AnasayfaBlogBilinç ve Bilinçaltı Nedir?
Nedir?

Bilinç ve Bilinçaltı Nedir?

15 Ocak 2021
Bilinçaltı Nedir
KonuAçıklamaEk Bilgi
BilinçaltıBeynimizin bilinç dışı çalışan, vücudumuzdaki istemsiz kasları yöneten, her şeyi kaydeden kısmıdır.Bilinçaltı, anne karnından itibaren şekillenir.
BilinçKısa vadeli akıl ve hafıza, seçim akıl becerisi bilinç dahilindedir.Bilinçten herhangi bir komut gelmediği sürece tüm davranışlarımızı bilinçaltı yönetir.
Bilinç ve Bilinçaltı İlişkisiİnsanın toplam davranışı içinde bilinç %5, bilinçaltı % 95’tir.Bilinçaltı ve bilinç birbiriyle sürekli etkileşim halindedir.
Bilinçaltının Alışkanlıklar Üzerindeki EtkisiDüşünmeden yaptığımız her hareket bilinçaltı tarafından yönetilir.Bilinçaltı yoluyla kaydedilenler, alışkanlıklarımızı ve davranışlarımızı belirler.
Bilinçaltının Anlama KabiliyetiBilinçaltı sadece mizahtan ve olumsuzluktan anlamaz.Bilinçaltı üzerine verilen emirler olumludur.
Dehalar ve BilinçaltıDehalar daha çok bilinçaltını kullanır ve genellikle uzun süre uyurlar.Bilinçaltı uykuda daha fazla çalışır.
Bilinçaltı TemizliğiOlumsuz duyguların boşaltılmasına ve yerine olumlu duyguların yerleştirilmesine bilinçaltı temizliği denilir.Bilinçaltı temizliği, yanlış inançları doğru inançlarla değiştirmeyi amaçlar.
Bilinçaltı ve İnançlarBilinçaltı inançlarımızı ve düşüncelerimizi şekillendirir.Bilinçaltında depo edilen yanlış inançlar, bilinçaltı temizliği ile değiştirilebilir.
Bilinçaltı DavranışıBilinçaltı, yaşadığımız bütün anıları kaydeder.Bilinçaltı davranışları, yaşamımızın her evresinde adeta bir bilgisayar yazılımı gibi kayıt altına alır.
Bilinçaltının Duygusal Deneyime EtkisiYaşadığımız tüm duygusal deneyimler bilinçaltı yoluyla kaydedilir.Bilinçaltı, duygusal deneyimlerimizin sürekli bir parçasıdır.

Bilinçaltı, biz farkında olmadan beynimizin bilinç dışı çalışan, vücudumuzdaki istemsiz kaslarını yöneten, bütün duyularımızla algıladığımız her şeyi, adeta bir bilgisayarın yazılım programı gibi kaydeden ve gerektiğinde kullanmak üzere bilince veren parçasıdır. Bilinçaltı, uyurken bile çalışan eşsiz bir sistemdir. Bilinçaltının ana hedefi bedeni kollamak, korumak, hayatta tutmak ve devamlılığını sağlamaktır. Bilinçaltı kısa ve net tanımıyla tüm programın yazıldığı en büyük alandır. Bilinçaltımız bilincimizin inandığı ve doğru olarak kabul ettiği bütün emirleri uygular. Reflekslerimiz, sinir sistemi, cesaret, hırs, sabır, aşk irade, özgüven gibi duyguları bilinçaltı yönetir.

Yıllarca araştırmalara konu olmuş, sosyal bir varlık olan insanın, korunma sistemi olan bilinçaltı çevreden gelen uyaranlarla şekillenir. Bilinçaltı anne karnından itibaren şekillenmeye başlar. Bilinçli aklın devrede olmadığı, bebeklikten çocuk yaşa kadar olan evrede oluşan uyaranlar kişinin inançları haline gelir. Bilinçaltı bütün bilgileri depolar.

