AnasayfaBlogDeri Mühendisliği Bölümü
Bölümler

Deri Mühendisliği Bölümü

21 Kasım 2020
Resimde bir aletin yakın çekimi görülmektedir. Ahşap saplı, sivri uçlu ve düz tabanlı metal bir cımbızdır. Cımbız, sapı bir elin işaret ve orta parmakları arasında olacak şekilde tutulmaktadır. Cımbızın uçları neredeyse birbirine değecek şekilde kapalı bir konumda olduğu görülüyor. Resmin arka planında ayrıca, tepesi kavisli ve tabanı düz bir çubuk var. Çubuk açık kahverengi bir tonda, cımbız ise gümüş bir kaplamaya sahip. Görüntü yakın bir açıdan çekilmiştir ve izleyicinin aletin ayrıntılı bir görünümünü elde etmesini sağlar.
KategoriAyrıntılarEk Bilgiler
Bölüm AdıDeri MühendisliğiHayvansal derinin işlenmesi ve suni deri üretimi ile ilgilidir.
Eğitim Süresi4 YılTemel mühendislik ve mesleki derslerden oluşan bir programdır.
Staj4 HaftaKimyasal madde üreten firmalar, deri fabrikaları, AR-GE merkezleri gibi alanlarda staj yapılır.
TercihTYT ve AYT PuanıSayısal puan türüne göre tercih yapılır. TYT'den 150 ve üstü puan alarak AYT’ye girmeye hak kazanılır.
Geçiş İmkanıDikey ve Yatay GeçişMühendislik fakültesinin diğer bölümlerinden deri mühendisliği bölümüne geçiş yapılabilir.
DerslerMatematik, Kimya, Fizik vb.Ayrıca Deri Kimyası, Deri Makineleri, Deri Biyoteknolojisi gibi sektöre özgü dersler de verilir.
Eğitim Veren ÜniversiteEge ÜniversitesiTürkiye'de sadece Ege Üniversitesi'nde Deri Mühendisliği bölümü bulunmaktadır.
Alt Yapı ve Fiziki İmkanlarEge ÜniversitesiModern laboratuvarlar, araştırma ve uygulama işletmesi, arıtma tesisi gibi imkanlara sahiptir.
Değişim ProgramlarıErasmus+, IAESTE, MevlanaFarklı ülkelerdeki üniversitelerle öğrenci değişim programlarına katılım imkanı.
Çalışma Alanlarıİç ve Dış PiyasaDeri mühendisleri, yurt içinde ve yurt dışında geniş bir iş bulma imkanına sahiptir.

Hayvansal bir madde olan ve suni yöntemlerle de üretilebilen, işlendikten sonra giysi ve aksesuar haline getirebilen ürüne Deri denir. Derileri işleyerek, ilgili alandaki teknolojileri geliştirmek deri mühendislerinin görevleridir. Hayvansal bir ürün olan derinin, kurallara uygun işlenmesi ile talep eden sektörlere iletilmesi sürecini, mühendislik esaslarına göre uzmanların yetiştirilmesini amaçlayan akademik disipline de Deri Mühendisliği denmektedir.

Deri mühendisliği bölümü eğitimi, mühendislik fakültesi temel eğitim uygulamalarından oluşan mühendislik dersleri ve mesleki dersleri ve uygulamaları kapsayan bir programdır. Bologna kriterlerine göre düzenlenen lisans, yüksek lisans ve doktora programları bulunmaktadır. Seçmeli yabancı dil ve dört yıl süren lisans eğitimini içermektedir. Temel mühendislik dersleri, bütün programda % 40 civarında olup, geri kalan ise mesleki teorik dersi ve uygulamaları kapsamaktadır.

Deri mühendisliği bölüm öğrencilerinin, eğitim programının 6. yarı yılı sonunda; kimyasal madde üreten ve pazarlayan firmalarda, deri fabrikalarında, deri ürünleri tasarımı ve moda kuruluşlarında, AR-GE merkezleri ve laboratuarlarda 4 hafta süre olmak üzere staj yapmaları gerekmektedir.

