AnasayfaBlogB2B Pazarlama Nedir?
Satış - Pazarlama

B2B Pazarlama Nedir?

15 Ocak 2019
Yüzü sıcak bir ışıltıyla aydınlanmış bir kadın kameraya gülümsüyor. Bir masada oturmaktadır ve yanındaki gazete yığınının üzerinde siyah beyaz bir logo basılıdır. Sağ elinde bir kalem tutuyor ve solundaki masanın üzerinde duran kağıt yığınına doğru tutuyor. Yüzü yakın plandadır, sırıtışı geniş ve davetkârdır. O anda mutlu ve memnun görünüyor, gözleri sevinçle parıldıyor. Arkasında, bir eli gazete yığınının üzerinde duruyor ve rahat atmosferi daha da belirginleştiriyor. Bu, memnuniyet ve neşe dolu, sıcak ve mutlu bir görüntü.

Pazarlama dediğimiz süreç ikiye ayrılır. Kişilere pazarlama ve şirketlere pazarlama. Şirketlere pazarlama dediğimizde bu B2B yani Business to Business olarak adlandırılır. Bir diğer değişle bir şirketin ürününü ya da hizmetini başka bir şirkete satmasıdır.

Fortune 500 listesindeki bir şirketin 1000'i aşkın çalışanı için nasıl bilgisayar temin ettiğini hiç düşündünüz mü? Asla bir yöneticisini gönderip böyle bir alım yaptırmaz. Alımda izlediği yollar vardır. Bu yollar geniş açıdan baktığınızda şirkete büyük faydalar sağlar.

B2B pazarlamanın ne olduğundan emin değilseniz yalnız değilsiniz. Birçok insan tanım konusunda net değil ve birçok kişi bunun neden bu kadar önemli olduğunu anlıyor. Özetle, B2B pazarlama, reklam ve pazarlama mesajları oluştururken ve iletirken tüketicilerden ziyade işletmeleri hedefler. Bu tür pazarlamanın bu kadar önemli olmasının birçok nedeni vardır, ancak en önemlilerinden üçü daha yüksek yatırım getirisi sağlama, daha nitelikli alıcılara ulaşma ve uzun vadeli ortaklıklar oluşturma amacını taşır. Bu nedenle, işletmenizin kârlılığını artırmanın bir yolunu arıyorsanız, B2B pazarlamayı uygulamalısınız.

B2B pazarlama nedir ve temel bileşenleri nelerdir?

B2B pazarlama, reklam ve pazarlama mesajları oluştururken ve iletirken tüketicilerden ziyade işletmeleri hedefliyor. Başarılı bir B2B pazarlama kampanyasının temel bileşenleri, hedef kitlenizi belirlemek, ilgi çekici mesajlar oluşturmak ve alıcılarınıza ulaşmak için doğru kanalları kullanmaktır. Başarılı olmak için işletmeler öncelikle hedef kitlelerini belirlemeli ve bu hedef kitlenin ilgisini çekebilecek kampanyalar oluşturmalı. Basit görünüyor değil mi?

İkincisi, işletmelerin hedef kitleye en etkili şekilde ulaşmak için kanalları seçmeleri gerekiyor. Fuarlar da buna örnek gösterilebilir.

Son olarak, atılan adımların işe yarayıp yaramadığını ölçmek için analiz etmeleri gerekiyor. Bu basit adımları izleyerek işletmeler, satış hedeflerine ulaşmalarına yardımcı olacak başarılı bir B2B pazarlama kampanyası oluşturabilir.

B2B Pazarlama ve Tüketiciye Pazarlama Arasındaki Farklar Neler?

B2B pazarlaması, tüketiciye pazarlamayla aynı temel prensiplere dayanır ancak daha titizlikle yürütülür. Tüketici davranışları, İşletme yaklaşımlarından çok farklıdır. Tüketiciler fiyat, popülerlik, statü gibi duygusal tetikleyicilerle ürün seçerken B2B pazarlamada önemli olan kar ve fiyattır. Tüketicilerden farklı olarak şirketler alım sürecini ince eleyip sık dokur. Hatta bu süreci yönetmek için ayrıca departmanlar istihdam eder. Bu bölümde çalışanların bütün çabası satın alınan ürünü en düşük maliyet ve en yüksek karla satın almaktır.