Bu bilgilerle insanın kişiliği ve davranışları oluşur. Bilinçaltının hedefi, hayatta ve güvende tutmaktır. Bunu da refleks hareketler ve otomatik davranışlarla sağlar. Küçüklüğünde elini sobada yakmış bir çocuk, hayatı boyunca sobadan uzak durur. Çocukken boğulma tehlikesi geçiren biri, sudan korkup yüzme öğrenemez. Tüm bunlar çevresel uyaranlar ve reflekslerle öğrenilir.

Bilinç ve Bilinçaltı Nedir?

İnsanın toplam davranışı içinde bilinç %5, bilinçaltı % 95’dir. Aslında bütün insanlar otomatik pilot gibidir. Düşünmeden yaptığımız her şey bilinçaltı tarafından yapılır. Bir kadının yemek yapması, uçak kullanmak, bir yerden bir yere giderken hiç düşünmeden yürümek, araba kullanmak gibi. Bilin ki düşünmeden yaptığınız her an bilinçaltı devrededir. Düşünerek yaptığınız her şey için, bilinç devrededir. Bilinç den herhangi bir komut gelmediği sürece tüm davranışlarımızı bilinçaltı yönetir. Bilinçaltımız çok hızlı çalışır. Çünkü sinir sistemiyle çalışır. Genelde bütün duygularımız alışkanlıklarımız, yaşamış olduğumuz her türlü duygusal deneyim bilinçaltı yoluyla kaydedilir.

Bilinçaltı sadece mizahtan anlamaz, olumsuzluktan anlamaz. ‘’Oğlum sakın yemeğini bitirmeden sofradan kalkma’’ dediğimiz de bilinçaltı bunu algılamaz ‘’sofradan kalk ‘’ olarak anlar. ‘’me – ma’’ olumsuzluk içeren kelimeleri bilinçaltı anlamaz. ‘’Sigara içme’’ dediğinde ‘’sigara iç’’ anlar. Bilinç akıl demektir. Kısa vadeli akıl, hafıza, bilinç de vardır. Uzun vadeli bilinçaltında vardır. Konuşma beceri, seçim akıl becerisi bilinç de iken; yaratma, hayal kurma imgeleme bilinçaltındadır.

Dehalar daha çok bilinçaltını kullanır. Bilinçaltı en iyi uykuda çalışır. Bütün dehalar en az 12 saat uyur. Bilinçaltı uykuda daha fazla çalıştığı için, daha fazla hayal ve imgeleme yapma becerisi fazlalaşıyor. Bilincinizi bilinçaltınızla güçlendirebilirsiniz. Bir yerde takılırsanız bilinçaltı devreye girerek başarılı olursunuz. Özellikle sporda hayallerinin ötesine geçerek bilinçaltını devreye sokarak anlık da olsa büyük performans gösterebilir.

Bilinçaltı Temizliği Nedir?

Yıllar içinde biriken olumsuz duyguları, kötü duyguları, aşırı korku, aşırı öfke, yalnızlık, suçluluk, değersizlik, güvensizlik duygusu gibi olumsuz duyguların boşaltılmasına bilinçaltı temizliği denir. Bunlar ise bizim istemediğimiz, değiştirmek istediğimiz davranışlarımızın veya psikolojik problemlerimizin temelindeki olumsuz duygulardır. Bunların boşaltılmasıyla birlikte yerine, değer, güven gibi olumlu ve dengeli duyguların yerleştirilmesi aşamasına bilinçaltı temizliği diyoruz.

Bilinçaltı temizliği, bilinçaltında depo edilmiş olan yanlış inançları, tam tersiyle yani doğru inançlarla değiştirmektir. Yani bilinçaltı temizliği denildiğinde, bilinçaltındaki bilgiyi, herhangi bir bilgisayar verisi siler gibi silmek demek değildir. Tüm inançları tamamen değiştirmek demek de değildir.

Kendinize güveni olmayan bir bireysiniz. Bu yapınızı değiştirmek ve kendine güvenen biri olmak istiyorsunuz. Böyle olursanız daha mutlu bir insan olacağınızı düşünüyorsunuz. Kendinize güveninizin olmama nedeni yanlış inancınız. Bu inancı olumlu yönde değiştirmeniz mümkün. Ancak ‘’kendinize güveniniz olmadığından bilinçaltınızı temizlemelisiniz’’ dediklerinde aslında kendinize güveninizin olamadığına dair yanlış inancınızı, doğru olanıyla değiştirilmesi anlatılmaktadır.

