AnasayfaBlogAğız ve Diş Sağlığı Bölümü (MYO)
Meslekler

Ağız ve Diş Sağlığı Bölümü (MYO)

02 Kasım 2020
Bu görüntü dişçi koltuğunda kameraya gülümseyen bir kadını tasvir ediyor. Beyaz bir gömlek ve siyah bir pantolon giymiş olan kadının kahverengi saçları arkadan bağlanmış. Elleri kucağında ve sağ elinde bir kalem ve defter var. Arkasında bir kitap yığınını tutan birinin elinin bulanık bir görüntüsü var. Görüntünün sol tarafında beyaz kenarlı siyah bir nesne var. Dişçi koltuğu gridir ve odanın etrafında çeşitli aletler vardır. Duvarlar beyaz ve zemin fayans kaplı. Kadın aydınlık ve davetkâr bir ortamda, memnun ve rahat görünüyor.
Bölüm AdıBölüm BilgisiKariyer Olanakları
Ağız ve Diş Sağlığı Bölümü (MYO)Ön lisans bir bölüm olan ağız ve diş sağlığı, diş hekimine yardımcı olacak teknikerleri yetiştirir. TYT 150 baraj puanını edinen öğrenciler tercih edebilirler.Kamu ve özel sektörde çalışma imkanı vardır.
Ağız ve Diş Sağlığı Bölümü (MYO)2 yıllık bir eğitim vermektedir. Eğitimde dental anatomi, muayene yöntemleri ve sterilizasyon gibi konular üzerinde durulur.Kamu ve özel sektördeki diş kliniklerinde istihdam edilebilirler.
Ağız ve Diş Sağlığı Bölümü (MYO)Bölümün dersleri uygulama esaslıdır. Hem teorik hem de pratik eğitim vardır.Özel muayenelerde, özel klinik ve Diş Hastanelerinde çalışabilecekler.
Ağız ve Diş Sağlığı Bölümü (MYO)Hemşirelik, sağlık yönetimi ve sosyal hizmet bölümlerine geçiş hakkı sunmaktadır.KPSS ile kamu sektöründe göreve başlanabilir.
Ağız ve Diş Sağlığı Bölümü (MYO)Bilenin teknolojilerini kullanabilme ve iletişim becerilerine sahip olunması gereklidir.2020 yılındaki atama sonuçlarına göre kamuda çalışmak için en az 83 taban puanını elde etmek gereklidir.
Ağız ve Diş Sağlığı Bölümü (MYO)Diş Hekimine gerekli yardımları yapan teknikerler, bir diş hekiminin sahip olduğu görev ve sorumluluklara sahip değildir.Diş Hekimliği ile Ağız ve Diş Sağlığı teknikerinin görevleri aynı değildir.
Ağız ve Diş Sağlığı Bölümü (MYO)Hasta kabul ve kayıt işlemleri ile uğraşırlar, gerekli tıbbi ve dental ürün ile aletleri hazırlayarak hekimin tedavi sürecine yardımcı olurlar.Sağlık personeli olarak çalışabilirler.
Ağız ve Diş Sağlığı Bölümü (MYO)Ağız ve diş sağlığı dersleri, tıbbi terminoloji klinik yardımcılık esaslarına uygun düzenlenmiştir.Diş Hekimliği Fakültelerinde, özel muayenelerde, özel klinik ve Diş Hastanelerinde çalışabilmektedirler.
Ağız ve Diş Sağlığı Bölümü (MYO)Bölümde seçmeli ders kategorisinde; halkla ilişkiler, İngilizce, bilgisayar konuları da anlatılır.İletişim becerilerine ve randevu oluşturma becerilerine sahip olmaları gerekmektedir.
Ağız ve Diş Sağlığı Bölümü (MYO)Psikolojik ya da fiziksel bir yükünüzün olmaması gerekir.Randevu oluşturma ve kayıt işlemlerinde yetkinliğe ihtiyaç duyulmaktadır.

Ön lisans bir bölüm olan ağız ve diş sağlığı, diş hekimine yardımcı olan personeller yetiştirme amacını taşır. 2 yıllık eğitimde de buna yönelik dersler ve eğitim programı yer alır. Bölüm, yalnızca TYT'den istenilen puan ve sıralamayla öğrenci almaktadır. Bölüme giriş için bir ön koşul bulunmasa da bu alanda eğitim görmeden önce bazı ön bilgileri edinerek tercih yapmanız daha doğru olacaktır.

