AnasayfaBlog21. Yüzyıl Yetkinlikleri
Kişisel Gelişim

21. Yüzyıl Yetkinlikleri

18 Ocak 2021
Bu görüntü, üzerinde rakam bulunan bir tabelanın yakın çekimidir. Arka plan sarı ve beyazdır ve sayı tabelanın ortasında ortalanmıştır. Rakam bir soru işareti, bir gitar, bir piyano ve bir devre kartı ile çevrelenmiştir. Görüntü hafif bulanık, arka planda sarı bir çizgi ve sarı beyaz bir nesne görülüyor. Tabela metalden yapılmış gibi görünüyor ve sayı koyu renkte ve okunması kolay.
21. Yüzyıl YetkinlikleriTanımıNeden Önemli?
YaratıcılıkYeni bir fikir ya da düşünce üretme ve ortaya koyma yeteneğiGelişen dünya düzeninde fark yaratabilmek ve yenilikler yapabilmek için yaratıcılık gerekmektedir
İnovasyonBir düşüncenin gerçek hale getirilme süreciGelişen teknoloji ve dünya düzeni hizmetler ve ürünler yaratmayı gerektirdiğinden inovasyon önemlidir
Eleştirel DüşünmeBir problem belirleme, veri toplama, analiz ve sentez yapma yeteneğiProblemlerle karşılaştığımızda doğru kararları verebilmek ve efektif çözümler üretebilmek için eleştirel düşünme gerekir
Problem ÇözmeKarşılaşılan problemlerde uygun çözümler üretebilme yeteneğiKarşılaşılan problemlerde hızlı ve etkili çözümler bulabilmek için problem çözme yetkinliği gerekir
Takım ÇalışmasıOrtak hedef doğrultusunda uyumlu bir şekilde işbirliği yapabilme yeteneğiGünümüz iş dünyası sağlıklı işbirliği ve takım çalışmasını gerektirerek projelerin hızlı ve verimli bir şekilde tamamlanmasını sağlar
İletişim BecerileriSözlü ve yazılı olarak duygu ve düşünceleri etkili bir şekilde aktarabilme yeteneğiBaşkalarıyla sağlıklı bir ilişki kurma, kendimizi doğru ve etkili bir şekilde ifade edebilme ve alınan bilgileri doğru bir şekilde aktarma yeteneği önemlidir

Dünyamız hızla değişiyor, gelişiyor. Teknolojik gelişmelere her gün bir yenisi ekleniyor. Peki ya biz? Aynı yetkinliklerle mi kalacağız? Yoksa bu gelişime ayak mı uyduracağız? Geliştirebileceğimiz yetkinliklerimiz var mı?

Gelişen, değişen ve hızlanan bu dünyada hepimiz belli beceri ve yetkinliğe sahibiz. Fakat bu gelişim karşısında sahip olduğumuz yetkinliklerimiz ve becerilerimiz yetersiz kalıyor. Hızla gelişen dünya düzenine hazır olmak istiyorsak bizim de kendimizde yenilikler yapmamız gerekiyor. 21. yüzyıl yetkinlikleri ise gelişen ve değişen bu dünya düzenine hazırlanmamıza yardımcı olur.

Yetkinlik Nedir?

Yetkinlik kelimesini "bir konuda yetkin olma durumu yani ileri ve donanımlı olma hali" ifadeleriyle tanımlayabiliriz. Bu kavram sahip olduğumuz bilgiler ve becerilerle de ilişkilidir. Yetkinlik, özellikle iş hayatında sıkça karşılaşılan bir kelimedir. Ancak sadece işle sınırlı değil. Yetkinlikler diğer bir ifadeyle beceriler hem kariyer hayatımızda hem de normal yaşantımızda yardımcılarımızdır.

Sahip Olmanız Gereken 21. Yüzyıl Yetkinlikleri 

Hayatımızın her alanında yardımcımız olacak 21. yüzyıl yetkinliklerini yakından tanımaya geldi sıra. Yaratıcılıkla başlayıp, adım adım ilerleyelim. 