Deri Mühendisliği Bölümü Nedir?

Deri mühendisliği bölümü için, tüm mühendislik bölümlerindeki gibi, sadece sayısal puan türüne göre tercih yapılmaktadır. TYT ve AYT puan türüne göre Deri mühendisliği bölümünü seçecek öğrenciler, TYT’den 150 ve üzeri puan alarak AYT’ye girmeye hak kazanırlar. AYT’de de başarı olan öğrenciler deri mühendisliği bölümüne girebilmektedirler.

Mühendislik fakültesinin diğer bölümlerinde, yandal ve çift anadal yapma imkanına sahip olan bölüm öğrencilerin, lisans ve ön lisans programlarından deri mühendisliği bölümüne yatay ve dikey geçiş imkanı bulunmaktadır. Deri mühendisliği bölümü sadece Ege Üniversitesi’nde eğitim verilmektedir. 1999 yılında kurulan bölüm ilk mezunlarını (2 kişi) 2003 yılında vermiştir.

Deri Mühendisliği Bölümü Dersleri Nelerdir?

  • Matematik,

  • Kimya,

  • Fizik,

  • Deri Kimyası,

  • Topluma Hizmet Uygulamaları,

  • Mamül Deri Tipleri,

  • Deri Yardımcı Maddeleri,

  • Polimer Kimyası,

  • Tabaklama Maddeleri,

  • Deri Makineleri,

  • Deri Biyoteknolojisi,

  • Deri Boyaları ve Boyama Teknikleri,

  • Kürk Teknolojisi,

  • Deri Konfeksiyonu,

  • Deri Bitim Teknikleri,

  • Deri Sanayi ve Çevre ilişkileri,

  • İşletme Yönetimi gibi daha birçok dersten, 8 yarıyıllık eğitim süresi sorumlu olunmaktadır.

Dersleri başarı ile tamamlayan öğrenciler de Deri Mühendisliği Lisans Diploması alırlar. Diplomasını alan öğrenciler artık birer Deri Mühendisi olmaya hak kazanmışlardır.

Deri Mühendisliği Bölümünün Alt Yapı Ve Fiziki İmkanları Nelerdir?

2013/2014 eğitim yılından itibaren deri mühendisliği bölümü, Ege Üniversitesi’nde yeni binasında hizmet vermektedir. Lisans ve lisansüstü teorik derslere uygun sınıflar, teknik çizim salonu, bilgisayar laboratuvarı, konferans ve toplantı salonları, öğrenci sosyal alanları ve kütüphane bulunmaktadır.

Sanayi sektöründe ihracata yönelik ürünlerin analizlerinin yapıldığı, araştırma faaliyetlerinin gerçekleştiği, özel olarak tasarlanmış 6 adet modern laboratuvara sahiptir. Bölümde ayrıca, Türkiye’deki tek araştırma ve uygulama işletmesi ve arıtma tesisi bulunmaktadır.

Ege Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Deri Mühendisliği Bölümü, ülkemizde bu bölümde hizmet veren tek eğitim ve araştırma kurumudur. Uluslararası alanda önemli projeler ve iş birlikleri yapmaktadırlar. Yurt dışı ile yapılan iş birlikleri, bölüme, uluslararası olma niteliği kazandırmıştır.

Erasmus+ Değişim Programı

Erasmus programı ile ilgili, 2005-2006 öğretim yılından itibaren deri mühendisliği bölümü, lisans ve lisansüstü öğrenci değişim hareketliliğine devam etmektedir.

Öğrenciler, AB üyesi olan ülkeler arasındaki İspanya, Macaristan, Bulgaristan, Romanya, Danimarka, Çek Cumhuriyeti ve Almanya’da anlaşması bulunan üniversitelerde, 1 veya 2 yarıyıl eğitim alma ve 3-12 ay mesleki staj yapma hakkına sahiptir.

IAESTE / Milletlerarası Teknik Stajyer Öğrenci Mübadelesi Birliği

IASTE kapsamında, Almanya’da, her yıl iki öğrenci staj yapma imkanına sahiptir.