Ağız ve diş sağlığı bölümü, üniversitelerin Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokullarında bulunmaktadır. Bölüm, hem devlet hem de özel üniversitelerde yer almaktadır. Mezunlarını, diş kliniklerinde istihdam eden ağız ve diş sağlığı bölümünü, TYT 150 baraj puanını edinmeniz durumunda tercih edebiliyorsunuz. Yalnız, bölüm bazı üniversitelerde düşük sıralama ile öğrenci alırken bazı üniversitelerin puan ve sıralamaları sizin ciddi çalışmanıza bağlı alım yapmaktadır.

Ağız ve diş sağlığı bölümünü yalnızca puan ve sıralamanız yetmesi neticesinde tercih etmemelisiniz, bölümü her yönüyle inceleyerek karar vermeniz doğru kariyer seçimi için gereklidir. Karar verme aşamasında da, sizler için hazırladığımız bölüm tanıtım yazımızı okuyarak bölüm hakkında bilgiler edinebilirsiniz. 

Ağız ve Diş Sağlığı Bölümü (MYO) Nedir?

Ağız ve diş sağlığı bölümü, uygulama esaslı sağlık alanlarından biridir. Diş kliniklerinde diş hekimine yardımcı olacak tekniker yetiştiren bölüm, kamu ve özel sektörde çalışabilecek kişileri sektöre kazandırmaktadır. 2 yıllık bir eğitimden geçen mezunlar; dental anatomi, muayene yöntemleri, sterilizasyon ve hasta kabul-kayıt gibi konularda yetkinlik kazanırlar. Şunu belirtmekte fayda var; ağız ve diş sağlığı mezunları "ağız ve diş sağlığı teknikeri" olarak görev yaparlar. Diş hekimine gerekli yardımları yapan teknikerler, bir diş hekiminin sahip olduğu görev ve sorumluluklara sahip değildir. 

İlgili eğitim: Tıbbi Sekreterlik Belgesi

Ağız ve diş sağlığı bölümünde; hem teorik hem de uygulamalı eğitim vardır. Öğrencilerin 2 yıllık süreçte, bir klinikte nasıl görev alacaklara yönelik beceriler ve yetkinlikler bölümde yer almaktadır. Bölüm öğrencileri, laboratuvar ve klinik ortamda; tıbbi ürünleri hazırlama, hekimin randevularını düzenleme, gerekli müdahale için hekime yardımcı gibi görevleri ,bölümde öğrenirler. Yasal olarak diş hekimlerinin bulunduğu her klinikte, bir yardımcı ağız ve diş sağlığı teknikeri bulundurma şartı geçerlidir. Şu anda kamu sektöründe bu ihtiyaç nispeten karşılansa da özel sektör dahilinde ağız ve diş sağlığı mezunlarına ihtiyaç sürmektedir. 

Ağız ve diş sağlığı bölümü, ilgili lisans bölümlerine de geçiş hakkı sunmaktadır. DGS'den başarılı olmanız durumunda; acil durum ve afet yönetimi, hemşirelik, sağlık yönetimi ve sosyal hizmet bölümlerine geçebilirsiniz. 

Ağız ve Diş Sağlığı Bölümü İş İmkânları Nelerdir?

Ağız ve diş sağlığı bölüm öğrencileri, 2 yıllık eğitim süresince ilgili alanlarda çalışabilecek şekilde sektöre hazırlanırlar. Bölüm mezunları, kamu ve özel sektöre ait hastane ve kliniklerde görev alırlar. Kamu sektöründe çalışmak için KPSS'ye girmek zorunludur. 2020 yılındaki atama sonuçlarına göre kamuda çalışmak için en az 83 taban puanını elde etmek gereklidir. Özel sektör dahilinde ise diş hekimlerine ait özel kliniklerde iş bulunmaktadır. Mezunlar, ilgili sektörlerin Diş Hekimliği Fakültelerinde, özel muayenelerde, özel klinik ve Diş Hastanelerinde çalışabilmektedirler. 

Ağız ve Diş Sağlığı Bölümünü Kimler Tercih Etmeli?

