddi bir konuşma içinde olduğunu gösteriyor.
Etkili İletişim

Etkili İletişim Nedir?

01 Kasım 2019
Bu görsel, çeşitli semboller içeren bir grup renkli çıkartmayı göstermektedir. En belirgin olanı, merkezde yer alan beyaz arka planlı kırmızı bir dairedir. Ayrıca resmin üst kısmına yakın bir yerde üzerinde kırmızı bir daire olan beyaz ve kırmızı bir işaret bulunmaktadır. Resmin sağ alt kısmında beyaz bir yüzey üzerine çizilmiş mavi bir telefon ahizesi yer almaktadır. Sol altta ise konuşma balonu içinde bir telefon logosu yer alıyor. Tüm çıkartmalar tek bir yüzey üzerindeymiş gibi görünüyor ve bu da onu uyumlu bir grup haline getiriyor. Renkler canlı ve semboller açıkça görülebiliyor. Genel sahne neşeli ve davetkâr.
Etkili İletişim

Etkili İletişim Kurmak Neden Önemlidir?

29 Nisan 2019
Bir grup insan bir masanın etrafında toplanmış, sohbet ediyor ve gülüyor. Bir kişi elinde bir fincan kahve tutuyor ve yüzünde kocaman bir gülümseme var. Başka bir kişi elinde bir telefon tutuyor ve ona odaklanmış gibi görünüyor. Ön planda, bir bardak bira odakta ve bir erkek ve kadın birbirlerine gülümsüyor. Arka planda bir kişinin bulanık yüzü görülebiliyor. Grup mutlu ve rahat görünüyor, birlikte geçirdikleri zamanın tadını çıkarıyorlar.
Etkili İletişim

Etkili İletişim İçin 8 İpucu!

27 Mayıs 2019
Bu siyah beyaz görüntü, havada ve bir sütunun etrafında çeşitli kayaları gösteriyor. Odak noktası sütuna doğru düşmekte olan tek bir kayadır ve keskin bir netliğe sahiptir. Arka planda, havada başka bir kaya ve yerde duran birkaç kaya var. Sağda bir kayanın yakın çekimi, solda ise bir mikrofonun yakın çekimi var. Görüntü, havada asılı duran kayalar ve arka planda beliren sütun ile güçlü ve dramatik bir atmosfere sahiptir.
Etkili İletişim

Etkili İletişim Kurmak Sanattır

11 Eylül 2019