AnasayfaBlogBankacılık Bölümü Nedir?
Bölümler

Bankacılık Bölümü Nedir?

09 Temmuz 2020
Bir grup yüksek bina, parlak güneşin aydınlattığı mavi bir gökyüzüne karşı duruyor. Binalar çeşitli renklerde olup en yüksek olanı parlak mavidir. Soldaki bina koyu yeşil ve daha açık yeşil bir balkona sahipken, sağdaki bina açık mavi ve daha koyu mavi bir balkona sahip. Arka planda, bir dizi başka yüksek bina da dahil olmak üzere şehrin silueti görülüyor. Ön planda, renkli bir üçgenin yakın çekimi ve bir telefonun ekran görüntüsü görülebiliyor. Görüntünün sol tarafında, bir binanın yakın çekimi ve bir binanın bulanık görüntüsü görülebiliyor. Sağ tarafta ise bir binanın yakın çekimi ile mavi ve yeşil bir bina görülüyor. Genel olarak görüntü, bir grup yüksek binanın bulunduğu bir şehir manzarasının net bir görüntüsünü vermektedir.
Bankacılık BölümüDetaylarİş İmkânları
Bankacılık ve Finans (4 Yıllık)Bankalar ve farklı finans kuruluşlarının para ile ilgili departmanlarında çalışacak kişiler yetiştirilir.Bankalar, fon şirketleri, yatırım şirketleri gibi finans kuruluşlarında iş imkanı
Bankacılık ve Sigortacılık (2 Yıllık)Bankacılık alanında temel bilgi ve becerilerin yanı sıra sigortacılık alanında da uzmanlık hedeflenir.Bankalar ve sigorta şirketlerinde farklı pozisyonlarda iş imkanı
Uluslararası Finans ve Bankacılık (4 Yıllık)Global finansal piyasalar ve uluslararası bankacılık konularında bilgi ve beceri kazandırılır.Uluslararası bankalar ve finans kuruluşlarından iş imkanı
Banka SınavlarıBankalar genellikle toplu yetenek sınavları ile personel seçer, yabancı dil bilgisi de sınavda önemli bir rol oynar.Bankalarda çeşitli bölümlerde iş imkanı
LisanslamaSPK, SEGEM ve e-BEAS gibi kuruluşlar tarafından verilen lisanslar ile uzmanlık konularında bilgi ve beceri kazandırılır.Yatırım, borsa, sigorta, emeklilik birimlerinde iş imkanı
İşi TanımıBankacılık sektöründe çeşitli pozisyonlarda görev alan ve finansal işlemlerden sorumlu kişilerdir.Çeşitli banka ve finans kuruluşları
YeteneklerProblem çözme, analitik düşünme, sayısal ve sözel yetenek gibi yeteneklere sahip olunması gerekmektedir.Bankacı, Finans Analisti, Risk Yöneticisi, Yatırım Danışmanı gibi pozisyonlar
TecrübeTecrübeli adaylara farklı finans kuruluşlarından transfer teklifleri gelebilir.Daha üst düzey pozisyonlarda iş imkanı
KariyerFinansal piyasalarda başarılı bir kariyer sahibi olabilmek için hedeflerin belirlenmesi ve gerekli eğitimlere odaklanılması gereklidir.Banka Bölge Müdürü, Şube Müdürü, Pazarlama Müdürü gibi pozisyonlarda kariyer imkanı
Şirket İmkânlarıMaaş, özel sağlık sigortası, yemek kartı, giyim çeki, özel araç gibi imkanlar sunulabilir.Bankalar ve finans sektöründe önemli pozisyonlarda iş imkanı

Banka dilimize İtalyanca “banca” kelimesinden geçmiştir. Temelde bankalar, farklı yollarla edindikleri mevduatı kurum ya da kişilere kredi olarak kullandıran aracılardır. Para piyasalarının ve teknolojinin gelişmesine paralel olarak bankaların da faaliyet alanları oldukça genişlemiştir. Bankacılık bölümü ise yıllar içinde işletme, iktisat gibi temel dallardan ayrışarak özel bir bölüm haline gelmiştir. Burada amaç özelleşmiş bu alanlara uzman personel istihdamıdır.

