AnasayfaBlogEn Cömert Reklam Kanalı: Sosyal Medya
Sosyal Medya

En Cömert Reklam Kanalı: Sosyal Medya

09 Mart 2018
Resimde masa başında oturmuş tablet bilgisayar kullanan bir kişi görülüyor. Kişi dikkatle cihaza bakmakta, elleri tabletin kenarlarını kavramaktadır. Önündeki masada bir fincan kahve ile bir kaşık ve gümüş bir nesnenin bulanık bir görüntüsü var. Kişinin solunda çok sayıda tuşa sahip bir klavye, sağında ise bir kalem ve dizüstü bilgisayar bulunmaktadır. Kişi ayrıca sol elinde bir telefon tutmaktadır. Görüntü, tablet odakta olmak üzere, kişinin ve masadaki eşyaların yakın çekimidir. Kişinin yüzü görünmüyor ama duruşu konsantrasyon ve odaklanmaya işaret ediyor.
Sosyal Medya PlatformuAylık Aktif Kullanıcı SayısıÖzellikler
Facebook1.35 milyar+En fazla kullanıcısı olan sosyal medya platformu
Linkedln332 milyonÇalışan profesyonellere yönelik sosyal ağ.
Google+300 milyonGoogle'ın Facebook'a potansiyel rakibi olarak çıkardığı fakat beklenen ilgiyi görmedi
Twitter284 milyonÜlkemizde en aktif kullanılan 2. sosyal medya platformu
Tumblr230 milyonGenellikle gençler tarafından kullanılan ve görsel içerik paylaşımı yüksek
Youtube800 milyonHer 1 dakikada 72 saatlik video yüklenen ve dijital dünyanın en popüler video paylaşım sitesi
Facebook36 milyon (Türkiye)Türkiye'de en çok kullanılan sosyal medya platformu
Instagram Veri YokÖzellikle genç nüfus tarafından aktif olarak kullanılan bir platform
Google Adwords Veri YokArama sonuçlarında reklam gösterimlerini sağlayan bir platform
Pinterest Veri YokFotoğraf ve video paylaşma odaklı bir sosyal medya platformu

son yıllarda sosyal medya etkisi bir hayli fazla. sosyal medyayı doğru kullanmayı bilirseniz, sizin için en ucuz ve en etkili reklam kanalı oluverir. ama, unutmayın ki cömert olduğu kadar nankördür de, kendinizi sık sık hatırlatmalı ve kitlenizi yeniliklerinizden haberdar etmelisiniz.

Sosyal Medya Nedir?

Türkiye’de sosyal medyanın altı üstü 10 senelik bir geçmişi var . Elbette daha evveli de var fakat sohbet-muhabbet dışında iş dünyasının da ciddi olarak dahil olup satış, pazarlama, reklam, halkla ilişkiler ve benzeri alanlarda kullanmaya başlanmasıyla layığını bulan sosyal medyanın ülkemizdeki geçmişi yaklaşık 10 sene.

Peki, bu 10 yıllık süreçte sosyal medya hayatlarımıza nasıl işledi dersiniz? Hemen söyleyeyim! Çok acayip işledi. Bir ürününüz var ve bir de ulaşmak istediğiniz hedef kitleniz. Demografik, coğrafik ve psikolojik özelliklerine göre bir grup tüketiciniz var ve siz yurdun çeşitli bölgelerine dağılmış bu gruba ürününüzü ve kendinizi anlatmak istiyorsunuz. Şimdi bir düşünün; hedef kitlenizdeki her bireyin evine ve hatta cebine nasıl sızarsınız? TV reklamları deseniz, ateş pahası. Gazete-dergi deseniz, e artık dünya dijital olmuş. Baskı ve tirajlar epey düşük ve işin yorucu tarafı herkesin tercihi farklı bir yayın gurubu olabilir ve stratejik davranmak için ortak paydayı yakalayacağım diye uğraşmak zorunda kalınabilir. Sokak afişleri, billboardlar, el ilanları deseniz nafile. Olay yayılana kadar sizin ürünün modası geçer. Zaman kaybı...