Yani bilinçaltınızda geçmişten kaynaklanan ve kayıt edilen algınızı değiştirmeniz mümkündür. Bu şekilde bilinçaltına kaydedilen’’ olumsuz davranışlar, olumsuz tepki ve düşüncelerin, davranış şeklinin’’ değiştirilmesi mümkündür.

İlgili blog yazısı: Olumsuz Davranışlardan Kaçınmanın 5 Yolu

Bilinçaltı Davranışı Ne demek?

Bilincimizin dışında bilinçaltı davranışı hayatımızın her evresini adeta bir bilgisayar yazılım programı gibi kayıt altına alır.

  • Bilinçaltımız yaşadığımız bütün anıları kaydeder.

Anne rahmine düştüğümüz andan itibaren, önemli- önemsiz, zararlı-zararsız hiç fark etmeden yaşadığımız her anı kayıt altına alır. Yaşam sırasında tüm bu kaydedilenlere anlam yüklenir, bu anlam kişinin davranışlarına ve tepkilerine dönüşür.

  • Bağlantı ve ilişkiler kurar.

Kişiyi korumak adına olumsuz duygu yüklü anıları bastırır, ancak baskılanmış duygular mutlaka farklı şekilde ortaya çıkar. Biz unutsak bile bilinçaltı unutmaz. Yaz aylarında sevdiği birini kaybetmiş kişi yaşadığı acı ile yaz ayını birbirine bağlayarak ilişki kurar ve depresyona girer. Hep bu ayda kendini mutsuz hisseder.

  • İyi bir planlayıcıdır.

Yaşadığımız bütün anıları zaman kavramını kullanarak planlar. Geçmiş ve gelecek zaman diye farklı bölümlere kaydeder. Geçmiş zamanda yaşanılan olumsuz anılar gelecekte birçok sorunlara neden olabilir.

  • Bütün duygulara hakimdir.

Bilinçaltı davranışlarımız yaşadığımız tüm duyguların kaynağıdır. Bütün davranışların altında duygu vardır. Yaşadığımız olaylar ve duygular arasında bilinçaltı sıkı bir bağ kurar.

  • Bilinçaltınıza ne verirseniz onu alırsınız.

Küçük yaşlarda anne-baba ve çevresindeki insanlar kişiye nasıl davranmışsa bilinçaltımız bunları kaydeder. Bilinçaltınızda nasıl bir algı varsa, davranışlarınız da bu algılara göre değişir.

  • Olumsuz duygu yüklü anıları bastırır.

Kişiyi korumak için olumsuz duyguları bastırır. Ancak bir süre sonra başka bir davranış olarak, şekil değiştirerek ortaya çıkar. Tacize uğramış bir kişi bu olayı bastırmaya çalışsa da kirlenmişlik duygusunu atamadığı için ilerleyen dönemde  temizlik bağımlısı olarak   bu duygusu ortaya çıkabilir.

  • İçgüdülere dayanarak birtakım alışkanlıklar üretir.

Yaşamımızdaki iyi, kötü ve günlük alışkanlıklarımızın kontrolü bilinçaltına aittir .Bilinçli olarak yaptığımız bir davranışa bilinçaltı duygu yükler ve kaydeder. İçki ve sigara alışkanlığınızı bırakmak çok zordur. Bunlara beynimiz duygu yüklemiştir. Örneğin, özgüven, yalnızlık duygularını yüklemiştir. Bırakabilmek için bu duygulara eşlik edecek başka şeyler bulmak gerek.

  • Bilinçaltı değişim ve yeniliği sevmez.

Geçmişte yaşanılan hiçbir şeyi değiştirmeyi sevmez. Geçmişteki, olaylara verdiği tepkileri, yeni olay ve durumlara yapıştırır. Örneğin; küçükken topluluk önünde yaptığı bir davranıştan ötürü yüzü kızaran biri istemese de büyüdüğünde topluluk önünde aynı davranışı gösterebilir.

  • Her şeyi kişisel olarak algılar.

Bilinçaltımızın en büyük kaygı nedeni kendisidir.