Yetişen kişinin ya da mezun olan öğrencinin konu hakkında daha donanımlı olması hedeflenmiştir. Bugün Türkiye Bankacılık siteminde aktif 48 adet banka bulunuyor. Bunlara bağlı olarak da 10059 yurt içi şube mevcut. Bu bankaların 3’ü kamu bankası diğerleri ise özel kurumlardan oluşuyor (tbb.org). Bankalar dışında da hizmet veren yerli yabancı finansal kuruluşlar mevcut. Ekonominin neredeyse tek gündem olmaya başladığı dünyada bu alan her geçen gün yeni beyinlere ihtiyaç duyuyor. Bu yetişmiş ve konusunda uzman istihdam ihtiyacı bölümün önemini giderek arttırıyor.

Bankacılık Bölümü Nedir?

Banka denildiğinde akla ilk para gelir. Bu bölüm, bankaların ve farklı kuruluşların para ile ilgili departmanlarında çalışacak insanların yetiştirilmesini hedefliyor. Eşit ağırlık puanı ile seçilebilen bölüm 4 yıllık lisans eğitiminden oluşuyor. Bankalar dışında para piyasalarına aracılık eden yatırım şirketleri, fon şirketleri sayısı da günden güne artıyor.

Ülkelerin kendi ekonomisinin yanı sıra küresel ekonominin de hareketliliği piyasalarda söz sahibi oluyor. Bu nedenle para piyasaları alanında yetişmiş personel ihtiyacı da sürekli artıyor. İşletme ve iktisat gibi temel bölümlerden ayrışarak farklı bir bölüm olarak kabul görmesi de bundan kaynaklanıyor.

Ayrıca;

  • Uluslararası Finans ve Bankacılık (4 Yıllık)

  • Bankacılık ve Finans (4 Yıllık)

  • Bankacılık ve Sigortacılık (2 Yıllık) bölümleri de mevcut.

Bankacılık Bölümü İş İmkânları Nelerdir?

Bankalar tecrübesiz ya da yeni mezun bir adayı toplu yetenek sınavları ile seçer. Kariyer ve kendi web sitelerinden topladıkları datalar ile uygun gördükleri adayları sınava çağırırlar. Sınavda kısıtlı süre içinde problem çözebilme, matematik, anlam bilgisi yetileri test edilir. IQ testlerini andırır sorular vardır. Kurum gerekli görürse yabancı dil sınavı da yapar. Sınavlarda başarı gösteren adaylar daha sonra mülakata çağırılır. Mülakatı da başarılı geçen adaylara uygun görülen birimler için iş teklifi yapılır.

Küçük ölçekli finans kuruluşlarında ise genelde tecrübesiz aday tercih edilmez. Yetiştirilmek üzere personel arayan bir kurum adayı bankalardaki gibi bir sınava tabi tutmaz. Mezun olunan okul, bitirme puanı, staj deneyimi gibi lisans dönemi süreçleri baz alınarak adaylar değerlendirilir.

Tecrübeli adaylar da ise durum daha farklıdır. Başarılı bir finansçıya diğer kurumlardan transfer teklifleri gelebilir. Mevcut iş yerinden memnun olmayıp farklı kurumlara başvuran adaylar ise bölge müdürü nezdinde görüşmelerle işe kabul edilebilir. Kurum dışı eğitim ve seritifika programlarına katılarak kişisel gelişimi arttırmak da çok faydalı olacaktır.

Çalışmak istenilen birimlerin uzmanlık derecesine göre ek lisanslar gerekebilir. Bunların başında Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) gelir. Örneğin bir finans kuruluşunun yatırım, borsa biriminde görev almak için SPK’nın “Türev Araçları Lisans” belgesine sahip olmak gerekir. Sigorta, emeklilik biriminde görev almak için SEGEM (Sigortacılık Eğitim Merkezi) ve e-BEAS (Bireysel Emeklilik Aracıları Sınavı) lisanslarının alınmış olması gerekir.

Kurum içinde çalışanların donanımını arttırmak adına sürekli eğitimler verilir. Bu eğitimler sonucunda ve çalışanın performansına göre terfiler, birim değişiklikleri yapılır. Finansal piyasalarda iyi bir kariyer sahibi olabilmek için hedef doğru seçilmelidir. Belirlenen hedefe ulaşmak için gerekli olan eğitimlere ve sertifikasyonlara odaklanmak başarı getirecektir

Kurumsal bir finans şirketinde çalışan kişilere şirketin sağladığı imkânlar temelde benzerlik gösterir. Yapılan işe ve unvana göre bu imkânlar farklılık gösterir.

  • Özel sağlık sigortası.

  • Yemek kartı, çeki.

  • Giyim çeki.

  • Pazarlama birimleri için prim.

  • Unvana göre özel araç, hatta özel şoförlü araç.

  • Şehir değişikliği gerektiren görevlendirmelerde kira yardımı.