Sosyal medya üzerinden gerçekleşen şirket bağlantıları günden güne önem kazanıyor. Chadwick Martin Bailey ve iModerate tarafından düzenlenen bir ankete göre işletmelerin sosyal medya üzerinden takip ettikleri şirketlerden ürün ya da hizmet satın alma oranları daha yüksek.

Ne Tür Müşteriler İçin B2B Daha Uygundur?

B2B pazarlama yapan şirketler genellikle dört büyük kategoriye odaklanır.

  • Çelik, sac gibi materyaller kullanan büyük şirketler

  • Devlet Kurumları

  • Hastane ve okul gibi kurumlar

  • Toptancı ya da broker gibi döngü içerisinde çalışan şirketler

B2B pazarlama, her büyüklükteki ve sektördeki işletmeler için neden önemlidir?

B2B pazarlamanın bu kadar önemli olmasının birçok nedeni vardır. Ancak belki de en önemlisi, diğer pazarlama stratejilerinden daha yüksek yatırım getirisi sağlama yeteneğidir. Bunun nedeni, B2B pazarlamanın bireylerden ziyade diğer işletmelerle ilişkiler kurmaya odaklanmasıdır.

Sonuç olarak, B2B pazarlama ile uğraşan işletmeler, genellikle marka bilinirliliği ve satışın artması amacıyla bunu yapmaktadır. Ayrıca B2B pazarlama daha nitelikli alıcılara ulaşmak için de kullanılabilir. Tanım olarak, B2B pazarlama diğer işletmeleri hedef alır, bu nedenle pazarlama materyallerinizi gören kişilerin sunduğunuz ürünle ilgilenme olasılığının daha yüksek olması gerekir.

Son olarak, B2B pazarlama, iki işletme arasında uzun vadeli ortaklıklar oluşturmaya da yardımcı olabilir. B2B pazarlama, doğru yapıldığında aylar veya günler yerine yıllarca süren daha güçlü ilişkiler kurulmasına yardımcı olabilir. Kısacası, hangi büyüklükte veya sektörde olursanız olun, işletmeniz için B2B pazarlamayı kullanmanız gerekir.

B2B Pazarlama Nasıl Geliştirilir?

B2B pazarlama teslimata odaklanmalıdır. Tüketiciye pazarlamada çok büyük kitlelere reklam verilebilirken B2B pazarlamada bunu yapamazsınız. Bu yüzden B2B pazarlama yapan şirketlerin titizlikle çalışması gerekir. Maling ya da farklı yöntemlerle spesifik bir kitleye ulaşmalıdır.

B2B yapan şirketlerin aşağıdaki maddeleri incelemelerini öneriyoruz.

  • Ürünler ve servis: Tüketicilere pazarlama yaparken duygusal bileşenler söz konusudur. B2B müşterisi ise ürünün ya da hizmetin kalitesini, karını, maliyetini ve getirilerini düşünür. Bu yüzden B2B yapan şirketlerin sadece pazarlamak istedikleri ürünün karlılığı, getiri ve götürüsünü dikkatle analiz etmelidirler.

  • Hedef pazar: Hitap edeceğiniz şirketleri iyi analiz etmelisiniz. Analiz sonucu özenli ve detaylı bir çalışma yürütmelisiniz. Hatta bunun için swot analizi bile yapabilirsiniz.

  • Fiyatlandırma: B2B pazarlamada işletmeler en çok maliyet kısmı ile ilgilenir. Ancak B2B pazarlama yapan şirket, satın alma elemanlarını iyi ikna ederse bu daha fazla para kazanacağı anlamına gelir.

  • Tanıtım: B2B pazarlama yapmak isteyen şirketlerin, tanıtım alanında da profesyonel çalışmalar yürütmesi gerekir. Daha stesifik bir kitleye hitap ettikleri için yaratıcı pazarlama taktikleri geliştirmeleri gerekir.

Hedef kitlenize ulaşmak için etkili bir B2B pazarlama kampanyası nasıl oluşturabilirsiniz?