Yaratıcılık 

Yaratıcılık yeni bir fikir ya da düşünce üretmek; ortaya koymaktır. Tabi ki bunun için önce sorgulamak gerekir. Sorguladıkça ortaya çıkanlar ile bağlantı kurabilmeniz de önemlidir. Bu bağlantılarınızı ise farklı alanlardaki konularla birleştirebilmeniz gerekiyor. Böylece farklı alanlarınız arasında ağlar kurmuş oluyorsunuz. Tüm bunları yapabilmek için yaratıcılığımızın yüksek olması gerekiyor.

Her şey aslında bir konu hakkında "Peki böyle olursa nasıl olur?" sorusu ile başlıyor. Yani sorgulamakla başlıyor. Ancak yaratıcılık oranları çok az. Amerika’da yapılan araştırmalarda yaratıcılık oranı en düşük yetişkinlerden biridir. Yaratıcılık oranının en yüksek olduğu yaş düzeyi ise anaokulu dönemi. Bu sebeple de okumaktan, uygulamaktan, problemleri çözmekten ve hayal kurmaktan asla kaçınmamalısınız, kaçınmamalıyız. 



İnovasyon

İnovasyon kelimesini yenilikçilik ile uyumlandırabiliriz. İnovasyon bir düşüncenin gerçek hale getirilmesidir. Yani teorinin artık uygulanabilir hale geldiği durum da diyebiliriz. Amaç en baştaki fikri bir ürün ya da hizmet haline dönüştürmektir. Örnek olarak kullandığımız alışveriş sitelerini verebiliriz. Bu siteler bir düşünce sonucu ortaya çıkıyor. Ardından algoritma ve diğer süreçleri ile de hizmet edebilecek duruma kadar gelebiliyor.

Yaratıcılık ve inovasyon iç içedir. Çünkü yaratıcılığın içinde sorgulama ve merak; inovasyonun içinde de süreç ve hizmet var. Bu yüzden her ikisi de birbiriyle örtüşen yetkinlikler. İkisi de birbirine ihtiyaç duyuyor. Bu iki yetkinlik de çok önemli. Zira; hem şirketlerin hem de insanların gelişen dünyaya ayak uydurması bu yetkinliklere bağlı. Gelişimi kaçırmamak için mutlaka bu iki yetkinliğinizi de güçlendirmelisiniz. 

Eleştirel Düşünme 

Eleştirel düşünme bir problem belirlemeyle başlıyor. Sonra da bu konu ile ilgili veriler topluyorsunuz. Topladığınız verileri eleştirel bakış açısı ile değerlendiriyorsunuz. Ardından analiz ve sentez yapıyorsunuz. En son aşamada ise ortaya bir sonuç çıkartıyorsunuz. Bu sonuç ile de harekete geçiyorsunuz. Eleştirel düşüncenizin gelişebilmesi için karşılaştığınız durumlarda sürekli sorgulamalısınız ve merak etmelisiniz.

Problem Çözme 

Günlük hayatta pek çok problemle karşılaşırız. Örneğin ürünün fiyatı yüksektir ve satılmaz. Fiyatı azaltabilmenin yolunu bulmaya çalışacaksınız. Ama ilk önce problemin ne olduğunu tanımlamanız gerekiyor. Problemin ait olduğu koşulları ve çevresini de bu durumda araştırmalısınız. Ve probleme uygun çözümler oluşturmalısınız. Süreç sonunda çözümlerden birini seçmelisiniz. Bütün süreç için ise analiz, iletişim, sentez ve araştırma becerilerinizin yüksek olması gerekiyor. Karşılaşacağınız birçok problem için problem çözme yetkinliğinizin muhakkak gelişmesi gerekiyor. 