  • Bilinçaltı başarısızlığı sevmez.

En büyük korkusu başarısız olmaktır.

  • Değişim ve yenilikten nefret eder.

Geçmişte yaşanmış duygu, düşünce ve davranışları değiştirmeyi sevmez Olaylar ve durumlar farklı olsa da geçmişteki olaylara verdiği tepkileri sürdürür. Örneğin, çocukken bir davranıştan dolayı topluluk önünde yüzü kızaran biri, büyüdüğünde istemese bile topluluk önünde yüzü kızarabilir.  

Bilinçaltı, Beynimizin bilinç dışı çalışan, vücudumuzdaki istemsiz kasları yöneten, her şeyi kaydeden kısmıdır, Bilinçaltı, anne karnından itibaren şekillenir, Bilinç, Kısa vadeli akıl ve hafıza, seçim akıl becerisi bilinç dahilindedir, Bilinçten herhangi bir komut gelmediği sürece tüm davranışlarımızı bilinçaltı yönetir, Bilinç ve Bilinçaltı İlişkisi, İnsanın toplam davranışı içinde bilinç %5, bilinçaltı % 95’tir, Bilinçaltı ve bilinç birbiriyle sürekli etkileşim halindedir, Bilinçaltının Alışkanlıklar Üzerindeki Etkisi, Düşünmeden yaptığımız her hareket bilinçaltı tarafından yönetilir, Bilinçaltı yoluyla kaydedilenler, alışkanlıklarımızı ve davranışlarımızı belirler, Bilinçaltının Anlama Kabiliyeti, Bilinçaltı sadece mizahtan ve olumsuzluktan anlamaz, Bilinçaltı üzerine verilen emirler olumludur, Dehalar ve Bilinçaltı, Dehalar daha çok bilinçaltını kullanır ve genellikle uzun süre uyurlar, Bilinçaltı uykuda daha fazla çalışır, Bilinçaltı Temizliği, Olumsuz duyguların boşaltılmasına ve yerine olumlu duyguların yerleştirilmesine bilinçaltı temizliği denilir, Bilinçaltı temizliği, yanlış inançları doğru inançlarla değiştirmeyi amaçlar, Bilinçaltı ve İnançlar, Bilinçaltı inançlarımızı ve düşüncelerimizi şekillendirir, Bilinçaltında depo edilen yanlış inançlar, bilinçaltı temizliği ile değiştirilebilir, Bilinçaltı Davranışı, Bilinçaltı, yaşadığımız bütün anıları kaydeder, Bilinçaltı davranışları, yaşamımızın her evresinde adeta bir bilgisayar yazılımı gibi kayıt altına alır, Bilinçaltının Duygusal Deneyime Etkisi, Yaşadığımız tüm duygusal deneyimler bilinçaltı yoluyla kaydedilir, Bilinçaltı, duygusal deneyimlerimizin sürekli bir parçasıdır
bilinçaltı temizliği bilinçaltı davranışı bilinç ve bilinçaltı içgüdü duygu
Uzun, siyah saçlı genç bir kadın mavi ve beyaz çizgili bir gömleğin önünde duruyor. Açık mavi renkteki gömleğin üzerinde hem yatay hem de dikey olarak uzanan beyaz çizgiler var. Saçları başının arkasında topuz yapılmış ve yüzü sol taraftan gelen sıcak bir ışıkla aydınlatılmış. Yüzünde sıcak ve huzurlu bir ifadeyle yana doğru bakıyor. Kollarını göğsünün önünde kavuşturmuş, kendinden emin ve güçlü bir duruş sergiliyor. Yirmili yaşlarının başında gibi görünüyor.
Şule Mikdan
Blog Yazarı

Özel bir şirkette, finans sektöründe 14 yıl boyunca Kıdemli Şef olarak çalıştım. Sermaye Piyasaları ile ilgili her türlü takas ve operasyon işlemleri yaptım. Kendimi geliştirmek adına İstanbul İşletme Enstitüsü tarafından aldığım "İçerik Editörlüğü" eğitimi ile hobi olarak başladığım yazma tutkumu geliştirdim. Ardından Enstitü bünyesinde İçerik Yazarı olarak çalışmaya başladım.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.