Mevlana Değişim Programı

2018/2019 eğitim yılından itibaren, Çin Halk Cumhuriyeti’ndeki Zhengzhou Üniversitesi ile iş birliği yaptığı Mevlana Değişim Programı ile, her yıl dört öğrenci, 5 ay süre ile eğitim alma imkanı kazanmıştır.

Stahl Campus Staj Etkinliği

Her yıl kış ve yaz dönemlerinde, 10 öğrenci, Hollanda merkezli Stahl Company ile uluslararası işbirliği sonucunda, masrafların firmanın karşıladığı Stahl Campus’te staj yapmaktadırlar.

Deri Mühendislerinin Çalışma Alanları Nelerdir?

 her yıl sadece 20 öğrenci kabul edilmekte olan deri mühendisliği bölümü mezunları, yurt içinde ve yurt dışında iş bulma imkanlarına fazlası ile sahiptir. böylelikle deri mühendisleri, hem ülkemizde hem de yurt dışında aşağıdaki alanlarda çalışabilirler. ayrıca, akademik kariyer yapmak isteyen öğrencilerin, yüksek lisans ve doktora eğitimlerine devam etmeleri gerekmektedir.

  • Deri fabrikalarında,

  • Deri konfeksiyon işletmelerinde,

  • Suni deri fabrikalarında,

  • Kimyasal madde üreten ve pazarlayan firmalarda,

  • Ayakkabı tasarımı ve üretimi yapılan firmalarda,

  • Deri ürünleri tasarımı ve moda kuruluşlarında,

  • Mağaza zincirleri ve markaların satın alma departmanlarında,

  • AR-GE kuruluşları ve Laboratuvarlarda,

  • Kamu kurum ve kuruluşlarında,

  • Sektörel danışmanlık firmalarında çalışma olanaklarına sahiptir.

Ege Üniversitesi bölüm mezunları, Brezilya, Çin, Almanya, Amerika ve İtalya gibi bir çok ülkede iş imkanı bulabilmektedirler. Otomotiv, moda gibi pek çok sektörde pazarlama, mühendis ve üst düzey yönetici pozisyonlarında çalışan mezunlar bulunmaktadır.

Devlet kurumlarında çalışmak isteyen bölüm mezunları azdır. Üniversitede kalmak isteyenler için de aynı durum söylenebilinir.

Deri Mühendislerinin Özellikleri Nelerdir?

* İşbirliği halinde çalışabilmeleri,

* İnceleme ve araştırmaya meraklı olmaları,

* Fen bilimlerine karşı ilgili ve başarılı olmaları,

* Üst düzeyde akademik yeteneğe sahip olmaları,

Deri Mühendisinin Görevleri Nelerdir? 

  • İşlenen ve kullanılan ham deri ve kürkün dikilerek, korunması ile ilgili danışmanlık yapmak,

  • Sektördeki sorunları, teknolojik ve bilimsel yönleriyle çözmek, modaya uygun yeni ürün geliştirmek ve ilgili konuda danışmanlık yapmak,

  • Özel kullanma amaçlı derilerin üretiminde çalışmak. Amacına ve kullanım yerine göre ayakkabılık, giysilik, döşemelik, vb. çeşitli deri üretimleri ile ilgili araştırma ve inceleme yapmak,

  • Hayvandan yüzülen derinin, çeşitli işlemler uygulanması ile kullanılabilinir hale geleceği sürece kadar yapılan işlemleri kontrol etmek,

  • Derinin üretimi sırasında oluşan artıkları değerlendirmek, üretimi mümkün olan tutkal, jelatin gibi ürünlerin elde edilmesinde yöntem geliştirmek,

  • Derinin ekonomik anlamda değer kazanması ile ilgili teknolojinin geliştirilmesi yönünde araştırmalar yapmak, ürünün kaliteli olması için gerekli denetimleri gerçekleştirmek.

Deri Mühendislerinin Kullandığı Alet ve Malzemeler Nelerdir?