Bölüm her ne kadar önemli bir sağlık hizmeti olsa da herkesin tercih etmesi gereken bir alan değildir. Özellikle Diş Hekimliği hedefine erişemeyip bölümü tercih etmek doğru bir tercih olmayacaktır. Çünkü, Diş Hekimliği ile Ağız ve Diş Sağlığı teknikerinin görevleri birbirine eş değildir. Yardımcı tekniker olan ağız ve diş sağlığı mezunu, hasta kabul ve kayıt işlemleri ile uğraşır, gerekli tıbbi ve dental ürün ile aletleri hazırlayarak hekimin tedavi sürecine yardımcı olur. Kısacası Diş hekimliğine giden yolun bir kısa yolu ve 2 yıllık bir karşılığı yoktur. 

Bu durumun farkında olduktan sonra ise sağlık personeli olarak çalışmak isteyip istemediğinizi değerlendirmelisiniz. Mesleğiniz gereği hastane ya da kliniklerde çalışacağınız için işe engel olacak psikolojik ya da fiziksel bir yükünüzün olmaması gerekir. Yine hasta kabul ve kayıt işlemlerinde de yer alacağınız için iletişim becerileri ve randevu oluşturma konularında bilgi ve yetkinliğe ihtiyacınız vardır. Ayrıca bilgi teknolojilerini kullanabilme becerisi de işiniz için oldukça gereklidir. 

Ağız ve Diş Sağlığı Bölümü Dersleri Nelerdir?

Ağız ve diş sağlığı bölüm derslerinin çoğu pratik eğitime dayalıdır. Teorik ders anlatımının da bulunduğu bölümde, klinik meslek uygulaması yer almaktadır. Ayrıca pek çok üniversite, öğrencilerin mesleğe hazırlanması için staj uygulamasını da müfredatta bulundurmaktadır. Ağız ve diş sağlığı dersleri, tıbbı terminoloji klinik yardımcılık esaslarına uygun düzenlenmiştir. Ayrıca bölümde seçmeli ders kategorisinde; halkla ilişkiler, İngilizce, bilgisayar kullanımı ve iletişim becerilerini kapsayan dersler de vardır. Bir ön lisans bölümü olarak ağız ve diş sağlığından mezun olabilmek için 120 AKTS değerini elde etmek zorunludur. Ağız ve diş sağlığı dersleri genel olarak aşağıdaki gibidir; bölümü okumaya karar verdikten sonra mutlaka üniversitenin bölüm derslerine göz atmanız gerekir. Özellikle staj ve mesleki uygulama öncelikli üniversiteleri tercih etmelisiniz. 

  • Dental Anatomi ve Morfoloji

  • Ortodontide Klinik Yardımcılığı

  • Farmakoloji

  • Mesleki Terminoloji

  • Hastalıklar Bilgisi

  • Sterilizasyon ve Dezenfeksiyon 

  • Alet ve Cihaz Bilgisi

  • Mesleki Klinik Uygulama

  • Mikrobiyoloji

  • Ağız, Diş ve Çene Radyolojisi

  • Genel İngilizce

  • Meslek Etiği

  • Bilgisayar

  • Muayene Yönetimi ve Hasta Kayıt

  • Koruyucu Diş Hekimliği

  • Pedodontide Kinik Yardımcılığı

Ağız ve Diş Sağlığı Bölümü Taban Puanları ve Sıralama

Ağız ve diş bölümünü tercih edebilmek için TYT baraj puanı olan, 150 puanını geçmek gereklidir. 2020 yılına ait veriler henüz paylaşılmadığından, 2019 yılındaki verileri sizlerle paylaşacağız. 

2019 yılında, en yüksek puan ve sıralamaya sahip ilk 5 üniversite içindeki en düşük sıralama, 320.227'dir. En yüksek puana ve sıralamaya sahip üniversite ise, Hacettepe Üniversitesidir. Sizler için hazırladığımız ağız ve diş sağlığı taban puanları ve sıralaması en yüksek ilk 5 üniversite listesini aşağıda bulabilirsiniz. Bölümü barındıran tüm üniversitelerin net ortalaması da Yök Atlas uygulamasında bulabilirsiniz. 