İşin Püf Noktası: Sosyal Medya

Bir kere maliyeti aşırı düşük. Ulaşılan kitle ise aşırı büyük. Ulaşım hızı aşırı yüksek ve raporlaması aşırı pratik. Bugün sosyal medyada reklam vermek için çok basit yollar var. Mesela Facebook reklamlarını kullanabilirsiniz. Hazırlayacağınız banner ya da merak uyandıracak birkaç cümlelik düz yazı, seçeceğiniz özelliklere sahip tüm Facebook kullanıcılarının ekranlarında, belirleyeceğiniz saat dilimlerinde görüntülenebilir. Aynı çalışmayı Twitter için, Instagram için ve benzer sosyal medya kanalları için de uygulayabilirsiniz. Ayrıca, trend olmak o kadar da zor değil. Birbirine psikolojik olarak bağlı gruplardan, yani takipleşenlerden bir kişinin sizi fark etmesi demek, tüm guruba yayılmanız demek oluyor. Her ağın kendi kuralları, reklam yayınlama yöntemleri ve maliyetleri ile ilgili bilgiler ise kendi sitelerinde veya uygulamalarında açık açık sizlere anlatılıyor.

Bunlar dışında bir de Google Adwords var. Yine hedef kitleniz, en popüler arama motoru Google’da bir şeyler ararken pat diye size ulaşabiliyor. Tıklanma başına ödeyeceğiniz ufak meblağlarla hem bilinirliğinizi hem de kârlılığınızı arttırabiliyorsunuz. Bu iş bu kadar kolay. Evden, iş yerinden ve hatta yattığınız yerden bile yönetebileceğiniz reklam kanallarınız hayırlı olsun. Yalnız şunu belirtmeliyim ki; “Gözden ırak olan gönülden de ırak olur.” sözü bir sosyal medya kanunudur. Reklamlarınızı, yeniliklerinizi, yarattığınız eski alışkanlıkları ve gündemle uyuşan haberlerinizi sık sık takipçilerinizle ve hedef kitlenizle paylaşmaya devam edin. Sosyal Medya hem cömerttir, hem de yeri geldiğinde nankördür. Aman ha! Boşlamayın meydanı ;)

Sık Kullanılan Sosyal Medya Kanalları

Günümüzde en çok kullanılan sosyal medya kanallarına göz atalım.

Facebook

Sosyal medya konusu geçtiğinde akla ilk gelen mecra Facebook. En fazla kullanılan sosyal medya platformu da doğal olarak Facebook oluyor. Her ay 1.35 milyardan fazla kişi aktif olarak Facebook'u kullanıyor.1.35 milyar kullanıcının 864 milyonu ise her gün en az bir kez Facebook'a bağlanıyor. Bu kişilerin, 228 milyonu Asya'dan, 206 milyonu ise Avrupa'dan. Canada ve Amerika'dan bağlananların sayısı ise 152 milyon.,Türkiye'de ise 36 milyon aktif Facebook kullanıcısı bulunuyor.

Linkedln

Çalışan profesyonellere yönelik en büyük sosyal ağ olan Linkedln'in 332 milyon aylık aktif kullanıcısı bulunuyor.

Google+

Google'ın Facebook'a rakip olarak çıkarttığı ve çok güvendiği bir projeydi. Ancak, diğer sosyal ağ denemeleri gibi hayalet kasabaya dönmüş durumda. Buna rağmen hala 300 milyon kullanıcıya sahip.

Twitter

Ülkemizde en aktif kullanılan 2. sosyal medya platformu olan Twitter'ın dünya genelinde aylık 284 milyon aktif kullanıcısı var.

Tumblr

Genellikle gençler tarafından kullanılan Tumblr, son zamanlarda görsel içeriklerin daha fazla paylaşıldığı bir platform oldu. Şu anda aylık 230 milyon aktif kullanıcısı bulunuyor.

Youtube

Tür: Video Paylaşım Sitesi

Aktif Kullanıcı Sayısı: 800 Milyon

Her 1 dakikada 72 saatlik videonun yüklendiği Youtube, dijital dünyanın en popüler sosyal medya sitelerinden biridir. Sayı olarak 70 bine yaklaşan video yüklemesi ile büyük bir paylaşım platformu olan Youtube, markaların ve kişilerin tanıtım aracı olmuş durumda. Bu yazı ilginizi çektiyse Sosyal Medya Fenomenleri İşletmeler ve Tüketiciler konulu yazımızı da beğenebilirsiniz.