  • Deri işletmeciliğinde kullanılmakta olan laboratuvar malzemeleri

  • İşlenmiş ve yarı işlenmiş deri çeşitleri,

  • Büro malzemeleri,

  • Bilgisayar,

  • Kimyasal maddeler,

  • Deri boyama ve yardımcı boya maddeleri

  • Deri işlemeciliğinde kullanılmakta olan çeşitli aletler.

Bölüm Adı, Deri Mühendisliği, Hayvansal derinin işlenmesi ve suni deri üretimi ile ilgilidir, Eğitim Süresi, 4 Yıl, Temel mühendislik ve mesleki derslerden oluşan bir programdır, Staj, 4 Hafta, Kimyasal madde üreten firmalar, deri fabrikaları, AR-GE merkezleri gibi alanlarda staj yapılır, Tercih, TYT ve AYT Puanı, Sayısal puan türüne göre tercih yapılır TYT'den 150 ve üstü puan alarak AYT’ye girmeye hak kazanılır, Geçiş İmkanı, Dikey ve Yatay Geçiş, Mühendislik fakültesinin diğer bölümlerinden deri mühendisliği bölümüne geçiş yapılabilir, Dersler, Matematik, Kimya, Fizik vb, Ayrıca Deri Kimyası, Deri Makineleri, Deri Biyoteknolojisi gibi sektöre özgü dersler de verilir, Eğitim Veren Üniversite, Ege Üniversitesi, Türkiye'de sadece Ege Üniversitesi'nde Deri Mühendisliği bölümü bulunmaktadır, Alt Yapı ve Fiziki İmkanlar, Ege Üniversitesi, Modern laboratuvarlar, araştırma ve uygulama işletmesi, arıtma tesisi gibi imkanlara sahiptir, Değişim Programları, Erasmus+, IAESTE, Mevlana, Farklı ülkelerdeki üniversitelerle öğrenci değişim programlarına katılım imkanı, Çalışma Alanları, İç ve Dış Piyasa, Deri mühendisleri, yurt içinde ve yurt dışında geniş bir iş bulma imkanına sahiptir
deri mühendisliği deri mühendisliği bölümü
Görüntüdeki kadın kameraya ışıl ışıl gülümsüyor. Yüzü neşe ve memnuniyetle ışıldıyor. Açık tenli, uzun siyah saçlı ve sıcak bir gülümsemesi var. Gözleri kapalı ve başı hafifçe eğik. Beyaz bir üst ve siyah bir etek giyiyor ve ellerini nazikçe kucağına koymuş. Duruşu rahat ve kendinden emin. Arka plan yumuşak gri bir renktedir. Görüntü huzur ve mutluluk hissi yayıyor. Kadının neşesi bulaşıcı ve davetkâr, izleyiciye rahatlık ve neşe duygusu hissettiriyor.
Figen Atasaral
Blog Yazarı

Anadolu Üniversitesi İşletme mezunu olan Figen Atasaral, uzun yıllar özel sektörde çalıştıktan sonra home Office olarak yeni bir düzene geçti. Reklam, Etkinlik ve Organizasyon, Pazarlama alanlarında danışmanlık yapmakta. Kadın girişimcilere yönelik çalışmalar yapan bir platform kurucusu. Yazmayı seven Figen Geri artık İstanbul İşletme Enstitü’sünde blog yazarlığı yapıyor. 

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Bu, renkli bir kumaşın yakın plan görüntüsüdür. Görüntünün ön planı koyu mavilerden güneşli sarı ve turunculara kadar çeşitli canlı tonlarla doludur. Kumaşın dokuları, hem yatay hem de dikey yönde uzanan küçük çizgilerle görülebiliyor. Görüntünün arka planı hafifçe odak dışıdır ve aksi takdirde görülebilecek ayrıntıları bulanıklaştırır. Kumaşın canlı renkleri ve karmaşık dokusu, dikkat çekeceği kesin olan göz alıcı bir görüntü oluşturuyor.
Bölümler

Deri Konfeksiyon Bölümü (MYO)