Takım Çalışması 

Aslında bu yetkinlik eski dönemlerden beri vardı ve önemliydi. Günümüzdeki koşullar takım çalışmasını daha da önemli hale getirdi. Yukarıda bahsettiğim gibi karşılaşacağınız birçok problem olacak. Sorunları çözerken takım çalışmasına ihtiyaç duyacaksınız. Bu yetkinliğin en iyi olduğu dönem yaratıcılık da olduğu gibi anaokulu dönemi. Çünkü ilerleyen yaşlarda kişiler arasında yarış hali artıyor. Herkes bir şekilde bireysel hale dönmeye başlıyor. Karşılaştığınız problemleri daha kolay ve kısa sürede çözmek istiyorsanız takım halinde çalışmayı öğrenmeniz gerekiyor. 

İletişim Becerileri

İletişim becerileri en çok aranan yetkinliklerden biridir. Hem sözlü hem yazılı iletişim becerileriniz fazlasıyla önemli. Okuduğunuzu anlamanız, dinlemeniz ve bunu karşı tarafa anlatabilmeniz gerekiyor. Basit gibi görülse de pek çok kişi uygulama kısmında zorlanıyor. Her şeyi karşı tarafa doğru, etkili ve hızlı bir şekilde aktarabilmek istiyorsanız bu becerinizin de iyi olması gerekiyor.

Bilgi Okuryazarlığı 

Bilgi her zaman önemlidir. Kitaplardan, gazetelerden veya veri tabanlarından ulaşılabilir. Bilgi okuryazarlığı öncelikli olarak hangi bilgiye ihtiyacınız olduğunu tespit etmenizi sağlatıyor. Sonrasında ise onu geliştirip kullanabilmenizi öğretiyor. Kendi kendine öğrenemeyenler ve unuttuklarını hatırlatamayanların geleceğin bilgisizleri arasında yer alması kaçınılmaz olacaktır.

Medya Okuryazarlığı

Medya okuryazarlığı her dönem önemliydi. Fakat sosyal medya ile önemi kat kat artmaya başladı. Günümüzde bir şekilde herkes içerik üretebiliyor. Bu yüzden de pek çok bilgiyi farklı yerlerden bakıp karşılaştırmanız gerekiyor. Böylece doğru bilgiyi bulmaya çalışıyorsunuz. İlk olarak o bilginin ana kaynağını bulmanız gerekiyor. Ardından da o bilgiyi doğru bir şekilde zihninize aktarabilmeniz gerekiyor. 

Bilişim ve İletişim Teknolojileri Okuryazarlığı 

Bilişim ve iletişim teknolojileri de her dönem konuşuluyor. Sürekli olarak değişiyor ve gelişiyor. Bu sebeple de her çağda mutlaka bilişim ve iletişim teknolojilerini aktif olarak kullanabilmeliyiz. Teknoloji geliştikçe siz de kendinizi onları kullanabilecek şekilde geliştirmelisiniz. Bu sosyal medyayı etkili ve aktif kullanabilmek değildir. Bunun yanında Google, Gmail ve Linkedln gibi yerleri de etkili olarak kullanabilmelisiniz. İletişim teknolojileri için ayrıca kodlama da öğrenmeniz gelişiminizi arttıracaktır. 

Evrilebilme, Esneklik, Uyum Sağlayabilme 

Evirilebilmeyi esneklik ve uyum sağlayabilme ile de örtüştürebiliriz. Çok önemli yetkinlikler arasındadır. Sürekli gelişen ve değişen dünyada yeniliklere açık olmanız gerekiyor. Bunun yanı sıra kısa süre içinde de uyum sağlayabilmeniz gerekiyor. Bu yetkinliğinizin gelişebilmesi için ise konfor alanınızın dışına çıkmanız gerekiyor. 

İnsiyatif Alma ve Öz Yönlendirme 

Geçmiş yıllarda sadece çalışandınız, size söylenenleri yapmanız yeterliydi. Yani işvereniniz çalışma alanınızı tek başına yönetebilecek güçteydi. Günümüzde işverenler de bunun yeterli olmadığını fark etti ve çalışanların da inisiyatif alması bekler oldu. Çünkü farklı ürünler oluşturmak ve geliştirmek için farklı düşüncelere ihtiyaçları var.