Facebook, 135 milyar+, En fazla kullanıcısı olan sosyal medya platformu, Linkedln, 332 milyon, Çalışan profesyonellere yönelik sosyal ağ, Google+, 300 milyon, Google'ın Facebook'a potansiyel rakibi olarak çıkardığı fakat beklenen ilgiyi görmedi, Twitter, 284 milyon, Ülkemizde en aktif kullanılan 2 sosyal medya platformu, Tumblr, 230 milyon, Genellikle gençler tarafından kullanılan ve görsel içerik paylaşımı yüksek, Youtube, 800 milyon, Her 1 dakikada 72 saatlik video yüklenen ve dijital dünyanın en popüler video paylaşım sitesi, Facebook, 36 milyon (Türkiye), Türkiye'de en çok kullanılan sosyal medya platformu, Instagram,  Veri Yok, Özellikle genç nüfus tarafından aktif olarak kullanılan bir platform, Google Adwords,  Veri Yok, Arama sonuçlarında reklam gösterimlerini sağlayan bir platform, Pinterest,  Veri Yok, Fotoğraf ve video paylaşma odaklı bir sosyal medya platformu
En Cömert Reklam Kanalı: Sosyal Medya sosyal medya eğitimi
Bu fotoğrafta yüzü doğrudan kameraya bakacak şekilde selfie çeken bir kadın görülüyor. Mavi beyaz çizgili bir tişört ve mavi kot pantolon ile gündelik kıyafetler giyiyor. Saçları koyu kahverengi ve gözlük takıyor. Sol eli ileriye dönük olan akıllı telefonu tutuyor ve sağ eliyle barış işareti yapıyor. Arka plan açık renkli bir duvar ve çerçevede saksı ve raf gibi birkaç başka nesne var. Yüzünde hafif bir gülümsemeyle rahat ve neşeli bir ruh hali içinde görünüyor. Kendinden emin ve selfie çektiği için mutlu görünüyor.
Gaye Candan
Dijital Pazarlama Uzmanı, Blog Yazarı

Yıldız Teknik Üniversitesi'nde Jeodezi ve Fotogramerti Mühendisliği bölümünden mezun olmuştur. Sonrasında Akademi İstanbul'da İşletme İletişimi ve Halkla İlişkiler eğitimi almıştır.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Kızıl saçlı, sakallı ve beyaz gömlekli bir adam başparmağını kaldırıyor. Yüzü görüntünün odak noktasıdır, arka planda bulanık bir bilezik vardır. Sağında beyaz zemin üzerinde siyah bir yazı ve üstünde içinde beyaz bir tik olan yeşil bir daire var. Adamın geniş bir gülümsemesi var ve yaptığı işten çok memnun görünüyor. Sanki neşesini vurgulamak istercesine etrafı güneşli bir atmosferle çevrili. Gözleri kapalı ve başparmağıyla onay ve pozitiflik ifade eden bir işaret yapıyor. Coşkusu bulaşıcı ve bu resme bakarken iyimserlik hissetmemek mümkün değil.
Resimdeki adam ışıl ışıl gülümsüyor, gözleri neşe ve sevinçle kırışıyor. Dişleri tamamen düzgün ve beyaz, yanakları mutlulukla parlıyor. Açık mavi bir gömlek giymiş ve koyu renk saçları düzgünce taranmış. Ellerini önünde kavuşturmuş, yüzünde memnuniyet ve tatmin ifadesi var. Rahat bir duruşu var, rahatlık ve konfor hissi veriyor. Resmin arka planı açık gri, bu da onun parlak gülümsemesini daha da öne çıkarıyor. Görüntü mükemmel bir şekilde yakalanmış, neşe ve memnuniyet hissi yayıyor.Sedat Ateş
1287524
Bu görsel dijital pazarlama alanında bir online kursu tasvir etmektedir. Sakallı ve bıyıklı bir adam çerçevenin ortasında parmağıyla işaret ediyor. Beyaz gömleği ve sarı arka planı parlak ve canlı bir kontrast oluşturuyor. Arka planda ayrıca bir bileziğin ve bir adamın yüzünün yakın çekimini görebiliyoruz. Bu görsel, dijital pazarlama kursunun ideal bir temsili olup, ön planda materyalin önemini gösteren bir erkek yer almaktadır. Renklerin, nesnelerin ve yüz ifadelerinin birleşimi, görsele dijital pazarlama için bir coşku ve heyecan hissi veriyor. Bu görsel, dijital pazarlamanın getirebileceği bilgi ve heyecanın mükemmel bir temsili.
4.9
(331)