12 Şubat 2021
Bu resim, bir desen halinde yerleştirilmiş bir grup renkli kumaş örneği içermektedir. Kumaşlar kırmızı, turuncu ve beyaz dahil olmak üzere çeşitli renklerden oluşuyor. Sol üst köşede kırmızı bir kumaş parçasının yakın çekimi, ortada turuncu ve kırmızı bir yüzeyin yakın çekimi ve sağ üst köşede bir kağıt parçasının yakın çekimi bulunmaktadır. Sol alt köşede kırmızı bir nesnenin yakın çekimi, sağ alt köşede ise bir insanın bacağının yakın çekimi yer alıyor. Son olarak, resmin ortasında siyah zemin üzerinde beyaz bir O harfi yer alıyor. Tüm kumaşlar canlı ve dokulu olup benzersiz ve ilginç bir görsel deneyim sağlamaktadır.
Bölümler

Deri Teknolojisi Bölümü (MYO)

10 Aralık 2020
Bu görüntü, çeşitli sebze ve meyvelerden yapılmış bir insan kafasının yakın çekimidir. Kafanın ana bileşenleri hindistan cevizi, soğan ve brokolidir. Hindistan cevizi resmin sağ alt kısmında yer almaktadır ve açık kahverengi renktedir. Soğan hindistan cevizinin hemen altında yer alır ve açık yeşil bir merkeze sahip beyaz bir dış tabakaya sahiptir. Brokoli hindistan cevizinin hemen üzerinde yer alır ve parlak yeşil renktedir. Resimde ayrıca elma, üzüm, havuç ve patates de dahil olmak üzere çeşitli başka sebze ve meyveler de bulunmaktadır. Kafanın tüm unsurları estetik açıdan hoş bir şekilde düzenlenerek bir mozaik gibi görünmesi sağlanmıştır.
Popüler Yazılar

Vejetaryen Ve Vegan Beslenme

10 Temmuz 2019
Bir kadın, aydınlık bir odada dikkatle bilgisayar ekranına bakmaktadır. Pembe bir bluz giymiş ve koyu kahverengi saçlarını arkadan bağlamış. Gözleri ekrana odaklanmıştır ve elleri masanın üzerinde hafifçe durmaktadır. Arka plandaki duvarlar beyaz ve üzerlerinde birkaç poster ve resim var. Masa ahşap ve pembe bir yastık da dahil olmak üzere çeşitli eşyalarla dolu. Derin düşüncelere dalmış gibi görünüyor, sanki bilgisayarda bir sorunu çözmeye çalışıyor. Odadaki aydınlatma sıcak ve davetkâr, atmosfer ise konsantrasyon ve odaklanma havasında.
5
(36)