  • Yabancı dil tazminatı.

  • Özel izinler (Taşınma izni, 1. Derece akraba vefat izni v.b.).

  • Şube ya da bölge karlılığından pay

 Bankacılık Bölümü Mezunları Ne İş Yapar?

Bankacılık bölümü mezunlarını bekleyen iş fırsatları:

  • Direk satış: Yeni mezun bir bankacı olarak yüksek ihtimalle ilk görev yeriniz. Elinizde tabletinizle sahada kredi kartı satışı yapmak.

  • Şubecilik: Banka şubesi içinde, gişe memurluğu ya da pazarlama elemanı olarak başlayabileceğiniz ilk basamak. Çıkılabilecek en yüksek mertebe şube müdürlüğü.

  • Bölge müdürlüğü ya da genel müdürlük birimleri: Yetenek ve uzmanlığınıza göre, kredi tahsis, risk derecelendirme, pazarlama, sigorta gibi birçok farklı birimde görev alabilirsiniz.  Bu birim çalışanları genelde şube tecrübesi olan adaylardan seçilir.

  • Yatırım: Sermaye Piyasası Kurulu’nun (SPK) düzenlediği bazı sınavlarda başarılı olabilirseniz bankaların yatırım, borsa, özel bankacılık gibi birimlerinde çalışabilirsiniz.

  • Özel şirketler: Bankacılık bölümünü bitirdiğinizde illa ki bankada çalışacaksınız diye bir şart yok. Özel şirketlerin finans departmanlarında da iş fırsatları var.

  • Aracı / Finansal Kurumlar: Banka dışında farklı sistemlerle finansal hizmet sunan (katılım usulü, fon şirketleri v.b.) kuruluşlar da sürekli yetkin personel arayışındadır.

  • Teftiş: Finansal kuruluşlar dışardan denetlendiği gibi olası problemleri önceden tespit etmek için kendi teftiş birimini oluşturur. İç kontrol mekanizmasını verimli çalışabilir hale getirmek için bünyesinde müfettişler çalıştırır.

  • Kısacası para ve finans ile ilgili her birimde görev alma şansı vardır.

Bankacılık Bölümü Dersleri Nelerdir? 

Dört yıllık bir bankacılık bölümüne başladığınızda ilk 2 dönem giriş dersleri ile geçiyor.

  • İktisada Giriş

  • Bankacılığa giriş

  • Genel Muhasebe

  • Genel Matematik

  • İnkılap Tarihi

  • Türk Dili

  • Temel Hukuk

Daha sonraki dönemlerde ise alanla ilgili teorik dersler başlıyor. Dünya ekonomisi, vergi sistemi, bankacılık hukuku, ekonometri, fon yönetimi gibi dersler işleniyor. Kredi değerleme ve tahsis, menkul kıymet değerleme, borsa hukuku gibi özel alanlarda da öğretim oluyor. Özellikle üçüncü sınıftan itibaren görülecek dersler kariyerinize yön veriyor. Hangi konularda çalışmaktan memnun kalacağınız ileride de görev almaktan mutlu olacağınız birimin kafanızda şekillenmesine yardımcı oluyor.

Bankacılık bölümü açılmadan önceki dönemlerde genelde iktisat, işletme mezunları finans sektöründe tercih sebebiydi. Fakat bu bölümlerde yukarıda adı geçen birçok ders yer almıyor. Bu nedenle finansal kuruluşlar bu konuları kısa eğitimler ile çalışanlarına aktarmaya çalışıyordu. Fakat bankacılık, finans, sigortacılık gibi bölümler genelden ayrışınca öğrenciler teorik bilgilerin neredeyse tamamını üniversite döneminde öğrenme şansı buldu. Bu da mezunlar için daha rahat iş bulma fırsatı yarattı.

Bankacılık Bölümü Taban Puanları ve Sıralama 

Bankacılık bölümü 2019 yılı yerleştirmelerine göre; Öğrenci sıralaması 280.877 ile 829.373 arasında gerçekleşti. Öğrenci puanları ise 220 ile 289 arasında gerçekleşti.

Diğer benzer bölümlerin puan ve sıralamaları ise şöyle; 

  • Bankacılık ve Finans:  Puan 201,37 – 334,57 / Sıralama 129344 – 822886

  • Uluslararası Finans: Puan 230,36 – 463,91 / Sıralama 2060 – 716132

(Kaynak: YÖK)

Her hangi bir finans bölümünde öğrenim görmek için ortalama bir puan almak yeterli gibi gözükebilir. Ancak bir kariyer hedefiniz varsa sürekli kendinizi geliştirmeniz gerektiğini unutmayın. Akademisyenler özellikle staj döneminin öğrencilerin kariyerinde önemli rol oynadığını belirtiyorlar. Daha sonrasında ise parasal piyasaların değişkenliğine paralel çalışanların da kendisini güncel tutması ilk şart diyorlar.