Dijital Pazarlama Eğitimi

15 Konu5 Saat
Resimdeki adam ışıl ışıl gülümsüyor, gözleri neşe ve sevinçle kırışıyor. Dişleri tamamen düzgün ve beyaz, yanakları mutlulukla parlıyor. Açık mavi bir gömlek giymiş ve koyu renk saçları düzgünce taranmış. Ellerini önünde kavuşturmuş, yüzünde memnuniyet ve tatmin ifadesi var. Rahat bir duruşu var, rahatlık ve konfor hissi veriyor. Resmin arka planı açık gri, bu da onun parlak gülümsemesini daha da öne çıkarıyor. Görüntü mükemmel bir şekilde yakalanmış, neşe ve memnuniyet hissi yayıyor.Sedat Ateş
775519
Bu görüntü kırmızı ve siyah ekose pazen gömlekli bir adamı gösteriyor. Tam sakallı ve saçları yüzünün yanlarından görünüyor. Gömlek yakasına kadar düğmeli ve kırmızı renk gömleğe hakim. Gömleğin kumaşı dokulu ve küçük siyah ve beyaz karelerle dokunmuş. Adam düz beyaz bir arka plan üzerinde durmaktadır. Hafifçe sola bakıyor ve ifadesi nötr. Kolları yanında dik durmaktadır ve elleri görüntüde görünmemektedir.
4.7
(26)

Ads (Adwords) Eğitimi

27 Konu5 Saat
Genç bir adam, parlak kırmızı ve siyah ekose bir gömlek giymiş, düz bir arka planın önünde duruyor. Kısa siyah saçları var ve kollarını kavuşturmuş hafifçe gülümsüyor. Siyah kot pantolon ve siyah ayakkabı giyiyor. Duruşu kendinden emin ve rahat. Yirmili yaşlarının sonunda ya da otuzlu yaşlarının başında, genç ve sağlıklı bir ten rengine sahip gibi görünüyor. Dörtte üçlük bir pozda duruyor ve doğrudan kameraya bakıyor. Yüzünde dostça bir ifadeyle anın tadını çıkarıyor gibi görünüyor.Oğuzhan Yılmaz
1286464
Bu görüntü, Facebook ve Instagram Reklamcılığının temellerini öğreten çevrimiçi bir kursa aittir. Etkili reklamlar ve hedefli kampanyalar oluşturma hakkında ayrıntılı bilgiler içeren slaytlar içeren bir bilgisayar ekranının yakın çekimidir. Kurs, kullanıcıların platformların nüanslarını anlamalarına ve erişimlerini en üst düzeye çıkarmak için stratejiler oluşturmalarına yardımcı olmak üzere tasarlanmıştır. Reklam hesaplarının oluşturulması, kampanyaların oluşturulması ve sonuçların ölçülmesi gibi konular da ele alınıyor. Bu bilgilerle kullanıcılar daha etkili kampanyalar oluşturabilir ve istedikleri hedeflere ulaşabilirler. Eğitim, kullanıcıların sosyal medya reklamcılığı dünyasında başarılı olmalarına yardımcı olacak araçları ve bilgileri sağlamaktadır.
Kalın, koyu renk sakallı, orta yaşlı bir adam krem rengi bir duvarın önünde duruyor. Yüzünde ciddi bir ifade var ve siyah bir gömlek giyiyor. Sakalları düzgünce kesilmiş ve göğsüne doğru uzanıyor. Gözleri doğrudan kameraya bakıyor ve yüzünde hafif bir gülümseme var. Başı hafifçe yana eğiktir ve saçları düzgünce taranmıştır. Ellerini iki yanına koymuş bir şekilde ayakta durmaktadır.Burak Ertan
1245464