ÜniversiteBölümTaban PuanSıralama
Hacettepe ÜniversitesiAğız ve Diş Sağlığı326,72109270.939
Acıbadem Mehmet Ali Aydınlar Üni.Ağız ve Diş Sağlığı (Burslu)322.88321287.239
Bahçeşehir ÜniversitesiAğız ve Diş Sağlığı (Burslu)320,70760297.030
Dicle ÜniversitesiAğız ve Diş Sağlığı315,91213319.692
Dokuz Eylül ÜniversitesiAğız ve Diş Sağlığı315,80508320.227
Ağız ve Diş Sağlığı Bölümü (MYO), Ön lisans bir bölüm olan ağız ve diş sağlığı, diş hekimine yardımcı olacak teknikerleri yetiştirir TYT 150 baraj puanını edinen öğrenciler tercih edebilirler, Kamu ve özel sektörde çalışma imkanı vardır, Ağız ve Diş Sağlığı Bölümü (MYO), 2 yıllık bir eğitim vermektedir Eğitimde dental anatomi, muayene yöntemleri ve sterilizasyon gibi konular üzerinde durulur, Kamu ve özel sektördeki diş kliniklerinde istihdam edilebilirler, Ağız ve Diş Sağlığı Bölümü (MYO), Bölümün dersleri uygulama esaslıdır Hem teorik hem de pratik eğitim vardır, Özel muayenelerde, özel klinik ve Diş Hastanelerinde çalışabilecekler, Ağız ve Diş Sağlığı Bölümü (MYO), Hemşirelik, sağlık yönetimi ve sosyal hizmet bölümlerine geçiş hakkı sunmaktadır, KPSS ile kamu sektöründe göreve başlanabilir, Ağız ve Diş Sağlığı Bölümü (MYO), Bilenin teknolojilerini kullanabilme ve iletişim becerilerine sahip olunması gereklidir, 2020 yılındaki atama sonuçlarına göre kamuda çalışmak için en az 83 taban puanını elde etmek gereklidir, Ağız ve Diş Sağlığı Bölümü (MYO), Diş Hekimine gerekli yardımları yapan teknikerler, bir diş hekiminin sahip olduğu görev ve sorumluluklara sahip değildir, Diş Hekimliği ile Ağız ve Diş Sağlığı teknikerinin görevleri aynı değildir, Ağız ve Diş Sağlığı Bölümü (MYO), Hasta kabul ve kayıt işlemleri ile uğraşırlar, gerekli tıbbi ve dental ürün ile aletleri hazırlayarak hekimin tedavi sürecine yardımcı olurlar, Sağlık personeli olarak çalışabilirler, Ağız ve Diş Sağlığı Bölümü (MYO), Ağız ve diş sağlığı dersleri, tıbbi terminoloji klinik yardımcılık esaslarına uygun düzenlenmiştir, Diş Hekimliği Fakültelerinde, özel muayenelerde, özel klinik ve Diş Hastanelerinde çalışabilmektedirler, Ağız ve Diş Sağlığı Bölümü (MYO), Bölümde seçmeli ders kategorisinde; halkla ilişkiler, İngilizce, bilgisayar konuları da anlatılır, İletişim becerilerine ve randevu oluşturma becerilerine sahip olmaları gerekmektedir, Ağız ve Diş Sağlığı Bölümü (MYO), Psikolojik ya da fiziksel bir yükünüzün olmaması gerekir, Randevu oluşturma ve kayıt işlemlerinde yetkinliğe ihtiyaç duyulmaktadır
ağız ve diş sağlığı bölümü ağız ve diş sağlığı mezunları ağız ve diş sağlığı taban puanları ağız ve diş sağlığı dersleri ağız ve diş sağlığı teknikeri 
Resimde uzun, siyah saçlı, gözleri kapalı ve yüzünde geniş, içten bir gülümseme olan bir kadın görülüyor. Sırtını dik tutmuş, kolları iki yanında, saçları omuzlarından ve sırtından aşağı dökülüyor. Yirmili yaşlarında görünüyor ve ten rengini tamamlayan beyaz bir bluz giyiyor. Memnun ve neşeli görünüyor, bir güven ve duruş havası yayıyor. İfadesi ve duruşu huzur ve dinginlik hissi veriyor. Uzun saçları güzelliğine ve kadınsılığına katkıda bulunarak mutlu ve kaygısız bir kadın resmini tamamlıyor.
Emine Büşra Kanat
Blog Yazarı

Ankara Üniversitesi Halkla ilişkiler ve tanıtım bölümünden mezun oldu. Lisans öğreniminde sosyal farkındalık kampanyalarında görev aldı. İstanbul İşletme Enstitüsü’nde fotoğrafçılık, iletişim, kişisel gelişim ve diğer farklı konularında yazmaya başladı.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.