Öz yönlendirme de ise sürekli öğrenme içinde olmanız ve bilgilerinizi de aktif bir şekilde uygulamanız gerekiyor. Bunun için de kendi kendinizi yönetebilmelisiniz. Sadece öğretilen bilgi ile artık gelişebilmeniz çok zor. O yüzden bu iki yetkinlik de fark yaratmanıza yardımcı olacaktır. 

Sosyal ve Kültürlerarası Etkileşim 

Takım çalışması ve disiplinlerarası çalışma için bu yetkinliğe sahip olmanız gerekiyor. Geliştirebilmek için ise farklı gruplar arasında olabilme fırsatları yaratmalısınız. Böylece gruplarla çalışarak bu yetkinliğinizi geliştirebilirsiniz. Başardıkça da yetkinliğinizin ne kadar geliştiğini fark edeceksiniz.

Üretkenlik ve Hesap Verilebilirlik

Üretkenlik girdilerin azaltılması ve çıktıların arttırılmasıdır. Örneğin bir iş yerinin daha karlı olabilmesi için bu faktörü geliştirmesi önemlidir. Katkı sağladığınız işte bunu nasıl yapacağınızı öğrenmeniz ve öğrendiklerinizi aktarabilmeniz gerekiyor. Bu yetkinlik kariyerinizde ve yaşamınızda başarılı olabilmek için önemli.

Liderlik 

İlgili eğitim: Liderlik Kursu

İyi liderin dürüst, ileri görüşlü ve ilham veren olması beklenir. Ayrıca iyi bir lider takımı ile araştırmalar yapıp sonuçları ortaya koyabilmelidir. Liderlik çok konuşmak yerine iyi bir dinleyici olmaktır. Önden gitmek yerine takımının yanında yer almalıdır. İyi bir lider hem iyi yönetici hem de takım oyuncusu olabilmeli.

Sonuç olarak; sıraladığım yetkinlikleri yaşantınıza ve kariyerinize uyarlamalısınız. Bu yetkinlikler kariyerinizde ve yaşantınızda anahtarlarınız olmalıdır. Eğer 21. yüzyıl yetkinliklerinizin gelişmesini istiyorsanız takım çalışmalarına, öğrenci kulüplerine veya stajlara mutlaka katılmalısınız. Ayrıca karşılaştığınız birçok durumda araştırmayı, sorgulamayı analiz ve sentez yapmayı da ihmal etmemelisiniz.

 YAZAR: BÜŞRA KUŞKU

Yaratıcılık, Yeni bir fikir ya da düşünce üretme ve ortaya koyma yeteneği, Gelişen dünya düzeninde fark yaratabilmek ve yenilikler yapabilmek için yaratıcılık gerekmektedir, İnovasyon, Bir düşüncenin gerçek hale getirilme süreci, Gelişen teknoloji ve dünya düzeni hizmetler ve ürünler yaratmayı gerektirdiğinden inovasyon önemlidir, Eleştirel Düşünme, Bir problem belirleme, veri toplama, analiz ve sentez yapma yeteneği, Problemlerle karşılaştığımızda doğru kararları verebilmek ve efektif çözümler üretebilmek için eleştirel düşünme gerekir, Problem Çözme, Karşılaşılan problemlerde uygun çözümler üretebilme yeteneği, Karşılaşılan problemlerde hızlı ve etkili çözümler bulabilmek için problem çözme yetkinliği gerekir, Takım Çalışması, Ortak hedef doğrultusunda uyumlu bir şekilde işbirliği yapabilme yeteneği, Günümüz iş dünyası sağlıklı işbirliği ve takım çalışmasını gerektirerek projelerin hızlı ve verimli bir şekilde tamamlanmasını sağlar, İletişim Becerileri, Sözlü ve yazılı olarak duygu ve düşünceleri etkili bir şekilde aktarabilme yeteneği, Başkalarıyla sağlıklı bir ilişki kurma, kendimizi doğru ve etkili bir şekilde ifade edebilme ve alınan bilgileri doğru bir şekilde aktarma yeteneği önemlidir
21. yüzyıl yetkinlikleri 21. yy yetkinlikleri geleceğin yetkinlikleri yetkinlik nedir
Bu resimde ikisi de gözlük takan bir erkek ve kadın görülüyor. Adam mavi bir gömlek ve siyah bir pantolon giyerken, kadın beyaz bir gömlek ve mavi bir kot pantolon giymektedir. Her ikisinin de gözlükleri takılı ve dümdüz ileriye bakıyorlar. Adamın kolu kadının beline dolanmış ve yüzleri birbirine yakın göründüğü için birlikte bir anı paylaşıyor gibi görünüyorlar. Arka plan yumuşak, kirli beyaz bir renktedir. Işık hafif loş, görüntüye yumuşak ve sıcak bir his veriyor. Gözlüklerine rağmen, gözleri hala bir duygu belirtisi gösteriyor. Birbirlerinin varlığından memnun ve mutlu görünüyorlar.
Konuk Yazar
Blog Yazarı