Bankacılık ve Finans (4 Yıllık), Bankalar ve farklı finans kuruluşlarının para ile ilgili departmanlarında çalışacak kişiler yetiştirilir, Bankalar, fon şirketleri, yatırım şirketleri gibi finans kuruluşlarında iş imkanı, Bankacılık ve Sigortacılık (2 Yıllık), Bankacılık alanında temel bilgi ve becerilerin yanı sıra sigortacılık alanında da uzmanlık hedeflenir, Bankalar ve sigorta şirketlerinde farklı pozisyonlarda iş imkanı, Uluslararası Finans ve Bankacılık (4 Yıllık), Global finansal piyasalar ve uluslararası bankacılık konularında bilgi ve beceri kazandırılır, Uluslararası bankalar ve finans kuruluşlarından iş imkanı, Banka Sınavları, Bankalar genellikle toplu yetenek sınavları ile personel seçer, yabancı dil bilgisi de sınavda önemli bir rol oynar, Bankalarda çeşitli bölümlerde iş imkanı, Lisanslama, SPK, SEGEM ve e-BEAS gibi kuruluşlar tarafından verilen lisanslar ile uzmanlık konularında bilgi ve beceri kazandırılır, Yatırım, borsa, sigorta, emeklilik birimlerinde iş imkanı, İşi Tanımı, Bankacılık sektöründe çeşitli pozisyonlarda görev alan ve finansal işlemlerden sorumlu kişilerdir, Çeşitli banka ve finans kuruluşları, Yetenekler, Problem çözme, analitik düşünme, sayısal ve sözel yetenek gibi yeteneklere sahip olunması gerekmektedir, Bankacı, Finans Analisti, Risk Yöneticisi, Yatırım Danışmanı gibi pozisyonlar, Tecrübe, Tecrübeli adaylara farklı finans kuruluşlarından transfer teklifleri gelebilir, Daha üst düzey pozisyonlarda iş imkanı, Kariyer, Finansal piyasalarda başarılı bir kariyer sahibi olabilmek için hedeflerin belirlenmesi ve gerekli eğitimlere odaklanılması gereklidir, Banka Bölge Müdürü, Şube Müdürü, Pazarlama Müdürü gibi pozisyonlarda kariyer imkanı, Şirket İmkânları, Maaş, özel sağlık sigortası, yemek kartı, giyim çeki, özel araç gibi imkanlar sunulabilir, Bankalar ve finans sektöründe önemli pozisyonlarda iş imkanı
bankacılık bölümü bankacılık banka bankacılık çalışma imkanları bankacılık mezunları bankacılık bölümü iş imkanları
Bu, lacivert takım elbise giyen genç bir adamın görüntüsüdür. Adam öne doğru bakıyor ve ellerini önünde birleştirmiş. Bakımlı bir sakalı var ve yüzünde gözlük takıyor. Kahverengi saçları var ve takım elbisesi üzerine tam oturacak şekilde dikilmiş. Yakası hafifçe kalkık ve takım elbisesinin düğmeleri kapalı. Kendinden emin ve profesyonel görünüyor. Yüz ifadesi ciddi ve dik duruyor. 30'lu yaşlarının ortalarında görünüyor. Arka plan bulanık ve renkler soluk.
Özgür Gür
Blog Yazarı

Akdeniz Üniversitesi İşletme bölümü ve MBA mezunu. “Türkiye Borsasında Volatilite”, “Türkiye’de Banka İmaj Algısı” konularında lisans ve yüksek lisans tezleri yazdı. 2018 Aralık ayından bu yana uluslararası bir şirkette Akdeniz Bölge Sorumlusu olarak çalışmakta. Aynı zamanda İstanbul İşletme Enstitüsü’nden aldığı eğitimler ışığında gayrimenkul ofislerine “dijital pazarlama ve SEO teknikleri” eğitimleri veriyor.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Bu görüntü, ikna oyunları eğitimine odaklanan bir çevrimiçi kursu tasvir ediyor. Bir adam bir merdivenin önünde durmakta ve kameraya gülümsemektedir. Gömleğindeki ve ceketindeki bir düğmenin yanı sıra gri arka plan üzerinde beyaz bir harf görünmektedir. Elini uzatmış ve bir parmağını kaldırmıştır. Kurs, katılımcılara başarılı bir ikna için gerekli becerileri öğretmeyi amaçlamaktadır. Çeşitli oyunlar ve aktiviteler aracılığıyla katılımcılar, farklı ikna taktiklerini ve farklı durumlarda kullanılacak en iyi stratejileri belirleme becerilerini geliştirebileceklerdir. Eğitim ayrıca iletişim, müzakere ve karar verme gibi konuları da kapsamaktadır. İknanın temel prensiplerini öğrenerek, eğitim katılımcılara farklı iş senaryolarında başarılı olmak için ihtiyaç duydukları araçları sağlayacaktır.
5
(5)