Nöropazarlama Eğitimi

19 Konu5 Saat
Bu görüntü, içinde bir insan olan siyah bir daireden oluşuyor. Kişi kollarını iki yana açmış, kameraya dönük bir şekilde durmaktadır. Kişi beyaz bir gömlek ve mavi bir kot pantolon giymektedir. Arka plan gri tonda. Kişinin açık kahverengi gözleri ve kısa siyah saçları var. Daire pürüzsüz, kavisli bir dokuya ve parlak bir yüzeye sahip. Kişi kendinden emin ve güçlü görünüyor. Çemberin ortasında dururken kararlı bir ifadesi var. Resmin atmosferi davetkâr ve sıcak.Ders Eğitmeni
17631193
Bu görüntü, masa başında oturan ve beyaz tahtaya doğru bakan bir kadını yakalıyor. Kulaklık takıyor, bu da odaklandığını ve işinden keyif aldığını gösteriyor. Ayrıca içinde bitki olan bir saksı, bir dizüstü bilgisayar, tripod üzerinde bir telefon, içinde kalemler olan bir file bardak, bir kitap ve masanın üzerinde kitap tutan bir el görülüyor. Bu sahne muhtemelen İngilizce dil derslerine odaklanan çevrimiçi bir kursun parçası. Resimdeki kadın, öğrencisine yararlı ipuçları ve tavsiyeler veren özel bir öğretmen gibi görünüyor. Beyaz tahta, öğrencisine farklı dilbilgisi kuralları ya da dille ilgili konular öğretiyor olabileceğini düşündürüyor. Havada bir coşku ve bilgi hissi var, öğrenci öğreniyor ve öğretmen faaliyete katılıyor. Öğrenci not alırken öğretmen kendinden emin bir şekilde beyaz tahtayı işaret ettiği için görüntü profesyonel bir rehberlik hissi uyandırıyor. Genel olarak, bu görüntü olumlu bir öğrenme ve eğitim atmosferi yansıtmaktadır.
Yüzünde parlak bir gülümseme olan genç bir kadın doğrudan kameraya bakıyor. Uzun siyah saçları, koyu kahverengi gözleri ve açık bir teni var. Mavi-gri bir kazak, beyaz kot pantolon ve siyah botlar giyiyor. Dudakları hafifçe ayrılmış ve gözleri neşe ve mutluluk dolu. Başı hafifçe yana eğik, bu da gülümsemesinin daha da sıcak görünmesini sağlıyor. Bu anda kendinden emin ve memnun görünüyor, parlak gözleri ve gülümsemesi neşe saçıyor.İlayda Özkul
32002000
Bu resim, bilgisayarlı bir masada otururken koçluk ve eğitim alan bir öğrenciyi göstermektedir. Öğrenci muhtemelen bilgisayarı nasıl kullanacağını ve öğrendiği becerileri çalışmalarına nasıl uygulayacağını öğreniyor. Ortam sakinleştiricidir ve öğrenmeyi teşvik eder. Bu görsel, öğrenci koçluğu ve eğitimi kavramını göstermek için mükemmeldir.
Bu görüntü, içinde bir insan olan siyah bir daireden oluşuyor. Kişi kollarını iki yana açmış, kameraya dönük bir şekilde durmaktadır. Kişi beyaz bir gömlek ve mavi bir kot pantolon giymektedir. Arka plan gri tonda. Kişinin açık kahverengi gözleri ve kısa siyah saçları var. Daire pürüzsüz, kavisli bir dokuya ve parlak bir yüzeye sahip. Kişi kendinden emin ve güçlü görünüyor. Çemberin ortasında dururken kararlı bir ifadesi var. Resmin atmosferi davetkâr ve sıcak.Ders Eğitmeni
735545
Bu görsel, arka planda bir bilgisayar kodu ile bir kadın yüzünü tasvir etmektedir. Bu, kodlamanın temellerinin öğretildiği temel programlamaya giriş niteliğindedir. Kodlama kavramlarını anlamak için kişinin temelleri net bir şekilde anlaması gerekir. Bu ders sayesinde öğrenciler programlama dilinin temellerini ve çeşitli görevler için nasıl kod yazacaklarını öğrenirler. Kodlama görevlerini nasıl daha küçük parçalara ayıracakları ve kodlamanın sözdizimini nasıl anlayacakları konusunda fikir edineceklerdir. Kurs boyunca öğrenciler, yazılım oluşturmak ve geliştirmek için araçları ve kodlama dillerini nasıl kullanacaklarını öğreneceklerdir. Ayrıca hata ayıklama tekniklerini anlayacak ve programlarını nasıl test edeceklerini ve hata ayıklayacaklarını öğreneceklerdir. Dersin sonunda öğrenciler verimli ve iyi yapılandırılmış kod yazabilecek bilgi ve beceriye sahip olacaklardır.
4.9
(58)

Temel Programlamaya Giriş

7 Konu4 Saat
Bu görüntü, içinde bir insan olan siyah bir daireden oluşuyor. Kişi kollarını iki yana açmış, kameraya dönük bir şekilde durmaktadır. Kişi beyaz bir gömlek ve mavi bir kot pantolon giymektedir. Arka plan gri tonda. Kişinin açık kahverengi gözleri ve kısa siyah saçları var. Daire pürüzsüz, kavisli bir dokuya ve parlak bir yüzeye sahip. Kişi kendinden emin ve güçlü görünüyor. Çemberin ortasında dururken kararlı bir ifadesi var. Resmin atmosferi davetkâr ve sıcak.Ders Eğitmeni
1254464