İstanbul İşletme Enstitüsünde yazılarının yayınlanmasını isteyen konuk yazarlarımız için oluşturulan bilgi kartıdır. Birçok alanda ve disiplindeki yazıları bu hesap üzerinde bulabilirsiniz.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Bir kadın kollarını kavuşturmuş ayakta durmakta ve arkasında bir grup insan onu alkışlamaktadır. Üzerinde uzun kollu ve yüksek yakalı siyah bir elbise var ve saçları yana doğru ayrılmış. Yüzü gülümsüyor ve açık renk bir teni var. Arkasındaki insan grubu çeşitli kıyafetler giyiyor ve her birinin kendine özgü bir ifadesi var. Bir kişi kollarını kavuşturmuş ayakta dururken, diğeri kutlama yapmak için ellerini havaya kaldırıyor. Arka plan sessiz bir sarı renkte ve her tarafa dağılmış çizgiler ve şekiller var. Resim, bir neşe ve kutlama anını benzersiz ve büyüleyici bir şekilde yakalıyor.
5
(10)

Koçvari Liderlik Eğitimi

28 Konu12 Saat
Bu, çevrimiçi bir Scratch kursunun görüntüsüdür. Bir dizüstü bilgisayarın önünde duran, neşeli bir ifadeye sahip takım elbiseli bir adam görülüyor. Kurs, kullanıcıların Scratch ile kod ve bilgisayar programlamanın temellerini öğrenmelerine yardımcı olmak için tasarlanmıştır. Kodlama ve programlamanın temellerini öğrenmek için kolay ve sezgisel bir yol sağlar. Kurs sayesinde kullanıcılar kodlamanın arkasındaki kavramları daha iyi anlayabilir ve kendi interaktif hikayelerini, oyunlarını ve animasyonlarını oluşturabilirler. Bu kurs, kodlama ve programlamaya başlamak ya da becerilerini geliştirmek isteyenler için idealdir. Hem eğlenirken hem de kodlama ve bilgisayar programlamayı daha iyi anlamanın harika bir yoludur.
5
(3)

Scratch Eğitimi

28 Konu5 Saat
Yüzünde geniş bir gülümseme olan genç bir adam kameranın önünde duruyor. Kısa, siyah saçları ve parlak, mavi gözleri var. Beyaz bir tişört ve kahverengi kemerli siyah bir kot pantolon giyiyor. Kolları iki yanında ve başı hafifçe sola doğru eğik. Rahat bir duruşu var ve anın tadını çıkarıyor gibi görünüyor. Gülümsemesi sıcak ve davetkâr, gözleri ise neşe dolu. Dünyayı ele geçirmeye hazır görünüyor.Erkan Varol
1102464