Başarılı olmak isteyen herhangi bir işletme, kendisini etkin bir şekilde pazarlamalıdır. Ancak etkili bir pazarlama kampanyası oluşturmak için ne gerekir? Eğer B2B pazarlama yapılacaksa, ilk adım hedef kitlenizi belirlemektir. İhtiyaçları ve istekleri nelerdir? Bunu anladıktan sonra, doğrudan onların ihtiyaçlarını karşılayacak kampanyalar oluşturabilirsiniz. Ardından, hedef kitlenize ulaşmak için doğru kanalları kullanmanız gerekir. Fuarlar, online reklamcılık veya posta göndermek gibi araçları kullanabilirsiniz. E-posta değil, direkt posta daha etkili olur.

B2B pazarlama, herhangi bir işletmenin önemli bir parçasıdır. Başarı ve başarısızlık arasındaki fark, hedef kitlenize ulaşmak veya ulaşamamak ile eşdeğerdedir. Başarılı bir B2B pazarlama kampanyasının temel bileşenlerini anlayarak ve sık yapılan hatalardan kaçınarak, hedef pazarınıza ulaşmak ve istediğiniz sonuçları elde etmek için bir strateji oluşturabilirsiniz. Bu konuyla ilgili daha fazla bilgi arıyorsanız veya bu ilkeleri kendi işinize nasıl uygulayacağınızı öğrenmek istiyorsanız, online pazarlama kurslarımızdan birine katılın. Uzman eğitmenlerimiz ve etkileşimli öğrenme platformumuzla B2B pazarlamada başarılı olmak için ihtiyacınız olan her şeye sahip olacaksınız.

b2b pazarlama pazarlama satışsatış pazarlamahedef kitle şirket pazarlama pazar
Parlak kırmızı, uzun kollu bir kazak giyen bir kadın figürünün görüntüsüdür. Kolları iki yanında, beyaz bir duvarın önünde durmaktadır. Omuz hizasındaki kahverengi saçları hafif dalgalı ve yüz hatları belli belirsiz. Gözleri kapalı ve dolgun dudakları huzurlu bir ifadeyle hafifçe açık. Beyaz kemerli açık mavi bir kot pantolon ve siyah ayakkabılar giyiyor. Rahat ve mutlu görünüyor. Kıyafetlerinin sıcak renkleri, huzurlu yüz ifadesiyle birleşince çok sakinleştirici ve davetkar görünüyor.
Kübra Uslu
İçerik Editörü

İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi mezunudur. İstanbul İşletme Enstitüsü'nde Kariyer, iletişim konularında yazılar yazmaktadır.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Yüzü sıcak bir ışıltıyla aydınlanmış bir kadın kameraya gülümsüyor. Bir masada oturmaktadır ve yanındaki gazete yığınının üzerinde siyah beyaz bir logo basılıdır. Sağ elinde bir kalem tutuyor ve solundaki masanın üzerinde duran kağıt yığınına doğru tutuyor. Yüzü yakın plandadır, sırıtışı geniş ve davetkârdır. O anda mutlu ve memnun görünüyor, gözleri sevinçle parıldıyor. Arkasında, bir eli gazete yığınının üzerinde duruyor ve rahat atmosferi daha da belirginleştiriyor. Bu, memnuniyet ve neşe dolu, sıcak ve mutlu bir görüntü.
Satış - Pazarlama

B2B Pazarlama Nedir?

15 Ocak 2019
Bir kadın modern bir ofiste masasında oturuyor. Kollarını kavuşturmuş ve dümdüz ileriye bakıyor. Uzun, koyu renk saçları var ve siyah-mor bir gömlek giyiyor. Masanın üzerinde bir bilgisayar ve arka planda bir cep telefonunun ekran görüntüsü var. Sağında, her ikisi de hafifçe odak dışında kalan bir sebze ve bir bitki var. Solunda, üzerinde siyah ve kırmızı çizgiler olan beyaz bir kare ve bir bitkinin bulanık bir görüntüsü var.
Satış - Pazarlama

Satış Döngüsü Nedir? Nasıl Yönetilir?

20 Eylül 2021