İkna Oyunları Eğitimi

16 Konu4 Saat
Ciddi bir ifadeye sahip orta yaşlı bir adam kollarını kavuşturmuş, kameranın karşısında duruyor. Kısa, siyah saçları, belirgin bir çene çizgisi vardır ve gözleri yoğun ve odaklanmıştır. Lacivert düğmeli bir gömlek giymektedir ve kolları bronzlaşmış, kaslı ön kollarını ortaya çıkaracak şekilde kıvrılmıştır. Duruşu kendinden emin ve kararlı; duruşu güç ve kuvvet hissi veriyor. Bakışları doğrudan ve tavizsiz, ifadesi kararlı ve azimli.Erdem Karagöz
837632
Bu resimde takım elbiseli ve kravatlı bir adam görülüyor, görünüşe göre genel muhasebe eğitimine katılıyor. Odaklanmış ve meşgul görünüyor, bu da kursu ciddiye aldığını gösteriyor. Resimde ayrıca bir hesap makinesi ve muhtemelen eğitimle ilgili siyah zemin üzerine beyaz bir harf görülüyor. Genel olarak, bu adamın muhasebe konusunda değerli bir ders aldığı görülüyor.
5
(537)

Genel Muhasebe Eğitimi

8 Konu4 Saat
Özel dikim siyah takım elbise giyen ve kravat takan yakışıklı, iyi giyimli bir adam uzun boylu ve kendinden emin bir şekilde duruyor. Takım elbisesinin altında açık renkli düğmeli bir gömlek vardır ve güçlü çene hattı özenle bakımlı yüz saçlarıyla vurgulanmıştır. Duruşu rahattır ve elleri cebinde durur, bu da ona kendine güvenen bir hava verir. Koyu renk saçları taranarak şekillendirilmiş ve gözleri kararlı bir bakışla doğrudan ileriye bakıyor.Dr. Mustafa Kalafat
1102545
Bu online kurs, öğrencileri dış ticaret alanında eğitmek için tasarlanmıştır. İthalat ve ihracat ilkelerinin yanı sıra ilgili yönetmelik ve prosedürlerin anlaşılmasını sağlamaya odaklanmaktadır. Kurs, küresel ekonomi ve uluslararası ticaret topluluğuna genel bir bakış sağlamakta ve uluslararası ticaretin zorluklarını ve fırsatlarını araştırmaktadır. Ayrıca tarifeler, vergiler ve ticaret anlaşmaları gibi konuların yanı sıra dış ticarette lojistiğin önemini de kapsamaktadır. Devlet destekli ticaret gibi çeşitli uluslararası ticaret türlerinin yanı sıra belgelerin, formların ve elektronik sistemlerin kullanımı hakkında derinlemesine bilgi sağlar. Ayrıca, öğrenciler dış ticaretin işletmeler, çevre ve toplum üzerindeki etkilerini anlayacaklardır. Son olarak, kurs öğrencileri dış ticaret sektöründe başarılı olmak için gereken becerilerle donatmaktadır.
4.7
(82)

Dış Ticaret Eğitimi

11 Konu5 Saat
Bu görüntü, içinde bir insan olan siyah bir daireden oluşuyor. Kişi kollarını iki yana açmış, kameraya dönük bir şekilde durmaktadır. Kişi beyaz bir gömlek ve mavi bir kot pantolon giymektedir. Arka plan gri tonda. Kişinin açık kahverengi gözleri ve kısa siyah saçları var. Daire pürüzsüz, kavisli bir dokuya ve parlak bir yüzeye sahip. Kişi kendinden emin ve güçlü görünüyor. Çemberin ortasında dururken kararlı bir ifadesi var. Resmin atmosferi davetkâr ve sıcak.Ders Eğitmeni
16611661